Rosa Liksomin ja Kristian Smedsin kirjoittama Palsa nähdään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä syksyllä 2014. Liput ovat nyt myynnissä!

Kantaesitys 23.8. ja 30.8. näytäntö ovat osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa; näiden näytäntöjen liput ovat myynnissä ainoastaan Lippupalvelussa.
Muiden Palsa-näytäntöjen liput ovat myynnissä Kansallisteatterin lippumyymälässä ja Lippupisteessä.

Palsa on kittiläläisen kuvataiteilija Kalervo Palsan (1947—1987) elämästä ja taiteesta ammentava näyttämöteos. Esityksen ohjaa Smeds, joka myös esiintyy yhdessä muusikko Timo Kämäräisen kanssa.

Juhlaviikkojen vierailuesityksenä Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä nähdään myös australialaisen Back to Back Theatren Ganesh versus the Third Reich. Kaksi näytäntöä 19.—20.8.2014.

HJV_logos_outlines10
lippupalvelu-BoW-logo

Sofi Oksanen palkitaan tänään torstaina Budapestin kansainvälisten kirjafestivaalien Suurpalkinnolla (Budapest Grand Prize).  Oksanen on festivaalien kunniavieras. Oksanen on toinen naiskirjailija ja ensimmäinen suomalainen, jolle palkinto luovutetaan.  Budapest Grand Prize on vuosittain jaettava kirjallisuuspalkinto, joka myönnetään aikamme merkittävälle maailmankirjallisuuden edustajalle. Kansallisteatteri onnittelee Sofi Oksasta!

Sofi Oksasen teos Kun kyyhkyset katosivat nähdään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä vielä kevätkauden ajan.

Suosittu ja kiitetty Ilta Esko Salmisen kanssa nähdään neljä kertaa Suurella näyttämöllä torstaista 24.4. alkaen. Lippuja ainutlaatuisiin taiteilijailtoihin on vielä jäljellä!

Ona Kamu Kollektiivin Seksiä klo 16.25  kantaesitetään Kansallisteatterin Omapohjassa 23. huhtikuuta.

Elävän musiikin ja koreografisen ilmaisun lävistämä teos pohtii seksuaalisen identiteetin monia ulottuvuuksia. Miten seksuaalinen identiteetti määrittelee meidät? Toteutuuko oma seksuaalisuutemme? Teoksessa musiikin ja äänisuunnittelun rooli on merkittävä ja kulkee läpi esityksen. Fyysisen ilmaisun ja musiikin välillä on luja liitto. Ona Kamu säveltää, sanoittaa, sovittaa, soittaa, äänittää ja tuottaa musiikin.

Ona Kamu Kollektiivi on vuonna 2010 perustettu työryhmä, joka yhdistää elävän musiikin ja fyysisen ilmaisun pelkistettyihin, hienovaraisiin näyttämökuviin. Ryhmän ensimmäinen omakuvaan pohjautunut esitys Solutasolla (2011) sai erityiskiitosta läpiajatellusta ilmaisusta, joka saartaa yleisön hoivaavalla virtaavuudellaan ja koukuttaa kyvyllään löytää ihmisen arkitoiminnoista koreografista koristeellisuutta.

Laura Ruohosen Luolastoon  liittyen järjestetään II parven lämpiössä kolme yleisötilaisuutta, joissa eri alojen tutkijat ja asiantuntijat keskustelevat Ruohosen kanssa näytelmän teemoista. Asiantuntijakeskustelujen vetäjänä on toimittaja, kustannustoimittaja Iida Simes.

Keskustelutilaisuudet:
Ma 17.3. klo 15.15–16.45 kalliomaalaustutkija, arkeologian yliopistolehtori Antti Lahelma, Helsingin yliopisto
Ma 31.3. klo 15.15–16.45 toimistopäällikkö Jussi Heinonen, Säteilyturvakeskus (STUK)
Ma 28.4. klo 15.15–16.45 ympäristöetiikan  tutkija Simo Kyllönen, Helsingin yliopisto

Käynti maksuttomiin tilaisuuksiin klo 14.45 alkaen teatterin pääovesta, Rautatientorin puolelta. Luolaston esitykset Suurella näyttämöllä keskusteluiltoina klo 19, liput 010 7331 331.

Kansallisteatterin elo-lokakuun ohjelmisto on nyt myynnissä.

Alkusyksyn ohjelmistossa nähdään Anton Tšehovin upea klassikko Vanja-eno, jonka ohjaa Paavo Westerberg. Ensi-ilta Suurella näyttämöllä 17. syyskuuta.
Vanja-enon satavuotisnäytännön (28.10.2014) liput on myyty loppuun.

Minna Nurmelin kirjoittaa ja ohjaa komedian Dreamteam, jonka ensi-ilta on Pienellä näyttämöllä 21. elokuuta.

Riikka Ala-Harjan novellista dramatisoitu haikeankoominen Tarmo saa ensi-iltansa Jukka Rantasen ohjaamana Willensaunassa 3. syyskuuta.

Ingmar Bergmanin klassikoksi muodostunut mestariteos Persona nähdään Omapohjassa Michael Baranin ohjaamana, ensi-ilta 5. syyskuuta.

Yleisön suursuosikiksi kohonnut Juha Jokelan Patriarkka palaa ohjelmistoon Suurella näyttämöllä. Juha Hurmeen Europaeus ja Miika Nousiaisen Metsäjätti siirtyvät yleisön toivomuksesta Pienelle näyttämölle. Ohjelmistossa jatkavat myös Laura Ruohosen Luolasto, Ian McEwanin Lauantai, Sébastien Thiéryn Ovista ja ikkunoista, Roland Schimmelpfennigin Kultainen lohikäärme (ensi-ilta 9.4.2014), Eugène Ionescon Kuningas kuolee, Mari Kujanpään Minä ja Muro, Kristian Smedsin Veistäjät sekä Lilli Loiri-Sepän Selviämistarinoita.

Reittejä Kontulaan -projekti jatkuu! Maailman synty on kiertävä lastenteatteriesitys, jota esitetään Kontulan alueen päiväkodeissa huhti–toukokuussa 2014. Maailman synty perustuu Kalevalan runoon maailman synnystä. Esityksen yhteydessä järjestetään myös maailman synty -myytteihin ja satuihin liittyviä draamatyöpajoja. Ensi-ilta on maanantaina 7.4. klo 9 päiväkoti Kurjessa, Kontulassa.

Alle 10-vuotiaille suunnattu esitys on tilattavissa esimerkiksi päiväkoteihin, kouluihin ja juhliin. Maailman synnyn ovat toteuttaneet teatteri-ilmaisun ohjaajat Laura Ikonen ja Eveliina Heinonen.

Lue lisää esityksestä!

Kansallisteatteri käynnistää uuden taiteilijaresidenssiohjelman. Ensimmäiseksi viisivuotiseksi residenssitaiteilijaksi on kutsuttu eturivin suomalaisiin teatteriohjaajiin kuuluva Kristian Smeds (s. 1970).

”Tavoitteenamme on tarjota pitkän linjan taiteilijalle parhaat mahdolliset olosuhteet tutkia ja tehdä korkeatasoista teatteritaidetta. Taiteilijalle taataan resurssit pureutua taiteen olemukseen ja pohdintoihin siitä, miksi taidetta tehdään ja mitä teatteri on”, pääjohtaja Mika Myllyaho kiteyttää uuden hankkeen ydinajatuksen.

Kansallisteatteri on sopinut Kristian Smedsin tekevän residenssitaiteilijakaudellaan 2015 ̶ 2019 kolme teosta Kansallisteatteriin. Residenssiohjelmaa tukee Eino Kaliman rahasto.

Kansallisteatterin toinen merkittävä taiteellinen avaus on uuden kotimaisen draaman projekti. Vuonna 2015 käynnistyvässä viisivuotisessa projektissa kantaesitetään Omapohjan näyttämöllä joka näytäntövuosi uusi kotimainen näytelmä. Viisi projektiin kutsuttua nuoren polven näytelmäkirjailijaa ovat Veera Tyhtilä, Okko Leo, Marko Järvikallas, Melli Maikkula ja Paula Salminen.

”Haluamme taata nousevien kotimaisten draamakirjailijoiden työlle jatkumon. Tyhtilä, Leo, Järvikallas, Maikkula ja Salminen ovat päässeet urallaan hyvään alkuun. Tahdomme varmistaa, että laadukas draamakirjoittaminen jatkuu vastakin”, Myllyaho summaa.

Myös uuden draaman projektin rahoituksen mahdollistaa Eino Kaliman rahaston uusi apuraha. Kalima toimi Kansallisteatterin pääjohtajana vuosina 1917 ̶ 1950.  Hänen nimeään kantava ohjaajapalkinto jaetaan joka kolmas vuosi.

 

Kansallisteatterin viime vuoden katsojakontaktien kokonaismäärä oli 176 749. Vuoden 2012 vastaava luku oli 186 840, eli edellisvuoteen verrattuna vuonna 2013 kontakteja oli 10091 vähemmän. Vuosien 2010 (katsojakontaktit 115 521) ja 2011 (168 384) tilastoihin verrattuna kontaktien määrä on pysynyt korkeana.

Kansallisteatterin tuloksesta ja toiminnan tunnusluvuista kerrotaan tarkemmin myöhemmin keväällä julkaistavassa vuoden 2013 vuosikertomuksessa. Vuosikertomuksen julkaisemista tiedotetaan Kansallisteatterin kotisivuilla.

Kustannusosakeyhtiö Otava ja Otavan Kirjasäätiö järjestävät nuortenromaanin kirjoituskilpailun vuonna 2015 osana Otavan 125-juhlavuotta. Otava julkaisee voittajateoksen 2015, ja se dramatisoidaan saman vuoden syksyllä Suomen Kansallisteatterin näyttämölle. Näytelmän esitykset toteutetaan yhteistyössä helsinkiläisen Kallion lukion kanssa. Lisäksi kirjoituskilpailun voittaja saa 7000 euroa.

Kirjoituskilpailun tarkoituksena on löytää ansiokas teos, joka kertoo tämän hetken nuorten maailmasta. Kilpailu on avoin kaikille kirjoittajille, jotka eivät vielä ole julkaisseet kaunokirjallista teosta nuorille. Kilpailuun voi osallistua suomenkielisellä ja ennen julkaisemattomalla kaunokirjallisella käsikirjoituksella. Osallistumisaika on 10.2. – 1.9.2014. Kilpailun tulokset julkistetaan huhtikuussa 2015.

Tuomaristoon kuuluvat kirjailija Terhi Rannela, ohjaaja Jukka Rantanen Suomen Kansallisteatterista, kustannuspäällikkö Katriina Kauppila ja kustannustoimittaja Sanna Jaatinen Otavasta sekä kaksi Kallion lukion opiskelijaa.