Vuodesta 2010 alkaen Kansallisteatterissa on toiminut viisi kotikirjailijaa: Juha Jokela, Heini Junkkaala, Sofi Oksanen, Laura Ruohonen ja Paavo Westerberg.  Pääjohtaja Mika Myllyahon ideasta syntyneen hankkeen tavoitteena on tukea ja tuoda esiin kotimaista näytelmäkirjallisuutta ja kehittää teatterin ja kirjailijoiden välistä dialogia. Kansallisteatteri tarjoaa kotikirjailijoille puitteet kolmen draaman kirjoittamiselle kymmenen vuoden aikana.

”Suomalaisen teatterin draama on takuulla suomalaista. Sitä ei voida teettää ulkomailla. Siksi uskon suomalaiseen draamaan ja siihen, että sen tekemisellä on merkityksensä. Utopistisesti haluan visioida, että kahdenkymmen vuoden päästä yksikään eurooppalainen teatteri ei voi eikä halua olla esittämättä suomalaista draamaa”, Myllyaho kirjoittaa.

Kansallisteatteri palkittiin elokuussa 2012 ”Kiitos kotimaisesta näytelmästä”  –tunnustuksella. Suomen Näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry (Sunklo) halusi tunnustuksellaan kiinnittää huomiota Kansallisteatterin sitoutumiseen suomalaisiin näytelmäkirjailijoihin. Palkintoperusteissa todetaan: ”Teatterinjohtaja Mika Myllyaho on luonut kotikirjailijasysteemin, jossa viisi näytelmäkirjailijaa kirjoittaa Kansallisteatterille useamman näytelmän. Kirjoittamiselle on näin haluttu luoda jatkumo. Kotikirjailijoiden lisäksi teatteri tilaa runsaasti näytelmiä myös muilta näytelmäkirjailijoilta. Palkitsijoiden mukaan Kansallisteatterin suhdetta kirjailijoihin leimaa sitoutuminen, luottamus ja pitkäjänteisyys.”

Juha Jokela

Juha Jokela

Heini Junkkaala

Heini Junkkaala

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen

Laura Ruohonen

Laura Ruohonen

Paavo Westerberg

Paavo Westerberg


Ylös ↑