Minna Canthin elämään, ajatteluun ja teoksiin pureutuva teos kantaesitetään Kansallisteatterissa syksyllä 2016.

Suomalaisen dramatiikan uranuurtajiin lukeutuvan Minna Canthin (1844 ̶ 1897) elämä ja taide valloittavat näyttämön.  Canth-projektin (työnimi) ohjaa legendaarinen teatterintekijä Kaisa Korhonen, ja näytelmän kirjoittaa pitkän uran tehnyt näytelmäkirjailija Seppo Parkkinen.

Canth-projekti tarjoaa tuoreita näkökulmia Canthin ajatteluun ja teoksiin. Keskeistä siinä on Canthin suhde omaan aikaansa, sen tapahtumiin ja henkilöihin.  Näyttämölle nousevat lukuisat Canthin aikalaiset, kuten Kansallisteatterin perustaja Kaarlo Bergbom, näyttelijätär Ida Aalberg ja kirjailija Émile Zola.

Merkittävässä roolissa teoksessa on Canthin suhde teatteriin. Canth oli teatterin uudistaja, jonka aihevalinnat olivat radikaaleja. Esityksessä pureudutaan siihen, miksi hän valitsi nimenomaan teatterin ja ryhtyi kirjoittamaan näyttämölle.

Canth-projektin rooleissa nähdään mm. Jukka Puotila, Cécile Orblin ja Kristiina Halttu.

Työparin Kaisa Korhonen ja Seppo Parkkinen edellinen yhteistyö oli menestysesitys Vuosisadan rakkaustarinat, joka perustui Märta Tikkasen tuotantoon.

Vanhemmat »

Willensaunassa 21.5.2015 kantaesitetylle Hanna B.-esitykselle on avattu yleisön pyynnöstä kaksi lisänäytäntöä syksylle 2015.

Tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen omaelämäkerrallisen sooloteoksen keskiössä ovat tyttöyden, taiteilijuuden ja naiseksi kasvamisen teemat. Voiko neljän lapsen synnyttämisen jälkeen synnyttää itsensä? Brotherus on tehnyt työtä koreografina 20 vuotta ja luonut lukuisia näyttämöteoksia muille ihmisille. Hän on antanut äänen niin vanhuksille, vammaisille, turvapaikanhakijoille ja lapsille – ja nyt on hänen oma vuoronsa astua näyttämölle.

Vanhemmat »

Lippumyymälä on kesälomalla 24.5.–2.8.2015 välisen ajan. Lippuja ja lahjakortteja Kansallisteatteriin voi kesän aikana ostaan Lippupisteen verkkokaupasta ja toimipisteistä.

Elokuussa lippumyymälä avautuu ma 3.8. Elokuun aukioloajat ovat ma–la klo 9.00-18.00 ja esityspäivinä klo 9.00-19.00. Lippumyymälä on suljettu lauantaina 15.8.2015.

Kansallisteatteri toivottaa kaikille katsojille aurinkoista kesää!

Vanhemmat »
Juha Hurmeen romaani Nyljetyt ajatukset (Teos 2014) on saanut tänään Jarkko Laine -palkinnon. Joka toinen vuosi jaettava palkinto myönnetään kahden edellisen vuoden aikana julkaistulle, haastavalle kotimaiselle kaunokirjalliselle teokselle.

Raati perusteli valintaansa näin:

Esseistinen romaanikerronta on viime vuosina ollut nousussa. Juha Hurmeen “Nyljetyt ajatukset” asettuu osaksi tätä suuntausta persoonallisella ja omaehtoisella tavalla. Rikkaassa, rönsyilevässä romaanissa kaksi kaverusta soutaa pitkin Länsirannikkoa. Kerronta etenee vuorovetoisilla, keskenään keskustelevilla monologeilla, joissa luodataan loputtoman uteliaasti niin kotimaista kuin kansainvälistä kirjallisuus- ja kulttuurihistoriaa. Kieli soljuu eloisana, ajatus liihottaa vapaudenriemuisesti. Kaiken läpäisee Hurmeen perushumaani näkemys kulttuurista ihmisten välisten yhteyksien luojana. “Nyljetyt ajatukset” ei ole virheettömästi sommiteltu kirjallinen tuote, vaan vapaa ja oikukas kielellinen olento, joka välillä hapuilee ja menettää otteensa, mutta tempaa lukijan aina uudestaan mukaansa.

