Kansallisteatterin lippumyymälä palvelee viikolla 14 seuraavasti:
ma 30.3.–ke 1.4.   klo 9.00–18.00
to    2.4.–ma 6.4.   suljettu

Kansallisteatterin lippumyymälän ollessa suljettu lippuja voi ostaa Lippupisteen kanavista www.lippu.fi.

Iloista pääsiäistä!

Vanhemmat »

Kustannusosakeyhtiö Otavan ja Otavan Kirjasäätiön nuortenromaanikilpailu on ratkennut. Kilpailun voitti Nadja Sumanen käsikirjoituksellaan Rambo.

Voittajateos julkaistaan lokakuussa 2015, ja joulukuussa Kansallisteatterin Omapohjaan valmistuu teokseen perustuva näytelmä, jonka dramatisoi ja ohjaa Elina Kilkku. Näytelmä toteutetaan yhteistyössä helsinkiläisen Kallion lukion oppilaiden kanssa.

Romaanikäsikirjoitus Rambo antaa äänen nuorelle, joka saa ani harvoin ääntään kuuluville. Romaanin minäkertoja, neljätoistavuotias Rambo, on yksinhuoltajaäidin ainoa lapsi. Helposti syttyvä, ADHD-diagnoosin saanut poika on koulussa tarkkailija ja ikätoveriensa joukossa sivullinen. Vaikka olisi helppo luonnehtia Ramboa vähäosaiseksi, hän ei ole kuitenkaan onneton eikä vaivu toivottomuuteen.

Rambo on valoisa ja lohdullinen tarina. Vaikka Sumasen teksti antaa uskoa tulevaisuuteen, se muistuttaa, että putoaminen on aina mahdollista, jos turvaverkkoa ei ole.

Vanhemmat »

”Kansallisteatterin alkusyksyn 2015 ensi-iltoja läpäisevät teemat ovat oman itsen rakentuminen ja onnellisuus. Mikä tekee minusta onnellisen? Kysymme, mitä onnellisuus oikeastaan tarkoittaa meidän aikanamme”, pääjohtaja Mika Myllyaho tiivistää ohjelmiston päälinjauksen.

Suuren näyttämön syksyn avaavat vankat kotimaiset tekstit: Aleksis Kiven komedia Nummisuutarit saa uuden tulkinnan Janne Reinikaisen ohjaamana, Timo K. Mukan Tabuun tarttuu Kristian Smeds. Suoraan tästä päivästä puhuvat kolme uutuustekstiä. Pienellä näyttämöllä nähdään Minna Leinon ohjaamana nykynäytelmäkirjailijoiden eturiviin kuuluvan Martin Crimpin Onnellisuuden tasavalta. Pasi Lampela kirjoittaa ja ohjaa Willensaunaan intensiivisen ihmissuhdedraaman Nyt kun olet minun. Juha Jokela ohjaa Omapohjaan Duncan Macmillanin ekologisen rakkaustarinan Keuhkot.

Syksyn lipunmyynti avautuu keskiviikkona 25. maaliskuuta klo 9.00. Uusien ensi-iltojen lisäksi syksyllä ohjelmistossa jatkavien esitysten uudet näytännöt avautuvat myyntiin: Pirkko Saision SLAVA! Kunnia., Molièren LuulosairasVeera Salmen Puluboin ja Ponin teatteri, Riina Katajavuoren Wenla Männistö -romaaniin perustuva Alli Jukolan tarina ja Michael Baranin Aamu.

Vanhemmat »

Kansallisteatterissa 25. helmikuuta 2015 kantaesitettävään SLAVA! Kunnia. -musiikkiteatteriesitykseen liittyen Lavaklubilla järjestetään kolme tilaisuutta, joissa eri alojen asiantuntijat keskustelevat esityksen innoittamina Venäjästä eri näkökulmista.

