Tiedote – 19.4.2017

Embargo: julkaisuvapaa 19.4. kello 16.30. Eino Kalima -ohjaajapalkinto Janne Reinikaiselle esityksestä Pohjalla

Kannustuspalkinnot Marina Meinanderille ja Kirsi Porkalle teoksesta Paha äitipuoli sekä Jussi Nikkilälle esityksestä Rikhard III.

Kansallisteatterin pääjohtajana 1917−1950 toimineen Eino Kaliman nimeä kantavat palkinnot jaetaan joka kolmas vuosi. Eino Kaliman rahasto jakaa 20 000 euron suuruisen Eino Kaliman ohjaajapalkinnon sekä kaksi 5000 euron suuruista Eino Kaliman kannustuspalkintoa. Ohjaajapalkinto koskee edellisenä tai edellisinä kalenterivuosina Kansallisteatterissa suoritettua ohjaustyötä, joka on taiteellisesti ja eettisesti täysipainoista teatteria.

Janne Reinikaiselle on tänään keskiviikkona myönnetty Eino Kalima -ohjaajapalkinto hänen Pienelle näyttämölle tekemästään ohjaustyöstä Pohjalla (2014). Palkintoperusteissa kiitetään, että Pienen näyttämön 60-vuotisjuhlaesityksenä nähty Pohjalla ”otti yleisön valtoihinsa. Yömajan ihmisiin, kaikkine omituisuuksineen ja arveluttavuuksineen, ei voi olla rakastumatta. Maksim Gorkin teksti ei etsi eikä anna yksiselitteisiä vastauksia siihen, millä ismeillä köyhyys ja yhteiskunnallinen epäoikeuden­mukaisuus tulisi poistaa, mutta hän kuvaa olemassa olevaa kurjuutta mestarillisen syvätarkasti. Saman teki ohjaaja Janne Reinikainen, mutta hän toi kuvaan vielä oman teatterinäkemyksensä tuottamia vivahteita. Hän loi yömajaan lähes maagista tunnelmaa. Reinikainen sai aikaan myös omanlaisensa tilaihmeen. Mestariluokan joukkojenhallintaa on se, miten ohjaaja liikuttaa rajallisessa tilassa näyttelijöitään sisään ulos, ylös alas ja limittäin ilman, että itse draama kärsii mistään hermostuneesta levottomuudesta.”

Pohjalla vieraili Pietarissa lokakuussa 2015 ja Bogotassa maaliskuussa 2016. Reinikaisen versio sai molemmissa erinomaisen vastaanoton.

Janne Reinikainen (s. 1969) on monipuolinen taiteentekijä, näyttelijä ja ohjaaja. Hänen ohjaustöihinsä Kansallisteatterissa lukeutuvat muiden muassa Macbeth, Nummisuutarit, Tumman veden päällä ja Idiootti. Hän on työskennellyt ohjaajana myös muiden muassa KOM-teatterissa ja Svenska Teaternissa ja näyttelijänä lukuisissa kotimaisissa teattereissa, televisiossa ja elokuvissa. Hänen Suurelle näyttämölle ohjaamansa Macbeth nähdään kevätkauden ajan Kansallisteatterin ohjelmistossa.

Ensi kertaa jaettavat kannustuspalkinnot Marina Meinanderille ja Kirsi Porkalle sekä Jussi Nikkilälle

Raati kuvailee Marina Meinanderin ja Kirsi Porkan Omapohjaan keväällä 2016 käsikirjoittaman ja ohjaaman Paha äitipuoli -esityksen vahvuudeksi sen kykyä pysähtyä nykyilmiöiden äärelle. ”Novellimaisen tiheässä kerronnassa sosiologinen tieto sulautuu tarkkapiirtoisiin luonnekuviin. Esitys liittää yhteen tutkimusta, nettikeskusteluja, vanhojen äitipuolimyyttien tarkastelua sekä taustalla väijyvän ekokatastrofin pelon vaikutusta ihmisten haluun äkkiä vaan kotoilla ja olla läheisten kanssa. Hauskaa voi tehdä asiapohjaltakin. Paha äitipuoli -näytelmällä on uskottava ja varmasti monen uusperheellisen hyvin tunnistama perusta. Esitys on pirteä, monisyinen, iloinen ja samalla vakava”, palkintoperusteissa kiitetään.

Toisen kannustuspalkinnon saa Jussi Nikkilän Willensaunaan syksyllä 2016 ohjaama William Shakespearen Rikhard III. ”Ohjaus on niin jäntevä ja hyvin liikkuva, ettei katsojalle tule tarvetta pyöritellä päässään ylimääräisiä tulkintakuvioita. Esitys on toteutettu pienimuotoisesti ja keskitetysti muutaman näyttelijän voimin. Esityksen sisäinen jännite pitää, ja ulkoista dynamiikkaa tulee lavastuksen ja valaistuksen rajusta muutoksesta ensimmäiseltä puoliajalta toiselle siirryttäessä. Jussi Nikkilän Shakespeare-tulkinta on vaikuttava kokonaisuus, jossa perinteisyys lyö kättä vahvan oman näkemyksen kanssa”, raati kiittää. Rikhard III jatkaa Kansallisteatterin ohjelmistossa myös syyskaudella.

Palkinnoista päätti monijäseninen palkintolautakunta, johon kuuluivat teatterikriitikot Rolf Bamberg, Sanna Kangasniemi, Isabella Rothberg sekä puheenjohtajana Kansallisteatterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Pajamo.

Vuonna 1973 perustettu ohjaajapalkinto otettiin säännölliseen käyttöön vuonna 1993. Aiemmat palkinnonsaajat ovat Kurt Nuotio (Elämää pitempi yö), Antti Einari Halonen (Säädyllinen murhenäytelmä), Reko Lundán (Lokki), Mika Myllyaho (Kullervo), Tuomo Aitta (Tyynymies), Kristian Smeds (Tuntematon sotilas), Juha Malmivaara (Musta purje Valkea purje) sekä Juha Hurme (Europaeus).

Uusia taiteellisia avauksia tuetaan Eino Kaliman rahastosta. Eturivin teatteriohjaajiin lukeutuva Kristian Smeds työskentelee Kansallisteatterin residenssitaiteilijana nyt kolmatta vuotta.

Lisätiedot

puheenjohtaja Pekka Pajamo p. 040 532 2009
dramaturgi, palkintolautakunnan sihteeri Eva Buchwald eva.buchwald@kansallisteatteri.fi p. 050 315 2947

Valokuvat
www.kansallisteatteri.fi/media