Kiertuenäyttämö

Menu

Toisenlaista laitosteatteria!

Marraskuussa 2010 perustetun Kiertuenäyttämön tavoite on edistää terveyttä, hyvinvointia ja tasa-arvoa taiteen keinoin. Viemme esityksiä paikkoihin, joista ihmiset eivät muuten pääse live-taiteen pariin. Esiinnymme keskellä laitosten arkea — itse asiassa ihmisten kodeissa. Kiertuenäyttämön esitykset ovat tilattavissa erilaisiin sosiaalityön ja terveydenhuollon yksiköihin, vankiloihin ja vastaanottokeskuksiin.

PROJEKTIT
Yksi Kiertuenäyttämön tavoitteista on tuoda marginaaliin jäävien ihmisryhmien ääni kuuluviin ja osallistua taiteen kautta yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tätä tavoitetta toteutetaan erilaisissa projekteissa. Projektien työskentelytapaan kuuluvat tutkiva kenttätyö ja työpajatoiminta erilaisissa terveydenhuollon ja sosiaalityön yksiköissä.

Lue lisää Kiertuenäyttämön toiminta-ajatuksesta.

Ninni Perko ja Sivuun Ensemble
Vieraskirja
Vieraskirja on tanssin ja teatterin rajamaastossa kulkeva kiertueteos, jonka näytännöt ovat Lapinlahden sairaalassa 21.—23.10. Liput tulevat myyntiin elokuussa! Vieraskirja on osa Yksinäisyys-projektia, joka on Tanssiteatteri Sivuun Ensemblen, Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön, Suomen Punaisen Ristin Uudenmaan piirin ja Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toiminnan yhteinen hanke. Esitys on tilattavissa terveydenhuollon ja sosiaalityön yksiköihin. Lue lisää.

Vankila-projekti
Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö käynnistää vuonna 2014 pitkäkestoisen projektin, jossa viedään teatteriesityksiä vankiloihin eri puolilla Suomea sekä valmistetaan esityksiä yhteistyössä vankiloiden ja vankeusrangaistusta suorittavien henkilöiden kanssa.

Projektin aloitti valtakunnallinen vankiloihin suuntautuva esityskiertue Aikaero, jonka dramaturgia syntyi pitkäaikaisvankien kirjoitusten pohjalta.

Vapauden kauhu -dokumenttiteatteriprojekti
Syksyllä 2014 Kiertuenäyttämö aloittaa dokumenttiteatteriprojektin työnimellä Vapauden kauhu. Siinä tehdään teatteria yhdessä sellaisten henkilöiden kanssa, jotka ovat pian vapautumassa vankilasta pitkän tuomion jälkeen. projektin tuloksena syntyy dokumentaarinen teatteriesitys.

Lue projektiin osallistuvan Harri Eerikäisen ajatuksia Kriminaalihuollon tukisäätiön sivuilta.


TILATTAVAT ESITYKSET

Erityisesti palvelutaloihin soveltuvat esitykset:

Erilaisiin terveydenhuollon ja sosiaalityön yksiköihin soveltuvat esitykset:


Esitysten tilaukset

Kiertuenäyttämön tuottaja
Roosa Vaverka
puh. 050 373 1925
roosa.vaverka (at) kansallisteatteri.fi>

Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija
Jussi Lehtonen
puh. 050 441 7611
jussi.lehtonen (at) kansallisteatteri.fi

Uskon loikka – Neuvostoliitto-projekti ja Kiertuenäyttämön eetos
on ilmestynyt!

Kansallisteatterin kirjan ja ntamon yhteisjulkaisu Uskon loikka – Neuvostoliitto-projekti ja Kiertuenäyttämön eetos ilmestyi tiistaina 19.11. Kirjan on toimittanut Pietari Kylmälä ja se julkaistiin yhteistyössä Helsingin kulttuurikeskuksen kanssa.

Uskon loikka -kirja vie lukijan matkalle suomalaisiin palvelutaloihin sekä niissä elävään muistojen ja mielikuvien Neuvostoliittoon. Artikkelikokoelma esittelee Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Neuvostoliitto-projektin, jossa nuoret teatterilaiset lähtivät selaamaan suomalaisen historian unohtuneita lukuja. Neuvostoliiton kautta sukellettiin myös suomalaisen laitosvanhuuden arkeen ja palvelutalojen saaristossa elävään rikkaaseen historiaan.

Kirjassa esitellään laajasti Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön toiminta-ajatusta. Kiertuenäyttämö on Kansallisteatterin viides näyttämö, joka toimii yhteistyössä suomalaisten terveydenhuollon ja sosiaalityön yksiköiden kanssa. Neuvostoliitto-projektissa Kiertuenäyttämö pystytti esityksensä palvelutalojen olohuoneisiin. Perinteisestä poikkeava yleisökontakti on yksi Kiertuenäyttämön keskeisistä käsitteistä. Nyt julkaistavassa kirjassa Kiertuenäyttämön ajatus yleisökontaktista liitetään länsimaisen teatteriteorian pitkään traditioon. Samalla käy selväksi, että uudistuakseen teatterin on tultava ulos omasta laitoksestaan.


 


Ylös ↑