FRANKENSTEIN

(21.1. - 13.11.2013)

Tarina rakkaudesta ja tuhosta

”Kansallisteatterin esitys näyttää ja kuulostaa sangen komealta. Tyylikäs puvustus, hienovarainen mutta vaikuttava valosuunnittelu, näyttämöllä soivat urkupillit, tuli, jää ja pommeina putoilevat kirjat sekä sykähdyttävät näyttämökuvat luomiskertomusta kuvaavine fondeineen, kirkon holveineen ja palavine pienoismalleineen ovat sellaista visuaalista teatteria, jota ei turhan usein Suomessa nähdä.” Suna Vuori, Helsingin Sanomat. Lue koko arvio.

Nerokas Viktor Frankenstein ryhtyy sormeilemaan jumalallista luonnonjärjestystä ja onnistuu luomaan ihmisenkaltaisen Olion. Kun täydelliseksi ihmiseksi suunniteltu Olio osoittautuu rujoksi ja väkivahvaksi hirviöksi, Frankenstein pakenee ja jättää Olion oman onnensa nojaan. Olio lähtee yksin maailmaan, oppii nopeasti sen armottomat lait ja alkaa karttaa vihamielisiä ihmisiä. Olio kaipaa rakkautta, jota se ei ihmisiltä saa. Sen viimeiseksi mahdollisuudeksi jää etsiä käsiinsä Frankenstein, joka ainoana ihmisenä on kykenevä luomaan hänelle rakastavan puolison. Syntyy säälimätön taistelu luojan ja luodun välillä, jossa jo onnettomuudeksi muuttuneen tilanteen ratkaisuyritykset johtavat vain yhä suurempaan onnettomuuteen.

Frankenstein on shakespearelaisten mittakaavojen kertomus rakkaudesta ja moraalisesta vastuusta, ihmisen tekojen ja valintojen vääjäämättömistä seurauksista. Mary Shelleyn romaaniklassikkoon (1818) perustuva Nick Dearin uudelleen kirjoittama, älykäs ja koskettava näytelmä vuodelta 2011 nostaa silmiemme eteen ihmisen kaksijakoisuuden ikuisen dilemman. Hirviön peilikuvasta heijastuu omaa varjoaan pelkäävä ihminen, joka on yhtä kykenevä parantavaan rakkauteen kuin tuhoavaan vihaan.

Lontoossa suurta menestystä nauttinut näytelmä nähdään nyt ensi kertaa Suomessa!

Kesto: 2 tuntia 10 minuuttia

Esitystä suositellaan yli 13-vuotiaille.
Esityksessä käytetään teatterisavua.

Tehtäväehdotuksia (pdf)

ROOLEISSA FRANKENSTEIN FRANKENSTEIN FRANKENSTEIN FRANKENSTEIN FRANKENSTEIN FRANKENSTEIN Heli Haltia, Ismo Kallio, Minka Kuustonen sekä Amos Brotherus / Lauri Karo / Pablo Ounaskari

SUOMENNOS Michael Baran
OHJAUS Mika Myllyaho
LAVASTUS Kati Lukka
PUVUT Tarja Simonen
MUSIIKKI Tapani Rinne
VALOSUUNNITTELU Ville Toikka
ÄÄNISUUNNITTELU Esa Mattila
VIDEOT Petri Tarkiainen
NAAMIOINTI Jani Kylmälä ja Tarja Ylianttila

KUVAT JA VIDEOT