Tiedote – 17.3.2017

Kiertuenäyttämön Toinen koti -dokumenttiteatteriprojektissa kohtaavat pakolaistaiteilijat ja Suomessa syntyneet taiteilijat

- ytimessä kotoutumisen problematiikka

Suomen 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi maailman vanhimmassa suomenkielisessä teatterissa nähdään Toinen koti, jossa kohtaavat pakolaisina Suomeen tulleet ja tänne syntyneet taiteilijat. Toinen koti pysähtyy kuuntelemaan ihmisiä ja heidän tarinoitaan eri kielillä arabiasta musiikkiin, Pohjanmaalta Bagdadiin. Kantaesitys nähdään Kansallisteatterin Omapohjassa marraskuussa 2017, liput tulevat myyntiin 23. maaliskuuta.

Harith on tullut Irakista Syyrian, Turkin, Kreikan, Makedonian, Serbian, Kroatian, Unkarin, Itävallan, Saksan ja Ruotsin kautta Suomeen. Harith on uuden elämän alussa; hän on saanut turvapaikan, mutta hänen perheensä on hajallaan ympäri maailmaa. "My name, in Arabic it means good luck. If there is some bad things happening to people, they give this name to child, good luck."
Terhi on työskennellyt Kansallisteatterissa 37 vuotta. Hän toivottaa Harithin tervetulleeksi kotiteatteriinsa.
Sanna asuu monessa maassa, mutta ennen kaikkea musiikissa.
Mitä tapahtuu kun Terhin, Sannan ja Harithin menneet ja nykyiset todellisuudet kohtaavat teatterinäyttämöllä Omapohjassa?

Dokumentaarinen teatteriesitys Toinen koti kysyy, mikä on koti ja mitä kotoutuminen? Mitä koti tarkoittaa juuri uuteen maahan muuttaneelle, ja mitä sellaiselle, joka on ollut aina kuin kotonaan? Miten päästä kotiin, jos ovet suljetaan eikä turvapaikkaa ole? Millainen koti taide on? Jos elämä on yksi koti, mikä on toinen? Entä kun kotiinpaluu merkitsee varmaa kuolemaa?

”Pakolaisina Suomeen tulleiden taiteilijoiden tilanteet ovat moninaisia: joku on saanut turvapaikan, toinen lukee Maahanmuuttoviraston päätöksestä, että taiteilijuus ei ole ominaispiirre, joka on olennainen identiteetille tai omalletunnolle, kolmas yritetään viedä tahdonvastaisesti ulos maasta. Kotoutuminen kuulostaa kotoisalta, mutta on itse asiassa mitä problemaattisin poliittinen käsite. Meitä yhdistää taiteen tekeminen ja mahdollisuus pohtia omaa itseä ja toiseutta sen kielellä”, ohjaaja Jussi Lehtonen ja dramaturgi Kati Kaartinen sanallistavat projektin esiin tuomia ilmiöitä.

Keväällä 2017 projektissa järjestetään kaksi matalan kynnyksen työpajaa yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Niihin on kutsuttu kotoutumisvaiheessa olevia maahanmuuttajia. Toisessa keskitytään osallistujien kirjoittamiin runoihin ja tarinoihin, toisen painopisteinä ovat musiikki ja ilmaisuharjoitteet. Työpajat tuottavat materiaalia käsikirjoitustyötä varten ja niiden osallistujat saattavat päätyä esiintyjiksi syksyn ensi-iltaan.

”Helsingin kaupunki haluaa olla mukana mahdollistamassa toteutusta. Hankkeen avulla maahanmuuttajat pääsevät osaksi kaupunkiyhteisöä ja Helsinkiä. Pakolaisena tulleiden taiteilijoiden osaaminen ja kyvykkyys lisäävät kaupungin elinvoimaisuutta”, tiivistää maahanmuutto-ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela.  

Toinen koti -kantaesitys Omapohjassa marraskuussa 2017

Esiintyjinä nähdään Terhi Panula, Harith Raad Salih ja Sanna Salmenkallio sekä muita esiintyjiä aiheen ääreltä. 

Ohjaus Jussi Lehtonen
Dramaturgi Kati Kaartinen
Lavastus ja pukusuunnittelu Kati Lukka
Musiikki Sanna Salmenkallio
Valosuunnittelu Harri Kejonen
Tuottaja Roosa Vaverka
Projektiassistentti Harith Raad Salih

YHTEISTYÖSSÄ
Helsingin kaupunki
ArtsEqual

Lisätiedot

Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija Jussi Lehtonen jussi.lehtonen@kansallisteatteri.fi
p. 050 4417611
Tuottaja Roosa Vaverka roosa.vaverka@kansallisteatteri.fi p. 050 3731925

Facebook
https://www.facebook.com/toinenkoti/?fref=ts