PERHOSIA ASKELTEN ALLA

(27.2. - 14.5.2013)

Häikäisevää nykynukketeatteria!

“Miten äärimmäisen epädramaattisesti mutta silti vavahduttavasti Kansallisteatterin Omapohjan Perhosia askelten alla -esitys välittääkään vuorilla vaeltavien Tiibetin buddhalaisten pakolaisten vilun, nälän ja lähdön traagisuuden. Janne Siltavuoren suunnittelemien nukkejen ja lavastuksen sekä Hannu Lahtelan valosuunnittelun vaikutus on hiljentävän hieno.
Nukeissa yhdistyy itäinen ja läntinen nukketeatteriperinne samoin kuin koko esityksessä, jossa esine-, nukke- ja varjoteatteri-ilmaisu ovat tasapainossa. Tarinassa on vahva buddhalainen pohjavire. Visuaalisuus ja musiikki tukevat nukkeilmaisua saumattomasti ja mykistävän kauniisti lepattavine perhosineen, yksinkertaisine melodioineen ja taianomaisine lumituiskuineen. Anne Rautiaisen ohjaamien näyttelijöiden paneutuminen nukkeilmaisuun välittyy. Esityksessä näyttelijät Karin Pacius, Jouko Keskinen ja Markus Virtanen näkyvät, joten nuken ja esiintyjän suhde on nykynukketeatterille tyypillisesti herkästi ja paljaasti esillä.” Maria Säkö, Helsingin Sanomat  LUE KOKO ARVIO

Poika nimeltä Chorten on arvoitukseen sidottu. Hän on pakomatkalla pois pahantahtoisten valloittajien hallitsemasta kotimaastaan. Yhdessä oppaansa Banboushan kanssa he kävelevät vaivalloista tietä vuoristossa, jossa heitä piinaa ankaran kylmyyden ja tuulen lisäksi jatkuva vihollisen uhka. Vaarallisella matkallaan he kohtaavat jakkihärän ja kaksi pakolaislasta, joista tulee heidän matkakumppaneitaan kohti tuntematonta määränpäätä.

”Tarina on jossain päin totta, jossain nykymaailman kolkassa”, sanoo tarinan kertoja. Himalajan vuoristo luo majesteettisen taustamaiseman maanpakolaisten vaellukselle, josta versoo buddhalaisen filosofian runollisen kauniisti sävyttämä vertauskuva pienistä ihmiskohtaloista myrskytuulten riepottelemassa maailmassa. Kertomus on melankolinen mutta myös toiveikas kuin lapsen katse, joka näkee kauneutta ja ilonpilkahduksia toivottomimmassakin paikassa.

Ranskalaiskirjailija Jean Cagnard’in nukeille kirjoittama näytelmä tarjoaa harvinaisen tilaisuuden nähdä Suomessa nykynukketeatteria, jonka estetiikka ja aiheet poikkeavat perinteisemmistä nukke-esityksistä.

Perhosia askelten alla on ohjaaja Anne Rautiaisen debyytti Kansallisteatterissa ja samalla hänen taiteellinen opinnäytteensä TeaKissa.

Esitystä suositellaan yli 10-vuotiaille.

Kesto: 55 minuuttia (ei väliaikaa)

Kulttuuri A & T haastatteli ohjaaja Anne Rautiaista, kuuntele haastattelu täältä.

ROOLEISSA PERHOSIA ASKELTEN ALLA PERHOSIA ASKELTEN ALLA Markus Virtanen (TeaK)

SUOMENNOS Reita Lounatvuori
OHJAUS Anne Rautiainen
LAVASTUS, NUKET JA PUVUT Janne Siltavuori
VALOT Hannu Lahtela
ÄÄNET Esko Mattila
VIDEOT Pyry Hyttinen

KUVAT JA VIDEOT