”Koukuttava, näyttävä ja kaikkia aisteja stimuloiva”
Ilona Kangas, Turun Sanomat
”A-luokan kotimaista teatteria.”
Obskuuri
”Merkittävä näyttämöteos”
Pirjo Puukko, Ääni katsomossa
PAAVO WESTERBERG

MAHDOLLISET MAAILMAT

Esitys on poistunut ohjelmistosta

Suuri näyttämö Tarina valinnoista

KANTAESITYS 17.2.2016

”Mitä jos voisit palata ajassa? Mitä jos voisit valita uudelleen?”

Paavo Westerbergin upea uutuusteos on lämminhenkinen ja moderni draama keski-ikäisestä miehestä, joka työpaineiden ja perhekriisin kurimuksessa etsii yhteyttä aikuiseen tyttäreensä ja menneisyytensä valintoihin.

1980-luvun alkupuoli. Lahjakas nuori Antti Tähtinen saa merkittävän teatteriroolin, ja tulee tempaistuksi aikuisten maailmaan. Vanhempiensa avioeron keskellä hän löytää kutsumuksen ja uuden kodin teatterista, jonka kiehtovaan maailmaan uudet teatteriystävät hänet johdattavat.

Nykyhetki. Entinen lapsitähti on keski-ikäinen mies, joka etsii tarkoitusta elämäänsä. Avioero uhkaa, ja uusin näyttämöteos ajautuu kriisiin. Ihmisten välillä on seiniä, eivätkä kohtaamiset onnistu. Samaan aikaan oman teatteriuransa nousukiidossa liitävä tytär on kirjoittanut tunnustuksellisen draaman omasta lapsuudenperheestään. Nyt isän pitäisi vierailla tyttärensä luona vaihtamassa lamppu.

Teatterimies alkaa huomata ympärillään yhä oudompia tilanteita. Miksi vanhempi mies metroasemalla on niin tutunoloinen? Voiko kukaan tietää, minkä junan kyytiin kannattaa astua?

Mahdolliset maailmat on hilpeänhaikea rakkaudentunnustus teatterille, jossa lapsuus ei koskaan kuole. Moniulotteinen draama kasvaa yksittäisen ihmisen kokemusmaailmasta rinnakkaisten todellisuuksien fantasiaksi. Koskettava, leikkisä ja juonenkäänteissään odottamaton näytelmä kertoo aikaansa sidotuista ihmisistä, sattuman ja valintojen säännöttömästä pelistä ja tulevaisuuden kirjoittamattomista sivuista.

Paavo Westerberg on maamme eturivin näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja ja elokuvakäsikirjoittaja. Hän on saanut kaksi Jussi-palkintoa käsikirjoittajana elokuvista Paha maa (2005) ja Valkoinen kaupunki (2006). Mahdolliset maailmat on kuudes Westerbergin kirjoittama näytelmä. Westerbergin viimeisin ohjaustyö Vanja-eno (2014) Suomen Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä oli valtaisa yleisö- ja arvostelumenestys.

Kantaesitystä tähdittää huikea näyttelijäkaarti, jossa loistavat muiden muassa Esko Salminen, Eero Aho ja Marja Salo.

Mahdolliset maailmat —esityksiin liittyen järjestetään Lavaklubilla kolme tilaisuutta, jossa eri alojen asiantuntijat keskustelevat Paavo Westerbergin kanssa. Keskustelujen vetäjänä toimittaja, kustannustoimittaja Iida Simes.

ma 11.4. klo 16.30–18 Puhetta tieteestä.
Vieraana tiedetoimittaja, tietokirjailija Jani Kaaro

ti 26.4. klo 16.30–18 Puhetta taiteesta.
Vieraana Ateneumin johtaja, FT Susanna Pettersson

ti 10.5. klo 16.30–18 Puhetta elämänvalinnoista.
Vieraana psykologi, tietokirjailija Tony Dunderfelt

Esitys oli ohjelmistossa helmikuu 17, 2016 - joulukuu 31, 2016

2 tuntia 55 min, sisältää väliajan

ROOLEISSA Eero Aho, Pia Andersson, Kristiina Halttu, Leo Honkonen, Saara Kotkaniemi, Pirjo Luoma-aho, Markku Maalismaa, Jukka-Pekka Palo, Antti Pääkkönen, Seppo Pääkkönen, Esko Salminen ja Marja Salo
HARPISTI Lily-Marlene Puusepp / Hanna Kenttämies

OHJAUS Paavo Westerberg
LAVASTUS Markus Tsokkinen
PUKUSUUNNITTELU Pirjo Valinen
VALOSUUNNITTELU Pietu Pietiäinen
MUSIIKKI JA ÄÄNISUUNNITTELU Sanna Salmenkallio
VIDEOSUUNNITTELU Timo Teräväinen
NAAMIOINNIN SUUNNITTELU Laura Sgureva
DRAMATURGIT Eva Buchwald, Minna Leino ja Jukka Viikilä

×
<a href="https://flic.kr/s/aHskn2JoLf" target="_blank">Click to View</a>
Katso koko kuva-albumi tästä ×
×

Kirkkaita valoja ja teatterisavua

×

Ylen blogit, Penkkitaiteilija

Ympärillä kaikki mahdolliset maailmat

”Oikein tunsin, kuinka teatterisalin ilmassa väreilivät kaikkien katsojien ja kaikkien esiintyjien elämättömät elämät, avaamattomat ovet, kulkemattomat polut.”

