Kansallisteatterin kauden päätösvierailuna nähtävä Tero Saarinen Companyn  uutuusteos Morphed on saanut ylistävää palautetta Keski-Euroopasta.

Tero Saarisen ryhmän uusin teos Morphed sai varauksettoman positiivisen vastaanoton ensimmäisellä ulkomaankiertueellaan Keski-Euroopassa. Esimerkiksi Itävallan päälehti Kronen Zeitungin (23.3.) mukaan Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 20.–23.5. vierailevaa teosta ”leimaa ilmaisu- ja elinvoimaisuus”,  koreografia on ”äärimmäisen vakuuttava” ja tanssijoiden taidokkuus on ”henkeäsalpaavaa”.

Saksalaismedioissa Saarisen vaikuttavaksi, jopa tyrmääväksi luonnehditun koreografian ohella erityishuomiota herätti kahdeksan miestanssijan ”raju ja paljas tulkinta” (Allgemeine Zeitung, 21.3.), teoksen ”lumoavan omaperäinen” tunnelma (Frankfurter Rundschau, 23.3.) sekä Mikki Kuntun ja Teemu Muurimäen moniulotteinen visuaalisuus.

Morphed nähdään kevään aikana Kansallisteatterin ohella vielä Ranskassa ja Japanissa.

Vanhemmat »

Lavaklubilla Lukulampun valossa -kirjailijaillassa 28.4.2015 klo 19 tarkastellaan tällä kerralla F. E. Sillanpään kirjailijanuraa ja valaistaan Elokuun lisäksi muita Nobel-kirjailijamme kesäisiä teoksia.

Illan isäntänä on ohjaaja Jukka Rantanen, jonka isännöimistä kirjallisuusiltamista on muodostunut jo käsite. Tarkkaan laaditut, intiimit kirjailijaillat valaisevat teemakirjailijoiden tuotantoa upealla tavalla. Otteita Sillanpään tuotannosta lukevat Kansallisteatterin näyttelijät Veikko Honkanen ja Karin Pacius.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy – tervetuloa!

Vanhemmat »

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat on vuodesta 1985 lähtien jakanut näytelmäkirjailijoille suunnattua Lea-palkintoa. Palkinto myönnetään tekstin, ei esityksen perusteella näytelmäkirjailijalle vuoden parhaasta näytelmäteoksesta.

Yksi kuudesta ehdokkaasta on Laura Ruohonen näytelmällään Luolasto, joka kantaesitettiin Kansallisteatterissa 5.3.2014.

“Laura Ruohonen onnistuu yllättämään yleisönsä valitsemalla näytelmänsä päähenkilöksi luolan. Ikivanha luola ja sen lähes ikiaikainen elämä vetää puoleensa ihmisiä ja olentoja eri ajoista ja sen myötä myös vaihtelevia käsityksiä moraalisesta vastuusta ja erilaisia mielipiteitä tieteestä, uskonnosta tai talouselämästä. Epätavallinen aihevalinta”, perustelee Lea-raati.

Vanhemmat »

Kansallisteatterissa 25. helmikuuta 2015 kantaesitettävään SLAVA! Kunnia. -musiikkiteatteriesitykseen liittyen Lavaklubilla järjestetään kolme tilaisuutta, joissa eri alojen asiantuntijat keskustelevat esityksen innoittamina Venäjästä eri näkökulmista.

SLAVAKLUBI-keskustelusarja

  • ma 16.3. klo 15.15–16.45, Venäjä naapurina, keskustelijoina professori, johtaja Markku Kivinen, Aleksanteri-instituutti ja kulttuurisihteeri Merja Jokela, Suomi-Venäjä -Seura
  • ma 23.3. klo 15.15–16.45, Venäjä ja sananvapaus, keskustelijoina toimittaja Jyrki Saarikoski (YLE) ja päätoimittaja Eilina Gusatinsky, Spektr-lehti
  • ma 27.4. klo 15.15–16.45, Venäjän kulttuuri, keskustelijoina Venäjän kirjallisuuden ja kulttuurin professori Tomi Huttunen, Helsingin yliopisto ja tietokirjailija Antti Kauppinen

Maksuttoman keskustelusarjan vetäjänä toimittaja Iida Simes.

