MICHAEL BARAN

AAMU

Esitys on poistunut ohjelmistosta

Willensauna Preludi c-molli op. 10

WILLENSAUNASSA

Maailmankuulu pianisti Alma Knif tulee kaupunkiin soittaakseen viimeisen konserttinsa. On tullut aika jättää haikeat jäähyväiset suurelle yleisölle.

Muutamia päiviä ennen suurta iltaa konserttitalon taiteilijalämpiöön kerääntyy hänen epätavallinen perheensä, kolme itsenäistä ja itsepäistä naista. Hänen vanhempi tyttärensä, median myllerryksessä työpaikastaan kamppaileva Alina on luvannut lehdelleen kirjoittaa henkilökuvan kuuluisasta äidistään, mutta Alma osoittautuu hankalaksi haastateltavaksi. Nuoremmalta tyttäreltään, säveltäjä Auralta, Alma on tilannut pianokappaleen soitettavaksi jäähyväiskonsertissa. Kantaesityksen lähestyessä Auraa alkaa vaivata epäilys omasta arvostaan taiteilijana äitinsä rinnalla.

Äidin ja tyttärien keskustelut lähtevät vääjäämättä ajautumaan kohti yksityistä. Miksi Alma aikanaan hylkäsi vauvaikäisen Alinan isovanhempien hoiviin ja keskittyi luomaan loistokasta uraansa? Onko sävellystilaus äidin myöhästynyt kädenojennus vai sittenkin pelkkää pottuilua? Ja kenen lapsuus oli loppujen lopuksi yksinäisin ja kurjin, ja onko se asia josta kannattaa kilpailla?

Keskelle perheen välienselvittelyä joutuu sosiaalitiloissa työskentelevä putkiasentaja ja harrastajarunoilija Kimmo Heinonen. Liikoja yrittämättä hän tulee sekaantuneeksi jokaisen naisen elämään ennalta-arvaamattomalla tavalla.

Aamu on raadollisen tarkkanäköinen, mutta myös lämmin ja humoristinen näytelmä lapsen ja vanhemman kipeästä suhteesta. Se kertoo taiteen voimasta ja merkityksestä muuttuvassa maailmassa, pelon, vihan ja rakkauden sumeasta rajapinnasta sekä anteeksiannon mahdollisuudesta. Se kysyy, mikä on inhimillisesti ottaen siedettävä hinta kyvystä säveltää ja soittaa jumalaista musiikkia. Voiko taitelija koskaan lopettaa uransa oikealla hetkellä – ei liian aikaisin, ei liian myöhään?

Äidin ja tyttärien vahvoissa rooleissa nähdään upeat Seela Sella (Alma), Cécile Orblin (Aura) ja Terhi Panula (Alina), runoilevana putkimiehenä loistaa Heikki Pitkänen.

Aamu on Michael Baranin kymmenes, ja kuudes Kansallisteatterille kirjoittama näytelmä. Hän on työskennellyt Kansallisteatterissa dramaturgina, näytelmäkirjailijana ja ohjaajana vuodesta 1992. Baranin edellinen näytelmänsä Aie oli arvostelu- ja yleisömenestys Willensaunassa näytäntökaudella 2012–13.

Esitys oli ohjelmistossa maaliskuu 11, 2015 - joulukuu 31, 2015

Kesto 2 tunti 30 min, sisältää väliajan

ROOLEISSA Cécile Orblin, Terhi Panula, Seela Sella ja Heikki Pitkänen.

OHJAUS Michael Baran
VISUAALINEN SUUNNITTELU Kimmo Viskari
VALOSUUNNITTELU Kalle Ropponen
ÄÄNISUUNNITTELU Kristian Ekholm
DRAMATURGI Eva Buchwald

×
<a href="https://flic.kr/s/aHsk5nhZ2m" target="_blank">Click to View</a>
Katso koko kuva-albumi tästä ×
×
×

Taina Latvala

Image-blogit/Minäkertoja

Lue lisää »

Maria Säkö

Helsingin Sanomat

Parhaimmillaan pienissä kohtauksissa pilkahtelee puheliaan, ranskalaisen ihmissuhde-elokuvan imua tai woodyallenmaista komiikkaa.

Soila Lehtonen

Aamulehti

Dialogi on yllätyksellistä; se avaa vastakkaisten näkökulmien oikeutusta kiinnostavasti.

×
 

Ajankohtaista