Kirjasarja

Tarvepainojulkaisija ntamo ja Suomen Kansallisteatteri julkaisevat yhteistä kirjasarjaa. Sarjassa julkaistaan Kansallisteatterin ensi-iltanäytelmiä ja muuta teatteritaiteeseen liittyvää kirjallisuutta. Ensimmäinen yhteisjulkaisu oli Mika Leskisen Kellariloukko (2013). Myös aiemmin Kansallisteatterin Kirja -sarjassa julkaistut nimekkeet ovat siirtyneet ntamon valikoimaan. Tammikuussa 2011 asetimme tavoitteeksemme 100 teosta – sarjan numerointi alkaa siis sadasta.

Kirjasarjan teoksia voi ostaa Kansallisteatterin lippumyymälästä ja ntamon verkkokaupasta.

 • 71. Kirsi Porkka ja Marina Meinander: Paha äitipuoli

  Paha äitipuoli kysyy, millä ehdoilla kahden perheellisen, aikuisen ihmisen rakkaus on mahdollista. Näytelmä kuvaa uusperheen elämää terävänäköisesti, hauskasti, viiltävästi ja inhimillisesti. Se kertoo vanhemmuudesta aikana, jolloin koko sukupolvi tuntee syyllisyyttä siitä, millaisen maailman he tulevat jättämään lapsilleen.

 • 72. Paavo Westerberg: Mahdolliset maailmat

  Mahdolliset maailmat on lämminhenkinen ja moderni draama keski-ikäisestä miehestä, joka työpaineiden ja perhekriisin kurimuksessa etsii yhteyttä aikuiseen tyttäreensä ja menneisyytensä valintoihin. Samalla se on hilpeänhaikea rakkaudentunnustus teatterille, jossa lapsuus ei koskaan kuole.

 • 72. Juha Hurme: Töppöhörö

  Viki, 35, on rasisti, homofoobikko ja sovinisti. Tarjoussika ei ole sika vaan Helinä-keiju alias Alina Tomnikov, joka Simpeleen seudun karjalanmurteella kyseenalaistaa Vikin maailmankuvan. Töppöhörö on Juha Hurmeen komedia miehestä Suomessa ja Suomesta miehessä.
  Juha Hurme (s. 1959) on moninkertaisesti palkittu suomalainen ohjaaja ja kirjailija.

 • 73. Ritva Siikala: Kaksi matkaa Israeliin

  Ritva Siikala tarttuu kipeään omakohtaiseen aiheeseen, josta harvoin puhutaan ilman poliittista vastakkainasettelua. Draama avaa matkalaukullisen muistoja, joissa henkilökohtainen nivoutuu osaksi Euroopan ja Israelin historiaa, monimutkaista politiikkaa ja yhteiskunnallisia ongelmia.

 • 73. Heini Junkkaala: Olipa kerran minä

  Olipa kerran minä on näytelmä narsismista ja kirjailijasta, joka päätyy uhraamaan yksityisyytensä saadakseen yleisön arvostamaan itseään. ”Puhdistava nollapiste.” – Maria Säkö, Helsingin Sanomat
  Heini Junkkaala (s. 1975) on suomalainen näytelmäkirjailija ja dramaturgi, joka on käsitellyt töissään muun muassa sukupolvien välisiä suhteita, sukupuolista moneutta ja kristinuskon suhdetta seksuaalisuuteen (Kristuksen morsian, Kansallisteatteri 2010). Junkkaala on Kansallisteatterin kotikirjailija ja on saanut pohjoismaisen näytelmäkirjailijapalkinnon vuonna 2010.

 • 74. Pasi Lampela: Nyt kun olet minun

  Nelikymppinen Marjo on päättänyt hyväksyä roolinsa elämässä. Hän on naimisissa, hänellä on kaksi lasta ja työ opettajana. Yhden kesän aikana hänen elämänsä muuttuu peruuttamattomasti. Hän murtautuu ulos opituista rooleista, mutta mitä hän löytää? Kolmiodraaman kautta päästään olemassaolon peruskysymyksiin: kuka minä olen, kuka sinä olet, mitä tämä kaikki on?

