Kansallisteatteri julkistaa uusia esityksiä syyskaudelle
Kansallisteatteri julkistaa lisää ensi syksyn ohjelmistoaan. Pienellä näyttämöllä kantaesitetään Elli Salon kirjoittama ja Riikka Oksasen ohjaama Muistopäivä. Esitys kertoo ihmisistä, jotka loikkasivat Suomesta Neuvostoliittoon ja katosivat Stalinin vainoissa 1930-luvulla. Rapuooppera on koko perheen minimusikaali, joka perustuu Leena Sainion samannimiseen runoteokseen (Enostone, 2021). Myötätunto on Porttiteatterin dokumentaarinen esitys, joka käsittelee empatian, sen puuttumisen ja uudelleen rakentumisen aiheita.
Muistopäivä antaa äänen historian muistista kadonneille suomalaisille
Kuva: Mitro Härkönen. Kuvankäsittely: Marko Kovero.
Elli Salon kirjoittama, Riikka Oksasen ohjaama Muistopäivä kertoo ihmisistä, jotka loikkasivat Suomesta Neuvostoliittoon ja katosivat Stalinin vainoissa 1930-luvulla. Muistopäivä on järisyttävä teatteriesitys äärimmäisistä kohtaloista. Tarinan henkilöt yrittävät elää arkea ja luoda elinmahdollisuuksia itselleen ja lapsilleen ‒ väkivallasta, sorrosta ja mielipuolisesta julmuudesta huolimatta. Vaikka tilanne on lohduton ja pilkkopimeä, ihmiset eivät suostu luopumaan toivosta, rakkaudesta ja ihmisyydestä.
Muistopäivä on kirjoitettu dialogissa ja yhteistyössä Kansallisarkiston Suomalaiset Venäjällä 1917‒1964-tutkimushankkeen kanssa. Valtioneuvoston kanslian rahoittama laaja tutkimus on tuottanut merkittävästi uutta tietoa Stalinin vainoissa kuolleiden suomalaisten vaiheista. Muistopäivä-näytelmä rakentuu kokonaan tutkimuksessakin käytetyn dokumentaarisen materiaalin pohjalta. Teksti on syntynyt todellisten ihmisten jälkeensä jättämien kirjeiden, päiväkirjojen, muistelmien, haastatteluiden, kuulustelupöytäkirjojen ja etsivän keskuspoliisin henkilömappien avulla. Fiktiivinen näytelmä pyrkii luomaan moniäänistä muistia ja kertomaan tarinan ihmisistä, jotka olivat olemassa, ja jotka ansaitsevat tulla muistetuksi.
Muistopäivä on enemmän kuin perinteinen juonellinen draama; se on kauniista ja ilmavasta kielestä, aikalaiskuvista ja musiikista muodostuva kokonaisuus, joka jää syvästi mieleen. Upean ensemblen rinnalla näyttämöteoksessa esiintyy kaksi muusikkoa, Eva Louhivuori ja Ilkka Tolonen, jotka myös säveltävät esityksen musiikin.
Kantaesitys Pienellä näyttämöllä 19.11.2025
Koneen Säätiö on tukenut näytelmän kirjoittamista.
Työryhmä
Rooleissa Geoffrey Erista, Inke Koskinen, Pirjo Lonka, Annika Poijärvi, Marja Salo, Rasmus Slätis ja Miiko Toiviainen
Muusikot Eva Louhivuori ja Ilkka Tolonen
Ohjaus Riikka Oksanen Teksti Elli Salo Lavastussuunnittelu Janne Vasama Pukusuunnittelu Saija Siekkinen Valo- ja videosuunnittelu Ville Virtanen Musiikki ja äänisuunnittelu Eva Louhivuori ja Ilkka Tolonen Koreografia Lasse Lipponen Naamioinnin suunnittelu Saara Huuhtanen
Dramaturgi Minna Leino
Koko perheen minimusikaali Rapuooppera ilahduttaa taaperoita
Kuva: Janne Siltavuori. Grafiikka: Elina Vilpakka.
Rapuooppera on matkalaukkuun mahtuva koko perheen minimusikaali, joka perustuu Leena Sainion samannimiseen runoteokseen (Enostone, 2021). Runoista ja pienistä tarinoista koostuva teatteriesitys sisältää musiikkia, tanssia, laulua ja minimalistista nukketeatteria sekä paljon hauskoja hahmoja!
