Kansallisteatteri ja Helsingin Nuorisoasiainkeskus haluavat saada nuorten äänet kuuluviin ja järjestävät yhdessä Kuka meit tääl muka kuuntelee? -teatteri- ja keskustelutilaisuuden Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä maanantaina 9.3. klo 13–16.

Onko nuorilla todellisia mahdollisuuksia saada ääntään kuuluviin ja vaikuttaa kokemiinsa yhteiskunnallisiin epäkohtiin, ja jos on, niin millä tavoin? Mitä päättäjät voivat asialle tehdä?

Tilaisuuden avaa teatterin Reittejä Kontulaan -projektin nuorten ryhmän esitys Elinpiirejä. Esityksen jälkeen on puheenvuoroja sekä paneelikeskustelu, jonka teemana on tämän päivän nuorten yhteiskunnalliset vaikuttamismahdollisuudet.

Tapahtumassa kuullaan valtiosihteeri Kari Anttilan alustuspuheenvuoro nuorisolain uudistuksesta. Mukana paneelikeskustelussa ovat Anttilan lisäksi nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio, Nuori Kulttuuri -säätiön toiminnanjohtaja Panu Mäenpää, Nuorisotutkimusverkoston tutkija Sofia Laine sekä Helsingin nuorten vaikuttamiskanava Ruudin ydinryhmästä Eetu Vienonen ja Kasper Olenius.

Katso tästä videokutsu tapahtumaan.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa! Ilmoitathan tulostasi 5.3. mennessä osoitteeseen: reittejakontulaan@gmail.com.

Lisätiedot
Kansallisteatterin teatterikuraattori Pirjo Virtanen p. 010 733 1256, pirjo.virtanen@kansallisteatteri.fi

Vanhemmat »

Kansallisteatterin kaikki esitykset valokuvataan ja usein valokuvat ovat paitsi dokumentteja näyttämötaiteesta myös taideteoksia itse. Valikoitu joukko upeita valokuvia vuosilta 2007–2015 valokuvaajilta Antti Ahonen, Nico Backström, Stefan Bremer, Yehia Eweis, Tekla Inari, Ulla Jokisalo, Lassi Kaaria ja Tuomo Manninen on nähtävillä Sanomatalon Käytävägalleriassa 24.2.–2.3. Tervetuloa!

Vanhemmat »

John Loganin tuore, moninkertaisesti palkittu draama Red ottaa lähtökohdakseen taidemaalari Mark Rothkon (1903–1970) elämäntyön, jonka taustalla häilyy myös aavistus taiteilijan traagisesta kohtalosta. Suomen kantaesityksen 4.3.2015 ohjaa Juhana von Bagh ja huippurooleissa nähdään Seppo Pääkkönen ja Olavi Uusivirta.

Teemakeskustelussa Lavaklubilla 3.3. klo 17 ohjaaja Juhana von Bagh ja taiteilija Teemu Mäki keskustelevat näytelmän teemoista ja nykytaiteesta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Vanhemmat »

Kansallisteatterissa 25. helmikuuta 2015 kantaesitettävään SLAVA! Kunnia. -musiikkiteatteriesitykseen liittyen Lavaklubilla järjestetään kolme tilaisuutta, joissa eri alojen asiantuntijat keskustelevat esityksen innoittamina Venäjästä eri näkökulmista.

SLAVAKLUBI-keskustelusarja

  • ma 16.3. klo 15.15–16.45, Venäjä naapurina, keskustelijoina professori, johtaja Markku Kivinen, Aleksanteri-instituutti ja kulttuurisihteeri Merja Jokela, Suomi-Venäjä -Seura
  • ma 23.3. klo 15.15–16.45, Venäjä ja sananvapaus, keskustelijoina toimittaja Jyrki Saarikoski (YLE) ja päätoimittaja Eilina Gusatinsky, Spektr-lehti
  • ma 27.4. klo 15.15–16.45, Venäjän kulttuuri, keskustelijoina Venäjän kirjallisuuden ja kulttuurin professori Tomi Huttunen, Helsingin yliopisto ja tietokirjailija Antti Kauppinen

Maksuttoman keskustelusarjan vetäjänä toimittaja Iida Simes.

