KELLARILOUKKO

(25.2. - 16.5.2013)

Ajatteleminen tekee hulluksi

“Mika Leskisen sovittama ja ohjaama Kellariloukko on ajankohtainen, kuten Fjodor Dostojevskin lähikuva häiriintyneen egon äärellä kärvistelevästä ihmisestä vain voi olla. Juri Ljubimovin synkeästi puhuttelevaa dostojevskilaista Keskenkasvuista 1990-luvun alussa tulkinnut Markku Maalismaa on taas henkilössään ja ajatuspuheessaan täydesti läsnä.”
Kirsikka Moring, Teatteri & tanssi

Mielensä kellariloukkoa asuttaa yksinäinen mies, joka kokee mustaa nautintoa oman mitättömyytensä ja alennustilansa tiedostamisesta. Kuumeisella kiihkolla hän kehittelee yhä monimutkaisemmiksi muuttuvia ajatuksiaan ja kyseenalaistaa kaiken, mitä ympäröivä yhteisö hänelle edustaa.

F.M. Dostojevski kirjoitti pienoisromaaninsa Kellariloukko (1864) tilanteessa, jossa uuden yhteiskunnan profeetat katsoivat voivansa muuttaa ihmisen ja maailman tieteellisen ajattelun avulla. Hän loi kellariloukkolaisensa eläväksi esimerkiksi siitä, että tämä on mahdotonta. Mika Leskisen tuore sovitus Dostojevskin romaaniklassikosta kuljettaa Kellariloukon nimettömän antisankarin nykyajasta menneisyyteen ja takaisin. Tämän päivän ihmisille Kellariloukko näyttää, miten olemme tulleet pisteeseen, jossa jäämme itse luomamme järjestelmän vangeiksi. Näytelmä pohtii tiedostamisen taakkaa sekä kyvyttömyyttä rakkauteen syvästi ja ajankohtaisesti, unohtamatta kuinka koomisesti ihminen on konstruoitu. Nykyajan kellariloukkolainen yrittää kairata puhdasta, ei-itsetuhoista ja mahdollista tietä läpi aikamme muurin. Mutta onko edes toisen ihmisen aito kohtaaminen hänelle mahdollista? Miksi jokainen kysymys synnyttää aina uuden, edellistä vaikeamman? Kuinka paljon todellisuutta kykenet ottamaan vastaan — siinä kysymys.

”Rakkaus on Jumalan salaisuus. Ja sen on oltava kaikilta vierailta katseilta salattu. — Täytyy ensin opetella elämään. Vasta sitten voi syyttää toisia.”

Esitystä suositellaan kaikille, joita kiinnostaa ihminen.

Kesto: 2 tuntia 30 minuuttia

ROOLEISSA KELLARILOUKKO KELLARILOUKKO Ulla Raitio

OHJAUS JA SOVITUS Mika Leskinen
LAVASTUS JA PUVUT Kaisa Niva
VALOSUUNNITTELU Ilkka Niskanen, Pietu Pietiäinen
VIDEOSUUNNITTELU Pyry Hyttinen, Pietu Pietiäinen
ÄÄNISUUNNITTELU Heidi Soidinsalo
NAAMIOINTI Tuire Kerälä

KUVAT JA VIDEOT