Kansallisteatterin kevätkauden Pienen näyttämön toisen ensi-illan, Luulosairaan miehitys muuttuu.

Esko Salminen vetäytyy Arganin roolista aiemminkin kiusanneen selkävaivan vuoksi. Pääroolin tulee näyttelemään pitkän linjan kansallisteatterilainen Jukka-Pekka Palo. Esityksen ohjaa Arto Af Hällström.

”Uuden ensi-illan harjoitteleminen oli Salmisen selälle liian raskasta. Olemme harmissamme tilanteesta ja toivomme Salmiselle rauhallista toipumista. Hyvää tässä tilanteessa on se, että oma tekijämme Jukka-Pekka Palo hyppää rooliin. Näin varmistamme, että yleisömme näkee esitykset alkuperäisen aikataulun mukaisesti”, pääjohtaja Mika Myllyaho kommentoi muutostilannetta.

Ensi-ilta on Pienellä näyttämöllä 22. huhtikuuta.

Vanhemmat »

Veera Salmen lastenkirjahittiin Puluboin ja Ponin kirja perustuva Puluboin ja Ponin teatteri kantaesitetään Pienellä näyttämöllä 28.1.2015. Koko perheen musiikkiesityksen ohjaa lukuisten menestyksekkäiden lastenesityksen tekijä Jukka Rantanen työparinaan säveltäjä-muusikko Maija Ruuskanen.

Viime vuosien lasten suosikeista tutut Jukka Rantanen ja Maija Ruuskanen tarttuivat Puluboihin ensi kerran jo kaksi vuotta sitten. Heidän työtapansa on hyvin käytännönläheinen. ”Työstämme tekstiä ja musiikkia yhdessä tehden, lukien ja testaillen. Musiikki toimii myös toiminta-alustana näyttämötapahtumille”, kuvailevat Ruuskanen ja Rantanen.

Puluboi on koko perheelle suunnattua hulvatonta musiikkiteatteria   ̶  lauluja on peräti kaksikymmentä. Esitys sijoittuu Kallion alueelle. ”Puluboin ja Ponin teatteri on myös eräänlainen kotiseutujuttu. Lapset voivat käydä tutustumassa tuttuihin esityksessä mainittuihin paikkoihin aivan Kansallisteatterin lähistöllä”, tekijät iloitsevat.

Vanhemmat »

Kansallisteatterin uusin lehti on ilmestynyt ja kevätkauden vierailuohjelmisto on myynnissä. Lehden voit noutaa Kansallisteatterin lippumyymälästä. Pyynnöstä postitamme lehden.

Kansallisteatterissa on monipuolinen vierailuohjelmisto. Huikea surrealistinen nykysirkusshow Ranskasta, La Meute valloittaa Suuren näyttämön toukokuun 15. ja 16. päivä. Absurdilla huumorilla höystetty akrobatiaspektaakkeli on osa Cirko-festivaalin ohjelmistoa. Suuren näyttämön valtaa 20. ̶ 23.5.  Tero Saarinen Companyn uusin teos Morphed, Saarisen koreografia kahdeksalle miestanssijalle Esa-Pekka Salosen musiikkiin.  Ainutlaatuinen vierailu on myös Paula Salmisen näytelmä 13 uponnutta vuotta (13 Sunken Years) skottilaisittain toteutettuna.  Lea-palkitun teoksen tulkitsee yhteistuotantona kaksi merkittävää skottiryhmää Lung Ha sekä Stellar Quines. Vierailunäytännöt nähdään Pienellä näyttämöllä toukokuussa. Noora Dadun ja Joanna Haartin Teatteri Takomoon tehty ystävyystrilogia Estella ja Sofia nähdään  16.̶ 18.1. Omapohjassa.  Juha Hurmeen Murtovesiteatteri tuo toukokuussa terveisiä Hailuodon ja Kustavin festivaaleilta kolmella eri vierailuesityksellä Omapohjassa. Takomon kulttiesitys Dark Side of the Mime sekoittaa estoitta pantomiimiä, pornoa ja väkivaltaa. Marc Gassotin tähdittämä vierailunäytäntö nähdään Omapohjassa toukokuussa. Jukka-Pekka Mikkosen monologiteos Järvi vierailee Omapohjassa toukokuussa. Esityksessä Järven rannan asukkaat avautuvat järvelle. Kuivattava suo tuo ja vie leipää, levollinen mökkielämä näyttää varjopuolensa. Suuri näyttämö on avattu myös konserttikäyttöön. Keväällä kuullaan Timo Tuomisen Brel Spécial sekä Verneri Pohjolan Bullhorn-levynjulkaisukonsertti.

Vanhemmat »

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ja Kiasma-teatterin syksyllä 2014 käynnistynyt Vapauden kauhu -projekti tutkii, miksi vapauden kaiho muuttuu vapauden kauhuksi.  Projektin tuloksena syntyy dokumentaarinen teatteriesitys, jonka ensi-ilta nähdään Kiasma-teatterissa syksyllä 2015.