 • 75. Michael Baran: Aamu

  Maailmankuulun pianistin Alma Knifin edessä oleva viimeinen konsertti. Alman vanhempi tytär, toimittaja Alina, joka tekee henkilökuvaaa äidistään. Nuorempi tytär, säveltäjä Aura, jolta äiti on tilannut sävellyksen. Ja sattumalta paikalle osuva putkiasentaja ja harrastajarunoilija Kimmo. –
  Michael Baranin näytelmässä äidin ja tyttärien keskustelut kehittyvät vääjäämättä kohti yksityistä: tytärten laiminlyödyksi tulemisen ja huonommuuden tunteet, äidin taiteelle omistettu elämä, ilman rakkautta. Seuraa monitahoinen välienselvittely, jossa ulkopuolinen, mutkaton Kimmo toimii peilinä – ja enemmänkin.

 • 76. Pirkko Saisio: SLAVA! Kunnia.

  Pirkko Saision “oligarkkien ooppera” on kirjoitettu ennen Ukrainan kriisiä, mutta sodan nyt puhjettua siitä tuli – tekijän sanoin – ”pelottavankin ajankohtainen”. SLAVA! Kunnia.tutkii Venäjän myyttejä ja nykyisyyttä intohimoisesti ja rävähtämättömin silmin. Henkilöitä SLAVA:ssa on lihavista konduktöörikaksosista Obedasta ja Pobedasta salaperäiseen Volodjaan ja kansallispukuiseen entiseen Vieraan Vallan pääministeriin, ja haudoistaan nousevat myös Iivana Julma, Katariina Suuri ja Juri Gagarin. Taivaasta laskeutuu myös Kristus, mutta onko hän SE Kristus, ja mikä on hänen sanomansa? Kim Jong-Un ja Gerard Depardieu näyttävät tutuilta mutta kuitenkin merkillisiltä; miksi? Näytelmänmittainen naamioleikki avaa hätkähdyttäviä näkymiä menneisyyteen ja nykyisyyteen ja mahdollisiin tulevaisuuksiin myös.

 • 77. Leea ja Klaus Klemola: Maaseudun tulevaisuus

  Leea ja Klaus Klemolan Kansallisteatterissa marraskuussa 2014 ensi-iltansa saanut kohuakin synnyttänyt näytelmä Maaseudun tulevaisuus kertoo ihmisen kaipuusta jonkin häntä itseään suuremman yhteyteen. ntamon ja Kansallisteatterin yhteistyönä julkaistu teos sisältää ensiesityksen tekstin ja liitteenään kaksi kohtausta, joita kantaesityksessä ei nähty.
  Maaseudun tulevaisuus, “pastoraalinäytelmä ihmisistä ja eläimistä”, sijoittuu kuvitteelliseen tulevaisuuteen, jossa Suomi on jakautunut kahteen lääniin, joista toisesta valtio on tavallaan vetäytynyt. Täällä eläimet ovat virallisesti saaneet läpi vaatimuksensa siitä että “jokainen heistä on laulun arvoinen”. Tuotantoeläinten pito on täten käynyt kannattamattomaksi. Läänissä pitkäaikaistyöttömien eläinten lukumäärä on maan korkein. Kuten Leea Klemola on sanonut, näytelmän taustana on ajatus ihmisten ja eläinten välisestä ikiaikaisesta sopimuksesta, joka hyödyttää molempia ja jonka ihmiset ovat yksipuolisesti rikkoneet. “Nyt sitten näytelmän aikana tämä sopimus olisi tarkoitus sopia uudelleen eli millä ehdoilla eläimiä saa tappaa.”

