Pirkko Saisio

KOIVU JA TÄHTI

Suuri näyttämö sirpaleita Suomesta

KANTAESITYS 13.9.2017

Pirkko Saision häikäisevä uutuusteos on Kansallisteatterin juhlanäytelmä!

”Kasakat ryöstivät Sakari Topeliuksen isän isoisän Kristoffer Toppeliuksen isovihan aikana ja myivät orjaksi Venäjälle. Sellainen oli monen suomalaisen kohtalo. Tämä Kristoffer Toppelius pääsi karkaamaan ja palasi ensin Suomeen ja pakeni sitten laivalla Tukholmaan. Ja tästä Kristoffer Toppeliuksesta Topelius kirjoitti satunsa Koivu ja tähti.  (Koivu, tähti ja pojan sisko ovat tietenkin tositarinaan lisättyjä koristeita.)

Minua on aina kiinnostanut, mitä tapahtuu tarinan jälkeen. Mitä tapahtui Kristofferille, kun idyllinen jälleennäkeminen oli suoritettu? Ja mitä on tapahtunut niille tuhansille Suomen kristoffereille, jotka ovat palanneet juurilleen nähtyään jo vilahduksen suuresta maailmasta? Mitä tapahtuu niille miljoonille kristoffereille, joiden kotipihaan suuri maailma työntyy, lupaa kysymättä?

Veli ja sisar, Kristoffer ja Hagar, palaavat kotimökkiinsä suuren erämaan ja vaarallisen joen varrelle. Vuosisadat kuluvat, sodat ja rajut rakennemuutokset heittävät sirpaleitaan kotimökin pihalle ja katolle, mökkiä laajennetaan ja se muuttuu kesämökiksi. Kristofferit ja hagarit vaihtuvat, nimet pysyvät. Ja mökki. Nykyhetkessä Hagar ja Kristoffer ovat osa kulttuurista keskiluokkaa, sitä johon itsekin kuulun ja jolla on houkutus hallita maailmaa sanoilla, käsitteillä, määreillä.

Tullaan viettämään rapujuhlia kesämökille. Puut, linnut, ketut ja hillerit eivät enää puhu ihmisille, tai ihmiset eivät niiden puhetta ymmärrä, mutta tuntevat tutkimuksia luonnon kommunikaatiojärjestelmistä, ja tutkivat ammatikseen itsekin sellaisia. Mutta suomalaisessa tajunnassa humiseva erämaa, arvaamaton ja väkivaltaisesti liikehtivä joki, mykistetty luonto, ne työntyvät rauhalliseen rapujuhlaan. Niin myös nimetön ja käsittämätön kansainvälinen konflikti, josta juhlijat eivät saa selkoa ja joka johtaa heidät arvaamattomille vesille.”

Pirkko Saisio

Pirkko Saision Kansallisteatterille kirjoittama juhlanäytelmä jatkaa siitä, mihin Topelius lopetti. Koivu ja Tähti liikkuu kolmessa aikatasossa: ajassa ennen Suomen itsenäisyyttä, itsenäisyyden ajassa ja tulevassa, jossa itsenäisyys saattaa olla vaarassa. Runollinen ja arkipäiväinen, harras ja ilveilevä, kaunis mutta vino teos sekoittaa Suomen historialliset, myyttiset ja modernit kerrostumat ainutlaatuiseksi pyörteeksi. Koivun ja Tähden myötä Saisio ja ohjaaja Laura Jäntti jatkavat menestyksekästä yhteistyötään, heidän edellinen Kansallisteatterin esityksensä SLAVA! Kunnia. nautti suurta yleisönsuosiota.

Peruslippu 37—47 €
Eläkeläinen 32—43 €
Opiskelija 19—22 €

Kesto 3 h, sisältää väliajan

To 19.10.
19:00
Pe 20.10.
19:00
La 21.10.
13:00
To 26.10.
19:00
La 28.10.
19:00
Ti 31.10.
19:00
Pe 03.11.
19:00
La 04.11.
13:00
Ti 07.11.
19:00
Pe 10.11.
19:00
La 11.11.
19:00
Näytä lisää
La18.11.
19:00
Pe24.11.
19:00
La02.12.
19:00
Pe08.12.
19:00
Ma11.12.
19:00
Pe15.12.
19:00
La16.12.
19:00
Pe29.12.
19:00

ROOLEISSA Katariina Kaitue, Mari Lehtonen, Petri Manninen, Riku Nieminen, Harri Nousiainen, Karin Pacius, Jukka-Pekka Palo, Heikki Pitkänen, Jukka Puotila, Elsa Saisio, Sonja Salminen, Paula Siimes ja Tiina Weckström

OHJAUS Laura Jäntti
LAVASTUS Kati Lukka
PUKUSUUNNITTELU Tarja Simone
MUSIIKKI Markus Fagerudd
VALOSUUNNITTELU Morten Reinan
ÄÄNISUUNNITTELU Raine Ahonen ja Esko Mattila
NAAMIOINNIN SUUNNITTELU Jari Kettunen
OHJAAJAN ASSISTENTTI Helena Vierikko

×
<a href="https://flic.kr/s/aHskWvwbvc" target="_blank">Click to View</a>
Katso koko kuva-albumi tästä ×
×

Teatteriusvaa ja teatterisavukkeita

×

Keskisuomalainen 15.9.2017

Teatteriarvio: Vain kurkia kannattaa seurata

”Laura Jäntin pyörönäyttämöohjaus on lumoava, jopa taianomainen. Kokonaisuutta tekee mieli nimittää symbolistiseksi kansankomediaksi, jonka käänteet ovat tosin ajoittain melko absurdeja ja surrealistisiakin.”

