Perustietoa Kansallisteatterista

Kansallisteatteri on vuonna 1872 perustettu vanhin suomenkielinen teatteri.  Kansallisteatteri on taiteellinen teatteri, jonka ohjelmistossa nähdään tuoreinta kotimaista draamaa, kiinnostavimpia ulkomaisia näytelmiä ja parhaita klassikoita.

Kansallisteatteri toimii Helsingin Rautatietorin laidalla, osoitteessa Läntinen teatterikuja 1. Näyttämöitä on kaikkiaan kuusi: Suuri näyttämö, Pieni näyttämö, Willensauna, Omapohja, Kiertuenäyttämö ja Lavaklubi.

Ensi-iltoja on vuosittain noin viitisentoista, ja ohjelmistossa kaikkiaan yli 30 eri esitystä. Vuonna 2014 Kansallisteatterin kaikilla näyttämöillä sekä YTYÄ!-yleisötyön tapahtumissa kävi yli 177 000 katsojaa.

Kansallisteatterissa työskentelee liki 170 vakituista työntekijää. Kansallisteatteri on yhtiömuodoltaan osakeyhtiö, jonka hallintoelimet ovat hallitus ja hallintoneuvosto.
Suurimpana osakkeenomistajana on Suomen Kansallisteatterin Säätiö. Pääjohtajana toimii taiteen maisteri, ohjaaja Mika Myllyaho (2010 ̶ ).

Suomen Kansallisteatteri
Läntinen Teatterikuja 1
00100 Helsinki

Keskus p. 010 73311
Lipunmyynti p. 010 7331 331 (ma–la 9–19)
Ryhmät p. 010 7331 332 (ma–pe 9–16)

Palaute
Mielipiteesi ja kokemuksesi on meille tärkeä. Lähetä meille palautetta tästä.

  • Kansallisteatterin tehtävä

    1. Kansallisteatterin tulee olla suomalaisen teatterin tärkein kohtaamispaikka.
    2. Kansallisteatteri tarjoaa näyttämöt käyttöön parhaimmille näyttelijöille kirjoittajille, ohjaajille sekä skenografeille.
    3. Kansallisteatterin uusi strategia koostuu kahdesta voimasta. Sisäänpäin suuntautuvasta voimasta sekä ulospäin suuntautuvasta voimasta.
    4. Sisäänpäin suuntautuva voima tukee taiteellisen henkilöstön kehitystä sekä keskustelua. Lähtökohdat ovat dialogisuus ja rohkeus tuoda esiin omia ajatuksiaan. Jokaisella on mahdollisuus rakentaa omaa taiteilijuuttaan. Etsimme parhaita mahdollisia työolosuhteita koko henkilökunnalle.
    5. Ulospäin suuntautuva voima on ajattelua ja tekoja. Kansallisteatterista tulee monipuolinen esittävän taiteen tuottaja ja tekijä. Näyttämötaide on keskipisteessä, mutta Kiertuenäyttämön, Lavaklubin ja kaikkien muiden uusien tuotantojen lähtökohtina ovat ammattitaito ja halu tehdä esityksiä, joilla on merkitystä.

    6. Kansallisteatteri on koko Suomen teatteri. Sen tulee heijastaa tässä maassa tapahtuvia ilmiöitä. Helsinki–Rovaniemi on jänneväli.
    7. Kansallisteatteri on myös ikkuna Eurooppaan. Eurooppalaisella uudella draamalla on myös oltava paikkansa teatterissa.
    8. Kansallisteatterin on tehtävä esityksiä, joista yleisö poistuu tyytyväisenä, kylläisenä ja täynnä ajatuksia. Teatteri ei muuta maailmaa, mutta ihmiseen se vaikuttaa.
    9. Ennen kaikkea Kansallisteatteri on ihmisten teatteri. Teatterin tulee edustaa me-henkeä ja kantaa vastuuta työntekijöistään. Se tarkoittaa hyvää ja suvaitsevaa käytöstä teatterin sisällä. Me-henki on myös alku teatterin tekemiselle.
    10. Kansallisteatteri on taiteellinen teatteri.

    – Mika Myllyaho, Kansallisteatterin pääjohtaja-

  • Yhtiömuoto

    Suomen Kansallisteatteri on yhtiömuodoltaan osakeyhtiö, jonka tehtävänä on suomenkielistä näyttämötaidetta esittävän teatterin ylläpitäminen.
    Suomen Kansallisteatterin Osakeyhtiön suurimpana osakkeenomistajana on Suomen Kansallisteatterin Säätiö. Osakeyhtiön hallintoelimet ovat hallintoneuvosto ja hallitus. Hallituksen nimeämä pääjohtaja toimii teatterin taiteellisena johtajana ja toimitusjohtajana.

