Kun maailman huomio kiinnittyy geopoliittisiin vääntöihin tai globaaleihin katastrofeihin, yksittäinen ihminen voi kokea voimattomuutta. Se, mitä tapahtuu tuntuu olevan hänen käsiensä ulottumattomissa. Kysymykset vallasta ovat tänä syksynä vahvasti läsnä toiminnassamme. Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osasto tuo erilaisten ihmisten kokemuksia ja näkökulmia esille tekemällä taidetta yhdessä heidän kanssaan.

Tekniikan museossa kantaesitetään UbuVersum-näytelmä, joka on syntynyt Kansallisteatterin taiteilijoiden sekä Pihlajamäen ja Pihlajiston asukkaiden yhteistyönä. Marraskuussa järjestämme Kahvila Willensaunassa MIC CHECK — monologeja muutoksesta -tapahtuman yhdessä luonnonsuojelijoiden kanssa. Lisäksi tarjolla on lapsille suunnattuja työpajoja, keskusteluja sekä esitystoimintaa erilaisissa terveydenhuollon ja sosiaalitoimen yksiköissä.

""

UbuVersum

Paskarat! Varokaa finanssikoukkaria, fysiikkapamppua ja pärstäpuukkoa!  

Isä Ubu saapuu vuosisatojen takaa opettamaan, kuinka historiaa toistetaan. Aikakoneella tietenkin! Ubu on arkkityyppinen kuvaus hirmuhallitsijasta, omintakeisia kirosanojaan suoltavasta ahneuden ja moukkamaisuuden ruumiillistumasta. Vallastaan päihtyneenä Ubu murhaa tuomarit, toisinajattelijat ja neuvonantajat. Kansalle on tarjolla petettyjä lupauksia, keppiä ja kurjuutta – kuinkas muutenkaan?

UbuVersum perustuu Alfred Jarryn, absurdin teatterin ”esi-isän”, hävyttömään näytelmään Kuningas Ubu (Ubu Roi, 1898). Ainutlaatuisessa hankkeessa Kansallisteatterin taiteilijat työstävät kysymyksiä vallasta, demokratian tilasta ja aikamatkailusta yhdessä Pihlajamäen ja Pihlajiston asukkaiden ja Nuorten Kansallisteatterin kanssa. Antti Haikkalan ohjaama esitys on osa Helsingin malli -aluehanketta, ja sen valmistamiseen on liittynyt lukuisia teatteri-, sirkus- ja musiikkityöpajoja sekä taiteellisia ulostuloja julkisessa tilassa.

Syksyllä Tekniikan museon Suodatinhallissa parodiasta tulee tosi! Nyt kokonaan väreissä! Voi sarvilutsi! Tervetuloa!

Kantaesitys 7.11.2024 Tekniikan Museossa

Lue lisää ja osta liput

MIC CHECK — monologeja muutoksesta

Marraskuussa Kahvila Willensaunassa katsotaan maailmaa luonnonsuojelijoiden silmin. MIC CHECK — monologeja muutoksesta tarjoaa kurkistuksia aktivismin kulisseihin. Kokonaisuus sisältää ilmastotieteellisen katsauksen tämän vuoden tapahtumiin ja antaa välineitä toimintaan tulevaisuuden puolesta. Mukana myös muutosvoimainen musiikkisäestys!

Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki uteliaat, aikamme ilmiöistä kiinnostuneet. Luodaan yhdessä arkemme keskelle tila ilmastokriisin herättämien tunteiden kohtaamiselle ja toimijuudelle.

Ohjaus: Eeva Rajakangas

11.11. klo 17-19 Kahvila Willensaunassa. Vapaa pääsy.

Lue lisää

Duo Musaico: Kuka minä olen?

Kiertuenäyttämö vie esityksiä ja taidetyöpajoja erilaisiin terveydenhuollon ja sosiaalitoimen yksiköihin, vankiloihin ja vastaanottokeskuksiin. Syksyn 2024 uutuutena nähdään Angela Aldebsin ja Rami Thawin esitys Duo Musaico: Kuka minä olen? Se on sielua sykähdyttävä tutkimusmatka, jossa pohditaan identiteettiä vaihtuvien kotien keskellä. Esiintyjien omista tarinoista syntynyt esitys etsii lohtua tanssin ja melodian universaalista kielestä. Aldebs on Syyriasta kotoisin oleva tanssija ja koreografi, joka on aiemmin esiintynyt mm. Kansallisteatterin Undocumented love -esityksessä. Thawi on syyrialais-venezuelalainen muusikko, jonka musiikki yhdistelee eri mantereiden kulttuurisia vaikutteita.

