KUN KYYHKYSET KATOSIVAT

(25.11.2013 - 17.5.2014)

IN ENGLISH
EESTI KEELES

Sotaa! Rauhaa?

“Koskettavan tarkka kuva ihmissuhteista ja rakkaudesta, joka jää täyttymättä.”
Liisa Talvitie, Apu

Kun kyyhkyset katosivat on kertomus onnettomasta avioliitosta, naamioista ja rikkimenneistä ihmisistä, jotka keksivät itselleen menneisyyksiä pelastaakseen tulevaisuutensa.

Sodan kaaoksen keskellä kaikilla on salaisuuksia. Edgar on valokuvaaja, jonka kuvat vangitsevat muutakin kuin totuuden. Edgarin aviovaimo Juudit kärsii rakkaudettomassa liitossaan tietämättä miksi. Edgar, Juudit ja heidän läheisensä joutuvat tahtoen tai tahtomattaan peliin, jossa kukaan ei lopulta tiedä, keneen voi luottaa – edes rauhan koitettua.

Koskettava draama aikalaiskohtaloista luo järisyttävän kuvan Viron traagisesta lähihistoriasta. Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle: toisen maailmansodan saksalaismiehityksen ja 1960-luvun neuvostohallinnon kaudelle. Ihmiskunnan verisintä sotaa seuraa painajaismainen rauha. Näytelmä osoittaa terävästi ne inhimilliset seuraukset, jotka lankeavat maksettaviksi, kun yhteiskunnan avoimuus korvataan harkituilla, kaikille elämänalueille ulottuvilla valheilla. Totalitarismista toiseen vaihtuvan hallinnon vainoharhaisessa todellisuudessa ihmiset joutuvat tekemään valintansa mahdottomien vaihtoehtojen väliltä. Vain ihmisyydestä luopumalla voi säilyttää ihmisarvoisen elämän edellytykset — tai tuhoutua. Valheen jäljet ovat pitkät.

Kun kyyhkyset katosivat pohjautuu Sofi Oksasen menestysromaaniin, joka on Viron lähimenneisyyttä käsittelevän Kvartetti-sarjan kolmas osa. Edelliset osat ovat Stalinin lehmät (2003) ja Puhdistus (2008). Oksasen itse dramatisoima näytelmä kiteyttää romaanin palapelimäisten aikatasojen tapahtumat upeasti kahteen näytökseen menettämättä palaakaan tarinan trillerimäisen arvoituksellisesta luonteesta. Oksaselta on Kansallisteatterissa aiemmin kantaesitetty teokset Puhdistus (2007) ja Kertomuksia keittiöstä (2011).

Tekstitys englanniksi ja viroksi.
Surtitles in English and in Estonian.
Subtiitrid eesti ja inglise keeles.

Kesto: 2 tuntia 45 minuuttia

Esityksessä poltetaan teatterisavukkeita.

Lue näytelmäblogista, kuinka tarina siirtyy näyttämölle. Myös Instagramissa seurataan harjoituksia: käyttäjänimi on @kyyhkyset.

ROOLEISSA KUN KYYHKYSET KATOSIVAT KUN KYYHKYSET KATOSIVAT KUN KYYHKYSET KATOSIVAT KUN KYYHKYSET KATOSIVAT KUN KYYHKYSET KATOSIVAT KUN KYYHKYSET KATOSIVAT KUN KYYHKYSET KATOSIVAT Janne Hyytiäinen, Matleena Kuusniemi

MAIJA KAUNISMAA & KYYHKYSET -ORKESTERIN MUUSIKOT Tommi Asplund (viulu), Maija Kaunismaa (kapellimestari, piano ja laulu), Juha Kuoppala (koskettimet), Zarkus Poussa (rummut) ja Sara Puljula (kontrabasso)

DRAMATISOINTI Sofi Oksanen
OHJAUS Raila Leppäkoski
LAVASTUS JA PUVUT Karmo Mende
MUSIIKKI Maija Kaunismaa
VALOSUUNNITTELU Matti Tiilama
ÄÄNISUUNNITTELU Sakari Kiiski ja Zarkus Poussa
MIKSAUS Sakari Kiiski ja Timo Liski (Ab Wavemark Oy)
PIIRROKSET, VALOKUVAT JA VIDEOT Mikko Ijäs
KUVASUUNNITTELU Mikko Ijäs ja Petri Tarkiainen
VIDEOTOTEUTUS Petri Tarkiainen
NAAMIOINTI Jani Kylmälä
Lue lisää tekijöistä täältä.

kyyhkyspaketti
Upean lukukokemuksen kruunaa ilta teatterissa:
KUN KYYHKYSET KATOSIVAT -PAKETTI
Kirja ja teatteriesitys pakettihintaan — osta itsellesi tai lahjaksi!
-  sisältää Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat -menestysromaanin ja lipun Kun Kyyhkyset katosivat -esitykseen.
-  varaus ja lunastus Kansallisteatterin lippumyymälästä.
-  hinta: lippu ja kirja 60 € tai 2 lippua ja kirja 95 €

KUVAT JA VIDEOT