Kaikkien keskustelutilaisuuksien jälkeen on mahdollisuus nähdä SLAVA! Kunnia. -esitys Suurella näyttämöllä. Liput voi ostaa lippumyymälästä.

Vanhemmat »

Helsingin juhlaviikot esittelee elokuussa 2015 Fokus: Kiina -teeman festivaaliohjelmassaan. Se on laajimpia kiinalaisen kulttuurin ja taiteen katselmuksia, mitä Euroopassa on nähty.

Juhlaviikkojen ohjelmaa on perinteisesti nähty myös Kansallisteatterissa. Tänä vuonna Suurella näyttämöllä nähdään suomalaisen Wusheng Companyn kantaesitys Viimeinen Taistelija 18. ja 19. elokuuta 2015 kello 19.00. Kiinassa taitonsa oppineet suomalaisnäyttelijät Antti Silvennoinen ja Elias Edström ovat perustaneet ensimmäisen perinteisen kiinalaisen teatterin ryhmän Euroopassa. Viimeinen taistelija on täysiveristä Peking-oopperaa, mutta toteutetaan suomen kielellä. Taistelunäytelmän rooleissa nähdään huippuvierailijoita kuten tanssija-koreografi Tero Saarinen, joka esittää suurta sotasankaria.

Teoksen esityskieli on suomi ja se on tekstitetty sekä suomeksi että englanniksi.

Vanhemmat »

Pienen näyttämön ensi-illassa Luulosairasta tähdittää upea näyttelijäkaarti konkariohjaajanaan Arto af Hällström.  Rooleissa hurmaavat Jukka-Pekka Palo Arganina sekä Petri Liski, Pirjo Luoma-aho, Minttu Mustakallio, Harri Nousiainen, Jukka Puotila ja Kreeta Salminen. Ensi-ilta on Pienellä näyttämöllä 22.4.2015.

Luulosairas on luulot poistava komedia, suoraan ihmisten kaksinaismoraalilla tohtoroivan Molièren reseptivihkosta. Vielä enemmän kuin aikakautensa lääketiede, Molièren hervottoman herjan kohteena on ihmisten loputon herkkäuskoisuus.  Perusteellisen peräruiskeen saavat myös ne, joiden pääasialliseen toimenkuvaan kuuluu toisten ihmisten harhakuvitelmista hyötyminen. Eivätkä nämä rikokset ole vanhentuneet, varsinkaan läpeensä medikalisoituneella aikakaudellamme.

Esityksen ohjaa pitkän linjan teatterintekijä Arto af Hällström, jonka ensimmäinen Kansallisteatteriin tehty ohjaustyö vuonna 1987 oli Molièren Luulosairas.

Teemakeskustelu Lavaklubilla 21.4.2015 klo 17. Arto af Hällströmin Molièresta ja komedioista tulee keskustelemaan ranskan kielen lehtori Nina Korimo Aalto yliopistosta. Haastattelijana toimii Helena Itkonen. Tilaisuus on maksuton.

Vanhemmat »

Yli kolmekymmentä vuotta Kansallisteatterin pääjohtajana toimineen Eino Kaliman mukaan nimetty juhlaviikko alkaa maanantaina ja huipentuu Matinea Kalle Holmbergin kanssa -näytäntöön sunnuntaina 26. päivä.

Juhlaviikon alkaessa Willensaunan lämpiössä avataan Kaliman merkittävää uraa valottava valokuvanäyttely, joka on avoinna yleisölle perjantaina 24. päivä kello 12 alkaen sekä näytäntöjen yhteydessä tällä näytäntökaudella.

