Kansallisteatterin toista vuotta jatkuvan Reittejä Kontulaan -yleisötyöprojektin keskiössä ovat tänä syksynä nuoret. Kaksitoista 13–17-vuotiasta Kontulassa ja sen lähialueilla asuvaa nuorta astuu näyttämölle Eveliina Heinosen ohjaamassa Elinpiirejä-esityksessä, joka saa ensi-iltansa itsenäisyyspäivänä Kontulassa.

Ensi-ilta:
la 6.12. klo 15 Kontulan nuorten toimintakeskus Luupissa (Ostostie 4, Hki)

Ilmaiset kiertue-esitykset Kontulan alueella:
ma 8.12. klo 18.00 Kivikon nuorisotalo (Kivikonkaari 21)
ke 10.12. klo 9.10 Helsingin yhteislyseo (Rintinpolku 2)
ke 10.12. klo 13.30 Kontulan palvelukeskus (Kontukuja 5)
la 13.12. klo 18.00 Toimintakeskus Luuppi (Ostostie 4)

Kansallisteatterin Omapohjassa:
ma 15.12. klo 19
ti 16.12. klo 13 ja 19

Liput 3 €, varaukset Kansallisteatterin lippumyymälästä p. 010 7331 331.

Vanhemmat »

Kirjan vuosi ry:n järjestämä Kirjan vuosi 2015 -kampanja on käynnissä. Vuosi 2015 on ensimmäinen kerta, kun kirja-ala viettää Kirjan vuotta. Vuosi nostaa kirjat esiin ilon ja elämysten lähteenä. “Kirja tarjoaa virkistystä, apua, tietoa, neuvoa, ajankulua, seuraa, elämyksiä, tunteita, mielenhuoltoa, vertaistukea, lepoa, rauhaa ja energiaa. Se rakentaa ja ylläpitää suomalaista kulttuuria ja suomen kieltä.” kuuluttaa Kirjan vuosi.

Kansallisteatteri on mukana Kirjan vuosi 2015 -kampanjassa ja näyttämöllä tullaan näkemään tuoreita kirjadramatisointeja – ensimmäinen jo tammikuussa, kun Veera Salmen Puluboi-kirjoihin perustuva Puluboin ja Ponin teatteri saa kantaesityksensä 28.1.2015. Esityksen ohjaa Pienelle näyttämölle Jukka Rantanen ja musiikista vastaa Maija Ruuskanen.

Vanhemmat »

Kansallisteatterin kädentaitajat myyvät valmistamaansa taidetta ja tavaraa perinteisissä Lavaklubin joulumyyjäisissä 29.-30.11.2014. Tarjolla on myös levymusiikkia, kuumaa juomaa, arpajaiset ja paljon muuta.

Klubi ja joulumyyjäiset ovat avoinna la 29.11. klo 12–24 ja su 30.11. klo 12–18.

Maksu vain käteisellä.

Vanhemmat »

Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia ja vastaa Twitterissä heitettyyn #metahdomme-haasteeseen.

Vanhemmat »

Leea Klemolan odotettu ensimmäinen ohjaustyö Kansallisteatterissa saa ensi-iltansa 26.11.2014. Sisarukset Leea ja Klaus Klemola ovat kirjoittaneet Maaseudun tulevaisuuden, ja Klaus Klemola nähdään myös esityksen pääroolissa. Klemoloiden yhteistyön tuloksena on aiemmin syntynyt kehuttu Arktinen trilogia: Kokkola (2004), Kohti kylmempää (2008) ja New Karleby (2011).

Näytelmä kertoo ihmisen kaipuusta jonkin häntä itseään suuremman yhteyteen. Se sisältää lajit ylittävää rakkautta, toisia todellisuuksia, henkistä elämää ja arkista aherrusta eli runsaasti kutomista yli vaikeuksien vesien.

Maanantaina 24.11. klo 17-18 aiheeseen on mahdollisuus perehtyä syvällisemmin kuuntelemalla Pipsa Enqvistin luotsaamaa Teemakeskustelua Lavaklubilla. Keskustelijoina ovat käsikirjoittaja-ohjaaja Leea Klemola, käsikirjoittaja-näyttelijä Klaus Klemola sekä eläintieteilijä ja tietokirjailija Jussi Viitala. Tilaisuus on maksuton.

Vanhemmat »

Estella ja Sofia – ystävyystrilogia nähdään omana teatterifestivaalinaan Kansallisteatterin Omapohjassa tammikuussa 2015. Alun perin Teatteri Takomoon tehty ja täysille katsomoille esitetty trilogia koostuu kolmesta erillisestä teoksesta: Estella ja Sofia matkalla manalassa, Estella ja Sofia Kanalassa ja Estella ja Sofia Hypnoosissa. Kaikki esitykset nähdään yhden viikonlopun aikana 16.1.-18.1.2015 aina klo 19. Estellana ja Sofiana näyttämöllä nähdään Noora Dadu ja Joanna Haartti.

