Perustietoa Kansallisteatterista

Kansallisteatteri on vuonna 1872 perustettu vanhin suomenkielinen teatteri.  Kansallisteatteri on taiteellinen teatteri, jonka ohjelmistossa nähdään tuoreinta kotimaista draamaa, kiinnostavimpia ulkomaisia näytelmiä ja parhaita klassikoita. Kansallisteatterin toimintaa ohjaavia arvoja ovat taiteellisuus, keskustelevuus ja tasa-arvoisuus.

Kansallisteatteri toimii Helsingin Rautatientorin laidalla, osoitteessa Läntinen teatterikuja 1. Näyttämöitä on kaikkiaan kuusi: Suuri näyttämö, Pieni näyttämö, Willensauna, Omapohja, Kiertuenäyttämö ja Lavaklubi.

Ensi-iltoja on vuosittain viitisentoista, ja ohjelmistossa kaikkiaan lähes 50 eri esitystä. Vuonna 2016 Kansallisteatterin kaikilla näyttämöillä sekä YTYÄ!-yleisötyön tapahtumissa kävi yli 176 000 katsojaa.

Kansallisteatterissa työskentelee liki 170 vakituista työntekijää. Kansallisteatteri on yhtiömuodoltaan osakeyhtiö, jonka hallintoelimet ovat hallitus ja hallintoneuvosto.

Suurimpana osakkeenomistajana on Suomen Kansallisteatterin Säätiö. Pääjohtajana toimii taiteen maisteri, ohjaaja Mika Myllyaho (2010  ̶ ).

Suomen Kansallisteatteri
Läntinen Teatterikuja 1
00100 Helsinki

Keskus p. 010 73311
Lipunmyynti p. 010 7331 331 (ma–la 9–19)
Ryhmät p. 010 7331 332 (ma–pe 9–16)

Palaute
Mielipiteesi ja kokemuksesi on meille tärkeä. Lähetä meille palautetta tästä.

 • Kansallisteatterin tehtävä

  1. Kansallisteatterin tulee olla suomalaisen teatterin tärkein kohtaamispaikka.
  2. Kansallisteatteri tarjoaa näyttämöt käyttöön parhaimmille näyttelijöille kirjoittajille, ohjaajille sekä skenografeille.
  3. Kansallisteatterin uusi strategia koostuu kahdesta voimasta. Sisäänpäin suuntautuvasta voimasta sekä ulospäin suuntautuvasta voimasta.
  4. Sisäänpäin suuntautuva voima tukee taiteellisen henkilöstön kehitystä sekä keskustelua. Lähtökohdat ovat dialogisuus ja rohkeus tuoda esiin omia ajatuksiaan. Jokaisella on mahdollisuus rakentaa omaa taiteilijuuttaan. Etsimme parhaita mahdollisia työolosuhteita koko henkilökunnalle.
  5. Ulospäin suuntautuva voima on ajattelua ja tekoja. Kansallisteatterista tulee monipuolinen esittävän taiteen tuottaja ja tekijä. Näyttämötaide on keskipisteessä, mutta Kiertuenäyttämön, Lavaklubin ja kaikkien muiden uusien tuotantojen lähtökohtina ovat ammattitaito ja halu tehdä esityksiä, joilla on merkitystä.

  6. Kansallisteatteri on koko Suomen teatteri. Sen tulee heijastaa tässä maassa tapahtuvia ilmiöitä. Helsinki–Rovaniemi on jänneväli.
  7. Kansallisteatteri on myös ikkuna Eurooppaan. Eurooppalaisella uudella draamalla on myös oltava paikkansa teatterissa.
  8. Kansallisteatterin on tehtävä esityksiä, joista yleisö poistuu tyytyväisenä, kylläisenä ja täynnä ajatuksia. Teatteri ei muuta maailmaa, mutta ihmiseen se vaikuttaa.
  9. Ennen kaikkea Kansallisteatteri on ihmisten teatteri. Teatterin tulee edustaa me-henkeä ja kantaa vastuuta työntekijöistään. Se tarkoittaa hyvää ja suvaitsevaa käytöstä teatterin sisällä. Me-henki on myös alku teatterin tekemiselle.
  10. Kansallisteatteri on taiteellinen teatteri.

  – Mika Myllyaho, Kansallisteatterin pääjohtaja-

 • Yhtiömuoto

  Suomen Kansallisteatteri on yhtiömuodoltaan osakeyhtiö, jonka tehtävänä on suomenkielistä näyttämötaidetta esittävän teatterin ylläpitäminen.
  Suomen Kansallisteatterin Osakeyhtiön suurimpana osakkeenomistajana on Suomen Kansallisteatterin Säätiö. Osakeyhtiön hallintoelimet ovat hallintoneuvosto ja hallitus. Hallituksen nimeämä pääjohtaja toimii teatterin taiteellisena johtajana ja toimitusjohtajana.

 • Hallitus

  Teatterin hallituksen puheenjohtajana toimii talousjohtaja Pekka Pajamo ja varapuheenjohtajana professori Hanna Korsberg. Hallituksen jäseniä ovat toimitusjohtaja Mikael Aro, ohjelmapäällikkö Jenni Haukio, oikeustieteen kandidaatti Kirsi Komi, näyttelijä Jukka-Pekka Palo, toimittaja Leeni Peltonen, toimitusjohtaja Jukka Ruuska, toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu ja vararehtori Paula Tuovinen.

 • Hallintoneuvosto

  Kansallisteatterin hallintoneuvoston puheenjohtajana toimii professori Ulla-Maija Forsberg ja varapuheenjohtajana johtaja Juha Lemström. Hallintoneuvoston jäseniä ovat  Kirjamessujen ohjelmajohtaja Jan Erola, humanististen tieteiden kandidaatti Anna Eronen, pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, oikeustieteiden kandidaatti Erkki Helaniemi, strateginen markkinointijohtaja Mirkku Kullberg, kustantaja Touko Siltala, ylijohtaja Helena Tarkka, toimittaja Eila Tiainen, senior advisor, co-founder Marjaana Toiminen ja kansanedustaja emerita Raija Vahasalo.

 • Säätiö

  Kansallisteatterin Säätiön hallituksen puheenjohtajana toimii oikeustieteiden kandidaatti Veli Sundbäck ja varapuheenjohtajana valtiotieteiden tohtori Sinikka Salo. Säätiön hallituksen jäseniä ovat professori Kimmo Kontula, oikeustieteen lisensiaatti eMBA Lasse Lagus, pääsihteeri Tuomas M. S. Lehtonen, diplomi-insinööri Anna Miettinen, toimitusjohtaja Leena Mörttinen, professori Jyrki Nummi, professori Laura Ruohonen, professori Kai Savola ja päätoimittaja Janne Virkkunen.

 • Kansallisteatterin vuosikertomus 2015
 

Ajankohtaista