Taiteellinen työryhmä on työskennellyt syksyn ajan tiiviisti kolmessa vankilasta vapautuneiden jälkihuoltoyksikössä: avovankien kuntouttavassa koulutuksessa Jatkoxissa, Vertaistuki Rediksessä sekä päihdekuntoutujien pienyhteisössä Sillanpirtissä. Yksi paja on toiminut myös Kylmäkosken vankilassa. Työpajoissa on tehty teatteria vapautuvien vankien tarinoista ja tunnoista. Lisäksi on keskusteltu siitä, onko uuden elämän aloittaminen tuomion jälkeen mahdollista. Edelleen noin neljäkymmentä prosenttia uusii rikoksen vapauduttuaan, joten paluu arkeen ei ole ongelmatonta.

Lisää projektista voi lukea Kansallisteatterin tiedotteesta (pdf).

Vanhemmat »

Kansallisteatterin uudemman puolen eli Pienen näyttämön vuonna 1954 valmistuneet tilat kaipaavat kipeästi korjaustoimia. Peruskorjaus koskee niin rakenteita kuin tekniikkaa, jotta mm. nykypäivän työturvallisuusnormit saadaan täytettyä. Teatteritalon vuonna 2002 valmistuneessa peruskorjauksessa keskityttiin ainoastaan Suuren näyttämön tiloihin.

“Olemme päivittäneet teatteritalon hankesuunnitelman vastaamaan tämän päivän tarpeita ja tavoitteita. Pienen näyttämön peruskorjauksen ohella haluamme uudistaa ja monipuolistaa tilojen käyttötarkoitusta”, pääjohtaja Mika Myllyaho kiteyttää.

Kiinteistö otettaisiin entistä tehokkaammin hyötykäyttöön uusien harjoitus-, esitys- ja  yleisötilojen myötä.

“Kansallisteatterin tulee uudistua yhä uudelleen. Uudenaikaiset tilat mahdollistaisivat myös tiiviimmän ja monipuolisemman yhteistyön esimerkiksi vapaiden ammattilaisryhmien kanssa. Parhaillaan odotamme valtion rahoituspäätöstä voidaksemme edetä uudistushankkeen kanssa”, Myllyaho kertoo.

Kati Lukan tekemiin havainnekuviin voi tutustua täällä (pdf).

Vanhemmat »

Suomen Kansallisteatterin kevätkausi 2015 huipentuu odotettuun tanssivierailuun. Suuren näyttämön valtaa 20.–23.5. Tero Saarinen Companyn uusin teos Morphed, Saarisen koreografia kahdeksalle miestanssijalle Esa-Pekka Salosen musiikkiin. Teos sai kantaesityksensä Helsingin juhlaviikoilla 2014. Sen toistaiseksi ainoa esitys loppuunmyydyllä Kansallisoopperan päänäyttämöllä sai yleisöltä ja kriitikoilta ylistävän vastaanoton.

Morphed on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta. Kevätkaudella 2015 ryhmä vierailee teoksella Kansallisteatterin lisäksi johtavilla näyttämöillä Keski-Euroopassa ja Aasiassa. Alustavia sopimuksia teoksen kiertueista useissa maanosissa on tehty jo vuoteen 2016 asti.

Miehisyyden – ja ihmisyyden – moninaisuutta käsittelevän teoksen musiikkina kuultavat Esa-Pekka Salosen sävellykset liikkuvat koreografian lailla brutaalin aggressiivisesta meditatiivisen minimalistiseen ja pehmeään. Saarisen omaperäistä liikekieltä tulkitsee kahdeksan omaleimaista miestanssijaa: Janne Aspvik, Ima Iduozee, Leo Kirjonen, Saku Koistinen, Mikko Lampinen, Pekka Louhio, Jussi Nousiainen ja David Scarantino.

Vahvaa miesenergiaa edustaa myös muu taiteellinen työryhmä. Saarisen luottovisualisti Mikki Kuntun lisäksi tiimiin kuului ensimmäistä kertaa muotisuunnittelija Teemu Muurimäki.

Vierailu Kansallisteatterin päänäyttämöllä on ryhmän kolmas. ”Tero Saarisen teoksissa on ainutlaatuisen moniulotteista tarttumapintaa. Ryhmän vierailut antavat hienon mahdollisuuden tanssi- ja teatteriyleisöjen kohtaamiselle ja laajentumiselle. Olemme iloisia menestyksekkään yhteistyön jatkumisesta”, kommentoi pääjohtaja Mika Myllyaho.

Vanhemmat »

Moninkertaisesti palkitun Juha Hurmeen Suomalaisten puolustus -näytelmätrilogian kaikki osat ovat nyt saatavilla ntamon julkaisemina kirjoina.