Lue lisää »

Ja kaikkea muuta -blogi

Kuukauden teatteri: Mahdolliset maailmat saa VAHVAn suosituksen

”Katsojien euforinen tila näytelmän jälkeen johtune kuitenkin eniten tarinan toiveikkaasta sävystä. Huolimatta kaikista ”vääristä” valinnoista, kaikesta rikki menneestä, voivat uudet valinnat korjata jotain. Ne eivät palauta asioita ennalleen, vaan luovat jotain uutta, kenties vielä parempaa.”

Lue lisää »

Teatterikärpäsenpuraisuja -blogi

Mahdolliset maailmat / Kansallisteatteri

”Eero Aho on hypnoottinen ilmestys, kuten aina. Marja Salosta ja Leo Honkosesta pidän kerta kerralta enemmän ja enemmän, ja se Esko Salmisen pelkästä olemuksesta huokuva rauha ja läsnäolo on jotain aivan uskomatonta.”

Lue lisää »

Obskuuri.net

Mahdolliset maailmat

”Mahdolliset maailmat on yksinkertaisesti A-luokan kotimaista teatteria.”

Lue lisää »

Nuotin vierestä -blogi

Kolme syytä katsoa Mahdolliset maailmat Kansallisteatterissa

”Mikään ei ole levotonta, kaikki toimii erinomaisesti.”

Lue lisää »

Paljon melua teatterista -blogi

Mahdolliset maailmat / Kansallisteatteri 17.2.2016

”Maanisen loistava Eero Aho tekee taas kerran yhden todella vaativan ja upean roolin menneisyytensä ja nykyisyytensä kanssa kamppailevana näytelmäkirjailija-ohjaaja Anttina.”

Lue lisää »

Ääni katsomossa -blogi

Mahdolliset maailmat

”Vaikka näytelmää huuhtelevat mustat pohjavirrat, tuo Westerbergin vino katse mukaan naurua, jopa rietasta sellaista.”

Lue lisää »

Apun blogit: Lämpiö

Elämäsi valinnat

”Paavo Westerbergin Suomen Kansallisteatteriin kirjoittama ja ohjaama Mahdolliset maailmat pohtii ihmisen ikuista kysymystä olemassaolostaan ja mahdollisuuksistaan monikerroksisesti, vakavuudella ja samalla leikkisästi, johon teatteri antaa mahdollisuuden.”

Lue lisää »

Turun Sanomat

Meta Experience

”Paavo Westerberg tekee Kansallisteatterin Mahdollisissa maailmoissa teatterille samaa kuin
Slush suomalaiselle talouselämälle: ohjaaja-käsikirjoittaja flirttailee estoitta taiteen, viihteen ja kaupallisuuden kanssa. Lopputulos on koukuttava, näyttävä ja kaikkia aisteja stimuloiva
”teatteriexperience”.

Lue lisää »

Savon Sanomat

Mahdolliset maailmat

”Anttia esittävä Eero Aho onnistuu näyttämään lähes koko ajan siltä kuin olisi aidosti itsemurhan partaalla. Hänen 12-vuotiasta minäänsä esittävä Marja Salo tavoittaa puolestaan hienosti nuoren pojan vilpittömyyden, turvattomuuden ja halun kuulua joukkoon.”

Lue lisää »

Pilkkuun asti -blogi

Mahdolliset maailmat

”Kertakaikkisen ravisteleva ja arjesta irtaannuttava kokemus! Olen todella innoissani esityksessä käytetyistä ratkaisuista.”

Lue lisää »

Kirkko ja Kaupungi / Valomerkki

Kutsumuksella on hintansa, sanoo Paavo Westerberg

”Mahdolliset maailmat tuo vaikuttavien roolitöiden, lavastuksen ja videoiden avulla lopulta esiin ihmisen pienuuden maailmankaikkeudessa: samat asiat toistuvat ihmisille joka puolella.”

Lue lisää »

Helsingin Sanomat

Teatterintekijän tunnustuksia

Mahdolliset maailmat henkii teatterin taikaa: vapaata ja nopeaa liikettä kaikista ajan ja paikan rajoitteista välittämättä.”

×
 

Ajankohtaista