 • 78. Anton Tšehov, suomentanut Paavo Westerberg: Vanja-eno

  Ivan Petrovitšin parhaat vuodet ovat ohi. Keski-ikäinen mies tajuaa tehneensä turhaa työtä toisten hyväksi – ja nyt kaikki on liian myöhäistä. Kartanon asukkaiden ja kesävieraiden keskinäiset jännitteet, vanhat kaunat ja ääneen lausumattomat halut nousevat pintaan. Oman elämänsä sivuhenkilöiksi ajautuneet ihmiset puhuvat ja rakastavat toistensa ohi, haikailevat menneitä tai odottavat ihmeitä tulevalta. Maailma rappeutuu vääjäämättömästi ympärillä: metsät on hakattu, ympäristö pilattu, eikä mitään hyvää ole silti saavutettu. Seisova helle ennustaa nousevaa myrskyä.
  Tšehovin ajaton näytelmä kysyy, millaista on arvokas, elämisen arvoinen elämä ja mikä on sen hinta. Sen intohimoiset ja ristiriitaiset henkilöt muodostavat ajattoman kuvan hauraista ihmisistä, jotka ovat eksyneet kauas syrjäseuduille kykenemättä ratkaisemaan ongelmia, jotka riivaavat heidät hulluuden partaalle.
  “Voi hyvä jumala. Mä oon 47 vuotta. Jos mä elän – sanotaan vaikka 60 vuotiaaks, nii mulla on vielä kolmetoista vuotta edessä. Se on ihan helvetin pitkä aika?” — Vanja
  Vanja-eno on Paavo Westerbergin debyyttiohjaus Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Kansallisteatterin kotikirjailijana toimiva Westerberg on aiemmin kirjoittanut ja ohjannut Kansallisteatteriin muun muassa näytelmät Kotiin ennen pimeää (2006), Valhe (2010) ja He eivät asu enää täällä (2012, ntamo&Kansallisteatteri 2013).

 • 79. Laura Ruohonen: Luolasto

  Laura Ruohosen Luolasto on villi kertomus maasta, joka aikoo haudata ydinjätteensä ja sitten unohtaa koko asian. Se kattaa huikean ajanjakson ihmisen alkukodista kauas tulevaisuuteen. Kuinka estämme 50000 vuotta jälkeemme syntyviä avaamasta kiellettyä ovea, jonka taakse piilotimme vaarallisimman, mitä meillä on?
  Ydinjätteen loppusijoituspaikkaan maan alle vartijaksi palkattu entinen merimies ei tiedä, johtuvatko ruumiin oudot oireet säteilystä vai väärästä ruokavaliosta — vai aiheuttaako ne myyttistä luolamaalausta jahtaava naisarkeologi. Nuori tutkija on päättänyt yksin nostaa Suomen muinaistutkimuksen alennustilastaan. Kumpikin janoaa elämäänsä intohimoa ja rakkautta — kunhan se ei häiritse omaa päivärytmiä.
  Kun Luolastosta löytyy muinainen maalaus, kaivoskuiluissa alkaa liikkua outoa ja levotonta väkeä. Muutoksen kourissa kukin käyttää niitä keinoja kuin pystyy selvitäkseen hengissä. Lopulta pelko, rakkaus ja itsesuojeluvaisto törmäävät ennennäkemättömin seurauksin.
  Väkevän mielikuvituksellinen näytelmä kertoo ihmiskunnan historian massiivisimmasta kokeesta, jossa olemme kaikki mukana.

