Thomas Mann

KUOLEMA VENETSIASSA

Pieni näyttämö Elegia katoavista maailmoista

Der Tod in Venedig

Maineensa huipulla oleva kirjailija Gustav von Aschenbach lähtee etsimään kadonnutta inspiraatiota tarunhohtoisesta Venetsiasta. Siellä hän odottamatta rakastuu samassa hotellissa asuvan puolalaisperheen kuvankauniiseen teinipoikaan. Intohimojensa, pelkojensa ja totuudenkaipuunsa kiihkeästi ajamana vanheneva mies seuraa ja jumaloi etäältä ihastustaan Venetsian sokkeloisilla kujilla ja lämpöä hehkuvilla hiekkarannoilla. Koko ajan ankarammin paahtavan auringon alla hän kohtaa kauneutta ja rumuutta, ylhäistä ja alhaista, valheita ja totuuksia. Pian hän alkaa aavistaa astuneensa vieraalle ja vaaralliselle tielle, joka viettelee häntä kohti jotakin tuntematonta, salattua ja lopullista.

1900-luvun keskeisimpiin kirjailijoihin lukeutuvan, Nobel-palkitun Thomas Mannin (1875−1955) nerokas novelliklassikko nähdään nyt ensimmäistä kertaa Kansallisteatterissa. Mannin monitulkintainen teos kertoo taiteen ja elämän yhteensovittamisen vaikeudesta, kielletystä rakkaudesta, porvarillisen kunnollisuuden ja individualistisen vastuuttomuuden välisestä ikuisesta ristiriidasta, luovuudesta ja rappiosta sekä niin usein itsellemmekin tuntemattomaksi jäävästä alueesta sisällämme. Sen hienostuneiden, täydellisyyteen asti viimeisteltyjen lauseiden alta avautuu hengästyttävä näköala koko vuosituhantisen sivilisaation elämän ja kuoleman kysymyksiin.

Kansallisteatterin karismaattiset, pitkän linjan näyttelijät Jukka Puotila ja Jukka-Pekka Palo kohtaavat Pienellä näyttämöllä Michael Baranin upeasti dramatisoimassa ja ohjaamassa esityksessä.

Jukka Puotila juhlistaa taiteilijauraansa Kuolema Venetsiassa -esityksellä.

Peruslippu 38 €
Eläkeläinen 34 €
Opiskelija 20 €

Kesto 1 tunti 25 min, ei väliaikaa

Ti 19.09.
19:00
La 30.09.
14:00
Pe 06.10.
19:00
La 07.10.
19:00
Ti 10.10.
19:00
La 14.10.
19:00
Ti 24.10.
19:00
Pe 27.10.
19:00
To 09.11.
19:00
Pe 17.11.
19:00
La 25.11.
13:00
Näytä lisää
To30.11.
19:00
La02.12.
13:00

ROOLEISSA Jukka-Pekka Palo ja Jukka Puotila
MUUSIKKO Artturi Aalto

OHJAUS JA DRAMATISOINTI Michael Baran
SUOMENNOS Oili Suominen
LAVASTUS JA PUKUSUUNNITTELU Tarja Simone
VALO- JA VIDEOSUUNNITTELU Ville Toikka
ÄÄNISUUNNITTELU Kristian Ekholm
NAAMIOINNIN SUUNNITELU Jari Kettunen
OHJAAJAN ASSISTENTTI Amanda Palo

×
<a href="https://flic.kr/s/aHskHBEQ9Y" target="_blank">Click to View</a>
Katso koko kuva-albumi tästä ×
×

Teatteriusvaa ja -savukkeita

×

Helsingin Sanomat 7.4.2017

Mies käsittelee vanhenemistaan ja arveluttavaa suhdettaan 14-vuotiaaseen poikaan – Kansallisteatterissa nähdään intensiivinen Mannin klassikko

”Ohjaajana Baran onnistuu viimeistelemään taitavan dramatisointinsa: samalla kun näyttämöllä säilyy novelliin olennaisesti kuuluva pysähtyneisyys ja joutilaisuus, ei tapahtumien kulussa ole mitään staattista. Jännite on voimakas ja kestää ajoittaisen konkreettisen paikoilleen istahtamisen, musiikin antautuneen kuuntelun.”