  • Hallitus

    Teatterin hallituksen puheenjohtajana toimii talousjohtaja Pekka Pajamo ja varapuheenjohtajana professori Hanna Korsberg. Hallituksen jäseniä ovat toimitusjohtaja Mikael Aro, ohjelmapäällikkö Jenni Haukio, oikeustieteen kandidaatti Kirsi Komi, näyttelijä Jukka-Pekka Palo, toimittaja Leeni Peltonen, toimitusjohtaja Jukka Ruuska, toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu ja vararehtori Paula Tuovinen.

  • Hallintoneuvosto

    Kansallisteatterin hallintoneuvoston puheenjohtajana toimii professori Ulla-Maija Forsberg ja varapuheenjohtajana johtaja Juha Lemström. Hallintoneuvoston jäseniä ovat  Kirjamessujen ohjelmajohtaja Jan Erola, humanististen tieteiden kandidaatti Anna Eronen, pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, oikeustieteiden kandidaatti Erkki Helaniemi, strateginen markkinointijohtaja Mirkku Kullberg, kustantaja Touko Siltala, ylijohtaja Helena Tarkka, toimittaja Eila Tiainen, senior advisor, co-founder Marjaana Toiminen ja kansanedustaja emerita Raija Vahasalo.

  • Säätiö

    Kansallisteatterin Säätiön hallituksen puheenjohtajana toimii oikeustieteiden kandidaatti Veli Sundbäck ja varapuheenjohtajana valtiotieteiden tohtori Sinikka Salo. Säätiön hallituksen jäseniä ovat professori Kimmo Kontula, oikeustieteen lisensiaatti eMBA Lasse Lagus, pääsihteeri Tuomas M. S. Lehtonen, diplomi-insinööri Anna Miettinen, toimitusjohtaja Leena Mörttinen, professori Jyrki Nummi, professori Laura Ruohonen, professori Kai Savola ja päätoimittaja Janne Virkkunen.

  • Kansallisteatterin vuosikertomus 2015
 

Ajankohtaista

  • Kesän aukioloajat
    Kansallisteatterin lippumyymälä on suljettu 28.5.—31.7. ja 7.8. Teatterilippuja voi ostaa koko kesän lippu.fi-verkkokaupasta, -puhelinpalvelusta ja -myyntipisteistä. Iloisia ja aurinkoisia kesäp...
  • BLOGI • 22.5.2017
    Juha-Pekka Hotinen
    Demokratia on kriisissä, nyt sanotaan. Kirjailijat – ja muut taiteilijat – ovat heränneet. Lähivuosina tulemme näkemään monia näytelmiä, lukemaan romaaneja ja kokemaan teoksia, jotka käsittelevät tätä...
  • These guys did it. 3 sold out nights and a standing ovation after each kick! So proud to be able to present #kaderattou and his amazing #cieaccrorap at the National Theatre in Helsinki. Thank you! #theroots #terosaarinencompany #nationaltheatreoffinland #kansallisteatteri #dancewithoutborders #danceconnects

  • Hiljaisuuden kivi
    Terhi Panulan dramatisoima ja ohjaama näyttämöteos Hiljaisuuden kivi perustuu ranskalais-afganistanilaisen kirjailija Atiq Rahimin palkittuun romaaniin. Esityksen neljä näytäntöä nähdään Omapohjassa 2...
  • BLOGI • 29.4.2017
    Vappu, tuo kevään juhla. Ylioppilaiden ja työväestön juhla. Alkuvuoden vastine pikkujoululle; se juhla jolloin sekoilu ei ole vain sallittua vaan myös välttämätöntä. Sekoilematon ihminen paineistuu so...
  • ntamo
    Kansalllisteatterinkin kirjasarjaa julkaiseva ntamo siirtyy Leevi Lehdon omistuksesta Jarkko S. Tuusvuorelle. Kustantaja Leevi Lehto ja filosofi Jarkko S. Tuusvuori ovat tänään sopineet Lehdon omis...
  • BLOGI • 27.4.2017
    The Roots
    Kirjoittaja on kansainvälisen uran luonut tanssija, koreografi, katutanssin asiantuntija ja Tanssin talon tanssilähettiläs. Sara Hirn on esiintynyt mm. kaikissa Helsingin teattereissa, Fringe-festi...
  • Arktinen hysteria
    Tampereen Teatterikesä on julkistanut pääohjelmistonsa. Tämän kesän esitykset nostavat esiin sivulliset, unohdetut ja hylätyt. Monissa esityksissä myös pohditaan, mistä yhteisöt muodostuvat, ja ketkä ...
  • Kansallisteatterin julkisivu
    Eija Pouttu voitti tällä kirjoituksellaan Elämysten teatteri -kirjoituskilpailun. Kiitos kaikille osallistujille ihanista muistoista! Kansallisteatterin Suuren näyttämön ylimmällä piippuhyllyllä is...