 • 79. Juha Hurme: Europaeus

  Juha Hurmeen näytelmä ja kirja on myötätuntoinen mutta pureva nykykomedia, jonka päähenkilönä on David Emmanuel Daniel Europaeus (1820–1884), kansanrunouden kerääjä, merkittävä kielitieteilijä, Runebergin, Kiven, Snellmanin ja Lönnrotin aikalainen, ja viimemainitun tarkkanäköinen kriitikko. Hurmeen komediassa kosmopoliittinen idealisti ja originelli kulkee pääkallo kainalossa, tekee tiliä tutkimustensa tuloksista ja selvittää välinsä niin oman aikansa vaikuttajien kuin niin oman aikansa vaikuttajien kuin tämän päivän suomalaisuuden kanssa. ”Jumala ei ole niin turhantarkka vaan pitää hyvistä vitseistä!”

 • 80. Eugène Ionesco: Kuningas kuolee (suom. Reita Lounatvuori)

  ”Niin, Teidän Korkeutenne, te kuolette. Huomenna ette syö aamiaista. Ettekä kyllä tänään illallistakaan, ei sen puoleen. Kokki on sammuttanut kaasun. Hän palauttaa esiliinansa, viikkaa pöytäliinat ja servietit ikuisiksi ajoiksi kaappiin.” – Lääkäri
  Romanialais-ranskalaisen Ionescon näytelmä ns. absurdin teatterin läpimurtoajoilta hyödyntää ikuista teemaa ja kysymystä, joskin irrationaalisen huumorin suodattamana, jolle Reita Lounatvuoren käännös tekee oikeutta. Kansallisteatterin esitysversiossa alkuperäistekstiä on tiivistetty tuntuvasti; kirjana julkaistu täysiversio voi näin toimia myös katsomiskokemuksen lisänä ja taustoittajana.

 • 81. Pietari Kylmälä (toim.): Uskon loikka – Neuvostoliitto-projekti ja Kiertuenäyttämön eetos

  Uskon loikka -kirja vie lukijan matkalle suomalaisiin palvelutaloihin sekä niissä elävään muistojen ja mielikuvien Neuvostoliittoon. Artikkelikokoelma esittelee Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Neuvostoliitto-projektin, jossa nuoret teatterilaiset lähtivät selaamaan suomalaisen historian unohtuneita lukuja. Neuvostoliiton kautta sukellettiin myös suomalaisen laitosvanhuuden arkeen ja palvelutalojen saaristossa elävään rikkaaseen historiaan. Kirjassa esitellään laajasti Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön toiminta-ajatusta. Kiertuenäyttämö on Kansallisteatterin viides näyttämö, joka toimii yhteistyössä suomalaisten terveydenhuollon ja sosiaalityön yksiköiden kanssa. Neuvostoliitto-projektissa Kiertuenäyttämö pystytti esityksensä palvelutalojen olohuoneisiin. Perinteisestä poikkeava yleisökontakti on yksi Kiertuenäyttämön keskeisistä käsitteistä. Nyt julkaistavassa kirjassa Kiertuenäyttämön ajatus yleisökontaktista liitetään länsimaisen teatteriteorian pitkään traditioon. Samalla käy selväksi, että uudistuakseen teatterin on tultava ulos omasta laitoksestaan.

 • 82. Esa Leskinen − Sami Keski-Vähälä: Neljäs tie

  Neljäs tie kuvaa suomalaisen yhteiskunnan hiljaista vallankumousta, poliittisen toiminnan ja aatteiden muutosta kohti rajoittamattoman markkinatalouden ideologiaa. Se on dramaattinen aikamatka maahan, joka kenenkään huomaamatta muuttui tunnistamattomaksi. Samalla se on kertomus historiasta, joka toistaa itseään – ensin farssina, sitten tragediana. Näytelmätekstinä Kansallisteatterin esitysversio 10.5.2013.

 • 83. Mika Leskinen: Kellariloukko Dostojevskin mukaan

  Mika Leskisen tuore sovitus Dostojevskin romaaniklassikosta (1984, suom. Valto Kallama 1959, Esa Adrian 1976) kuljettaa Kellariloukon nimettömän antisankarin nykyajasta menneisyyteen ja takaisin. Tämän päivän ihmisille teos näyttää, miten olemme tulleet pisteeseen, jossa jäämme itse luomamme järjestelmän vangeiksi. Näytelmä pohtii tiedostamisen taakkaa ja kyvyttömyyttä rakkauteen syvästi ja ajankohtaisesti, unohtamatta kuinka koomisesti ihminen on konstruoitu.

