EURYDIKE

(18.2. - 17.5.2013)

“Orfeus-myyttiin pohjaava Eurydike osoittautuu lopulta todelliseksi tajunnan räjäyttäjäksi, joka lumoaa surrealistisilla kuvillaan. Uskomatonta, että joku keksii tehdä tällaista.” Ilkka Kuosmanen, Keskisuomalainen Lue koko arvio

“Komiikan maustama tragedia, pursuilevan mielikuvituksekas, arvoituksellinenkin tulkinta koukuttaa katsojan. Näyttämölle vyöryvässä virrassa tarina ei kuitenkaan huku: se kulkee dialogissa runollisena ja pelkistävänä.” Soila Lehtonen, Aamulehti

Eurydike on kriitikkojen ylistämän amerikkalaisohjaaja Yana Rossin debyyttiohjaus Kansallisteatterissa. Visuaalisesti lumoavassa ja häikäisevän kekseliäässä esityksessä villi surrealismi kohtaa ajattoman tarinan. Tuloksena on lempeän koominen, merkillisen kepeä ja koskettavan herkkä kertomus rakastamisen vaikeudesta.

Orfeus ja Eurydike ovat vähän liian nuoria ja vähän liian rakastuneita. Muusikko Orfeuksen päähän mahtuu tuskin muuta kuin melodioita — kun taas Eurydike rakastaa kirjoja, tarinoita ja ajatuksia. Hääjuhlia vietetään jo, kun Eurydike saa kirjeen kuolleelta isältään. Postinkantajana toimii Ilkeä Kiinnostava Mies. Kohtalokas tapaaminen johtaa Eurydiken kuoleman porttien taakse, unenkaltaiseen tuonpuoleiseen, jonka halki virtaa unohduksen joki. Hän kohtaa edesmenneen isänsä, ja varjoelämässä heillä on ikuisuus aikaa toisilleen. Orfeus on kuitenkin päättänyt lähteä vaaralliselle matkalle noutamaan rakastettunsa takaisin elävien kirjoihin. Onko unohduksen maasta paluuta?

Yhdysvaltalaisen Sarah Ruhlin näytelmä Eurydike (2003) kertoo kreikkalaisen Orfeus-myytin uudella tavalla, Orfeuksen vaimon Eurydiken näkökulmasta. Ruhlin draamassa näyttämölle astuu Eurydiken isä, josta antiikin mytologia vaikenee.  Perinteisten rakkauden ja kuoleman teemojen lisäksi esiin nousevat taiteen vuoksi uhrautuminen, muistamisen kipeys ja unohduksen lohtu. Näytelmä kysyy: miten ihminen muistaa unohtaa?

Esitystä suositellaan yli 16-vuotiaille.

Kesto: 2 tuntia 25 minuuttia

Esityksessä poltetaan teatterisavukkeita sekä käytetään teatterisavua ja strobon kaltaista valoa.

Tehtäväehdotuksia (pdf)

Lue ohjaaja Yana Rossin haastattelu Helsingin Sanomista.

Surtitled performances in English and Russian!  For more information please click here. Дополнительная информация по-русски, пожалуйста, нажмите здесь.

Lue katkelma näytelmästä.

ROOLEISSA EURYDIKE EURYDIKE EURYDIKE EURYDIKE EURYDIKE Emmi Parviainen (TeaK), Saska Pulkkinen (TeaK), Jesse Vinnari (TeaK)

SUOMENNOS Michael Baran
OHJAUS Yana Ross
DRAMATURGI Eva Buchwald
LAVASTUS JA PUVUT Zane Pihlström
ÄÄNISUUNNITTELU Antanas Jasenka
VALOT Aslak Sandström
VIDEOT Petri Tarkiainen
NAAMIOINTI Laura Sgureva, Petra Kuntsi ja Eija Hakkarainen

Esityksessä nähdään myös hollantilaiskuvaaja Edith Gerritsman valokuvia.

KUVAT JA VIDEOT