Jukka Puotila -show 2014 -näytäntö  torstaina 30.10. kello 19 on jouduttu perumaan sairastapauksen vuoksi.

Lippunsa näytäntöön varanneita tai lunastaneita pyydetään ottamaan yhteyttä Kansallisteatterin lippumyymälään, p. 010 7331 331. Liput voi vaihtaa toiseen saman esityksen näytäntöön tai pyytää rahat takaisin kuukauden sisällä.

Pahoittelumme!

Vanhemmat »

Näytelmäkirjailijayhteisö TEKSTI järjestää yhdessä Kansallisteatterin kanssa Kotimaisen näytelmän festivaalin Kansallisteatterin Lavaklubilla 6.-8.11.2014.

Festivaali järjestetään nyt neljättä kertaa ja sen tarkoitus on tehdä näytelmäkirjailijan työtä tunnetuksi yleisölle, tuoda esiin suomalaisia nykynäytelmiä sekä tarjota ammattilaisille mahdollisuus kollegiaaliseen kohtaamiseen. Lukudraamaesitysten lisäksi festivaaliohjelmaan kuuluu muiden muassa paneelikeskustelu Suurella näyttämöllä sekä draamaslam -iltamat ja Vuoden paranteesi 2014 -kilpailu.

Seuraa ajankohtaista festivaalitiedotusta Kotimaisen näytelmän festivaalin Facebook-sivulla.

Vanhemmat »

Anton Tšehovin klassikkonäytelmä Vanja-enon Suomen kantaesitys oli Kansallisteatterissa 28.10.1914100-vuotismerkkipäivää juhlittiin Kansallisteatterissa 28.10.2014.

Willensaunassa pidettiin klo 15.15. maksuton keskustelutilaisuus Tšehovilaisia mielenliikkeitä. Tilaisuudessa professori Ilkka Niiniluoto, Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo ja ohjaaja, näytelmäkirjailija Paavo Westerberg keskustelevat Tšehovin tuotannon keskeisimmistä teemoista täydelle katsomole.

Suurella näyttämöllä nähtiin klo 19.00 Paavo Westerbergin suomentama ja ohjaama Vanja-eno. Nimekkäillä näyttelijöillä roolitettu Vanja-eno on ollut loppuunmyyty koko syksyn 2014 ajan. Kevättalven 2015 liput ovat nyt myynnissä.

Vanhemmat »

Uudenmaan taidetoimikunta palkitsi Veistäjät-esityksen työryhmän Kristian Smedsin, Juha Mennan ja Tapani Kokon, jotka rohkealla ja ennennäkemättömällä tavalla avaavat kuvanveiston sisäisiä kysymyksiä suurelle yleisölle teatterinäyttämöllä.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Ohjaaja Kristian Smedsin sekä kahden kuvanveistäjän, Juha Mennan ja Tapani Kokon, yhteisteos Veistäjät ensiesitettiin Kansallisteatterin Omapohjassa maaliskuussa 2014. Teos on ennennäkemätön avaus suomalaisessa teatteritaiteessa. Kuvanveistäjät Menna ja Kokko astuvat rohkeasti, inkkaria ja länkkäriä leikkien, toisen taiteenlajin alueelle. Lavalla he sekä näyttelevät että harjoittavat omaa ammattiaan. Taitavasti rytmitetyt roolinvaihdokset tekevät esityksestä poikkeuksellisen intensiivisen kokemuksen.

Veistäjissä karnevalismi sulautuu saumatta taiteenteon reunaehtojen syvälliseen pohdintaan. Esitys avaa ainutlaatuisella tavalla kuvanveiston sisäisiä kysymyksiä suurelle yleisölle, päästäen katsojat seuraamaan lähietäisyydeltä luomisprosessin eri vaiheita. Äärettömän intiimi, mutta samalla loputtoman riehakas esitys osoittaa, että merkityksellinen teatteritaide ei edellytä sen paremmin spektaakkelia kuin viimeisintä tekniikkaa. Esitys tavoittaa, pysäyttää ja innostaa.

Uudenmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka muun muassa päättää alueensa taidepalkinnoista. Toimikunnan jakama palkinto on tunnustus ansiokkaasta ja peräänantamattomasta työstä taiteen hyväksi Uudellamaalla.

Veistäjät-esityksen voi nähdä vielä viiden lisänäytännön verran Kansallisteatterin Omapohjassa 27.10.-1.11.2014! Lue lisää esityksestä ja varaa liput täältä.

Vanhemmat »

Kalevalaisten Naisten Liitto on myöntänyt Larin Paraske -palkinnon kirjailija, ohjaaja Juha Hurmeelle. Palkinto myönnetään vuosittain poikkeuksellisen hyvälle puhujalle. Palkinto luovutettiin Helsingin Kirjamessuilla torstaina 23.10. klo 11.30.

“Larin Paraske -palkinto jaetaan vuosittain henkilölle, joka on osoittanut olevansa mestarillinen sanantaitaja. Juha Hurmeessa yhdistyvät tiukka ammattitaito ja suomalainen luova hulluus,” kertoo Kalevalaisten Naisten Liiton toiminnanjohtaja Sirpa Huttunen.

