Paula Salmisen kirjoittama ja Eva Buchwaldin kääntämä teos 13 Sunken Years (13 uponnutta vuotta) on saanut erinomaisen vastaanoton kansainvälisesti arvostetulla Edinburgh Fringe Festivalilla.

Bold, imaginative, inspirational and dark, this is theatre that works on every level and includes all of us in its emotional telling.
Donald C Stewart, Fringe Review

13 Sunken Years -esitys on skotlantilaisen Stellar Quinesin ja Lung Ha’s Theatre Companyn yhteistuotanto, jossa myös Suomen Kansallisteatteri on ollut mukana. Fringe Festival päättyy 25.8., jonka jälkeen on esitys nähdään Skotlannissa vielä  kolmessa eri kaupungissa.

Vanhemmat »

Kansallisteatterin syksyn ensimmäinen ensi-ilta on Minna Nurmelinin Dreamteam. Kantaesitys nähdään tänä vuonna 60 vuotta täyttävällä Pienellä näyttämöllä.

Ennakkoesitykset ovat ti 19. ja ke 20.8. klo 19 ja kantaesitys to 21.8.

Nurmelinin kirjoittama ja ohjaama komediallinen esitys kuvaa neljän naisen dynaamista, vastaperustettua elämänhallintatiimiä. Dreamteam käsittelee ryhmäytymisen tarvetta ja manipuloinnin keinoja huumorin valossa ja kyseenalaistaa elämänhallinnan käsitteenä.

Keskiviikkona 20.8. aiheeseen on mahdollisuus perehtyä syvällisemmin kuuntelemalla Taina Westin luotsaamaa Teemakeskustelua Lavaklubilla. Keskustelijoina ovat käsikirjoittaja-ohjaaja Minna Nurmelin ja Väestöliiton erityisasiantuntija Maaret Kallio. Maksuton tilaisuus alkaa klo 17.

Vanhemmat »

Kansallisteatterin YTYÄ!   ̶ yleisötyön alueellinen taideprojekti Reittejä Kontulaan jatkuu. Kontulalaisten valmistama Matkakohteena Kontula – teatterillinen opaskierros ostarilla saa ensi-iltansa 22.8. klo 17. Lue lisää ja katso kierrosajat täältä.

Maksuttomia lippuja kaikille kierroksille saa Kontulan Kulttuuripisteestä ma-pe 9-18 (Kontula-talo, Keinulaudantie 4) tai kulttuuripiste@kontu.fi. Paikkoja on rajoitetusti.

Vanhemmat »

Vuosittain runsaasti yleisöä Willensaunaan keräävät runoillat jatkuvat. Runosaunassa näyttelijät lukevat yleisön toiverunoja Taiteiden yönä torstaina 21.8. klo 18 ja 19.30. Yleisö voi tuoda mukanaan omia suosikkirunojaan tai esimerkiksi itse kirjoittamiaan runoja. Tilaisuuden isäntänä toimii Jukka Rantanen.

Maksuttomia Runosauna-lippuja voi noutaa Kansallisteatterin lippumyymälästä torstaina 21.8. klo 9.00 alkaen.

Vanhemmat »

Syksyn ensimmäinen teemakeskustelu Lavaklubilla on 20.8. klo 17.00. Aiheena on Minna Nurmelinin kirjoittama ja ohjaama uutuuskomedia Dreamteam, jonka kantaesitys on Pienellä näyttämöllä 21.8. klo 19.00. Käsikirjoittaja-ohjaaja Minna Nurmelin ja Väestöliiton erityisasiantuntija Maaret Kallio keskustelevat Dreamteam-teemoista Taina Westin johdolla.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Vanhemmat »

Kristian Smedsin ohjaaman Palsa-esityksen kesto on muuttunut. Esityksen kesto tulee olemaan noin kolme tuntia aiemmin ilmoitetun 1 t 20 min sijaan. Esitykset alkavat aina klo 24.00.

Vanhemmat »

Rosa Liksomin ja Kristian Smedsin kirjoittama Palsa nähdään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä Helsingin juhlaviikkojen aikaan.

Kantaesitys 23.8. ja 30.8. näytäntö ovat osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa; näiden näytäntöjen liput ovat myynnissä ainoastaan Lippupalvelussa. Muiden Palsa-näytäntöjen liput ovat myynnissä Kansallisteatterin lippumyymälässä ja Lippupisteessä.

Palsa on kittiläläisen kuvataiteilija Kalervo Palsan (1947—1987) elämästä ja taiteesta ammentava näyttämöteos. Esityksen ohjaa Smeds, joka myös esiintyy yhdessä muusikko Timo Kämäräisen kanssa.

Juhlaviikkojen vierailuesityksenä Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä nähdään myös australialaisen Back to Back Theatren Ganesh versus the Third Reich. Kaksi näytäntöä 19.—20.8.2014.

HJV_logos_outlines101-1024x723

 

Vanhemmat »

Kansallisteatterin kiertuenäyttämö on saanut omat nettisivut. Sivut julkaistiin 12.8.2014 syyskauden avajaisten yhteydessä. Käy tutustumassa Kiertuenäyttämön runsaaseen esitys- ja projektitarjontaan osoitteessa www.kiertuenayttamo.fi .

Vanhemmat »

Kansallisteatterin uusin lehti on ilmestynyt. Lehtiä voi noutaa Kansallisteatterin lippumyymälästä ja sähköisen lehden voi lukea täältä.