Kaikkien keskustelutilaisuuksien jälkeen on mahdollisuus nähdä SLAVA! Kunnia. -esitys Suurella näyttämöllä. Liput voi ostaa lippumyymälästä.

Vanhemmat »

Helsingin juhlaviikot esittelee elokuussa 2015 Fokus: Kiina -teeman festivaaliohjelmassaan. Se on laajimpia kiinalaisen kulttuurin ja taiteen katselmuksia, mitä Euroopassa on nähty. Koko teemakokonaisuus julkaistaan Juhlaviikkojen ohjelmanjulkistuksen yhteydessä 22. huhtikuuta 2015.

Juhlaviikkojen ohjelmaa on perinteisesti nähty myös Kansallisteatterissa. Tänä vuonna Suurella näyttämöllä nähdään suomalaisen Wusheng Companyn kantaesitys Viimeinen Taistelija 18. ja 19. elokuuta 2015 kello 19.00. Kiinassa taitonsa oppineet suomalaisnäyttelijät Antti Silvennoinen ja Elias Edström ovat perustaneet ensimmäisen perinteisen kiinalaisen teatterin ryhmän Euroopassa. Viimeinen taistelija on täysiveristä Peking-oopperaa, mutta toteutetaan suomen kielellä. Taistelunäytelmän rooleissa nähdään huippuvierailijoita kuten tanssija-koreografi Tero Saarinen, joka esittää suurta sotasankaria.

Lippuja voi tällä hetkellä ostaa vain Lippupalvelusta.

Vanhemmat »

Monipuolinen teatterintekijä Janne Reinikainen sai kunniamaininnan Berlinale-elokuvafestivaaleilla yhdessä Iddo Soskolnen kanssa ohjaamastaan lyhytelokuvasta Tuolla puolen alla olevin perustein.

Special Mention:
Tuolla puolen by Iddo Soskolne and Janne Reinikainen, Finland 2015

 

Using ambiguity and cheeky humor to deal with grief, the international jury applauds the visual dexterity and light touch of this film. For its originality and craft, as well as its loving portrayal of sibling reconciliation the special mention goes to: Tuolla puolen.

Samanlaiset kriteerit täyttää myös Reinikaisen ohjaama Pohjalla-esitys, joka on edelleen Kansallisteatterin Pienen näyttämön ohjelmistossa.

Vanhemmat »

Teatterin tiedotuskeskus TINFO jakaa vuoden teatteriesityksen Thalia-palkinnon viidelle esitykselle. Nämä viisi esitystä ovat Seinäjoen kaupunginteatterin MYÖTÄTUNTO, Suomen Kansallisteatterin NELJÄS TIE, Viiruksen DÄR VI EN GÅNG FLÅTT, DuvTeaternin DEN BRINNANDE VARGEN ja Q-teatterin KASPAR HAUSER. Palkittavia esityksiä valintaraadin mukaan yhdistää vahva kokonaistaideteosajattelu, esityksellinen intohimo sekä kiinnittyminen omaan aikakauteen.

Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Neljännestä tiestä kirjoitetaan esityskohtaisissa perusteluissa: “Neljäs tie on työtavoiltaan tutkivaa journalismia ja teatteria yhdistävä projekti. Se myös osoittaa kuinka teatteri voi olla mukana kansallisia tarinoita uudestaan esitettäessä ja sen kautta nykyisten mahdollisten ratkaisujen arvioimisessa.”

Thalia-palkinnot jaetaan Maailman teatteripäivänä 27.3.2015.

Lue Teatterin tiedotuskeskuksen tiedote tästä.

Vanhemmat »

Venäjän nykyisyys, tulevaisuus, historia ja myytit sulautuvat pyörteeksi Kansallisteatterin kevätkauden suurteoksessa SLAVA! Kunnia., jonka on kirjoittanut Pirkko Saisio.  Jussi Tuurnan läpisäveltämässä esityksessä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla terävä ajankohtaissatiiri ja villi fiktio.  Kantaesityksen 25. helmikuuta ohjaa pitkän linjan teatterintekijä Laura Jäntti. Tuurnan johtama liveorkesteri ja Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjan opiskelijoista koostuva kuoro ovat huomattavassa osassa SLAVA! Kunnia. -esityksessä.

Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho tilasi uuden musiikkinäytelmän Saisiolta miltei kolme vuotta sitten. Aiheeksi valikoitui Venäjä. ”Venäjä, sen suuruus ja ahtaus, syvyys ja sameus, kirkkaus, lämpö, tukahduttava kuumuus ja pelottava kylmyys riivaavat minua niin kuin monia muitakin suomalaisia”, Pirkko Saisio pohtii teoksen lähtökohtia. Kirjoittaessani en pystynyt ajattelemaan, miksi juuri kaksoset ja miksi juuri konduktöörit: kaksosista olen kirjoittanut aiemminkin, konduktööreistä en koskaan. Vasta harjoitusten alettua huomasin, että kuva laajaa maata halkovista junista näyttäytyy näytelmässä konduktöörin ammatin kautta, ja kaksosuus kertaa näytelmän identiteettikysymystä, joka lienee sen kantava teema”, Saisio kuvaa.

SLAVA! Kunnia. osuu huippuajankohtaiseen maailmanpoliittiseen tilanteeseen. ”Näytelmä on kirjoitettu muutamaa kuukautta ennen kuin Venäjä valloitti Krimin ja liitti sen osaksi itseään. Näytelmän apokalyptiset kuvat ovat sattumaa. Tai sitten eivät”, Saisio summaa.

Jussi Tuurnan ja Pirkko Saision edellinen yhteistyö HOMO! (2011) saavutti yli 50 000 katsojaa.

Vanhemmat »

Etera etsi erinomaista esimiestä Ilmianna paras pomo -kilpailussa. Suomen parhaaksi pomoksi valittiin Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho lähes sadan ehdokkaan joukosta.
”Teemme Eterassa töitä paremman työelämän puolesta ja edistämme suomalaisten työkykyä. Parhaan pomon palkitsemisella haluamme tuoda esiin esimiestyön tärkeyttä ja positiivisia tarinoita työelämästä”, Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman sanoo.
Eteran Ilmianna paras pomo -kilpailussa kuka tahansa sai ilmiantaa hyvänä pomona tuntemansa henkilön ja perustella, miksi juuri hänet pitäisi palkita parhaana pomona. Kilpailuun tuli kaikkiaan 90 ehdotusta. Parhaana pomona palkittiin Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho. Hänet mukaan kilpailuun ilmoitti näyttelijä Petri Liski.
Lue koko uutinen täältä.

Vanhemmat »

Kansallisteatterin viime vuoden katsojakontaktien määrä oli kaikkiaan 177 271, mikä tarkoittaa jopa pientä nousua hyvään edelliskauteen nähden.  Lipputulot nousivat vuodesta 2013. Kokonaiskäyttöprosentti oli 76%.

”Olemme hyvin tyytyväisiä näytäntövuoteen 2014.  Kansallisteatterin tehtävä tinkimättömänä taiteellisena teatterina täyttyi jälleen. On hienoa, että huolimatta viime vuosien kiristyneestä taloustilanteesta ja kovenevasta kilpailusta olemme jälleen ylittäneet tavoitteemme”, pääjohtaja Mika Myllyaho iloitsee.

Kauden 2014 suosikkiesitys oli Suuren näyttämön Vanja-eno, joka jatkaa edelleen ohjelmistossa.

Katsojakontaktien kokonaisluku koostuu katsojaluvuista Kansallisteatterin neljällä näyttämöllä (Suuri näyttämö, Pieni näyttämö, Willensauna, Omapohja) sekä Lavaklubin, Kiertuenäyttämön ja YTYÄ! -yleisötyön kontakteista. Esityksiä näyttämöillä oli kaikkiaan 563, erilaisia yleisölle avoimia tapahtumia ja kiertue-esityksiä yli 650.

Vanhemmat »