Kiertuenäyttämö

Menu

Toisenlaista laitosteatteria!

Marraskuussa 2010 perustetun Kiertuenäyttämön tavoite on edistää terveyttä, hyvinvointia ja tasa-arvoa taiteen keinoin. Viemme esityksiä paikkoihin, joista ihmiset eivät muuten pääse live-taiteen pariin. Esiinnymme keskellä laitosten arkea — itse asiassa ihmisten kodeissa. Kiertuenäyttämön esitykset ovat tilattavissa erilaisiin sosiaalityön ja terveydenhuollon yksiköihin, vankiloihin ja vastaanottokeskuksiin.

PROJEKTIT
Yksi Kiertuenäyttämön tavoitteista on tuoda marginaaliin jäävien ihmisryhmien ääni kuuluviin ja osallistua taiteen kautta yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tätä tavoitetta toteutetaan erilaisissa projekteissa. Projektien työskentelytapaan kuuluvat tutkiva kenttätyö ja työpajatoiminta erilaisissa terveydenhuollon ja sosiaalityön yksiköissä.

Lue lisää Kiertuenäyttämön toiminta-ajatuksesta.

Vankila-projekti
Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö käynnistää vuonna 2014 pitkäkestoisen projektin, jossa viedään teatteriesityksiä vankiloihin eri puolilla Suomea sekä valmistetaan esityksiä yhteistyössä vankiloiden ja vankeusrangaistusta suorittavien henkilöiden kanssa.

Seppo Parkkinen — Kaisa Korhonen
Aikaero -esityskiertue
Projektin aloittaa valtakunnallinen vankiloihin suuntautuva esityskiertue Aikaero. Esityksen dramaturgia on syntynyt pitkäaikaisvankien kirjoitusten pohjalta. Se tekee teatterin keinoin näkyväksi vankien elämäntilanteita, heidän aikakäsityksiään ja sisäisiä kokemuksiaan, joita mikään tuomio ei voi kahlita. Näyttämöllä nähdään Mira Kivilä, Teemu Koskinen, Timo Torikka sekä muusikko Altti Uhlenius. Ensi-ilta on Keravan vankilassa helmikuun lopussa 2014.

Tulossa: Vapauden kauhu -dokumenttiteatteriprojekti
Syksyllä 2014 Kiertuenäyttämö aloittaa dokumenttiteatteriprojektin työnimellä Vapauden kauhu. Siinä tehdään teatteria yhdessä sellaisten henkilöiden kanssa, jotka ovat pian vapautumassa vankilasta pitkän tuomion jälkeen. Projektin tuloksena syntyy dokumentaarinen teatteriesitys.


TILATTAVAT ESITYKSET

Erityisesti palvelutaloihin soveltuvat esitykset:

Erilaisiin terveydenhuollon ja sosiaalityön yksiköihin soveltuvat esitykset:

Vankiloihin soveltuvat esitykset:


Esitysten tilaukset

Kiertuenäyttämön tuottaja
Roosa Vaverka
puh. 050 373 1925
roosa.vaverka (at) kansallisteatteri.fi>

Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija
Jussi Lehtonen
puh. 050 441 7611
jussi.lehtonen (at) kansallisteatteri.fi

Uskon loikka – Neuvostoliitto-projekti ja Kiertuenäyttämön eetos
on ilmestynyt!

Kansallisteatterin kirjan ja ntamon yhteisjulkaisu Uskon loikka – Neuvostoliitto-projekti ja Kiertuenäyttämön eetos ilmestyi tiistaina 19.11. Kirjan on toimittanut Pietari Kylmälä ja se julkaistiin yhteistyössä Helsingin kulttuurikeskuksen kanssa.

Uskon loikka -kirja vie lukijan matkalle suomalaisiin palvelutaloihin sekä niissä elävään muistojen ja mielikuvien Neuvostoliittoon. Artikkelikokoelma esittelee Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Neuvostoliitto-projektin, jossa nuoret teatterilaiset lähtivät selaamaan suomalaisen historian unohtuneita lukuja. Neuvostoliiton kautta sukellettiin myös suomalaisen laitosvanhuuden arkeen ja palvelutalojen saaristossa elävään rikkaaseen historiaan.

Kirjassa esitellään laajasti Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön toiminta-ajatusta. Kiertuenäyttämö on Kansallisteatterin viides näyttämö, joka toimii yhteistyössä suomalaisten terveydenhuollon ja sosiaalityön yksiköiden kanssa. Neuvostoliitto-projektissa Kiertuenäyttämö pystytti esityksensä palvelutalojen olohuoneisiin. Perinteisestä poikkeava yleisökontakti on yksi Kiertuenäyttämön keskeisistä käsitteistä. Nyt julkaistavassa kirjassa Kiertuenäyttämön ajatus yleisökontaktista liitetään länsimaisen teatteriteorian pitkään traditioon. Samalla käy selväksi, että uudistuakseen teatterin on tultava ulos omasta laitoksestaan.


 


Ylös ↑