KONSTA PYLKKÄNEN ETSII KORTTEERIA

(19.3. - 9.12.2013)

“Laitalasta löytyy asiaankuuluvaa juurevuutta olevaisen ihmettelyyn.”
Lauri Meri, Helsingin Sanomat

 

“Pylkkäsen kortteerin etsintä on rauhoittava puheenvuoro kohisevassa ajassa.”
Anu Puska, Keskisuomalainen

Kun Pylkkäsen Konsta saa kouraansa eläkepaperit, hän huomaa olevansa ”kohtalaisen yksinäinen ihminen”. Koditon ja perheetön Konsta maleksii kirkolla ja salolla etsien yösijaa, kohtaa sydänmaan eriskummallisia asukkaita — ja ennen muuta tuumailee kaikkea näkemäänsä ja kokemaansa. Pienen ihmisen suurista ajatuksista kasvaa nostalgisen surumielinen ja toisaalta hersyvän humoristinen kuva yhä nopeammin muuttuvasta maailmasta kuin myös ajankohtaisista ongelmista — informaatioähkystä kulutuskulttuurin kohtuuttomuuteen. Löytyykö Konstan kaltaiselle herkälle luonnon kokijalle ja omintakeiselle ajattelijalle enää paikkaa tässä maailmassa?

Veikko Huovinen (1927—2009) loi Konsta Pylkkäsen hahmon ensimmäisen ja kuuluisimman romaaninsa Havukka-ahon ajattelijan (1952) päähenkilöksi. Yli puoli vuosisataa myöhemmin Konsta sai kunnian toimia myös jäähyväisten jättäjänä: Konsta Pylkkänen etsii kortteeria (2004) on Huovisen viimeinen romaani, ja sitä voi myös pitää tekijänsä kirjallisena testamenttina jälkimaailmalle. Huovisen tuotantoa nähdään nyt ensimmäisen kerran Kansallisteatterissa.

Kesto: 1 tunti 15 minuuttia (ei väliaikaa).

Esitys on siirretty yleisönsuosion vuoksi Omapohjasta Willensaunaan.

Lukulampun valossa: Veikko Huovinen. Ensimmäinen osa Lavaklubilla tiistaina 24.09. klo 20.00, toinen osa tiistaina 12.11. kello 19.00. Vapaa pääsy!

ROOLEISSA KONSTA PYLKKÄNEN ETSII KORTTEERIA

OHJAUS JA DRAMATISOINTI Jukka Rantanen
LAVASTUS JA PUVUT työryhmä
VALOT Hannu Lahtela
ÄÄNET Esa Mattila

KUVAT JA VIDEOT