Kansallisteatterin lippumyymälä on suljettu 25.5–3.8. Palvelemme jälleen ma 4.8. alkaen. Elokuussa lipunmyynti on avoinna ma-la 9.00–19.00 näytäntöiltoina; muutoin klo 9.00-18.00. Lauantaina 16.8. lipunmyynti on suljettu.

Kansallisteatterin lipunmyynnin ollessa suljettuna lippuja voi ostaa Lippupisteestä, p. 0600 900 900 ma-su klo 7.00–22.00 (puhelun hinta 1,98€/ min+pvm).

Kansallisteatteri toivottaa hyvää kesää!

Minna Leinon menestysohjaus Eugène Ionescon absurdista klassikosta Kuningas kuolee nähdään Tampereen teatterikesän ohjelmistossa. Näytännöt ovat Tampereen teatterissa lauantaina 9.8. kello 13.00 ja 19.00.

Kuningas kuolee jatkaa myös Kansallisteatterin syysohjelmistossa.

Rosa Liksomin ja Kristian Smedsin kirjoittama Palsa nähdään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä syksyllä 2014. Liput ovat nyt myynnissä!

Kantaesitys 23.8. ja 30.8. näytäntö ovat osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa; näiden näytäntöjen liput ovat myynnissä ainoastaan Lippupalvelussa.
Muiden Palsa-näytäntöjen liput ovat myynnissä Kansallisteatterin lippumyymälässä ja Lippupisteessä.

Palsa on kittiläläisen kuvataiteilija Kalervo Palsan (1947—1987) elämästä ja taiteesta ammentava näyttämöteos. Esityksen ohjaa Smeds, joka myös esiintyy yhdessä muusikko Timo Kämäräisen kanssa.

Juhlaviikkojen vierailuesityksenä Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä nähdään myös australialaisen Back to Back Theatren Ganesh versus the Third Reich. Kaksi näytäntöä 19.—20.8.2014.

HJV_logos_outlines101-1024x723

 

Kansallisteatterin vuoden 2013 vuosikertomus on ilmestynyt. Lue vuosikertomus täällä.

Juha Hurmeelle on myönnetty tänään Eino Kalima -ohjauspalkinto Kansallisteatterin Willensaunaan tekemästään ohjaustyöstä Europaeus. Kansallisteatterin pääjohtajana vuosina 1917–1950 toimineen Eino Kaliman nimeä kantava palkinto jaetaan joka kolmas vuosi. Palkinnon arvo on 30 000 euroa, ja se myönnetään Kansallisteatterissa suoritetusta ohjaustyöstä, jonka tuloksena on taiteellisesti ja eettisesti täysipainoista teatteria. Loppuunmyyty Europaeus siirtyy syksyllä Pienelle näyttämölle.

Palkintoperusteissa kerrotaan, että voittajaksi nousi ”Juha Hurmeen viisaasti, hauskasti, oivaltavasti, viihdyttävästi, kauniisti ja kertakaikkisen omaehtoisesti kirjoittama ja ohjaama Europaeus, jonka taitava ja upeasti yhdessä toimiva työryhmä koskettavasti, intensiivisesti, riemastuttavasti ja mieleenpainuvalla eläytymisellä esittää.”

Eino Kalima -palkintolautakuntaan kuuluivat teatterikriitikot Rolf Bamberg Demokraatista, Suna Vuori Helsingin Sanomista, Isabella Rothberg Hufvudstadsbladetista sekä puheenjohtajana Kansallisteatterin hallituksen puheenjohtaja Leena Majander-Reenpää.

Eino Kaliman rahastosta on myönnetty myös apurahoja, joilla tuetaan Kansallisteatterin uusia taiteellisia avauksia.

Kansallisteatteri on käynnistänyt uuden taiteilijaresidenssiohjelman. Ensimmäiseksi viisivuotiseksi residenssitaiteilijaksi on kutsuttu eturivin suomalaisiin teatteriohjaajiin kuuluva Kristian Smeds (s. 1970). Kansallisteatteri on sopinut Smedsin tekevän residenssitaiteilijakaudellaan 2015 ̶ 2019 kolme teosta Kansallisteatteriin. Residenssiohjelmaa tukee Eino Kaliman rahasto.

Toinen merkittävä taiteellinen avaus on uuden kotimaisen draaman projekti. Vuonna 2015 käynnistyvässä viisivuotisessa projektissa kantaesitetään Omapohjan näyttämöllä joka näytäntövuosi uusi kotimainen näytelmä. Viisi projektiin kutsuttua nuoren polven näytelmäkirjailijaa ovat Veera Tyhtilä, Okko Leo, Marko Järvikallas, Melli Maikkula ja Paula Salminen. Myös uuden draaman projektin rahoituksen mahdollistaa Eino Kaliman rahaston uusi apuraha.

Kirjailija-ohjaaja Juha Jokelan teos Patriarkka on saanut arvostetun saksalaisen Heidelberger Stückemarkt -festivaalin Publikumspreis -palkinnon. Suomi oli Stückemarktin tämänvuotisena vierasmaana. Yleisön toivomuksesta Patriakka nähdään Kansallisteatterin syysohjelmistossa!

Internationaler Autorenpreis -palkinnon voitti  suomalainen näytelmäkirjailija Pipsa Lonka näytelmällään These Little Town Blues Are Melting Away. Lonka on ajankohtainen Kansallisteatterissa, jossa nähdään loppusyksyllä lisäesityksiä hänen kirjoittamastaan näytelmästä Helmi – yksi äiti muiden joukossa.

Kansallisteatteri onnittelee palkittuja!

Kustannusosakeyhtiö Otava ja Otavan Kirjasäätiö järjestävät nuortenromaanin kirjoituskilpailun vuonna 2015 osana Otavan 125-juhlavuotta. Otava julkaisee voittajateoksen 2015, ja se dramatisoidaan saman vuoden syksyllä Suomen Kansallisteatterin näyttämölle. Näytelmän esitykset toteutetaan yhteistyössä helsinkiläisen Kallion lukion kanssa. Lisäksi kirjoituskilpailun voittaja saa 7000 euroa.

Kirjoituskilpailun tarkoituksena on löytää ansiokas teos, joka kertoo tämän hetken nuorten maailmasta. Kilpailu on avoin kaikille kirjoittajille, jotka eivät vielä ole julkaisseet kaunokirjallista teosta nuorille. Kilpailuun voi osallistua suomenkielisellä ja ennen julkaisemattomalla kaunokirjallisella käsikirjoituksella. Osallistumisaika on 10.2. – 1.9.2014. Kilpailun tulokset julkistetaan huhtikuussa 2015.

Tuomaristoon kuuluvat kirjailija Terhi Rannela, ohjaaja Jukka Rantanen Suomen Kansallisteatterista, kustannuspäällikkö Katriina Kauppila ja kustannustoimittaja Sanna Jaatinen Otavasta sekä kaksi Kallion lukion opiskelijaa.