Info

Kansallisteatteri on vuonna 1872 perustettu vanhin suomenkielinen teatteri.  Kansallisteatteri on taiteellinen teatteri, jonka ohjelmistossa nähdään tuoreinta kotimaista draamaa, kiinnostavimpia ulkomaisia näytelmiä ja parhaita klassikoita.

Kansallisteatteri toimii Helsingin Rautatietorin laidalla, osoitteessa Läntinen teatterikuja 1. Näyttämöitä on kaikkiaan kuusi: Suuri näyttämö, Pieni näyttämö, Willensauna, Omapohja, Kiertuenäyttämö ja Lavaklubi.

Ensi-iltoja on vuosittain noin viitisentoista, ja ohjelmistossa kaikkiaan yli 30 eri esitystä. Vuonna 2014 Kansallisteatterin kaikilla näyttämöillä sekä YTYÄ!-yleisötyön tapahtumissa kävi yli 177 000 katsojaa.

Kansallisteatterissa työskentelee liki 170 vakituista työntekijää. Kansallisteatteri on yhtiömuodoltaan osakeyhtiö, jonka hallintoelimet ovat hallitus ja hallintoneuvosto.
Suurimpana osakkeenomistajana on Suomen Kansallisteatterin Säätiö. Pääjohtajana toimii taiteen maisteri, ohjaaja Mika Myllyaho (2010 ̶ ).

 

Suomen Kansallisteatteri
Läntinen Teatterikuja 1
00100 Helsinki

Keskus p. 010 73311
Lippumyymälä p. 010 7331 331 (ma ̶ la 9 ̶ 19)
Ryhmät p. 010 7331 332 (ma ̶ pe 9 ̶ 16)

 • Kansallisteatterin tehtävä

  1. Kansallisteatterin tulee olla suomalaisen teatterin tärkein kohtaamispaikka.
  2. Kansallisteatteri tarjoaa näyttämöt käyttöön parhaimmille näyttelijöille kirjoittajille, ohjaajille sekä skenografeille.
  3. Kansallisteatterin uusi strategia koostuu kahdesta voimasta. Sisäänpäin suuntautuvasta voimasta sekä ulospäin suuntautuvasta voimasta.
  4. Sisäänpäin suuntautuva voima tukee taiteellisen henkilöstön kehitystä sekä keskustelua. Lähtökohdat ovat dialogisuus ja rohkeus tuoda esiin omia ajatuksiaan. Jokaisella on mahdollisuus rakentaa omaa taiteilijuuttaan. Etsimme parhaita mahdollisia työolosuhteita koko henkilökunnalle.
  5. Ulospäin suuntautuva voima on ajattelua ja tekoja. Kansallisteatterista tulee monipuolinen esittävän taiteen tuottaja ja tekijä. Näyttämötaide on keskipisteessä, mutta Kiertuenäyttämön, Lavaklubin ja kaikkien muiden uusien tuotantojen lähtökohtina ovat ammattitaito ja halu tehdä esityksiä, joilla on merkitystä.

  6. Kansallisteatteri on koko Suomen teatteri. Sen tulee heijastaa tässä maassa tapahtuvia ilmiöitä. Helsinki–Rovaniemi on jänneväli.
  7. Kansallisteatteri on myös ikkuna Eurooppaan. Eurooppalaisella uudella draamalla on myös oltava paikkansa teatterissa.
  8. Kansallisteatterin on tehtävä esityksiä, joista yleisö poistuu tyytyväisenä, kylläisenä ja täynnä ajatuksia. Teatteri ei muuta maailmaa, mutta ihmiseen se vaikuttaa.
  9. Ennen kaikkea Kansallisteatteri on ihmisten teatteri. Teatterin tulee edustaa me-henkeä ja kantaa vastuuta työntekijöistään. Se tarkoittaa hyvää ja suvaitsevaa käytöstä teatterin sisällä. Me-henki on myös alku teatterin tekemiselle.
  10. Kansallisteatteri on taiteellinen teatteri.

  – Mika Myllyaho, Kansallisteatterin pääjohtaja-

 • Yhtiömuoto

  Suomen Kansallisteatteri on yhtiömuodoltaan osakeyhtiö, jonka tehtävänä on suomenkielistä näyttämötaidetta esittävän teatterin ylläpitäminen.
  Suomen Kansallisteatterin Osakeyhtiön suurimpana osakkeenomistajana on Suomen Kansallisteatterin Säätiö. Osakeyhtiön hallintoelimet ovat hallintoneuvosto ja hallitus. Hallituksen nimeämä pääjohtaja toimii teatterin taiteellisena johtajana ja toimitusjohtajana.

 • Hallitus

  Teatterin hallituksen puheenjohtajana toimii talousjohtaja Pekka Pajamo ja varapuheenjohtajana yliasiamies Heleena Savela. Hallituksen jäseniä ovat toimitusjohtaja Mikael Aro, ohjelmapäällikkö Jenni Haukio, professori Hanna Korsberg, näyttelijä Jukka-Pekka Palo, toimittaja Leeni Peltonen, tv-päällikkö Riitta Pihlajamäki, toimitusjohtaja Jukka Ruuska ja vararehtori Paula Tuovinen.

 • Hallintoneuvosto

  Kansallisteatterin hallintoneuvoston puheenjohtajana toimii lehtori Tuula Uusi-Hallila ja varapuheenjohtajana johtaja Juha Lemström. Hallintoneuvoston jäseniä ovat humanististen tieteiden kandidaatti Anna Eronen, professori Ulla-Maija Forsberg, oikeustieteiden kandidaatti Erkki Helaniemi, arkkitehti Sari Schulman, kustantaja Touko Siltala, toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu, ylijohtaja Helena Tarkka, KTM Marja Usvasalo, rehtori, kansanedustaja emerita Raija Vahasalo ja toimittaja Eila Tiainen.

 • Säätiö

  Kansallisteatterin Säätiön hallituksen puheenjohtajana toimii oikeustieteiden kandidaatti Veli Sundbäck ja varapuheenjohtajana valtiotieteiden tohtori Sinikka Salo. Säätiön jäseniä ovat professori Kimmo Kontula, asianajaja Lasse Lagus, pääsihteeri Tuomas M. S. Lehtonen, toimitusjohtaja Leena Mörttinen, professori Jyrki Nummi, professori Laura Ruohonen, professori Kai Savola, kustannuspäällikkö Maria Säntti ja päätoimittaja Janne Virkkunen.

Selite
Tiedosto
Kansallisteatterin vuosi 2014
Kansallisteatterin vuosi 2014
 

Ajankohtaista