Juha Jokela

PATRIARKKA

(26.9. - 1.11.2014)

KANTAESITYS OLI SUURELLA NÄYTTÄMÖLLÄ 19.9.2012

Erään suomalaisen perheen tarina

“Patriarkka on henkeäsalpaavan upeasti näytelty ja täynnä pakahduttavan tunnistettavia hetkiä, joista muodostuu pelkkää ajankuvaa laajempi, panoraamamainen esitys nykypäivän ihmisestä yhteiskunnassa ja ihmissuhteissa.” Maria Säkö, Skenet. Lue koko arvio.

Heimo Harju viettää leppoisia eläkepäiviä vaimonsa Virpin kanssa Normandiassa. Eräänä päivänä hän tajuaa, ettei sittenkään ole valmis vetäytymään. Mittavan uran politiikan ja liike-elämän palveluksessa tehnyt Heimo haluaa vielä yhden elämän. Hän päättää palata takaisin Suomeen.

Paluu nostaa esiin asioita, joiden kohtaamiselta Heimo ja Virpi ovat ulkomailla säästyneet. Isänmaa ei enää ole sama, josta he lähtivät. Harjujen 1970-luvulla syntyneet lapset Jarno ja Jonna eivät näytä löytäneen paikkaansa maailmassa, ja perheensisäinen sukupolvien kuilu osoittautuu luultua syvemmäksi. Lisäksi Heimon ja Virpin avioliiton käsittelemättömät asiat iskeytyvät heidän kasvoilleen rajuina ja pelottavina. Uusi alku ei ole mahdollinen, ellei vanhoja asetelmia romuteta.

Patriarkka on kaunis ja koskettava draama kahden sukupolven eroista, suuntaansa etsivästä maasta ja taistelemisen arvoisesta rakkaudesta.

Juha Jokela on useasti palkittu näytelmäkirjailija, ohjaaja ja käsikirjoittaja, jonka aiemmat näytelmät Mobile Horror, Fundamentalisti sekä Espoota käsittelevät Esitystalous-näytelmät ovat olleet yleisö- ja arvostelumenestyksiä. Jokela oli yksi vuoden 2013 Suomi-palkinnon saajista. Palkintoperusteissa Jokelaa luonnehdittiin yhdeksi suomalaisen nykydraaman lahjakkaimmista käsikirjoittajista ja ohjaajista. Jokela toimii Kansallisteatterin kotikirjailijana. Timo Teräväisen videosuunnittelu Patriarkkaan voitti vuoden 2012 Kuva-Säde palkinnon parhaasta videosuunnittelusta. “Patriarkka on täynnä todella kauniita, mietittyjä siirtymiä kuvista toisiin sekä erittäin korkealaatuista livevideon käyttöä”, todettiin palkintoperusteissa.

Kesto: 2 tuntia 50 minuuttia

ROOLEISSA Raimo Grönberg, Kristiina Halttu, Minka Kuustonen, Antti Luusuaniemi, Juha Muje, Pirjo Määttä, Kaija Pakarinen, Heikki Pitkänen, Juha Varis ja Kirsti Wallasvaara

OHJAUS Juha Jokela
LAVASTUS Teppo Järvinen
PUVUT Auli Turtiainen
VIDEOSUUNNITTELU Timo Teräväinen
VALOSUUNNITTELU Ville Toikka
ÄÄNISUUNNITTELU Tommi Koskinen
NAAMIOINNIN SUUNNITTELU Jani Kylmälä ja Laura Sgureva

Tekijät esiin! -tilaisuudessa Lavaklubilla torstaina 25.9. klo 17 ohjaaja Juha Jokela ja näyttelijät Kirsti Wallasvaara ja Juha Muje keskustelevat Taina Westin johdolla. Tilaisuus on maksuton.

KUVAT JA VIDEOT