Rapuoopperan runot ovat huvittavia, pohdiskelevia ja haikeitakin. Niissä on kaikkea, mitä elämään kuuluu ‒ aina pehmoleluista sateen ihmettelyyn. Esityksessä yleisö pääsee myös lempeästi osallistumaan lauluihin ja tansseihin sekä loitsuamaan muun muassa kiusaamista pois koko maailmasta.
Kaikki esityksessä kuultava musiikki on sävelletty Sainion runoihin Rapuooppera-esitystä varten.
Esityksen alussa kuullaan päiväkoti-ikäisten lasten kirjoittamia oodeja, jotka on omistettu eri eläimille.
Esitys sopii yli 3-vuotiaille.
Rapuooppera sai kantaesityksensä Annantalossa tammikuussa 2023. Tämän jälkeen esitys on kiertänyt päiväkodeissa ja kulttuurikeskuksissa.
Kuusi näytäntöä Omapohjassa 6.‒20.9.
Työryhmä
Esiintyjä Talvikki Eerola
Musiikin sävellys, ohjaus ja koreografia Talvikki Eerola Teksti Leena Sainio Nuket, pukusuunnittelu, visuaalinen suunnittelu Janne Siltavuori Dramaturginen apu Arni Rajamäki Ohjauksellinen apu Henni Kervinen Pukujen valmistus Marita Kuusiniemi Tuotanto Wusheng Company Kuvat Janne Siltavuori
Porttiteatterin Myötätunto on esitys empatiasta ja sen puutteesta
Kuva: Tuomo Manninen
Porttiteatteri on vankilasta vapautuvien, rikostaustaisten sekä ammattitaiteilijoiden yhteisöteatteri, jossa maailmaa tarkastellaan vankilasta vapautuvien silmin. Sen dokumentaariset esitykset voidaan nähdä yhteiskunnallisina puheenvuoroina. Se on saanut alkunsa Kansallisteatterissa vuonna 2015 toteutetusta Vapauden kauhu -projektista. Tämän jälkeen Porttiteatteri on toiminut itsenäisenä toimijana helsinkiläisessä taidekentässä.
Myötätunto on Porttiteatterin dokumentaarinen esitys, joka käsittelee empatian, sen puuttumisen ja uudelleen rakentumisen aiheita. Se syntyy rikostaustaisten esiintyjien omakohtaisista kokemuksista yhteistyössä ammattitaiteilijoiden kanssa. Kokemusten käsittely vaihtaa toisinaan kaistaa tarinankerronnasta ääneen ja liikkeeseen. Empatia nähdään esityksessä siltana toiseen ihmiseen, omaan persoonaan, ympäröivään maailmaan ja yhteiskuntaan.
Työryhmä
Näyttämöllä Porttiteatterin näyttelijät ja muutama omainen
Ohjaus Tuija Minkkinen Sävellys ja äänet Sanna Salmenkallio Koreografia Ninu Lindfors Dramaturgi Rosa-Maria Perä Valosuunnittelu Riikka Karjalainen Pukusuunnittelu Nina Martikainen Porttiteatterin yhteisötyöntekijä Noora Siljander Tuottaja Jeroen Sebrechts (Kansallisteatteri)
Esitystä ovat tukeneet Koneen Säätiö ja Helsingin kaupunki.
Porttiteatterin toimintaa tukee Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).
Kantaesitys Omapohjassa 7.10.2025
Esityksen yhteydessä järjestetään Porttiteatterin 10-vuotisjuhlaseminaari Omapohjassa 10.10. klo 16–17.30. Myötätunto on osa Porttiteatterin 10-vuotisjuhlallisuuksia.
Kansallisteatterin syyskauden lippuja avattu myyntiin runsaasti
Tuoreiden julkistusten lisäksi myyntiin on avattu runsaasti syyskauden näytäntöjen lippuja. Ohjelmistossa jatkavat aiemmilla näytäntökausilla ensi-iltansa saaneet esitykset Angels in America, Kaarlo Bergbomin kootut kärsimykset, Oppitunteja eläville, Prima Facie ja Joitakin keskusteluja merkityksestä. Tulevalla syyskaudella ensi-iltansa saavat Täällä Pohjantähden alla ja Jotuni ovat herättäneet suurta ennakkomielenkiintoa, ja loppuvuoden näytäntöjen liput ovat nyt myynnissä.