Esityksiin voi ostaa erillisiä lippuja tai hankkia Festaripassin, jolla pääsee kaikkiin kolmeen esitykseen.

Vanhemmat »

Kiertuenäyttämön esitys Oodi kellolle yössä on Pablo Nerudan teksteihin perustuva runo- ja musiikkiesitys. Esityksen kantavana teemana on osallistumisen ja vetäytymisen välinen ristiriita. Yhteiskunnallisesti latautuneet runot saavat vastaparikseen ylistyslaulut maalle, merelle, puulle, tuulelle, unelle ja rakkaudelle. Näyttelijä Jussi Lehtonen ja muusikko Mikko Perkola tulkitsevat niitä esityksessä puheen, laulun ja musiikin keinoin.

Oodi kellolle yössä -ensi-ilta oli Lavaklubilla 19.11. klo 19 ja muut esitykset 25.11. ja 10.12. klo 19.

Esityksen kiertueversion ensi-ilta pidetään lokakuussa 2014 helsinkiläisessä dementiayksikössä.

Vanhemmat »

Laura Ruohosen Luolasto-näytelmän televisioversio nähtiin Yle Teema -kanavalla lauantaina 15.11.2014. Nyt ohjelma on nähtävissä Yle Areenassa.

Luolasto on villi kertomus maasta, joka aikoo haudata ydinjätteensä ja sitten unohtaa koko asian.

Vanhemmat »

Ministeri Viitanen jakoi musiikin, näyttämö- ja tanssitaiteen valtionpalkinnot tiistaina 4.11.2014. Näyttämötaiteen valtionpalkinto jaettiin Näytelmäkirjailijayhteisö Tekstille.

Seitsemän vuotta sitten perustettu näytelmäkirjailijayhteisö Teksti on menestyksekkäästi kehittänyt suomalaista näytelmäkirjallisuutta, tukenut näytelmäkirjailijan identiteettiä sekä lisännyt näytelmäkirjailijan ammatin arvostusta ja näkyvyyttä.

Teksti-yhteisö on luonut hyvät puitteet näytelmäkirjailijoiden kollegiaaliselle keskustelulle ja tarjonnut ammatillista vertaistukea. Tapaamisissaan ammattilaiset keskustelevat paitsi vallitsevista työskentelyolosuhteista myös työtavoista, taiteellisista sisällöistä ja dramaturgiasta sekä yleensä taiteesta. Kansallisteatteri ja Teksti-yhteisö ovat järjestäneet jo neljä kertaa yleisölle avoimen Kotimaisen näytelmän festivaalin. Tämän vuoden festivaali järjestettiin Kansallisteatterilla 6.-8.11.2014.

Yhteisön ydinryhmän muodostavat Taija Helminen, Juha Jokela, Heini Junkkaala, Marko Järvikallas, Okko Leo, Paula Salminen, Elisa Salo, Elina Snicker ja Paavo Westerberg, joista useiden näytelmiä on nähty myös Kansallisteatterin näyttämöillä sekä projektisihteerinä toiminut Melli Maikkula.

Valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta edustamansa taiteenalan hyväksi.

Vanhemmat »

Vastikään Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saanut Kjell Westön teos Kangastus 38 kantaesitetään Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä keväällä 2017. Kangastus 38 on osa Kansallisteatterin Suomen 100-vuotisjuhlaohjelmistoa.

”Iloitsen, että juuri Kangastus 38 on ensimmäinen Kansallisteatteriin dramatisoitava romaanini. Rauhan ajan viimeisiä hetkiä ja historian myllerrysten jättämiä jälkiä luotaava teos sopii erityisen hyvin kansalliselle näyttämölle”, kirjailija Kjell Westö kommentoi.

Kjell Westölle (s.1961) on myönnetty lukuisia arvostettuja kirjallisuuspalkintoja, kuten kirjallisuuden valtionpalkinto teoksesta Merkitty ja muita novelleja (Utslag och andra noveller ) ja Finlandia-palkinto romaanista Missä kuljimme kerran (Där vi en gång gått) . Teoksestaan Kangastus 38 (Hägring 38) Westö vastaanotti lokakuussa 2014 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Westön teoksista on tehty monia näyttämö- ja elokuvasovituksia ja niitä on käännetty parillekymmenelle kielelle.

Kangastus 38 -romaanin dramatisoi Kansallisteatteriin Michael Baran ja teoksen ohjaa Mikaela Hasán. Suomeksi teoksen on kustantanut Otava, ruotsiksi Schildts & Söderströms.

Vanhemmat »