""

Suuri Näyttämö

Sijainti ja saapuminen 

Kansallisteatterin Suurelle näyttämölle saavutaan Rautatientorin puolelta, teatterin pääsisäänkäynnistä. Käyntiosoite on Vilhonkatu 11 ja esteetön sisäänkäynti on osoitteesta Itäinen teatterikuja 2 a. 

Katso pysäköintiohjeet Saapuminen-sivulta.

Katsomokartta

 

Esteettömyys

Suuren näyttämön pyörätuolipaikat sijaitsevat ensi parvella ja hissi on Itäisen Teatterikujan puoleisessa tornissa. Suuren näyttämön katsomoon on asennettu tele/induktiosilmukka kuulolaitetta käyttäville. Tilan esteetön sisäänkäynti on osoitteesta Itäinen teatterikuja 2 a.

Näyttämön arkkitehtuuri

Katsoja saapuu ensin marmoriaulaan, jossa on runsaasti alkuperäisiä materiaaleja: marmoriportaat, keltaiset stuccomarmoriset seinät ja niitä säestävät punaisella hahmotellut pöllön päät. Marmoriaulassa on hissi, joka johtaa kaikkiin muihin kerroksiin paitsi permannolle.

Marmoriaulasta katsoja siirtyy freskoaulaan, joka on saanut nimensä Juho Rissasen vuonna 1928 maalaamasta freskosta Ritvalan Helkajuhlat. Freskoaulassa ovat myös teatterin ensimmäisten johtajien Kaarlo ja Emilie Bergbomin rintakuvat.

Freskoaulasta on molemmin puolin portaat alas lippumyymälään sekä ylös ensimmäisen parven lämpiöön. Portaikon ikkunoissa ja ensi parven lämpiössä on Eliel Saarisen suunnittelemat ruusukuvioiset lyijylasiteokset.

Ensi parven lämpiössä on muun muassa ensimmäisessä suomenkielisessä näytelmässä, Aleksis Kiven Leassa, pääosaa näytelleen Hedvig Charlotte Raan sekä aikansa suuren diivan Ida Aalbergin muotokuvat. Lämpiön viiden suuren kaari-ikkunan niin ikään Eliel Saarisen suunnittelmissa kansallisromanttisissa lasimaalauksissa teatteria symboloivia kuva-aiheita on yhdistetty kasviornamentteihin. Ensi parven lämpiöstä siirrytään portaita ylös toiselle parvelle.

Suuren näyttämön katsomoon mahtuu kaikkiaan 954 katsojaa (myynnissä yleensä 688 paikkaa). Katsomon väritys on alkuperäistä Pompeijin punaista. Kattoa koristaa Yrjö Ollilan 1932 maalaama Thalian Peili -teos, jonka malleina on Kansallisteatterin näyttelijöitä. Näyttämöaukon molemmin puolin on sijoitettu Emil Cedercreutzin valmistamat Minna Canthin ja Aleksis Kiven reliefit.

Suuren näyttämön näyttämöaukko on 12 metriä leveä ja näyttämötornin sisäkorkeus on 19 metriä. Katutasosta mitattuna näyttämötorni on 35,5 metriä korkea.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Kansallisteatterin joulukuu

""

Lauletut laulut

Musiikillinen aikamatka 150-vuotiaan Kansallisteatterin historiaan
Vallilan Kansallisteatteri
Tutustu ja osta lippu
""

Tritonus

Kjell Westö
Tarina saaristosta, yksinäisyydestä ja musiikista
Vallilan Kansallisteatteri
Tutustu ja osta lippu
""

Jukka Puotila -show 2022

Jukka Puotila — Taina West
Viidentoista vuoden putki jatkuu!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Ronja, ryövärintytär

Astrid Lindgren
Tervetuloa seikkailujen näyttämölle!
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Ensimmäinen tasavalta

Esa Leskinen
K. J. Ståhlberg ja taistelu suomalaisesta demokratiasta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu