NELJÄS TIE

(18.3. - 16.12.2013)

Komedia suomalaisesta demokratiasta

 

“Ensemblen heittäytyminen tähän kunnianhimoisen moniaineksiseen aikalaisanalyysiin on vaikuttavaa. Päätä huimaa pelkästään se määrä talousjargonia ja poliittista puhetta, jonka näyttelijät ovat opetelleet. Ja kaikki toimii!”
Suna Vuori, Helsingin Sanomat

 

”Tämä koskettaa. Pelottaa. Ja vielä kotonakin, keskustelusta ei tule loppua. Esitys on onnistunut. Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän kirjoittama kantaesitys Neljäs tie on kevään tärkein esitys Suomessa.”
Anu Ala-Korpela, Aamulehti

 

Neljäs tie on kuvia kumartelematon komedia vakavista aiheista. Musiikkipitoisessa dokumenttiteatterin, draaman ja satiirin yhdistelmässä kummittelevat sulassa sovussa niin nykypäivän aatteet, tulevaisuuden haasteet kuin menneisyyden haamutkin. Näytelmä kuvaa suomalaisen yhteiskunnan hiljaista vallankumousta, poliittisen toiminnan ja aatteiden muutosta kohti rajoittamattoman markkinatalouden ideologiaa, jossa asioiden arvon määrittää ennen kaikkea niistä saatava taloudellinen hyöty.

Historiallisten dokumenttien ja hämmentävien käänteiden kautta Neljäs tie kertoo Suomi-nimisen maan ja sen asukkaiden taipaleesta halki sodanjälkeisen ajan kriisien ja karikoiden aina edessämme häämöttävään tulevaisuuteen asti. Esitys on dramaattinen aikamatka maahan, joka kenenkään huomaamatta muuttui tunnistamattomaksi. Samalla se on kertomus historiasta, joka toistaa itseään – ensin farssina, sitten tragediana.

“Voi tätä käsienpesua, tätä jälkiviisautta, tätä oman rinnan röyhistelyä, tätä populismia, jota täällä on harjoitettu.” Paavo Lipponen

”Talouskriisin myötä maiden on välttämätöntä sitoutua rakennemuutoksiin, joilla parannetaan kilpailukykyä. Talouden sopeuttaminen on aina vaikeaa, mutta olen varma, että tavalliset suomalaiset ymmärtävät sen välttämättömyyden.” Jyrki Katainen

”Vain kriisi, joko todellinen tai kuviteltu, johtaa todellisiin muutoksiin. Kriisin puhjetessa riippuu vallalla olevista aatteista, millaisiin toimiin ryhdytään. Minä katson, että perustehtävämme on juuri se: kehittää nykyiselle  talouspolitiikalle vaihtoehtoja, pitää ne elossa ja tarjolla, kunnes poliittisesti mahdoton kääntyy poliittisesti väistämättömäksi.” Milton Friedman

Kesto: 3 tuntia 10 minuuttia

Esityksessä poltetaan teatterisavukkeita sekä käytetään teatterisavua ja voimakkaita valo‐ ja ääniefektejä.

ROOLEISSA NELJÄS TIE NELJÄS TIE NELJÄS TIE NELJÄS TIE NELJÄS TIE NELJÄS TIE NELJÄS TIE Jouni Haapakoski, Aarni Kivinen, Antti Litja, Sari Mällinen, Anna-Riikka Rajanen (TeaK)

OHJAUS Esa Leskinen
LAVASTUS Kati Lukka
PUVUT Tarja Simonen
MUSIIKKI Paula Vesala ja Joel Attila
VALOSUUNNITTELU Matti Tiilama
ÄÄNET Raine Ahonen
VIDEOSUUNNITTELU Ville Vierikko
NAAMIOINTI Jari Kettunen ja Heikki Nylund
TAUSTATOIMITTAJAT  Susanna Kuparinen, Jari Hanska, Seppo Konttinen ja Antti Berg

KUVAT JA VIDEOT