Tiedote – 19.8.2022

Kansallisteatterin syksy on yhtä juhlaa!

Kansallisteatterin juhlavuoden jälkimmäinen puolisko avattiin tänään Suurella näyttämöllä. Avajaistilaisuudessa – joka järjestettiin koronarajoitusten jälkeen ensimmäistä kertaa yleisötapahtumana – esiteltiin syyskauden ensi-illat, joista nähtiin myös kohtauksia sekä kuultiin tekijöiden puheenvuoroja. Tilaisuudessa julkistettiin myös Kansallisteatterin uusi kotikirjailija Elli Salo. 

Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho muistutti avajaissanoissaan poikkeusajoista, jotka ovat leimanneet viime vuosia. ”Kun korona alkoi helpottaa viime keväänä, syttyi Euroopassa sota. Venäjä aloitti brutaalin hyökkäyssodan Ukrainaan, ja ikävä kyllä se painajainen jatkuu vielä”, Myllyaho totesi. ”Kansallisteatteri tukee sydämestään Ukrainaa”, hän kiteytti mainiten tukitilaisuudet, joita teatteri on järjestänyt Ukrainan hyväksi. Myllyaho myös kertoi, kuinka Kansallisteatterin peruskorjaushanke on edistynyt vastoinkäymisistä huolimatta; remontoidut tilat voidaan avata yleisölle syksyllä 2023.

Kansallisteatterin 150-vuotisjuhla jatkuu syyskaudella ensiluokkaisten ensi-iltojen merkeissä

Suurella näyttämöllä kantaesitetään lokakuun 5. päivänä juhlateos Ensimmäinen tasavalta, suomalaisen demokratian alkuvaiheisiin pureutuva poliittinen trilleri, jonka kirjoittaa ja ohjaa Kansallisteatterin pääohjaaja Esa Leskinen. Niin ikään Suurella näyttämöllä nähdään Astrid Lindgrenin hurmaava koko perheen fantasiaseikkailu Ronja, ryövärintytär. Akse Petterssonin sovittaman näyttämöteoksen ohjaa Aleksis Meaney. Lasten teatteriohjelmistoa täydentää Suuren näyttämön lämpiössä nähtävä uutuusesitys Hölmöläisten jouluseikkailu, joka jatkaa Helena Vierikon ja Ella Pyhällön suosittua Hölmöläis-sarjaa.

Kjell Westön romaaniin pohjautuva Tritonus on syksyn ensimmäinen kantaesitys Vallilan Kansallisteatterissa. Musiikista, menetyksistä ja ulkopuolisuudesta mutta myös ystävyyden ja yhteisön merkityksestä kertovan näyttämöteoksen on dramatisoinut Michael Baran ja sen ohjaa Johanna Freundlich. Laura Ruohosen odotettu 30-vuotisjuhlanäytelmä Sultanaatti on hauska ja hirvittävä satu vallasta ja rooleista, kaheli komedia, jossa historia ja utopiat temmeltävät mielikuvituksen leikkikentällä. Ruohonen ohjaa kantaesityksen Vallilan Kansallisteatteriin. Vallilan syyskauden huipentaa Lauletut laulut ‒ Kansallisteatterin näyttelijöiden lauluilta ja musiikillinen kunnianosoitus 150-vuotiaalle Kansallisteatterille. Esityksen musiikillisina primus motoreina toimivat Tuomas Kesälä ja Riitta Keränen, ohjauksesta vastaa Mika Myllyaho.

Omapohjan ohjelmistossa nähdään Vesa Vierikon ohjaama Harold Pinterin moderni klassikko Ruokahissi sekä kaksi vierailuesitystä: Jonnakaisa Riston kirjoittama ja Miko Kivisen ohjaama Korhosen muotokuva sekä Pinja Hahtolan ja Mari Lehtosen kirjoittama, Ria Katajan ohjaama SuomiFilmin Salaiset Kansiot. Vierailuohjelmistoa täydentää Thalia 2022 -palkittu queer varieteeshow Punch Up! Resistance & Glitter.