 • 84. Juha Jokela: Patriarkka

  Heimo Harju viettää leppoisia eläkepäiviä vaimonsa Virpin kanssa Normandiassa. Eräänä päivänä hän tajuaa, ettei sittenkään ole valmis vetäytymään. Mittavan uran politiikan ja liike-elämän palveluksessa tehnyt Heimo haluaa vielä yhden elämän. Hän päättää palata takaisin Suomeen. Paluu nostaa esiin asioita, joiden kohtaamiselta Heimo ja Virpi ovat ulkomailla säästyneet. Isänmaa ei enää ole sama, josta he lähtivät. Harjujen 1970-luvulla syntyneet lapset Jarno ja Jonna eivät näytä löytäneen paikkaansa maailmassa, ja perheensisäinen sukupolvien kuilu osoittautuu luultua syvemmäksi. Lisäksi Heimon ja Virpin avioliiton käsittelemättömät asiat iskeytyvät heidän kasvoilleen rajuina ja pelottavina. Uusi alku ei ole mahdollinen, ellei vanhoja asetelmia romuteta. Patriarkka on kaunis ja koskettava draama kahden sukupolven eroista, suuntaansa etsivästä maasta ja taistelemisen arvoisesta rakkaudesta.
  Juha Jokela on useasti palkittu näytelmäkirjailija, ohjaaja ja käsikirjoittaja, jonka aiemmat näytelmät Mobile Horror, Fundamentalisti ja Esitystalous ovat olleet sekä yleisö- että arvostelumenestyksiä. Kansallisteatterin kotikirjailijana toimivan Jokelan neljäs näytelmä Patriarkka on Kansallisteatterin 140-vuotisjuhlanäytelmä.

 • 85. Michael Baran: Aie

  Kuka elämästäsi päättää?
  Vanha aviopari, Tyyne ja Leo, pakkaa autonsa ja suuntaa illaksi kesähuvilalleen. Ongelmiensa kanssa kamppaileva nuori nainen, Minttu, tapaa sattumalta Riskilän, elämässään sivuraiteelle ajautuneen lääkärin. Heitä yhdistää yksi asia: jokainen on tehnyt suuren päätöksen. Mitä kaikkea heille ja heissä ehtii tapahtua yhden päivän aikana? Aie kertoo kaksi tarinaa ihmisarvoisen elämän etsinnästä. Ainutkertaisista tarinoista kasvaa laajempi kuva yhä kovenevien arvojen maailmasta, jossa oireita hoidetaan sairauksia parantamatta. Aie on pysähdyttävä puheenvuoro ajankohtaisessa keskustelussa siitä mihin rajaan saakka yksilöllä on oikeus päättää omasta elämästään. Samalla se on myös laulujen ja lämpimän huumorin sävyttämä kuvaus jaettujen hetkien merkityksellisyydestä, erilaisten elämänvalintojen syistä ja seurauksista, väistämättömän kohtaamisesta sekä suuresta, pakahduttavasta rakkaudesta.