Kansallisteatteri onnittelee Juha Hurmetta!

Vanhemmat »

Olavi Uusivirran Ikuiset lapset -albumia seurannut kiertue huipentuu Kansallisteatterin Suurelle näyttämölle sunnuntaina 30.8.2015 klo 19.00. Päätöskonsertti on samalla kiertueen sadas keikka. Estradilla nähdään Uusivirran yhtyeen lisäksi joukko vierailijoita, kollegoita ja ystäviä vuosien varrelta.

Vanhemmat »

Ruska Ensemblen, Suomen Kansallisteatterin ja Saamen Kansallisteatterin (Beaivváš Sámi Našunálateáhter) yhteistyöesitys Áillohaš – Auringon poika lähtee Japanin-kiertueelle heinäkuussa 2015. Esitys nähdään Tokiossa kolmena iltana Teatteri X:n näyttämöllä 22.7.–26.7.2015. Lisäesityksiä neuvotellaan Sapporoon Hokkaidon saarelle. Kiertueen mahdollistavat Suomen ja Norjan suurlähetystöt sekä Suomen Kulttuurirahasto.

Ruska Ensemble vierailee myös Pietarissa Suomen Pietarin instituutin kutsumana. Áillohaš – Auringon poika esitetään keskiviikkona 27.5.2015 kulttuurikeskus Erartassa Vasilinsaarella. Suomen Pietarin instituutin lisäksi vierailua tukee Norjan kuninkaallinen pääkonsulaatti Pietarissa. Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on Savotta-hankekumppanina tukenut vierailua.

Áillohaš – Auringon poika on Ari-Pekka Lahden käsikirjoittama taiteilijakuva kansainvälisesti tunnetusta saamelaistaiteilija Nils-Aslak Valkeapäästä. Esitys sai ensi-iltansa Kansallisteatterin Omapohjassa helmikuussa 2014, ja on sen jälkeen kiertänyt Norjassa sekä Ruotsissa yhteistyössä Riksteaternin kanssa. Áillohaš – Auringon poika on ensimmäinen osa Ruska Ensemblen arktisten alueiden aiheita käsittelevää trilogiaa, joka toteutetaan yhteistyössä Suomen Kansallisteatterin kanssa. Arktisen trilogian seuraavat osat nähdään Suomen Kansallisteatterin näyttämöillä lähivuosien aikana.

Vanhemmat »

Loppusyksyn 2015 uudet näytännöt ovat nyt myynnissä.

Marraskuussa kantaesitetään kaksi uutta kotimaista teosta: Heini Junkkaalan narsismia käsittelevä uutuus Olipa kerran minä ja Anu Silfverbergin teokseen perustuva Äitikortti. Myös koko perheen suosikkiesitys Saiturin joulu saa uusintaensi-iltansa marraskuussa, Jukka Puotila tuo uusitun Jukka Puotila -shownsa Pienelle näyttämölle ja suositut taiteilijaillat saavat jatkoa kahden Ilta Esko Salmisen kanssa -näytännön verran.

Olipa kerran minä on Heini Junkkaalan uutuusnäytelmä kirjailijasta, joka kirjoittaa Kansallisteatterille näytelmää narsismista ja päätyy uhraamaan yksityisyytensä saadakseen yleisön arvostamaan itseään. Kantaesityksen ohjaa Kansallisteatterin Pienelle näyttämölle 25. marraskuuta Milja Sarkola, jonka edellinen työ Jotain toista on ollut yleisö- ja arvostelumenestys Q-teatterissa. Heini Junkkaalan edellinen Kansallisteatterin työ oli huippusuosittu Kristuksen morsian (2010). Rooleissa nähdään Jessica Grabowsky, Minna Haapkylä, Iida Kuningas, Katja Küttner, Heikki Pitkänen ja Antti Pääkkönen.

Äitikortti perustuu Anu Silfverbergin vuonna 2013 julkaistuun, samannimiseen kolumnikokoelmaan. Olka Horila on dramatisoinut Silfverbergin itseironisen terävien tekstien pohjalta näkemyksellisen ja hauskan revyyn, jossa maailman luonnollisin asia paisuu lähes absurdeihin mittoihin. Äitikortti seuraa kolmen eri-ikäisen pariskunnan vaiheita vauvahaaveista vanhemmuuden onnen arkipuolelle. Esitys johdattaa tilanteisiin, jotka ovat kaikille vanhemmille tunnistettavuudessaan tuskallisen riemukkaita. Olka Horilan ohjaama kantaesitys nähdään Willensaunassa 18.11. ja rooleissa ovat Aarni Kivinen, Mari Lehtonen, Petri Manninen, Joel Mäkinen, Meri Nenonen ja Kreeta Salminen.

Koko perheen rakastettu Saiturin joulu saa uusintaensi-iltansa marraskuun 4. päivä. Loppuvuonna 2011 ensi-iltansa saanutta Saiturin joulua esitettiin kahtena perättäisenä kautena täysille katsomoille, ja se palaa yleisön pyynnöstä Suuren näyttämön ohjelmistoon osin uuden ensemblen kera. Saiturin roolissa nähdään nyt näyttelijävirtuoosi Jukka Puotila.

Vanhemmat »

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat on vuodesta 1985 lähtien jakanut näytelmäkirjailijoille suunnattua Lea-palkintoa. Palkinto myönnetään tekstin, ei esityksen perusteella näytelmäkirjailijalle vuoden parhaasta näytelmäteoksesta.

Yksi kuudesta ehdokkaasta on Laura Ruohonen näytelmällään Luolasto, joka kantaesitettiin Kansallisteatterissa 5.3.2014.

“Laura Ruohonen onnistuu yllättämään yleisönsä valitsemalla näytelmänsä päähenkilöksi luolan. Ikivanha luola ja sen lähes ikiaikainen elämä vetää puoleensa ihmisiä ja olentoja eri ajoista ja sen myötä myös vaihtelevia käsityksiä moraalisesta vastuusta ja erilaisia mielipiteitä tieteestä, uskonnosta tai talouselämästä. Epätavallinen aihevalinta”, perustelee Lea-raati.

Vanhemmat »

Helsingin juhlaviikot esittelee elokuussa 2015 Fokus: Kiina -teeman festivaaliohjelmassaan. Se on laajimpia kiinalaisen kulttuurin ja taiteen katselmuksia, mitä Euroopassa on nähty.

Juhlaviikkojen ohjelmaa on perinteisesti nähty myös Kansallisteatterissa. Tänä vuonna Suurella näyttämöllä nähdään suomalaisen Wusheng Companyn kantaesitys Viimeinen Taistelija 18. ja 19. elokuuta 2015 kello 19.00. Kiinassa taitonsa oppineet suomalaisnäyttelijät Antti Silvennoinen ja Elias Edström ovat perustaneet ensimmäisen perinteisen kiinalaisen teatterin ryhmän Euroopassa. Viimeinen taistelija on täysiveristä Peking-oopperaa, mutta toteutetaan suomen kielellä. Taistelunäytelmän rooleissa nähdään huippuvierailijoita kuten tanssija-koreografi Tero Saarinen, joka esittää suurta sotasankaria.

Teoksen esityskieli on suomi ja se on tekstitetty sekä suomeksi että englanniksi.

Vanhemmat »

Lapinlahden Lähde on hanke, jonka tavoitteena on luoda Lapinlahden autioituneesta sairaalasta uudenlainen mielen hyvinvoinnin, yhteisöllisen toiminnan, yhteiskunnallisen yrittäjyyden ja kulttuurin kohtaamispaikka. Mukana laaja joukko merkittäviä mielenterveys- ja kulttuurialan valtakunnallisia ja paikallisia toimijoita.

”Parhaimmillaan teatteri kokoaa yhteen erilaisista taustoista saapuvia ihmisiä ja voi aiheuttaa yllättäviä kohtaamisia. Jokainen esitystapahtuma on ainutlaatuinen, kun esiintyjät ja katsojat antavat sille oman panoksensa. Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön esityksiä esitetään enimmäkseen suljetuissa todellisuuksissa: hoitolaitoksissa ja vankiloissa. Lapinlahden sairaala on mitä parhain paikka esittää näitä ainutlaatuisia esityksiä kaikille kaupunkilaisille. Lapinlahden Lähteestä on tulossa hieno hanke, jossa mielenterveyskuntoutujat ja taiteilijat toimivat yhdessä,”  kommentoi Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

Vanhemmat »