Syysohjelmistossa paneudutaan ihmisen ja luonnon suhteeseen sekä hyvän, ihmisarvoisen elämän tarkasteluun. ”Jos teatteri ja taide pystyvät vaikuttamaan asenteisiin, se on jo itsessään saavutus”, pohtii pääjohtaja Mika Myllyaho, joka avasi näytäntökauden tänä aamuna avajaistilaisuudessa 60-vuotisjuhlavuottaan viettävällä Pienellä näyttämöllä.

Paavo Westerbergin odotettu Suuren näyttämön debyytti Vanja-eno ravistelee pölyt Anton Tšehovin klassikosta ja tuo estradille loistavan ja ennennäkemättömän näyttelijätiimin. Leea ja Klaus Klemolan suvereeni uutuuskomedia Maaseudun tulevaisuus tarjoaa yleisölle huikean rohkealla mielikuvituksella ladatun ainutlaatuisen teoksen. Yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa syntyy Kristian Smedsin ja Rosa Liksomin Palsa – ihmisen kuva, kuvataiteilija Kalervo Palsan elämästä ja taiteesta ammentava näyttämöteos. Helsingin juhlaviikot tuo Suurelle näyttämölle myös Back to Back Theatren ajatuksia herättävän teoksen Ganesh versus the Third Reich.

Minna Nurmelinin Pienelle näyttämölle kirjoittama ja ohjaama uutuuskomedia Dreamteam kertoo neljän naisen elämänhallintatiimistä. Janne Reinikainen ohjaa Maksim Gorkin Pohjalla-klassikosta upean, näyttelijäntyön parasta ydintä korostavan tulkinnan. Pohjalla on 60-vuotiaan Pienen näyttämön juhlaesitys.

Suomalaisen miehen omalaatuiseen mielenmaisemaan pureudutaan Willensaunan Miehiä omissa maailmoissaan -teemassa. Riikka Ala-Harjan novellista dramatisoidussa haikeankoomisessa Tarmossa näyttelijä Juha Varis taipuu moneksi esittäessään kaikki viisitoista roolia. Tuomas Kyrön kesällä ilmestyneen romaanin dramatisointi Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja saapuu tuoreeltaan Willensaunaan Satu Rasilan ohjaamana, pääosassa legendaarinen Antti Litja.

Michael Baranin tuore tulkinta Ingmar Bergmanin klassikkoteoksesta Persona on väkevä ja monisyinen kahden naisen draama, joka luotaa ihmismielen kuiluja ajattomalla intensiteetillä.

Suositut taiteilijakuvat saavat jatkoa. Matinea Birgitta Ulfssonin kanssa hurmaa Pienellä näyttämöllä loka-marraskuussa ja Timo Tuomisen Brel Spécial -erityiskonsertti valloittaa Suuren näyttämön 19. lokakuuta. Yleisösuosikki Ilta Esko Salmisen kanssa saa niin ikään jatkoa.

Lapsille on luvassa nukketeatterimaestro Juha Laukkasen lumoava tulkinta Pähkinänsärkijästä  Suuren näyttämön lämpiössä.

Kiertuenäyttämön syyskauden pääteos on Ninni Perkon ja Sivuun Ensemblen Vieraskirja, tanssin ja teatterin rajamaastossa kulkeva kiertue-esitys ihmisen ainutlaatuisuudesta ja siitä, kun ei ole toista kokemuksia jakamassa. Näytännöt nähdään Lapinlahden sairaalassa 21. ̶ 23. lokakuuta.

Kiasma-teatteri ja Kiertuenäyttämö aloittavat yhteistyön. Kiertuenäyttämön monivaiheinen Vankila-projekti saa jatkoa Vapauden kauhu -teoksella, jossa tehdään teatteria pitkän tuomion jälkeen vankilasta vapautumassa olevien henkilöiden kanssa.

YTYÄ! – yleisötyöosasto jatkaa Reittejä Kontulaan -projektia. Matkakohteena Kontula -opaskierroksen ensi-ilta on 22. elokuuta, syyskuussa kerätään kontulalaisten tarinoita ja joulukuun 6. päivä nähdään nuorten esityksen Elinpiirejä ensi-ilta Kontulassa. Elinpiirejä saapuu myös Omapohjaan 15. ̶ 16. joulukuuta.

Helsingin juhlaviikot tuo Suurelle näyttämölle Australian keskeisimpiin taiteentekijöihin lukeutuvan Back to Back Theatren ajatuksia herättävän teoksen Ganesh versus the Third Reich. Karskin rehellinen, häkellyttävän vahvoja näyttämökuvia synnyttävä esitys pakottaa ottamaan kantaa syrjintään ja erilaisuuteen. Teos nähdään Suurella näyttämöllä 19. ja 20. elokuuta.

 

Vanhemmat »

Kansallisteatterin suositut taiteilijaillat saavat jatkoa tänä syksynä.

Suurella näyttämöllä nähdään 19.10. klo 18 Timo Tuomisen erikoiskonsertti Brel Spécial ja marraskuussa jatkuvat Ilta Esko Salmisen kanssa -esitykset. Pienellä näyttämöllä on 19.10. ja 9.11. klo 13.00 hurmaavat Matineat Birgitta Ulfssonin kanssa.

Brel Spécial -konsertin yhteydessä on mahdollisuus nauttia ranskalainen buffet -illallinen. Buffetliput on ostettava ennen esitystä.

Vanhemmat »