Kansallisteatterin pääjohtajana vuosina 1917–1950 toimineen Kaliman testamenttisäädöksen mukaisesti jaetaan joka kolmas vuosi hänen nimeään kantava ohjauspalkinto. Vuoden 2014 ohjauspalkinto myönnettiin Juha Hurmeelle hänen ohjaustyöstään Europaeus.

Vuonna 2014 Eino Kalima -palkintoa uudistettiin siten, että Eino Kaliman rahastosta myönnettiin myös apurahoja, joilla tuetaan Kansallisteatterin uusia taiteellisia avauksia. Kansallisteatteri on käynnistänyt uuden taiteilijaresidenssiohjelman, jota tukee Eino Kaliman rahasto. Ensimmäiseksi viisivuotiseksi residenssitaiteilijaksi on kutsuttu eturivin suomalaisiin teatteriohjaajiin kuuluva Kristian Smeds.

Vuonna 2015 rahastosta myönnetään apurahat, joilla tuetaan Aleksis Kiven Nummisuutareiden, Martin Crimpin Onnellisuuden tasavallan sekä Timo K. Mukan – Kristian Smedsin Tabu – ihmisen ääni  -esityksen valmistumista.

Vanhemmat »

Lapinlahden Lähde on hanke, jonka tavoitteena on luoda Lapinlahden autioituneesta sairaalasta uudenlainen mielen hyvinvoinnin, yhteisöllisen toiminnan, yhteiskunnallisen yrittäjyyden ja kulttuurin kohtaamispaikka. Mukana laaja joukko merkittäviä mielenterveys- ja kulttuurialan valtakunnallisia ja paikallisia toimijoita.

”Parhaimmillaan teatteri kokoaa yhteen erilaisista taustoista saapuvia ihmisiä ja voi aiheuttaa yllättäviä kohtaamisia. Jokainen esitystapahtuma on ainutlaatuinen, kun esiintyjät ja katsojat antavat sille oman panoksensa. Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön esityksiä esitetään enimmäkseen suljetuissa todellisuuksissa: hoitolaitoksissa ja vankiloissa. Lapinlahden sairaala on mitä parhain paikka esittää näitä ainutlaatuisia esityksiä kaikille kaupunkilaisille. Lapinlahden Lähteestä on tulossa hieno hanke, jossa mielenterveyskuntoutujat ja taiteilijat toimivat yhdessä,”  kommentoi Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

Kiertuenäyttämön esitys Oodi kellolle yössä -vierailee Lapinlahden sairaalassa tiistaina 21.4. ja keskiviikkona 22.4. klo 18.00. Näytännöt ovat kaikille avoimia. Vapaaehtoinen käsiohjelmamaksu 10 €.

Vanhemmat »

Hanna Brotheruksen vetämät Herätysliike-työpajat ovat saaneet suuren ennakkosuosion. Avasimme lisäpaikkoja varattaviksi, tervetuloa mukaan!

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä:
http://www.kansallisteatteri.fi/esitykset/heratysliike/

Vanhemmat »

Tänään 9.4. myyntiin avautui uusia kiinnostavia vierailuja ja yhteistuotantoja sekä tälle keväälle että ensi syksylle.

Vielä tänä keväänä Mika Myllyaho haastattelee teatteriohjaaja Kalle Holmbergia Pienellä näyttämöllä sunnuntaimatineassa 26.4. klo 14.00, ja syksyllä näyttelijä Kristiina Halttu esittää siellä intiimin Vääränlainen mies -lauluiltansa 8.10. ja 20.10. klo 19.00.

Teatterikorkeakoulu vierailee Omapohjassa ainutlaatuisella Roberto Zucco -esityksellään 21.–22.8. klo 19.00 ja Pekka Heikkinen kantaesittää viiltävän monologinsa Lause Lavaklubilla 3.9. klo 19.00.

Nukketeatterisytkyt tarjoilee Suuren näyttämön lämpiössä talven ja tarinoiden taikaa lapsiyleisölle Muumilaakson talvi -esityksillään 17.10.–12.12.

Vanhemmat »