Helsingin kirjamessut 2014 ovat messukeskukssessa 23.-26. lokakuuta. Kansallisteatteri on mukana messuilla sekä omalla osastollaan 6b80 että ohjelmalavoilla.

Torstaina 23.10. on Kansallisteatterin ohjelmapäivä:

  • klo 10.30. – 11.30 Tarinateltassa tutustutaan Veera Salmen Puluboin ja Ponin teatteriin lasten draamatyöpajoissa ja
  • klo 16.00 – 16.30 Aleksis Kivi -lavalla Riikka Ala-Harja, Jukka Rantanen ja Juha Varis keskustelevat aiheesta Kirjasta näyttämölle – Tarmo Kansallisteatterissa.

Kirjamessujen aikaan Kansallisteatteri avaa alkukevään näytännöt myyntiin. Messuosastolla voi tutustua uutuusnäytelmiin sekä varata ja ostaa lippuja.

Vanhemmat »

Ensimmäisen Tšehov-keskustelutilaisuuden suosion vuoksi seuraava tilaisuus järjestetään poikkeuksellisesti Willensaunassa tiistaina 28.10. klo 15.15. Willensaunan lämpiön ovet avautuvat klo 14.45. Tilaisuus on yleisölle avoin ja maksuton.

Tšehov-tilaisuuksien sarja valottaa kirjailija Anton Tšehovin ja erityisesti Vanja-enon osuutta ja merkitystä Kansallisteatterin historiassa ja nykyisyydessä. Keskustelusarja on jatkoa viimesyksyiselle huippusuositulle Tšehov-luentosarjalle, joka järjestettiin Kirsikkapuisto-esitysten yhteydessä. Tutustu keskustelusarjan koko ohjelmaan täällä (pdf).

Tilaisuuden jälkeen klo 17–19 Lavaklubilla on tarjolla venäläinen keittobuffet 7€.

Kunkin tilaisuuden jälkeen yleisöllä on mahdollisuus nähdä Paavo Westerbergin suomentama ja ohjaama Vanja-eno Suurella näyttämöllä klo 19.00.

Vanhemmat »

Kevättalven 2014 ̶ 2015 ohjelmisto Kansallisteatterissa avautuu myyntiin torstaina 23.10. klo 9.00.

Talven ensi-iltaesitykset tarjoavat uutta ja upeaa musiikkiteatteria sekä aikuisille että lapsille. Näyttämöillämme pohditaan myös taiteen merkitystä ihmiselle ja ihmissuhteille – tällä kertaa sävel- ja kuvataiteiden näkökulmista.

Pirkko Saision odotettu musiikkiteatteriuutuus SLAVA! Kunnia. pureutuu venäläiseen sielunmaisemaan konduktöörikaksosten Obedan ja Pobedan saattelemana. Pienellä näyttämöllä kantaesityksensä saa puolestaan Veera Salmen hittikirjaan perustuva koko perheen musiikkiteatteriesitys Puluboin ja Ponin teatteri. Taiteen tekemisen riemut ja kirot pääsevät näyttämölle kahdenkin eri uutuusteoksen, Michael Baranin Aamun ja John Loganin Redin, voimin.

Myyntiin aukeavien esitysten joukosta löytyvät myös uudet näytännöt syyskauden loppuunmyydyistä Anton Tšehovin Vanja-enosta, Minna Nurmelinin Dreamteamistä, Juha Hurmeen Europaeuksesta sekä Eugène Ionescon teoksesta Kuningas kuolee.

Vanhemmat »

Kansallisteatterin Tekijät esiin! -keskusteluiden sarja jatkuu. Jukka Rantasen ohjaaman Tarmo-esityksen kaikki yksitoista roolia näyttelevä Juha Varis kertoo 25-vuotisesta näyttelijän urastaan Taina Westin kanssa keskustellen keskiviikkona 22.10. klo 17.00. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tarmo perustuu Riikka Ala-Harjan samannimiseen novelliin, joka ilmestyi kokoelmassa Reikä vuonna 2013 (Like). Teoksen kantaesitys oli Willensaunassa keskiviikkona 3.9. klo 19.00.

Vanhemmat »

Kiertueteos Vieraskirja pureutuu yksinäisyyden kokemuksiin. Tanssiteatteri Sivuun Ensemblen ja Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön tuottama teos kantaesitetään Lapinlahden sairaalan auditoriossa 21. lokakuuta. Esityksen voi nähdä ensi-illan jälkeen kaksi kertaa: keskiviikkona 22.10. ja torstaina 23.10. Liput täältä.

