NEUVOSTOLIITTO

(7.11.2012 - 19.3.2013)

”Kun nuorten tekijöiden rivi kumartaa Kansallisteatterin Willensaunassa Neuvostoliiton ensi-illan päätyttyä, on kuin katsomossa olisi näkymätön joukko vanhuksia nyökkäilemässä hyväksyvästi. Enemmän kuin itäisestä naapurimaasta, teos kertoo nuorten tarpeesta ymmärtää vanhempiaan ja näihin vaikuttaneita isovanhempiaan. Ehkä vihdoin on kulunut tarpeeksi aikaa ja syntynyt tarpeeksi monta sukupolvea, jotta kiihkoton pohdinta sotien ajasta ja niistä kummunneista perheiden ongelmista on vihdoin mahdollista.” Ilona Kangas, Turun Sanomat

Neuvostoliitto on kertomus kolmen suomalaisen sukupolven suhteesta Neuvostoliittoon. Usko Työläinen on itäsuomalainen ”elintasopakolainen”, joka loikkaa 30-luvulla itärajan yli. Hänen poikansa Toivo on 70-luvun nuori ja uskoo vahvasti Neuvostoliiton tulevaisuuteen ja sosialismin voittoon. Toivon tytär Sara on 80-luvulla syntynyt nuori nainen, joka etsii suhdetta kadonneeseen suurvaltaan. Tarina aukeaa kun Sara alkaa haastatella isoisäänsä. Näytelmä kulkee lähes sadan vuoden matkan suomalaisen vasemmistosuvun mukana kansalaissodasta nykypäivään.

Mihin uskoimme ennen? Mihin uskomme tänään? Miksi pidämme kiinni valheista silloinkin, kun ne syövät meitä sisältä? Onko meillä enää utopioita? Jussi Moilan näytelmä perustuu kymmenien Neuvostoliiton kokeneiden suomalaisten haastatteluihin sekä Työväen muistitietotoimikunnan arkistoihin. Se on osa Kiertuenäyttämön Neuvostoliitto-projektia, jossa pohditaan miten Neuvostoliitto elää tällä hetkellä eri-ikäisten suomalaisten mielissä.

Kesto: 2 tuntia 30 minuuttia

ROOLEISSA NEUVOSTOLIITTO NEUVOSTOLIITTO NEUVOSTOLIITTO

DRAMATURGI-KIRJAILIJA Jussi Moila
OHJAUS Juhana von Bagh
PROJEKTIN TAITEELLINEN SUUNNITTELU Jussi Lehtonen
ESITYSDRAMATURGI Sinna Virtanen
LAVASTUS JA PUVUT Anna Sinkkonen
VALOT Ilkka Niskanen
ÄÄNISUUNNITTELU Pauli Riikonen
VALOSUUNNITTELU Ilkka Niskanen
VIDEOSUUNNITTELU Niklas Pöllönen
KOREOGRAFIA Jenni-Elina Lehto
NAAMIOINTI Tuire Kerälä
TUOTTAJA Roosa Vaverka

YHTEYDENOTOT Neuvostoliiton tuottaja Roosa Vaverka roosa.vaverka (at) kansallisteatteri.fi

Projekti toteutetaan yhteistyössä Suomen kansallismuseon, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton Vallin, Miina Sillanpään Säätiön, Helsingin diakonissalaitoksen ja Ikäinstituutin kanssa.

KUVAT JA VIDEOT