Yleisö- ja arvostelumenestykseksi osoittautuneen trilogian osat ovat Suomalaisten puolustus (kantaesitys Rakastajat-teatterissa 19.10.2013), Europaeus (kantaesitys Kansallisteatterissa 28.2.2014) ja Maailmankaikkeus (kantaesitys Teatteri Telakalla 10.10.2014). Kunkin näytelmän keskushenkilönä on yksi suomalaisen sivistyshistorian väärinymmärretty nero: Daniel Juslenius (16761752), David Emmanuel Daniel Europaeus (18201884) ja Jaakko Juteini (17811855). Hurme tarkastelee heidän työtään, elämäänsä ja kohtaloaan yhtä aikaa myötäelävästi ja hirtehisen anakronistisesti  kantavana ajatuksena, kirjailija-ohjaajan sanoin, että “asiamme olisivat nykyistä paremmin, jos suomalaiset olisivat kuunnelleet tarkasti näytelmieni päähenkilöitä”.

Europaeus on edelleen Kansallisteatterin ohjelmistossa ja jatkaa myös keväällä 2015. Teatteri Telakka vierailee Kansallisteatterin Willensaunassa Maailmankaikkeus-esityksellään 11. ja 13.2., ja avoin kirjojen julkistustilaisuus on Lavaklubilla 11.2. klo 17.

Vanhemmat »

Molièren komediaklassikkoa Luulosairas tähdittää upea näyttelijäkaarti konkariohjaajanaan Arto Af Hällström. Riina Katajavuoren Wenla Männistö muuntuu monologiesitykseksi Paula Siimekselle Mika Myllyahon ohjauksessa.

Tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen omaelämäkerrallinen sooloteos Hanna B. nähdään Willensaunassa kolmen näytännön verran toukokuussa. 

Willensaunassa puolestaan vierailee helmikuussa kahden näytännön verran yleisösuosikki Europaeuksen sukulaissielu Maailmankaikkeus, joka päättää Juha Hurmeen trilogian väärinymmärretyistä suomalaisista neroista.

Huhti ̶ toukokuun näytännöt sekä Teatteri Telakan vierailuesitys Maailmankaikkeus tulevat myyntiin torstaina 4. joulukuuta kello 9.00.

Vanhemmat »

Kirjan vuosi ry:n järjestämä Kirjan vuosi 2015 -kampanja on käynnissä. Vuosi 2015 on ensimmäinen kerta, kun kirja-ala viettää Kirjan vuotta. Vuosi nostaa kirjat esiin ilon ja elämysten lähteenä. “Kirja tarjoaa virkistystä, apua, tietoa, neuvoa, ajankulua, seuraa, elämyksiä, tunteita, mielenhuoltoa, vertaistukea, lepoa, rauhaa ja energiaa. Se rakentaa ja ylläpitää suomalaista kulttuuria ja suomen kieltä.” kuuluttaa Kirjan vuosi.

Kansallisteatteri on mukana Kirjan vuosi 2015 -kampanjassa ja näyttämöllä tullaan näkemään tuoreita kirjadramatisointeja – ensimmäinen jo tammikuussa, kun Veera Salmen Puluboi-kirjoihin perustuva Puluboin ja Ponin teatteri saa kantaesityksensä 28.1.2015. Esityksen ohjaa Pienelle näyttämölle Jukka Rantanen ja musiikista vastaa Maija Ruuskanen.

Kirjan vuosi 2015 jatkuu Kansallisteatterissa huhtikuussa 2015 Riina Katajavuoren Wenla Männistö -romaanin tuoreen dramatisoinnin kantaesityksenä. Wenla Männistö -monologin näyttelijä Paula Siimekselle ohjaa Mika Myllyaho. Muusikista vastaa Samuli Laiho.

Vanhemmat »

Ministeri Viitanen jakoi musiikin, näyttämö- ja tanssitaiteen valtionpalkinnot tiistaina 4.11.2014. Näyttämötaiteen valtionpalkinto jaettiin Näytelmäkirjailijayhteisö Tekstille.

Seitsemän vuotta sitten perustettu näytelmäkirjailijayhteisö Teksti on menestyksekkäästi kehittänyt suomalaista näytelmäkirjallisuutta, tukenut näytelmäkirjailijan identiteettiä sekä lisännyt näytelmäkirjailijan ammatin arvostusta ja näkyvyyttä.

Teksti-yhteisö on luonut hyvät puitteet näytelmäkirjailijoiden kollegiaaliselle keskustelulle ja tarjonnut ammatillista vertaistukea. Tapaamisissaan ammattilaiset keskustelevat paitsi vallitsevista työskentelyolosuhteista myös työtavoista, taiteellisista sisällöistä ja dramaturgiasta sekä yleensä taiteesta. Kansallisteatteri ja Teksti-yhteisö ovat järjestäneet jo neljä kertaa yleisölle avoimen Kotimaisen näytelmän festivaalin. Tämän vuoden festivaali järjestettiin Kansallisteatterilla 6.-8.11.2014.

Yhteisön ydinryhmän muodostavat Taija Helminen, Juha Jokela, Heini Junkkaala, Marko Järvikallas, Okko Leo, Paula Salminen, Elisa Salo, Elina Snicker ja Paavo Westerberg, joista useiden näytelmiä on nähty myös Kansallisteatterin näyttämöillä sekä projektisihteerinä toiminut Melli Maikkula.

Valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta edustamansa taiteenalan hyväksi.

Vanhemmat »