Lue lisää »

Turun Sanomat 14.9.2017

Teatteriarvio: Koivu ja tähti – Saision Suomi on monenlainen, vaan ei yhtenäinen

”Laura Jäntin ohjaus tasapainoilee onnistuneesti yleisen ja yksityisen, myyttisen ja realistisen maailman välillä. Se kuljettelee määrätietoisesti tunnelmia lyyrisestä viistoon huumoriin ja kriittisiin ja itsekriittisiin näkökulmiin ja pitää väen liikkeessä.”

Lue lisää »

Recensenterna 18.9.2017

Lysande på Nationalteatern!

”Pirkko Saisios version av sagan om Hagar och Kristoffer blir i Laura Jänttis fantasifulla och dramatiskt verkningsfulla regi en teaterupplevelse av högsta klass.”

Lue lisää »

Ylen Penkkitaitelija-blogi 29.9.2017

Koivu ja tähti skoolaa kossupiimällä isänmaalle

”Kokonaisuus on älyttömän hauska, tyly – ja kovin lohduton. Pidin valtavasti.”

Lue lisää »

Tuijata. Kulttuuripohdintoja. -blogi 14.9.2017

Kansallisteatteri: Koivu ja Tähti

”Runsaudesta ponnahtaa asioita, hetkiä, näyttämökuvia, jotka selittyvät nyt tai vaivaavat monimerkityksellisinä, hihityttävät tai vievät syntyihin syviin.”

Lue lisää »

Elämä on ihanaa -blogi 14.9.2017

Teatterissa: Koivu ja Tähti

”Luonto on kytketty tarinaan loistavalla tavalla. Kautta aikain luonto on ollut suomalaisen läsnä, mutta vuosisatojen saatossa suomalainen ihminen on pahasti erkaantunut luonnosta.”

Lue lisää »

Lahen uutisia -blogi 14.9.2017

Koivu ja Tähti

”Kansallisteatterin Koivun ja tähden ajatuskokonaisuus, esityksen huumori, täysillä liekehtivä näyttelijätyö irrottavat helposti hymyt ja naurut meistä. Näyttämöfantasia itsenäisyytemme olemuksesta on ajatteluttavaa, viihdyttävää aikamme hyvää teatteria.”

Lue lisää »

Kulttuuri kukoistaa -blogi 19.9.2017

Kansallisteatteri: Koivu ja Tähti

”Tämä on yksi näkemys suomalaisuudesta. Joku muu olisi kirjoittanut sen toisin. Saision kunnianhimoinen ja huumorilla ryyditetty tarina on fiksu veto. Liika juhlavuus ja ryppyotsaisuus olisi tylsää.”
Lue lisää »

Teatterin lumoa -blogi 14.9.2019

Koivun ja tähden kantaesitys 13.09.2017: Keitä me olemme ja minkä Volgan mutkan takaa tulemme. Ketä tuemme?

”Tällaista teatterin pitää ollakin – huikea nainen ja huikea performanssi – huikea aate. Itsenäisyys! Ateismi! Feminismi! Aivan kuin istuisin hunajapurkissa.”

Lue lisää »

Kirsin Bookclub -blogi 14.9.2017

Pirkko Saision Koivu ja Tähti Kansallisteatterissa – sirpaleita Suomesta

”Saision teksti on taas nautittavaa, ja tyylien kirjo kulkee puiden kalevalaista perinnelaulua muistuttavasta kirjailijalle ominaiseen selkeään ja iskevään.”

Lue lisää »

Lukupino-blogi 15.9.2017

Koivu ja tähti - Kansallisteatteri

”Suomalainen mytologia, yhteiskuntatiede, sadut, politiikka, alkuperäiskansat ja ihmisten vittumaisuus sekoittuvat kuin sekoittuvatkin jonkinlaiseksi tarinaksi. Narratiiviksi kohti pieniä oivalluksia.”

Lue lisää »

Hämeen Sanomat 16.9.2017

Koivu ja tähti – juoksutus aikakausien läpi

”Markus Fageruddin musiikki tapailee kaikille tuttua melodiaa tuskin tunnistettavasti ja loihtii kurkien muutot sekä muut metsien huminalaulut hienosti. Kati Lukan lavastus ja Morten Reinanin valomaailma on maaginen.”

Lue lisää »

Paljon melua teatterista -blogi 14.9.2017

Koivu ja tähti / Kansallisteatteri 13.9.2017

”Keskellä lavaa oleva hieno metalliputkista muodostettu metsikkö helkkyy ja välkehtii. Kati Lukan lavastus yhdistää muinaiset laulumaat ja nykyaikaisen kiireisen menon.”

Lue lisää »

Helsingin Sanomat 14.9.2017

Punavihreä kupla, rapujuhlat ja Leninin patsas – Pirkko Saision kirjoittama juhlanäytelmä on latteaa maalailua

”Miten käy, jos meille lintukotolaisille kesken rapujuhlien tulee tarve paeta maasta ja rajalla on vastassa teräsmuuri.”

Lue lisää »
×
 

Ajankohtaista