Esityksessä kuullaan suomen, arabian ja espanjan kieliä, ja sen kesto on n. 40 min.

Esityksen yhteyteen on mahdollista tilata esiintyjien luotsaama työpaja, jossa improvisoidaan lauluja, musiikkia ja tanssia esityksen synnyttämien ajatusten pohjalta. Työpajan kesto on n. 60 min.

Syksyllä 2024 Duo Musaico: Kuka minä olen? nähdään kaikissa Valtion koulukodeissa eri puolella Suomea.

Lue lisää ja tilaa esitys

Työpajahulluttelua!

Teatterin maailmassa tarinat ja todellisuus sekoittuvat toisiinsa ennalta arvaamattomalla tavalla. Työpajahulluttelua on 5–8-vuotiaille lapsille suunniteltu kokonaisuus, jossa lapset pääsevät osallisiksi teatterin taiasta. Taidelähtöisissä, toiminnallisissa ja leikillisissä työpajoissa siirrytään ohjatusti tehtävästä toiseen.

Työpajakokonaisuus järjestetään Kansallisteatterin ja Helsingin yliopiston draamakasvatuksen valinnaisaineopiskelijoiden yhteistyönä. Työpajoihin voivat ilmoittautua päiväkoti- ja koululaisryhmät ja niitä järjestetään aamupäivisin viikoilla 39 ja 40. Lasten työpajoihin osallistuu yksi ryhmä kerrallaan (max. 30 lasta/ryhmä). Työpajat ovat maksuttomia.

Ilmoita ryhmäsi mukaan

Tekijätapaamiset Kahvila Willensaunassa

Tule tapaamaan Kansallisteatterin esitysten tekijöitä ja keskustelemaan heidän kanssaan! Tekijätapaamisissa syvennytään esitysten aiheisin ja teemoihin.

  • Appelsiinit ti 17.9. – keskustelu käydään englannin kielellä
  • Veljelleni ti 24.9.
  • Jäniksen vuosi to 24.10.
  • Angels in America ti 29.10.

Tilaisuudet järjestetään Kansallisteatterin Kahvila Willensaunassa klo 17.30–18.15 ja niihin on vapaa pääsy. Tekijätapaamiset striimataan ja tallenteet ovat myöhemmin nähtävissä Kansallisteatterin Virta-kanavalla. Tervetuloa paikan päälle tai striimin ääreen!

Tutustu keskustelutilaisuuksiin lähemmin

Tulkatut esitykset

Tulkatut esitykset lisäävät teatterin saavutettavuutta ja mahdollistavat tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen teatterissa käymisen myös heille, joilla on näkö- tai kuulovamma.

Kansallisteatteri järjestää suomalaiselle viittomakielelle tulkattuja esityksiä yhteistyössä Humanistisen ammattikorkeakoulun viittomakielen tulkkauksen koulutuksen kanssa. Mansikkapaikka-esitys tulkataan suomalaiselle viittomakielelle: la 30.11. klo 13 ja ke 11.12. klo 19. Teatteriesityksen tulkkaus on osa tulkkiopiskelijoiden koulutusta. Liput varataan Kansallisteatterin lippumyymälästä (010 7331 331, myynti@kansallisteatteri.fi).

Mansikkapaikka-esitys myös kuvailutulkataan yhteistyössä Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n kanssa.

Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osasto työskentelee sen eteen, että yhteiskunnan moninaisuus tulee näkyväksi kaikessa teatterin toiminnassa, niin katsomoissa kuin näyttämöilläkin. Toteutamme taiteellisia prosesseja erilaisten yhteisöjen kanssa, viemme esityksiä ja työpajoja suljettuihin laitoksiin, ylläpidämme Nuorten Kansallisteatteria ja järjestämme keskustelutilaisuuksia. Tavoitteena on tehdä Kansallisteatterista sellainen paikka, jonne kaikki ihmiset tuntevat itsensä tervetulleiksi.

Lue lisää osaston toiminnasta

Ohita esitysten esittelykaruselli

Poimintoja Suurelta ja Pieneltä näyttämöltä

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin

Ujuni Ahmed – Elina Hirvonen
Esitys rohkeudesta ja nähdyksi tulemisesta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Hulluja satuja

Paula Norosen ja Minna Kivelän satujen pohjalta
Henna Tanskanen ‒ Helena Vierikko
Kreisiä menoa Kansallisteatterissa
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Kurjet

Tiina Puumalainen – Hanna Suutela
He elivät kirjoittaakseen (ja kirjoittivat elääkseen)
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu