Uudenmaan taidetoimikunta palkitsi Veistäjät-esityksen työryhmän Kristian Smedsin, Juha Mennan ja Tapani Kokon, jotka rohkealla ja ennennäkemättömällä tavalla avaavat kuvanveiston sisäisiä kysymyksiä suurelle yleisölle teatterinäyttämöllä.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Ohjaaja Kristian Smedsin sekä kahden kuvanveistäjän, Juha Mennan ja Tapani Kokon, yhteisteos Veistäjät ensiesitettiin Kansallisteatterin Omapohjassa maaliskuussa 2014. Teos on ennennäkemätön avaus suomalaisessa teatteritaiteessa. Kuvanveistäjät Menna ja Kokko astuvat rohkeasti, inkkaria ja länkkäriä leikkien, toisen taiteenlajin alueelle. Lavalla he sekä näyttelevät että harjoittavat omaa ammattiaan. Taitavasti rytmitetyt roolinvaihdokset tekevät esityksestä poikkeuksellisen intensiivisen kokemuksen.

Veistäjissä karnevalismi sulautuu saumatta taiteenteon reunaehtojen syvälliseen pohdintaan. Esitys avaa ainutlaatuisella tavalla kuvanveiston sisäisiä kysymyksiä suurelle yleisölle, päästäen katsojat seuraamaan lähietäisyydeltä luomisprosessin eri vaiheita. Äärettömän intiimi, mutta samalla loputtoman riehakas esitys osoittaa, että merkityksellinen teatteritaide ei edellytä sen paremmin spektaakkelia kuin viimeisintä tekniikkaa. Esitys tavoittaa, pysäyttää ja innostaa.

Uudenmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka muun muassa päättää alueensa taidepalkinnoista. Toimikunnan jakama palkinto on tunnustus ansiokkaasta ja peräänantamattomasta työstä taiteen hyväksi Uudellamaalla.

Veistäjät-esityksen voi nähdä vielä viiden lisänäytännön verran Kansallisteatterin Omapohjassa 27.10.-1.11.2014! Lue lisää esityksestä ja varaa liput täältä.

Vanhemmat »

Kalevalaisten Naisten Liitto on myöntänyt Larin Paraske -palkinnon kirjailija, ohjaaja Juha Hurmeelle. Palkinto myönnetään vuosittain poikkeuksellisen hyvälle puhujalle. Palkinto luovutettiin Helsingin Kirjamessuilla torstaina 23.10. klo 11.30.

“Larin Paraske -palkinto jaetaan vuosittain henkilölle, joka on osoittanut olevansa mestarillinen sanantaitaja. Juha Hurmeessa yhdistyvät tiukka ammattitaito ja suomalainen luova hulluus,” kertoo Kalevalaisten Naisten Liiton toiminnanjohtaja Sirpa Huttunen.

Juha Hurme tunnetaan Nälkäteatterin perustajana sekä Kansallisteatterissa parhaillaan menevästä Europaeus-näytelmästä. Hurme pitää esillä pienen, unohdetunkin ihmisen asiaa, kuten teki myös Larin Paraske aikoinaan. Juha Hurme on taitava sanankäyttäjä, perinteen jatkaja, hyvä keskustelija ja kyseenalaistaja, todellinen sanalla vaikuttaja teatterin keinoin. Hänen työssään näkyy sulassa sovussa suomalais-ugrilaisuus ja klassinen sivistys antiikin runousopista tähän päivään.

Kalevalaisten Naisten Liitto on valtakunnallinen perinne- ja kulttuurijärjestö, joka tekee tunnetuksi suomalaista kansanperinnettä.

Vanhemmat »

Kevättalven 2014 ̶ 2015 ohjelmisto Kansallisteatterissa avautuivat myyntiin torstaina 23.10. klo 9.00.

Talven ensi-iltaesitykset tarjoavat uutta ja upeaa musiikkiteatteria sekä aikuisille että lapsille. Näyttämöillämme pohditaan myös taiteen merkitystä ihmiselle ja ihmissuhteille – tällä kertaa sävel- ja kuvataiteiden näkökulmista.

Pirkko Saision odotettu musiikkiteatteriuutuus SLAVA! Kunnia. pureutuu venäläiseen sielunmaisemaan konduktöörikaksosten Obedan ja Pobedan saattelemana. Pienellä näyttämöllä kantaesityksensä saa puolestaan Veera Salmen hittikirjaan perustuva koko perheen musiikkiteatteriesitys Puluboin ja Ponin teatteri. Taiteen tekemisen riemut ja kirot pääsevät näyttämölle kahdenkin eri uutuusteoksen, Michael Baranin Aamun ja John Loganin Redin, voimin.

Myyntiin aukeavien esitysten joukosta löytyvät myös uudet näytännöt syyskauden loppuunmyydyistä Anton Tšehovin Vanja-enosta, Minna Nurmelinin Dreamteamistä, Juha Hurmeen Europaeuksesta sekä Eugène Ionescon teoksesta Kuningas kuolee.

Vanhemmat »

Helsingin kirjamessut 2014 ovat messukeskukssessa 23.-26. lokakuuta. Kansallisteatteri on mukana messuilla sekä omalla osastollaan 6b80 että ohjelmalavoilla.

Torstaina 23.10. on Kansallisteatterin ohjelmapäivä:

  • klo 10.30. – 11.30 Tarinateltassa tutustutaan Veera Salmen Puluboin ja Ponin teatteriin lasten draamatyöpajoissa ja
  • klo 16.00 – 16.30 Aleksis Kivi -lavalla Riikka Ala-Harja, Jukka Rantanen ja Juha Varis keskustelevat aiheesta Kirjasta näyttämölle – Tarmo Kansallisteatterissa.

Kirjamessujen aikaan Kansallisteatteri avaa alkukevään näytännöt myyntiin. Messuosastolla voi tutustua uutuusnäytelmiin sekä varata ja ostaa lippuja.

Vanhemmat »

Ensimmäisen Tšehov-keskustelutilaisuuden suosion vuoksi seuraava tilaisuus järjestetään poikkeuksellisesti Willensaunassa tiistaina 28.10. klo 15.15. Willensaunan lämpiön ovet avautuvat klo 14.45. Tilaisuus on yleisölle avoin ja maksuton.

Tšehov-tilaisuuksien sarja valottaa kirjailija Anton Tšehovin ja erityisesti Vanja-enon osuutta ja merkitystä Kansallisteatterin historiassa ja nykyisyydessä. Keskustelusarja on jatkoa viimesyksyiselle huippusuositulle Tšehov-luentosarjalle, joka järjestettiin Kirsikkapuisto-esitysten yhteydessä. Tutustu keskustelusarjan koko ohjelmaan täällä (pdf).

Tilaisuuden jälkeen klo 17–19 Lavaklubilla on tarjolla venäläinen keittobuffet 7€.

Kunkin tilaisuuden jälkeen yleisöllä on mahdollisuus nähdä Paavo Westerbergin suomentama ja ohjaama Vanja-eno Suurella näyttämöllä klo 19.00.

Vanhemmat »

Kiertueteos Vieraskirja pureutuu yksinäisyyden kokemuksiin. Tanssiteatteri Sivuun Ensemblen ja Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön tuottama teos kantaesitettiin Lapinlahden sairaalan auditoriossa 21. lokakuuta. Esitys lähtee kiertueelle ja on tilattavissa terveydenhuollon ja sosiaalityön yksiköihin.

Esitys on syntynyt yksinäisyyttä kokevien ihmisten tarinoiden pohjalta. Vieraskirja on tanssin ja teatterin rajamaastossa kulkeva kiertueteos ihmisen ainutlaatuisuudesta ja siitä, kun ei ole toista kokemuksia jakamassa. Itseltään kadonnut nuori mies, kosketusta kaipaava aikuinen nainen ja hänen leskiäitinsä etsivät suhdetta itseensä ja ympäristöönsä.

Vieraskirja on osa Yksinäisyys-projektia, joka on Tanssiteatteri Sivuun Ensemblen, Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ja Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin yhteinen hanke.

Vanhemmat »

Syksyn toinen Lukulampun valossa -kirjailijaillan aiheena on Eeva Kilpi ja luonto.

Eeva Kilpi on kuvannut luontoa ja ihmisen vastuuta luonnosta lähes kaikissa teoksissaan. Kirjailija on myös itse aktiivinen ympäristönsuojelija.

Illan isäntänä on ohjaaja Jukka Rantanen, jonka isännöimistä kirjallisuusiltamista on muodostunut jo käsite. Tarkkaan laaditut, intiimit kirjailijaillat valaisevat teemakirjailijoiden tuotantoa upealla tavalla. Otteita Kilven tuotannosta lukevat Kansallisteatteriin näyttelijät Karin Pacius ja Eeva Putro.

Maksuton tilaisuus järjestetään Lavaklubilla 21.10. klo 19.

Vanhemmat »

Veistäjät -esityksen tekijä, kuvataiteilija ja näyttelijä Tapani Kokon teoksia on esillä Galleria Saimassa 15.10. – 2.11.2014. Kokon teokset ovat osa Lea Karttusen Yllätyskattaus-näyttelyä. Lue lisää Galleria Saiman internetsivuilta.

Kristian Smedsin, Tapani Kokon ja Juha Mennan Veistäjät-esityksestä on Omapohjassa vielä viisi näytäntöä 27.10. – 1.11.2014.

Vanhemmat »

Varietee MAGICA vierailee Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 23.11. klo 17.00. Vuosittain uudistuvassa ohjelmakokonaisuudessa on tänä vuonna mukana stand up -taikuri Timo Kulmakko, illuusiotaiteilija Ardan James, eliittitaikuri Finn Jon ja varieteetaiteilija Emma Phillips.

Esityksen on tuottanut Varietee MAGICA/Colmann Production Oy. Lue lisää sivulta www.upeashow.fi.

Vanhemmat »

Tiistaina 30.9. klo 19.00 Runojen vuosi -illan aikana kuullaan runoja kuolemasta ja luopumisesta. Runoja lukevat näyttelijät Olli Ikonen, Jukka-Pekka Palo, Karin Pacius ja Terhi Panula. Illan isäntänä on ohjaaja Jukka Rantanen. Ilta on omistettu Kansallisteatterin edesmenneen näyttelijä Martti Järvisen (1938-2014) muistolle.

Tiistaina 11.11. klo 19.00 Runojen vuoden teemana on rakkaus ja rakastuminen.

Molempiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Vanhemmat »