Janne Reinikaisen tuore Macbeth-tulkinta kysyy, millaisen jäljen jätämme maailmaan

2.03.2017

Kansallisteatterin juhlavuoden 2017 avaa Suurella näyttämöllä William Shakespearen mestariteos Macbeth. Luottopari Janne Reinikaisen ja Eva Buchwaldin ohjaus -ja dramatisointityö nostaa shakespearelaisen elämän peilin kohti ihmiskunnan tulevaisuudenkohtaloa, huikean näyttelijäensemblen ja livemusiikin siivittämänä. Päärooleissa nähdään 25-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä Katariina Kaitue ja kotiteatteriinsa virkavapaalta palannut Antti Luusuaniemi. Ensi-ilta on 8. maaliskuuta.

Shakespeare kirjoitti ihmismielen pimeimpiin ulottuvuuksiin sukeltavan näytelmänsä vuonna 1606. Suomessa Macbeth on nähty ensimmäistä kertaa Suomalaisessa Teatterissa vuonna 1887. Teemat ovat ikiaikaisia. Ihmisen kyltymätön vallanhimo sekä toimintamme pitkäkantoisten vaikutusten pohdinta ovat päivänpolttavia kysymyksiä.

Uutuus lupaa live-musiikkia, poeettisia videoita, yliluonnollisia olentoja, posthumanistista ajattelua, helvetin portinvartijan, nostalgista scifiä ja poliittisen murhan. ”Shakespearen runollisen mielikuvituksen rikkaudesta todistaa, kuinka hyvin se on kestänyt ja kestää yhä kriittistä tarkastelua, muokkaamista ja monimuotoista yhteistyötä”, ohjaaja Janne Reinikainen ja dramaturgi Eva Buchwald kiittävät.

Macbeth (Antti Luusuaniemi) seisoo päätöksen partaalla. Kunnianhimoisen Lady Macbethin (Katariina Kaitue) kanssa hän tarttuu valta-aseman houkutuksiin. Tietoisena tekojensa moraalittomuudesta Macbeth laittaa kaiken epämääräisen ennustuksen varaan. Yhden ihmisen valinnat kertautuvat ja sysäävät liikkeelle voimia, joita ei voi enää pysäyttää. Itsensä korottanut tyranni, luomakunnan kruunu, on väärä kuningas, hallitsija lainahöyhenissä. Hän kuvittelee hallitsevansa luontoa, mutta luonto pettää hänet. Noidankehästä ei pääse pois.

Macbethista järjestetään englanniksi tekstitetyt näytännöt to 16.3., ma 27.3., la 1.4., la 8.4., la 22.4., ti 2.5., ke 10.5. ja la 13.5. Tekstitystä voi seurata omalla mobiililaitteella Thea-sovelluksella.

 

Ajankohtaista