Esitys on syntynyt yksinäisyyttä kokevien ihmisten tarinoiden pohjalta. Vieraskirja on tanssin ja teatterin rajamaastossa kulkeva kiertueteos ihmisen ainutlaatuisuudesta ja siitä, kun ei ole toista kokemuksia jakamassa. Itseltään kadonnut nuori mies, kosketusta kaipaava aikuinen nainen ja hänen leskiäitinsä etsivät suhdetta itseensä ja ympäristöönsä.

Vieraskirja on osa Yksinäisyys-projektia, joka on Tanssiteatteri Sivuun Ensemblen, Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ja Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin yhteinen hanke.

Vanhemmat »

Syksyn toinen Lukulampun valossa -kirjailijaillan aiheena on Eeva Kilpi ja luonto.

Eeva Kilpi on kuvannut luontoa ja ihmisen vastuuta luonnosta lähes kaikissa teoksissaan. Kirjailija on myös itse aktiivinen ympäristönsuojelija.

Illan isäntänä on ohjaaja Jukka Rantanen, jonka isännöimistä kirjallisuusiltamista on muodostunut jo käsite. Tarkkaan laaditut, intiimit kirjailijaillat valaisevat teemakirjailijoiden tuotantoa upealla tavalla. Otteita Kilven tuotannosta lukevat Kansallisteatteriin näyttelijät Karin Pacius ja Eeva Putro.

Maksuton tilaisuus järjestetään Lavaklubilla 21.10. klo 19.

Vanhemmat »

Veistäjät -esityksen tekijä, kuvataiteilija ja näyttelijä Tapani Kokon teoksia on esillä Galleria Saimassa 15.10. – 2.11.2014. Kokon teokset ovat osa Lea Karttusen Yllätyskattaus-näyttelyä. Lue lisää Galleria Saiman internetsivuilta.

Kristian Smedsin, Tapani Kokon ja Juha Mennan Veistäjät-esityksestä on Omapohjassa vielä viisi näytäntöä 27.10. – 1.11.2014.

Vanhemmat »

Varietee MAGICA vierailee Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 23.11. klo 17.00. Vuosittain uudistuvassa ohjelmakokonaisuudessa on tänä vuonna mukana stand up -taikuri Timo Kulmakko, illuusiotaiteilija Ardan James, eliittitaikuri Finn Jon ja varieteetaiteilija Emma Phillips.

Esityksen on tuottanut Varietee MAGICA/Colmann Production Oy. Lue lisää sivulta www.upeashow.fi.

Vanhemmat »

Tiistaina 30.9. klo 19.00 Runojen vuosi -illan aikana kuullaan runoja kuolemasta ja luopumisesta. Runoja lukevat näyttelijät Olli Ikonen, Jukka-Pekka Palo, Karin Pacius ja Terhi Panula. Illan isäntänä on ohjaaja Jukka Rantanen. Ilta on omistettu Kansallisteatterin edesmenneen näyttelijä Martti Järvisen (1938-2014) muistolle.

Tiistaina 11.11. klo 19.00 Runojen vuoden teemana on rakkaus ja rakastuminen.

Molempiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Vanhemmat »

Yle TV2 -kanavan suosittu stand up -kilpailu Naurun tasapaino huipentuu Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 30.10.2014.

Kuluvan syksyn aikana kymmenen koomikon joukosta valikoituu kolme finalistia, jotka kilpailevat 20 000 euron rahapalkinnosta. Kilpailijoiden lisäksi finaalishow’ssa esiintyy yllätystähtivieraita. Suoran lähetyksen Kansallisteatterista juontaa Sanna Stellan.

Lippuja Naurun tasapaino -finaaliin voi ostaa Kansallisteatterin lipunmyynnistä ja Lippupisteeltä.

Tilaisuuden järjestää Suomen Stand Up Club, joka tuottaa myös finalistien palkintokiertueen keväällä 2015.

Naurun tasapaino
Yle TV2 – torstaisin klo 21.00 alkaen 4.9.
Yle TV2 – ekstralähetykset torstaisin klo 20.55 alkaen 11.9.
Yle Puheella – torstaisin alkaen 4.9.

Vanhemmat »