Helsingin kaupunkitilassa kantaesityksensä saava GÄNG ‒ opastettu kaupunkikierros vie matkalle Helsingin ytimeen nuorten kanssa. Nuorisotutkimusseuran Nuorten paikkataju ja huolet -tutkimushankkeen osana syntyneen esityksen ohjaa Joel Teixera Neves, ja kierroksen oppaina toimivat Kantti ‒ Nuorten Kansallisteatterin esiintyjät. 

Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osasto

Kansallisteatterissa aloittaa vuoden 2023 alussa toimintansa uusi Yhteisöt ja osallisuus -osasto, joka kokoaa yhteen Kiertuenäyttämön, Kantti — Nuorten Kansallisteatterin ja YTYÄ! Yleisötyön toiminnot. Yhteisöt ja osallisuus -osasto työskentelee sen eteen, että teatterin toiminta olisi entistä saavutettavampaa ja mahdollisimman esteetöntä. Uuden osaston vetäjä on syyskuun alusta alkaen ohjaaja-näyttelijä, teatteritaiteen tohtori Jussi Lehtonen ja vastaavana tuottajana aloittaa Roosa Vaverka. Osastolle haetaan taiteellista suunnittelijaa, tuottajaa ja yleisötyövastaavaa. Hakea voi syyskuun 9. päivään asti.     

    • Kiertuenäyttämö vie esityksiä ja työpajoja terveydenhuollon ja sosiaalitoimen yksiköihin, vankiloihin sekä erityiskouluihin. Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö on valmistanut yhteistyössä Yle Draaman kanssa neliosaisen radioteoksen Vankilataidetta (työnimi), jossa taiteilijat kertovat tarinoita, lukevat ja tekevät pieniä esityksiä vankeusrangaistustaan suorittavien miesten kanssa. Teoksen käsikirjoittaa Marko Järvikallas ja sen ohjaa Jussi Lehtonen
    • Kantti – Nuorten Kansallisteatteri valmistaa esityksiä nuorille yleisöille ammattilaisvoimin, läheisessä yhteistyössä nuorten ja koulujen kanssa. Syyskuun 3. päivänä ensi-iltansa saa GÄNG – opastettu kaupunkikierros.
    • YTYÄ! Yleisötyö tekee teatteria tunnetuksi ja saavutettavaksi kaikenlaisille yleisöille. YTYÄ! Yleisötyön keväällä alkanut aluetaidehanke jatkuu Pihlajamäki-Pihlajiston alueella Mielimaisemissa-elämyskävelyn sekä Maisemahuvit-taidetyöpajojen merkeissä. Aluetaiteilijoina toimivat Ann-Mari Ohtamaa ja Anni Pellikka.

Elli Salo kotikirjailijaksi Kansallisteatteriin

Kansallisteatterin uutena kotikirjailijana aloittaa Elli Salo. Salo on käsikirjoittaja, dramaturgi, kääntäjä ja näytelmäkirjailija. Hänen Alina-näytelmänsä kantaesitettiin Kansallisteatterissa vuonna 2019. Kotikirjailijana hän kirjoittaa Kansallisteatteriin kaksi uutta näytelmää.

”Kotikirjailijana toimiminen antaa mahdollisuuden työskennellä hitaasti syventyen ja luo tilaa yhteiselle ajattelulle. Pyrin osaltani siihen, että Kansallisteatterin näyttämöllä maailma näyttäytyisi niin moninaisena ja monimutkaisena kuin se on”, Salo kommentoi.  

Kansallisteatterin kotikirjailijana on viimeksi aloittanut yhteiskunnallinen vaikuttaja ja ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed.

 

Avajaistilaisuus on katsottavissa Kansallisteatterin Virta-kanavalla kahden viikon ajan. 
Kauden avajaiset 19.8.2022 | Kansallisteatteri

Kuvia avajaistunnelmista 

Kansallisteatteri’s albums | Flickr

Lue lisää Kansallisteatterin juhlavuoden esityksistä ja tapahtumista tuoreesta lehdestä