Kansallisteatteri vuodesta 1872

Suomen Kansallisteatteri on ollut merkittävä tekijä suomalaisen kulttuurin luojana ja oman identiteetin vahvistajana 1800-luvulta lähtien. Hanke suomenkielisestä teatterista oli vireillä jo 1840-luvulta lähtien. Kun suomen kieli sai virallisen aseman 1863, myös suomalaisen teatterin perustaminen tuli aikaisempaa helpommaksi.

Suomalainen teatteri perustettiin toukokuussa 1872. Sen johtajiksi valittiin 28-vuotias Kaarlo Bergbom ja hänen kymmenen vuotta vanhempi sisarensa Emilie Bergbom.

Bergbomit tukivat alusta lähtien suomenkielistä näytelmäkirjallisuutta, joskin ensimmäisiä vuosina ohjelmiston perustan loivat näytelmäkirjallisuuden eurooppalaiset klassikot.

Suomalainen teatteri toimi Arkadia-teatterin tiloissa lähes kolmekymmentä vuotta. Tilat olivat ränsistyneet, ja tulipalovaaran vuoksi talo oli aika ajoin suljettava. Hanke omasta talosta oli kytenyt jo pitkään.

Kansallisteatterin talon suunnitteli arkkitehti Onni Törnqvist-Tarjanne. Teatteri vihittiin käyttönsä 9. huhtikuuta 1902. Suomalainen teatteri oli muuttunut Suomen Kansallisteatteriksi.

Suomen Kansallisteatteri on perustamisestaan lähtien toiminut suomalaisen draamakirjallisuuden tärkeimpänä tukijana. Suomenkielisen näytelmäkirjallisuuden perusklassikon Aleksis Kiven teoksista Seitsemän veljestä, Nummisuutarit, Kullervo ja Kihlaus ovat kuuluneet 130 vuotta Suomen Kansallisteatterin eniten esitettyjen näytelmien joukkoon.

Näytäntövuosi 1954-55 merkitsi historiallista käännettä suomalaisessa teatterissa. Pieni näyttämö vihittiin silloin käyttöön.

Kansallisteatterista tuli Suomen ensimmäinen teatteri, jossa saman katon alla oli kaksi erilaista näyttämöä ja lisäksi teatteriravintola.Yksi Pienen näyttämön kunnianhimoisista tavoitteista oli kokeilla rohkeasti uusinta avantgardistista, ulkomaista draamaa.

Pieni näyttämö yllätti heti näytelmävalinnoillaan. Pienen näyttämön linjaa kuvastaa hyvin ohjelmisto, jossa yhdistettiin modernia ulkomaista draamaa kotimaisiin uutuuksiin ja klassikoihin.

Nyt uutta teatteri-ilmaisua ja yleisön suhtautumista kokeillaan 1976 teatteriravintolan paikalle rakennetussa Willensaunassa ja vuodesta 1987 Itäisen Teatterikujalla viereisessä kiinteistössä olevassa Omapohjassa.

Willensaunan ja Omapohjan studio- ja kokeilunäyttämöt ovat laajentaneet Suomen Kansallisteatterin ohjelmistovalintoja entisestään. Kokeilevat ja avatgardistiset esitykset ovat löytäneet ilmaisulleen sopivan näyttämön ja katsojakunnan.

Suomen Kansallisteatteri korjattiin rakenteiltaan kuntoon ja uudistettiin tekniikaltaan ajanmukaiseksi 1998-2002. Keskeiset yleisötilat saivat uuden ilmeen, joka perustuu talon alkuperäisen arkkitehtuurin esiin nostamiseen.


Ylös ↑