Thomas Bernhard

VANHAT MESTARIT

HAM Helsingin taidemuseo Komedia taiteesta

Alte Meister. [Komödie]

SUOMEN KANTAESITYS HAM HELSINGIN TAIDEMUSEOSSA 7.9.2017.

Suurta ennakkokiinnostusta saaneen esityksen tammi-helmikuun 2018 näytäntöjen liput tulevat myyntiin 26.10.2017.

Wienin taidehistoriallisen museon Bordone-salissa on Tintoretton kuuluisa maalaus Valkopartainen mies. Maalausta tarkastelee arvostettu musiikkikriitikko ja aitouden ankara etsijä Reger. Regeriä taas tarkastelee kirjailija ja filosofi Atzbacher, jota puolestaan tarkastelee museon vahtimestari Irrsigler.

Vanhat mestarit on lämpimän inhimillinen, oivaltava ja ironinen teos taiteista ja  elämästä, autenttisuudesta ja väärennöksistä, muodista ja Wienin käymälöistä, Heideggerista ja muista pöhötetyistä sukulaisista, yksinäisyydestä ja henkiinjäämisvoimasta, karikatyyreistä ja kitschistä, helvetistä, hautausmaasta ja teatterista.

Teoksen dramatisoi ja ohjaa Thomas Bernhardin (1931−1989) samannimisen romaanin pohjalta Minna Leino, Kansallisteatterin dramaturgi ja monien kiitettyjen teatteriesitysten ohjaaja (mm. Kuningas kuolee ja Onnellisuuden tasavalta). Vanhat mestarit -esitys on Kansallisteatterin ja HAM Helsingin taidemuseon yhteistuotanto. Teatterin, musiikin ja kuvataiteen monitasoisesta kohtaamisesta syntyy elävä taideteos, joka nähdään itseoikeutetusti taidemuseossa. Esiintyjinä nähdään timantinkova näyttelijätrio: Hannu-Pekka Björkman, Hannu Kivioja ja Markku Maalismaa. Bernhardin Vanhat mestarit -romaani on ilmestynyt Tarja Roinilan suomentamana Teokselta vuonna 2013.

Liput on lunastettava Kansallisteatterin lippumyymälästä ja ne sisältävät pääsyn Nautinto-näyttelyyn ennen esitystä.

Tekijätapaaminen HAM Helsingin taidemuseossa
ke 27.9. klo 18-18.45 Vanhat mestarit
Ohjaaja Minna Leino ja dramaturgi Jukka-Pekka Pajunenkeskustelevat Thomas Bernhardin romaanin pohjalta tehdystä esityksestä. Keskustelun vetäjänä teoksen suomentanut Tarja Roinila.

Peruslippu 25 €
Opiskelija 15 €

Kesto 1 h 15 min, ei väliaikaa

Ke 25.10.
19:00
La 28.10.
19:00
Ti 31.10.
19:00

ROOLEISSA Hannu-Pekka Björkman, Markku Maalismaa ja Hannu Kivioja

KONSEPTI, DRAMATISOINTI JA OHJAUS Minna Leino
SUOMENNOS Tarja Roinila
TAITEELLINEN SUUNNITTELU Minna Leino ja työryhmä: Jari Kettunen, Kati Lukka, Kare Markkola, Heikki Nylund, Johanna Storm, Ville Toikka ja Auli Turtiainen
DRAMATURGIT Jukka-Pekka Pajunen ja Eva Buchwald

MUSIIKKI
Johann Sebastian Bach: Die Kunst Der Fuge: Contrapunctus n:o 1 Esittäjä Grigory Sokolov (piano).
Johann Sebastian Bach: Die Kunst Der Fuge: otteita kappaleista Contrapunctus 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 11 ja 12.
Esittäjinä Grigory Sokolov, Angela Hewitt ja Glenn Gould (piano).

×
<a href="https://flic.kr/s/aHskRZ5k3T" target="_blank">Click to View</a>
Katso koko kuva-albumi tästä ×
×
×

Helsingin Sanomat 9.9.2017

Kansallisteatterin Vanhat mestarit on monimerkityksellinen teksti, joka avaa koko ajan uusia merkityksiä

”Minna Leinon ohjauksessa kaikki on kohdallaan. Esitys on rytmikäs, tarkka, musikaalinen. Se säilyttää tekstin julmuuden, mutta tekee sen keveästi.”

Lue lisää »

Demokraatti 26.9.2017

Mestarien mehukkaat sivallukset – Kansallisteatterin päänavaus taidemuseo HAMissa on teatteritaidetta parhaimmillaan

”Kun Björkmanin, Kiviojan ja Maalismaan esittämät valkopartaiset miehet vielä äänenpainoillaan sekä mikroeleillään ja -ilmeillään kommentoivat ja arvoivat toisiaan, ja katsoja saa HAMin tilapäiskatsomossa seurata tätä kaikkea ringissä parin metrin päästä, ollaan jo sen toisen, HAMin tarjoaman otsikon ytimessä: nautinto.”

Lue lisää »

Teatterin tiedotuskeskus 14.9.2017

Merkintöjä Hanna Helavuoren työpäiväkirjasta

”Katsoa ja kuunnella – aistia  kokonaisvaltaisesti – miten näyttelijä soittaa instrumenttiaan absoluuttisella suvereniteetillä, metronomintarkasti, artikuloi Bernhardin vimmaista pakkomielteistä katkeamatonta ajatuksenvirtaa niin, että ajatus ei harhaudu vaan piirtyy esiin kylmänä, kirkkaana kuin vesi.”

Lue lisää »
×
 

Ajankohtaista