Ruska Ensemblen Arktinen Odysseia kutsuu arktisiin iltamiin

3.03.2017

Kansallisteatterin Willensaunassa saa 9. maaliskuuta maailman kantaesityksensä ainutlaatuiseen kansainväliseen yhteistyöhön perustuva Arktinen Odysseia. Se on pohjoisista alkuperäiskansoista peräisin olevien esiintyvien taiteilijoiden yhdessä koostama, henkilökohtaisiin tarinoihin perustuva dokumentaarinen kudelma. Ytimessä on kysymys identiteetistä: keitä me pohjoisten kansojen ihmiset oikeastaan olemme?

Näyttämöllä kohtaavat kolme arktisten alkuperäiskansojen taiteilijaa. Grönlannin kansallisteatterista saapuva Connie Kristoffersen on nuori näyttelijä ja grönlantilaisen maskitanssin taitaja. Vuoden saamelaiseksi valittu Niillas Holmberg on poliittisesti aktiivinen monialainen taiteilija ja nuoren saamelaissukupolven äänitorvi. Anra Naw on Siperian koilliskolkasta, Tšukotkasta kotoisin oleva tarinankertoja ja taiteilija, joka on omistautunut tšuktšikulttuurin ylläpitämiseen. Neljäntenä näyttämöllä nähdään arvostettu etnomuusikko ja säveltäjä Tuomas Rounakari.

”Lähtökohtanamme on ollut se hiljainen tieto, joka on lähtöisin esiintyjistä itsestään. He jakavat yleisön kanssa henkilökohtaisia, myyttisiä ja poliittisia puheenvuoroja, dokumentaarista materiaalia, liikettä ja musiikkia. Näin saamme kuuluville näkökulmia arktisesta alueesta, jotka eivät muutoin tulisi välttämättä missään kuulluiksi. Koko teoksen punaisena lankana on kysymys ihmisen identiteetistä osana jotain suurempaa”, ohjaaja Jarkko Lahti kuvailee.

Ruska Ensemble on ekologista teatteria tekevä vapaan kentän ensemble, jolta Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho on tilannut arktisia aiheita käsittelevän trilogian. Arktinen Odysseia on trilogian toinen osa. Edellinen osa oli yleisön ja kriitikoiden kiittämä Áillohaš – auringon poikaArktinen Odysseia on toteutettu yhteistyössä Grönlannin kansallisteatteri Nunatta Isiginnaartitsisarfia’n, Suomen Kansallisteatterin sekä Ruska Ensemblen kanssa.

 

Ajankohtaista