Lue lisää »

Aamulehti 6.4.2017

Vanha mies haluaa teinipojan – Sanoisitko tätä kirjailijaa tänä päivänä pedofiiliksi?

”Mutta niin koomikoksi profiloitunut kuin Puotila markkinoilla onkin, tässä tajuan taas, miten monipuolinen näyttelijä hän on.

Kaikki se taito, joka tuohon tyyppiin on rustoittunut ja koteloinut vuosikymmeninä, on yhtä äkkiä taas käytössä päästä jalkoihin.”

Lue lisää »

Hämeen Sanomat 12.4.2017

Kirjailija haastaa luomansa hahmon

”Näyttämö on kuin kehä, jossa miehet ottavat mittaa toisistaan sekä elämän perimmäisistä kysymyksistä.”

Lue lisää »

Keskisuomalainen 7.4.2017

Teatteriarvio: Elämä kuin tiimalasin hiekkaa

”Puotila saa kanssamatkustajikseen Jukka-Pekka Palon ja nuoren sellistin, Artturi Aallon. Kolmikko ei näyttele yhdessä, vaan saavuttaa tason, jossa on kysymys aidosta kohtaamisesta.”

Lue lisää »

Erinomaisuutta-blogi 22.5.2017

Kuolema (Venetsiassa)

”Tekstiä on tosiaan paljon, ihanan paljon; kielen virtaa: tyventä ja tyrskyjä!”

Lue lisää »

Demokraatti

Elämän valo, kuoleman varjo

”Jukka Puotilan on Aschenbachina täysin puhdas kaikista tyypittelymaneereistaan. On hienoa katsoa, miten kirjailijahahmon sisäinen myrsky kasaantuu ja purkautuu hetkeksi salamoimaan tyyntyäkseen sitten lopullisesti. Myös itse oman tarinansa kertojana toimivan Puotilan ote katsomosta on hypnoottinen. Hänen hitaita riisuuntumisiaan ja pukeutumisiaankin seuraa lähes henkeä pidätellen. Tätä on karisma.”

Suomen kuvalehti 7.4.2017

Aika on käymässä vähiin: Tiheätunnelmainen esitys kielletystä rakkaudesta ja kuolemasta

”Jukka Puotila istuu kirjailijan rooliin hienosti ja tekee traagisen roolin pienieleisesti.”

Lue lisää »

Länsi-Uusimaa 12.4.2017

Pienen näyttämön iso esitys

”Tarinasta kehkeytyy syvällinen puheenvuoro taiteen ja inspiraation olemuksesta,  luovuuden vaatimuksista, ihmisenä olemisesta, sen velvoitteista, vastuun ja vastuuttomuuden käsitteistä, rakkaudesta, kaipuusta ja kuolemalle ”antautumisesta”. Vilpitön tunnustuksellinen kerronta  ei kysy tuomareita eikä sen ole tarpeen hakea oikeutusta. Pikemminkin se tulee osoittaneeksi sen, mikä ihmisissä erilaisine ratkaisuineen ja valintoineen on yhteistä ja ettei ristiriidatonta elämää olekaan.”

Apu-blogit: Liisan seikkailut 6.4.2017

Jukka ja Jukkis, karismaa lavan täydeltä

”Kuin kiireetön pysähdys, lepohetki kaiken päälle vyöryvän keskellä on Suomen Kansallisteatterin Kuolema Venetsiassa -näytelmä. Esityksessä ei pyritä ylimääräisiin, liiankin usein nähtyihin tehokeinoihin, eikä näytelmän sanomaa tarvitse alleviivata katsojalle.”

Lue lisää »

Paljon melua teatterista -blogi 18.4.2017

Kuolema Venetsiassa

”Puotila on vähäeleisen hienostunut ja ilmentää sisäisissä ristiriidoissaan kamppailevaa kirjailijaa täydellisyyttä hipoen. Miten upea, upea tulkinta! Se lopun irvokas naamio ja kaiken hauraus, huh, kylmiä väreitä…”

Lue lisää »

Sateenkaarenmaalari-blogi 6.4.2017

Kansallisteatterin Kuolema Venetsiassa on unenomainen mutta väkevä esitys heräämisestä ennen kuolemaa

”Näytelmässä oikein mehustellaan kauniilla kielellä ja kuvilla.”

Lue lisää »
×
 

Ajankohtaista