Juha Hurme tunnetaan Nälkäteatterin perustajana sekä Kansallisteatterissa parhaillaan menevästä Europaeus-näytelmästä. Hurme pitää esillä pienen, unohdetunkin ihmisen asiaa, kuten teki myös Larin Paraske aikoinaan. Juha Hurme on taitava sanankäyttäjä, perinteen jatkaja, hyvä keskustelija ja kyseenalaistaja, todellinen sanalla vaikuttaja teatterin keinoin. Hänen työssään näkyy sulassa sovussa suomalais-ugrilaisuus ja klassinen sivistys antiikin runousopista tähän päivään.

Kalevalaisten Naisten Liitto on valtakunnallinen perinne- ja kulttuurijärjestö, joka tekee tunnetuksi suomalaista kansanperinnettä.

Vanhemmat »

Kevättalven 2014 ̶ 2015 ohjelmisto Kansallisteatterissa avautuivat myyntiin torstaina 23.10. klo 9.00.

Talven ensi-iltaesitykset tarjoavat uutta ja upeaa musiikkiteatteria sekä aikuisille että lapsille. Näyttämöillämme pohditaan myös taiteen merkitystä ihmiselle ja ihmissuhteille – tällä kertaa sävel- ja kuvataiteiden näkökulmista.

Pirkko Saision odotettu musiikkiteatteriuutuus SLAVA! Kunnia. pureutuu venäläiseen sielunmaisemaan konduktöörikaksosten Obedan ja Pobedan saattelemana. Pienellä näyttämöllä kantaesityksensä saa puolestaan Veera Salmen hittikirjaan perustuva koko perheen musiikkiteatteriesitys Puluboin ja Ponin teatteri. Taiteen tekemisen riemut ja kirot pääsevät näyttämölle kahdenkin eri uutuusteoksen, Michael Baranin Aamun ja John Loganin Redin, voimin.

Myyntiin aukeavien esitysten joukosta löytyvät myös uudet näytännöt syyskauden loppuunmyydyistä Anton Tšehovin Vanja-enosta, Minna Nurmelinin Dreamteamistä, Juha Hurmeen Europaeuksesta sekä Eugène Ionescon teoksesta Kuningas kuolee.

Vanhemmat »

Kiertueteos Vieraskirja pureutuu yksinäisyyden kokemuksiin. Tanssiteatteri Sivuun Ensemblen ja Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön tuottama teos kantaesitettiin Lapinlahden sairaalan auditoriossa 21. lokakuuta. Esitys lähtee kiertueelle ja on tilattavissa terveydenhuollon ja sosiaalityön yksiköihin.

Esitys on syntynyt yksinäisyyttä kokevien ihmisten tarinoiden pohjalta. Vieraskirja on tanssin ja teatterin rajamaastossa kulkeva kiertueteos ihmisen ainutlaatuisuudesta ja siitä, kun ei ole toista kokemuksia jakamassa. Itseltään kadonnut nuori mies, kosketusta kaipaava aikuinen nainen ja hänen leskiäitinsä etsivät suhdetta itseensä ja ympäristöönsä.

Vieraskirja on osa Yksinäisyys-projektia, joka on Tanssiteatteri Sivuun Ensemblen, Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ja Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin yhteinen hanke.

Vanhemmat »

Veistäjät -esityksen tekijä, kuvataiteilija ja näyttelijä Tapani Kokon teoksia on esillä Galleria Saimassa 15.10. – 2.11.2014. Kokon teokset ovat osa Lea Karttusen Yllätyskattaus-näyttelyä. Lue lisää Galleria Saiman internetsivuilta.

Kristian Smedsin, Tapani Kokon ja Juha Mennan Veistäjät-esityksestä on Omapohjassa vielä viisi näytäntöä 27.10. – 1.11.2014.

Vanhemmat »

Varietee MAGICA vierailee Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 23.11. klo 17.00. Vuosittain uudistuvassa ohjelmakokonaisuudessa on tänä vuonna mukana stand up -taikuri Timo Kulmakko, illuusiotaiteilija Ardan James, eliittitaikuri Finn Jon ja varieteetaiteilija Emma Phillips.

Esityksen on tuottanut Varietee MAGICA/Colmann Production Oy. Lue lisää sivulta www.upeashow.fi.

Vanhemmat »

Tiistaina 30.9. klo 19.00 Runojen vuosi -illan aikana kuullaan runoja kuolemasta ja luopumisesta. Runoja lukevat näyttelijät Olli Ikonen, Jukka-Pekka Palo, Karin Pacius ja Terhi Panula. Illan isäntänä on ohjaaja Jukka Rantanen. Ilta on omistettu Kansallisteatterin edesmenneen näyttelijä Martti Järvisen (1938-2014) muistolle.

Tiistaina 11.11. klo 19.00 Runojen vuoden teemana on rakkaus ja rakastuminen.

Molempiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Vanhemmat »