Molière

LUULOSAIRAS

Suuri näyttämö Suosikkikomedian lisänäytännöt Suurella näyttämöllä!

Le Malade imaginaire

Argania vaivaa tauti, jonka ennuste on erittäin huono. Hyväuskoisuus.
Arganin luulosairaus sopii erinomaisesti rahallista hyötyä havittelevalle vaimolle sekä mukasairasta kuppaaville puoskareille. Kun Arganin tytär rakastuu isänsä suunnitelmien kannalta väärään mieheen, ja paikalle kuskataan samaan aikaan isän suosima umpipökkelö vävykokelas, asiat mutkistuvat entisestään. Ainoastaan juonikas väliintulo voi pelastaa tilanteen niin, etteivät väärinkäsitykset lemmessä ja lääketieteessä mene liian pitkälle.

Luulosairas on luulot poistava komedia, suoraan ihmisten kaksinaismoraalilla tohtoroivan Molièren reseptivihkosta. Vielä enemmän kuin aikakautensa lääketiede, Molièren hervottoman herjan kohteena on ihmisten loputon herkkäuskoisuus. Perusteellisen peräruiskeen saavat myös ne, joiden pääasialliseen toimenkuvaan kuuluu toisten ihmisten harhakuvitelmista hyötyminen. Eivätkä nämä rikokset ole vanhentuneet, varsinkaan läpeensä medikalisoituneella aikakaudellemme.

Luulosairas
(1673) jäi tekijänsä viimeiseksi näytelmäksi. Pääroolissa luulosairaana Arganina esiintynyt Molière (1622–1673) kärsi keuhkotuberkuloosista. Teatterin ja kirjallisuuden historiaan lähtemättömän jäljen jättänyt taiteilija tuupertui näyttämölle kesken neljännen näytännön ja kuoli pian sen jälkeen kotonaan.

Kärsitkö itse kenties kaksisuuntaisesta mielitekohäiriöstä, teoria-ahtaumasta vai oletko vain rasittavan terve? Anna Luulosairaskoneen selvittää se puolestasi!

Peruslippu 32–38 €
Eläkeläinen 28–34 €
Opiskelija 16–20 €

Kesto 2 tuntia 10 min, sisältää väliajan

To 28.09.
12:00
Pe 29.09.
12:00
Ke 04.10.
19:00
Ke 11.10.
19:00
La 28.10.
13:00
Ke 01.11.
19:00
Ti 14.11.
19:00
Pe 01.12.
12:00
Ma 04.12.
12:00

ROOLEISSA Petri Liski, Pirjo Luoma-aho, Minttu Mustakallio, Harri Nousiainen, Jukka-Pekka Palo, Antti Pääkkönen, Kreeta Salminen ja Juha Varis sekä Elsa Brotherus / Reetta Ylä-Rautio

OHJAUS JA SUOMENNOS Arto af Hällström
LAVASTUS Kati Lukka
PUKUSUUNNITTELU Tarja Simone
VALOSUUNNITTELU Aslak Sandström
ÄÄNISUUNNITTELU Juha Kerkola
NAAMIOINNIN SUUNNITTELU Petra Kuntsi
MUSIIKKI Toni Edelmann

×
<a href="https://flic.kr/s/aHsk6zv3u8" target="_blank">Click to View</a>
Katso koko kuva-albumi tästä ×
×
×

Elämä on ihanaa -blogi 5.11.2016

Teatterissa: Luulosairas

”Kohtaukset, joissa luulosairasta näyttelevä Jukka-Pekka Palo ja palvelustyttö Toinettea näyttelevä Minttu Mustakallio saivat vallata näyttämön kahdestaan, olivat huikeita.”

Lue lisää »

Lukupino-blogi

Historian pahin miesflussa!

Luulosairas on hauska, pistävä ja elämänmakuinen komedia, jossa pyöritellään taitavasti montaa hyvin erilaista näyttelijää.”

Lue lisää »

Uusi Suomi: Vapaavuoro 27.8.2016

Kansallisen Luulosairas on komedian ilotulitusta

Kansallisen Luulosairas on komedian ilotulitusta — AnjaKuoppa

Moliéren Luulosairas kipusi Kansallisteatterin suurelle näyttämölle – syystä. Jukka-Pekka Palon hallinnoima Luulosairas on sitä, mitä joskus haluaa teatterilta eniten: puhdasta iloa, näyttelemisen taitoa ja vanhan teatterin tunnelmaa.”

Lue lisää »

Kansan Uutiset 10.5.2015

Hersyvän herkullinen Luulosairas

”Luulosairas lepää tukevasti loistavien Jukka-Pekka Palon ja Minttu Mustakallion harteilla. Heidän työskentelynsä vaikuttaa äärimmäisen vaivattomalta.”

Lue lisää »

Turun Sanomat 25.4.2015

Klassikko kepeällä kädellä

Lue lisää »

Ääni katsomossa -blogi

Villinä liioitteleva klassikko astuu varkain tähän päivään

Kansallisen Luuulosairas on viisaampi esitys kuin nopeasti katsoen arvaakaan. Enkä pane pahakseni, että se on riivatun hauska.”

Lue lisää »

Etelä-Suomen Sanomat

Näyttelijöiden työskentely on mahtavan raikasta ja riemukkaan yliampuvaa.

Pilkkuun asti -blogi 3.10.2015

Koettua: Luulosairas, Kansallisteatteri

”Tunnustan – minä, ja äänestä päätellen myös koko muu yleisö, nauroimme silmät vedessä pieruvitseille ja vajakille. Todella epäkorrektia mutta ihan luvattoman hauskaa!”

Lue lisää »
×

Luulosairaan mediapaketti (pdf)

Luulosairaan opetusmateriaali (pdf) esimerkiksi opettajille

Luulosairas_varainhankinta (pdf)

×
 

Ajankohtaista