SLAVAKLUBI-keskustelusarja

  • ma 16.3. klo 15.15–16.45, Venäjä naapurina, keskustelijoina professori, johtaja Markku Kivinen, Aleksanteri-instituutti ja kulttuurisihteeri Merja Jokela, Suomi-Venäjä -Seura
  • ma 23.3. klo 15.15–16.45, Venäjä ja sananvapaus, keskustelijoina toimittaja Jyrki Saarikoski (YLE) ja päätoimittaja Eilina Gusatinsky, Spektr-lehti
  • ma 27.4. klo 15.15–16.45, Venäjän kulttuuri, keskustelijoina Venäjän kirjallisuuden ja kulttuurin professori Tomi Huttunen, Helsingin yliopisto ja tietokirjailija Antti Kauppinen

Maksuttoman keskustelusarjan vetäjänä toimittaja Iida Simes.

Kaikkien keskustelutilaisuuksien jälkeen on mahdollisuus nähdä SLAVA! Kunnia. -esitys Suurella näyttämöllä. Liput voi ostaa lippumyymälästä.

Vanhemmat »

Teatterialan järjestöt palkitsevat vuosittain alalla ansioituneita ammattilaisia yhteisessä palkitsemistilaisuudessa, joka tänä vuonna järjestettiin 8.3.2015 Koko-teatterissa. Myös Kansallisteatterissa työskenteleviä taiteilijoita palkittiin:

  • Johanna Storm sai Säde-palkinnon parhaasta äänisuunnittelusta esityksessä Kuningas kuolee
  • Erkki Saarainen ja Tuomas Lampela saivat Illusion-palkinnon kolmesta lavastus- ja pukusuunnittelutyöstä Leea Klemolan näytelmiin, joista yksi on Kansallisteatterin Maaseudun tulevaisuus
  • Marc Gassot palkittiin vuoden teatterinäyttelijänä ja Kansallisteatterissa hänet voi nähdä esityksissä Petos ja Dark Side of the Mime

Onnea kaikille palkituille!

Vanhemmat »

Monipuolisen teatterimiehen Risto Aaltosen ja taiteilijaprofessori Jukka Linkolan musiikki- ja runoilta Hommage á Stadin Arska on paitsi kunnianosoitus Stadin Arskalle, myös juhla tekijöiden jo 40 vuotta kestäneelle yhteistyölle. Samalla nostetaan malja mestarisäveltäjä Linkolan 60-vuotispäivän kunniaksi!

Arvo Turtiainen (1904–80) oli työläisrunoilija, sytyttävien juhlarunojen sepittäjä, elämän ja rakkauden miehekäs tulkitsija ja ennen kaikkea “paljasjalkainen helsinkiläinen”. Suuri yleisö tunteekin hänet lempinimellä Stadin Arska, jonka slangilla kirjoitetut runot kertovat Helsingistä.

Lavaklubin ilta perustuu Turtiaisen Runoja 1934–68 -kokoelmaan. Sen runot kertovat kaupungin kasvusta, sen asukkaista, iloista ja suruista, lapsuuden muistoista, miehuusvuosista, merestä ja luonnosta päättyen kuvaan ikääntyneestä runoilijasta. Riston ja Jukan sanoin luvassa on musiikkia, tekstejä ja tarinoita myös esiintyjien taiteilijaurilta – haltioitumista, naurua ja hammasten kiristystä. Ensi-illassa esiintyjävieraana on jazzlaulaja Maija Hapuoja.

Esitykset Lavaklubilla:
ke 11.3. klo 19 (ensi-ilta)
la 14.3. klo 14
ma 16.3. klo 19
la 28.3. klo 19

Liput 10 €

Vanhemmat »

Helsingin juhlaviikot esittelee elokuussa 2015 Fokus: Kiina -teeman festivaaliohjelmassaan. Se on laajimpia kiinalaisen kulttuurin ja taiteen katselmuksia, mitä Euroopassa on nähty. Koko teemakokonaisuus julkaistaan Juhlaviikkojen ohjelmanjulkistuksen yhteydessä 22. huhtikuuta 2015.

