Marko Tapion moderni klassikko Arktinen hysteria vihdoin näyttämölle

15.02.2017

Suomalaisuuden synteesinä nähty mestarillinen teos saa kantaesityksensä Kansallisteatterissa maaliskuun ensimmäinen päivä.  Pitkän linjan teatterintekijöiden Atro Kahiluodon ja Juha-Pekka Hotisen tulkinta tuo yleisön nähtäväksi myös ennen julkaisematonta käsikirjoitusmateriaalia.

Marko Tapion (1924−1973) neliosaiseksi suunnittelemasta romaanisarjasta ehdittiin julkaista hänen elinaikanaan kaksi osaa. Puhuttelevalla, arvoituksellisella tavalla keskeneräiseksi jäänyt suurteos antaa tilaa kiehtoville tulkinnoille. Hotisen ja Kahiluodon dramatisointi hyödyntää Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta löytyneitä, entuudestaan tuntemattomia Tapion luonnoksia teoksen kolmannesta ja neljännestä osasta.

Arktinen hysteria on puhutellut tekijöitä pitkään, 1980-luvulta saakka.  Motiivit tuoda teos näyttämölle ovat painavat. ”Arktinen hysteria on Linnan pääteosten veroinen, mutta tyystin erilainen klassikko. Se on yhteiskunnallisen panoraaman ja syväpsykologisen romaanin yhdistelmä. Teos on vahva kuvaus suomalaisen keskiluokan synnystä. Käsillä on lisäksi kirjallis-draamallinen sensaatio, sillä näyttämötulkinnan aineistosta kolmasosa on julkaisematonta materiaalia”, dramaturgi Hotinen perustelee.

Tapion teos oli monin tavoin aikaansa edellä. Teemat tarjoavat teräviä näkökulmia suomalaisuuteen niin historiallisesti kuin nykyajassa.  ”Esimerkiksi teoksessa kuvattu luonnon ja teollisen kehityksen välinen ristiriita on suoraan tätä päivää”, Hotinen kertoo.

 

Ajankohtaista