 • 86. Jan Guillou – Pasi Lampela: Pahuus

  Pasi Lampela dramatisointi Jan Guilloun menestysromaanista.
  Eletään 1950-lukua Ruotsissa.  Erik saa selkäänsä kotona ja vetää muita turpaan koulussa. Rehtorin tuomio on ankara: ”Sinä olet itse pahuus ja sinunlaisesi on tuhottava.”  Äiti yrittää pelastaa poikansa lähettämällä hänet Stjärnsbergin maineikkaaseen sisäoppilaitokseen, jossa opiskelee yläluokan poikia. Erik on päättänyt aloittaa uuden väkivallattoman elämän, mutta hän joutuu tutustumaan sisäoppilaitoksessa vallitsevaan ”toverikasvatuksen periaatteeseen”. Kansankodin pimeällä kääntöpuolella eliitin pojat — tulevaisuuden vallankäyttäjät — toteuttavat periaatetta häikäilemättömän mielivaltaisesti. Valonpilkahduksia Erikin elämään laitoksessa tuovat uusi ystävä ja ensirakkaus, mutta piinaajat eivät jätä heitäkään rauhaan.  Voiko Erik nousta pahuutta vastaan muutoin kuin osallistumalla siihen?

 • 87. Miika Nousiainen – Minna Leino: Maaninkavaara

  Sinivalkoista urheiluhulluutta äärirajoilla! Miika Nousiaisen romaaniin pohjautuva näytelmä lähettää isän ja tyttären uudelle ratakierrokselle, jossa maitohapoille menevät sekä ruumis että mieli.
  Martti Huttusella oli tavoite: Suomen kestävyysjuoksun maineen palauttaminen. Tytär Heidi alkaa tavoitella unelmaa. Harjoittelu saa yhä pakkomielteisempiä ja absurdimpia sävyjä, ja kohta ollaan jo liian vakavan kysymyksen äärellä. Näytelmässä Heidi selvittää, kenen unelmasta lopulta oli kysymys.

 • 89. Paula Salminen: 13 uponnutta vuotta

  Samana päivänä, kun Eeva Koskisen ylioppilaskirjoitukset ovat ohi, hänen äitinsä katoaa jäljettömiin ja mummo menettää muistinsa. Kaikki tapahtuu kaupungissa, jonka halki virtaa joki.
  13 uponnutta vuotta kertoo Koskisen suvun naisista kolmessa sukupolvessa. Näytelmä sukeltaa äitien ja tytärten omalaatuisten ihmissuhteiden pinnanalaiseen maailmaan. Toistuuko historia samanlaisena sukupolvelta toiselle? Voiko samaan virtaan hypätä kaksi kertaa?  Joen lailla soljuva näytelmä on samanaikaisesti hauska ja riipaiseva tarina rakkaudesta tiettyihin ihmisiin tietyissä paikoissa.

 • 90. Mika Myllyaho – Taina West – Paula Korva: Kansanhiihto 2012

  Kansanhiihto 2012 tarkastelee hauskasti ja terävästi sankaruutta ladulla ja ladun ohessa. Millaista on sankaruus nykymaailmassa, kun kilpailussa ei keinoja kaihdeta eikä latua anneta? Jos ihminen putoaa pois yhteiskunnan kilpahiihdoista, onko hänellä enää mitään arvoa? Ja kuinka käy mestarihiihtäjä Ismolle — uhkaako ylikunto vai saapuuko hän maaliin voittajana?
  Kansanhiihto 2012 on jatkoa Täällä Pohjantähden alla 2011 –esitykselle, jonka aiheina olivat suomalaisuus ja nyky-Suomi.

 • 91. Paavo Westerberg: He eivät asu enää täällä

  Syyskuun yhdentenätoista sattuu onnettomuus, joka suistaa kahden pariskunnan elämät raiteiltaan.
  Erik ja Anna, Helena ja Pauli yrittävät luoda uutta järjestystä elämäänsä, hinnalla millä hyvänsä. Neljä erilaista ihmistä ja näkemystä joutuvat koetukselle. Jokaisella on sydämellään salaisuuksia ja valheita, joita eivät pyyhi pois kuluvat vuodetkaan. Voiko kukaan olla syytön sokean sattuman edessä? He eivät asu enää täällä on odottamattomien käänteiden draama tragedian jälkeisestä elämästä ja keskiluokan turvattomuuden tunteesta. Se on tarina hauraista ihmisistä, jotka pyrkivät viimeiseen asti välttämään virheitä, mutta joutuvat kohtaamaan väistämättömän.