Juhlaviikkojen ohjelmaa on perinteisesti nähty myös Kansallisteatterissa. Tänä vuonna Suurella näyttämöllä nähdään suomalaisen Wusheng Companyn kantaesitys Viimeinen Taistelija 18. ja 19. elokuuta 2015 kello 19.00. Kiinassa taitonsa oppineet suomalaisnäyttelijät Antti Silvennoinen ja Elias Edström ovat perustaneet ensimmäisen perinteisen kiinalaisen teatterin ryhmän Euroopassa. Viimeinen taistelija on täysiveristä Peking-oopperaa, mutta toteutetaan suomen kielellä. Taistelunäytelmän rooleissa nähdään huippuvierailijoita kuten tanssija-koreografi Tero Saarinen, joka esittää suurta sotasankaria.

Lippuja voi tällä hetkellä ostaa vain Lippupalvelusta.

Vanhemmat »

Monipuolinen teatterintekijä Janne Reinikainen sai kunniamaininnan Berlinale-elokuvafestivaaleilla yhdessä Iddo Soskolnen kanssa ohjaamastaan lyhytelokuvasta Tuolla puolen alla olevin perustein.

Special Mention:
Tuolla puolen by Iddo Soskolne and Janne Reinikainen, Finland 2015

 

Using ambiguity and cheeky humor to deal with grief, the international jury applauds the visual dexterity and light touch of this film. For its originality and craft, as well as its loving portrayal of sibling reconciliation the special mention goes to: Tuolla puolen.

Samanlaiset kriteerit täyttää myös Reinikaisen ohjaama Pohjalla-esitys, joka on edelleen Kansallisteatterin Pienen näyttämön ohjelmistossa.

Vanhemmat »

Teatterin tiedotuskeskus TINFO jakaa vuoden teatteriesityksen Thalia-palkinnon viidelle esitykselle. Nämä viisi esitystä ovat Seinäjoen kaupunginteatterin MYÖTÄTUNTO, Suomen Kansallisteatterin NELJÄS TIE, Viiruksen DÄR VI EN GÅNG FLÅTT, DuvTeaternin DEN BRINNANDE VARGEN ja Q-teatterin KASPAR HAUSER. Palkittavia esityksiä valintaraadin mukaan yhdistää vahva kokonaistaideteosajattelu, esityksellinen intohimo sekä kiinnittyminen omaan aikakauteen.

Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Neljännestä tiestä kirjoitetaan esityskohtaisissa perusteluissa: “Neljäs tie on työtavoiltaan tutkivaa journalismia ja teatteria yhdistävä projekti. Se myös osoittaa kuinka teatteri voi olla mukana kansallisia tarinoita uudestaan esitettäessä ja sen kautta nykyisten mahdollisten ratkaisujen arvioimisessa.”

Thalia-palkinnot jaetaan Maailman teatteripäivänä 27.3.2015.

Lue Teatterin tiedotuskeskuksen tiedote tästä.

Vanhemmat »

Etera etsi erinomaista esimiestä Ilmianna paras pomo -kilpailussa. Suomen parhaaksi pomoksi valittiin Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho lähes sadan ehdokkaan joukosta.
”Teemme Eterassa töitä paremman työelämän puolesta ja edistämme suomalaisten työkykyä. Parhaan pomon palkitsemisella haluamme tuoda esiin esimiestyön tärkeyttä ja positiivisia tarinoita työelämästä”, Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman sanoo.
Eteran Ilmianna paras pomo -kilpailussa kuka tahansa sai ilmiantaa hyvänä pomona tuntemansa henkilön ja perustella, miksi juuri hänet pitäisi palkita parhaana pomona. Kilpailuun tuli kaikkiaan 90 ehdotusta. Parhaana pomona palkittiin Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho. Hänet mukaan kilpailuun ilmoitti näyttelijä Petri Liski.
Lue koko uutinen täältä.

Vanhemmat »