kuka tahansa meistä – dokumentti

(27.2. - 11.4.2013)

“Kuka tahansa voi koska hyvänsä, minä hyvänsä päivänä, minkä tahansa arkisen askareen keskeltä yhtäkkiä pudota ajan ulkopuolelle ja murskautua. Vuush vain. Hups oho.”

“Kuulasta lauluakin sisältävää esitystä sävyttää luonnollinen, tosikkoudesta vapaa läsnäolo ja suora kontakti yleisöön ilman raskaita teatterieleitä ja perinteisen lausunnan kuivakkuutta. Mirjami Heikkinen on maagisen keskittynyt, mutta samalla arvoituksellisen leikkisä. Iida Kuningas on voimakkaasti läsnä ja elää jokaisen tunteen ja ajatuksen tarkasti ja herkästi. Niina Koposessa on yllättävää, kuplivaa komiikkaa. [Saana] Lavasteen ohjaama esitys on kuin hyvällä tavalla nykyaikainen, tyylivinjettejä vilisevä lausuntaesitys, jossa keskitytään tiukasti sanaan, mutta näyttämölle piirtyy myös paljon kuvia. Näyttelijöihin ja kankaaseen heijastetussa animaatioiden veikeässä piirrosjäljessä sekä teksteissä sykkii sama pulssi esityksen kanssa.” Maria Säkö, Helsingin Sanomat LUE KOKO ARVIO

kuka tahansa meistä - dokumentti on kuvaus ääritilanteeseen joutuneen ihmisen kokemuksesta. Se on raju ja karun humoristinen matka absurdiin ja outoon maahan ajan ulkopuolelle ja sieltä takaisin. Mitä tehdä silloin kun järki ei auta eikä ymmärrys riitä?

Rautatieasemalla, ihmisten arjen keskellä toteutuva nykyteatteriesitys ei mukaudu perinteiseen muottiin. Esitys pohtii aikaa, olemassaoloa, ihmiselämän ja -ymmärryksen rajallisuutta eikä aiheelleen uskollisena käyttäydy ennakko-odotusten mukaan.

Emilia Pöyhönen, s. 1982 on uuden ajan näytelmäkirjailija, jonka teoksissa yhteiskunnallisuus ja henkilökohtaisuus kohtaavat kiehtovalla tavalla. Hänen esitettyjä näytelmiään ovat mm. Tsaarin kakarat (2010), Leipäjonoballadi (2008) sekä Valitut-triptyykki (2006). Pöyhösen näytelmien vaihtelevassa, yllätyksellisessä muotokielessä näkyvät sekä syvällinen teatterihistorian tuntemus että raikas ennakkoluulottomuus sen suhteen, mitä teatteri nykypäivänä voi olla. Saana Lavaste on arvostettu, uusiin kotimaisiin näytelmäteksteihin erikoistunut ohjaaja. Viime vuosina Lavaste on ohjannut mm. Kansallisteatteriin yleisön ja kriitikoiden ylistämät esitykset Täällä Pohjantähden alla 2011 (yhdessä Mika Myllyahon kanssa), Kristuksen morsian (2010) ja Globen uupuneet (2010), jonka Lavaste kirjoitti yhdessä Pöyhösen kanssa. kuka tahansa meistä - dokumentti on ohjaaja Lavasteen ja käsikirjoittaja Pöyhösen kolmas yhteistyö.

kuka tahansa meistä - dokumentti on Saana Lavasteen ja tuottaja Saara Rautavuoman perustaman Teatteri 2.0:n ja Kansallisteatterin yhteistuotanto, joka toteutetaan yhteistyössä VR:n kanssa. Esityksen valmistamisen rinnalla on syksyllä 2012 toteutettu yhteisöllinen prosessi läheisensä menettäneiden kanssa. Prosessin vetäjinä toimivat Kati Sirén ja Sanna Uusitalo. kuka tahansa meistä -esityksen valmistamista ovat tukeneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Alfred Kordelinin rahasto, Valtion näyttämötaidetoimikunta, Uudenmaan taidetoimikunta ja Niilo Helanderin säätiö.

Kesto: 1 tunti 15 minuuttia (ei väliaikaa)

Esityskaudella Kansallisteatterissa järjestetään yleisölle avoimia työpajoja, joissa on mahdollista yhteisöteatteriohjaajan johdolla purkaa esityskokemusta. Lisätietoa ja ilmoittautumiset täältä.

ROOLEISSA kuka tahansa meistä – dokumentti Mirjami Heikkinen, Niina Koponen ja Iida Kuningas (TeaK)

OHJAUS Saana Lavaste
VALOSUUNNITTELU Pekka Pitkänen
ÄÄNISUUNNITTELU JA MUSIIKKI Iiro Ollila
ANIMAATIOT Ami Lindholm

 

KUVAT JA VIDEOT