 • 92. Katja Krohn: Pikkujättiläinen

  Pikkujättiläinen on yllättävä ja moralisoimaton draama pienistä ihmisistä suurten moraalisten kysymysten äärellä. Kuinka suurta vastuuta voi yksi ihminen kantaa? Voiko tiede ratkaista maailman ongelmat? Pikkujättiläinen kuvaa länsimaisen ihmisen paradoksaalia tilannetta ennennäkemättömässä aineellisessa hyvinvoinnissa kauheiden tulevaisuudennäkymien edessä. Samalla se on syvä inhimillinen draama perheestä, kunnianhimon seurauksista, kyvystä nähdä tarkasti kauas mutta sokeudesta sille, mitä lähellä tapahtuu.

 • 93. Elina Snicker: Maamme. Nykykuvia Suomesta

  Mitä isänmaa tarkoittaa? Tarkoittaako se samaa sotainvalidille ja pienelle lapselle, rikkaalle ja köyhälle, liberaalille ja konservatiiville, sinulle ja minulle? Kenen on tämä maa? Kuka saa tulla minun kaupunkiini, minun kaupunginosaani, pihaani, talooni, huoneeseeni? Minkä kokoiseen turvapaikkaan minulla on oikeus? Kenen on Suomi?

 • 94. Päivi Akonpelto – Soila Komi: Ilta Soilan kanssa

  Ilta Soilan kanssa kertoo teatteriperheessä kasvaneen näyttelijän Soila Komin pitkästä urasta ja elämästä Kansallisteatterin näyttämöillä ja kulissien takana. Komi (s.1943) aloitti pula-ajan kiertueteatterissa ja päätyi Kansallisteatteriin, jossa hän työskenteli kiinnitettynä näyttelijänä yhtäjaksoisesti 46 vuotta, kauemmin kuin kukaan toinen Kansallisteatterin historiassa.

 • 95. Samuel Beckett: Godota odottaessa. (Suom.: Arto af Hällström. Esipuhe: Aki Salmela)

  Samuel Beckettin mestariteos Godota odottaessa (En attendant Godot, 1948-49) ilmestyy Kansallisteatterin kirja -sarjassa Arto af Hällströmin uutena suomennoksena. 1900-luvun merkittävimpänä pidetyn draaman tematiikkaan ja syntyvaiheisiin luo katsauksen runoilija Aki Salmelan esipuhe ”Ei tahattomia symboleja”. ”Godot’n voi lukea absurdina näytelmänä ja sen voi lukea eksistentialistisena näytelmänä – ja juuri näillä tavoilla se on perinteisesti luettu – mutta kumpikaan näistä lukutavoista ei tee näytelmälle täyttä oikeutta. Toki Vladimir ja Estragon ovat absurdissa tilanteessa, mutta se on tilanne, jossa he ovat, eikä se kärjistäen ottaen poikkea maailmasta sellaisena kuin se on. Toki he ovat myös olemisen ongelman äärellä. He ovat oman olemisensa äärellä, niin kuin kuka hyvänsä, eikä heidän olemisensa ole ongelmatonta. Vladimir ja Estragon ovat vanhoja rapistuneita miehiä, joille elämällä on tarjota enää hyvin pieniä porkkanoita ja kivikovia nauriita.” Aki Salmela

 • 96. Christoph Schlingensief: Kauniimpaa kuin taivaassa. (Suom.: Eeva Bergroth)

  “Maailmassa voi tehdä niin paljon, tämä on sensaatiomainen paikka”
  Christoph Schlingensief (1960-2010) tunnetaan niin teatteri-, elokuva- ja oopperaohjaajana kuin kuvataiteilijana. Sairastuttuaan syöpään saksalaisen taidekentän kiistelty visionääri ja kauhukakara alkoi pitää päiväkirjaa puhumalla ajatuksiaan sanelukoneeseen. Schlingensief kuvaa sairauden etenemistä ja suhdettaan lähimmäisiinsä sekä työntekoon. Nauhoitusten pohjalta syntyi lähestyvää kuolemaa, taidetta, rakkautta ja yhteiskuntaa riipaisevan lennokkaasti prosessoiva Kauniimpaa kuin taivaassa.

 • 97. Pirkko Saisio: HOMO!

  Veijo Teräs on naimisissa kansanedustaja Hellevi Teräksen kanssa. Perheen au-pairina toimii kadulta löytynyt Moritz, joka kerää aineistoa homoista ja heidän pariutumisriiteistään Hellevin poliittisiin tarkoituksiin. Mitä tapahtuu, kun Moritz katoaa öisille matkoilleen ja törmää Tom of Finlandiin, vanhojen homojen veljeskuntaan ja muslimiin, joka on leikannut irti korvansa? Mitä tapahtuu, kun Veijo törmää menneisyytensä värnikkiin, William Shakespeareen ja seitsemään kääpiöön? Ja mitä tapahtuu kun Hellevin omatunto katoaa jäljettömiin ja ryhtyy esiintymään valeasussa ympäri Helsinkiä?

 • 98. Marko Järvikallas – Okko Leo – Harri Virtanen: Mistä on isot pojat tehty?

  Miestä on petetty. Miehisyydessä ei ole mitään, mistä voisi olla ylpeä. On aika sanoutua irti naisten luomasta mieskuvasta. Jos moderni mies saisi itse päättää, hän ei olisi moderni mies. On aika hylätä yksinkertainen ja kliseinen maskuliininen kuvasto. Naisääni on vaiennettu. Näytelmässä saavat puhua vain naiset, jotka eivät lähtökohtaisesti vihaa miehiä. Kun kolme mieskirjailijaa päättää suorittaa suomalaisen miehen ruumiinavauksen, syntyy poliittisesti epäkorrekti näytelmä nykymiehestä jolle mikään maskuliininen ei ole vierasta.
  Marko Järvikallaksen, Okko Leon ja Harri Virtasen näytelmään pohjautuva Mistä on isot pojat tehty? sai kantaesityksensä Suomen Kansallisteatterin Omapohjassa maaliskuussa 2011.

 • 99. Pirkko Jaakola: Pirunpuntari

  Pirunpuntari tapahtuu parisuhteessa. On mies ja nainen. Mies ei muista mitä on unohtanut. Nainen muistaa kaiken hyvän. Ihmisen minuus asuu muistissa. Miehen muistamattomuus saa sairauden nimen: Alzheimer. Mies lähtee matkalle hakemaan muistojaan. Nainen temmataan mukaan. Rakkaus ei jätä.
  Pirkko Jaakolan näytelmä Pirunpuntari on koskettava kertomus rakkaudesta ja Alzheimerin taudista. Kansallisteatterin Omapohjaan valmistuneen esityksen syntyvaiheista kertoo alkusanoissaan näyttelijä Juha Varis.

 • 100. Aina Bergroth (toim.): Lentoharjoituksia – Mr Vertigon matka näyttämölle

  “Mr Vertigo on poikkeustila, johon sisältyvät kauhu, kuolema ja ihme – suurin kaikista ihmiestä: Teatterin illuusio ja taika.” Kirsikka Moring
  Lentoharjoituksia sisältää Kristian Smedsin sovituksen Paul Austerin romaanista Mr Vertigo sekä teatteritoimittaja Kirsikka Moringin kuvauksen näytelmän harjoitusprosessista Kansallisteatterissa touko-lokakuussa 2010. Mukana on myös valmiista esityksestä poistettuja kohtauksia, joissa mm. kummitellaan, lemmiskellään ja yritetään ilmaan.

 

Ajankohtaista