Uutinen – 10.10.2022

Vaurioteatterin Korhosen muotokuva kantaesitetään Kansallisteatterin Omapohja-näyttämöllä 19.10.

""

Vaurioteatteri saapuu vierailulle Kansallisteatteriin ja Korhosen muotokuva kantaesitetään Omapohja-näyttämöllä 19.10. Teoksen on käsikirjoittanut näyttelijä-käsikirjoittaja Jonnakaisa Risto ja sen ohjaa Miko Kivinen. Korhosen muotokuva, eli groteski tuhokuvaelma ja hirmu hieno rakkaustarina, on eri taidemuotojen sulava yhdistelmä: näyttelijän lisäksi tarinaa kuljettavat nuket, ja videot sekä äänet nivoutuvat tiiviisti osaksi satiirisen häpeilemätöntä esitystä. Vaurioteatteri on Jonnakaisa Riston ja Henna Sormusen vuonna 2018 perustama vapaa ammattiteatteriryhmä, jonka esteettinen todellisuus syntyy vauriosta; omalakisesti, tarpeen tullen härskisti ja eri taidemuotoja yhdistämällä.

Korhosen muotokuva: tragikomedia vai komitragedia?

Teoksen lähtöasetelma on selkeä: David Bowieta etäisesti muistuttava nuori ja lupaava kuvataiteilija X makaa kerrostalokämpässään roskalavalta dyykatulla patjalla ja huutaa tyynyyn. Edellinen näyttely, universumin pahuuteen pureutuva 666, on ollut kansainvälinen läpimurto, ja nyt galleristi Gisella ja kuvataidekenttä odottavat jotain vastaavaa. Lähtöasetelman selkeys lentää romukoppaan, kun Korhonen, X:n karjalainen isoisoäiti, saapuu rajan takaa Helsinkiin pelastamaan suvun nuorimmaisen eheyttävällä yhteistyöllä.

“Koko esitys perustuu leikkiin ja vapauteen, joka on luovuuden elinehto”, käsikirjoittaja-näyttelijä Jonnakaisa Risto summaa.

Korhosen muotokuva tarjoaa musikaalista nykynukketeatteria ihmisen pahimmista peloista ja suurimmista unelmista.

“Teatteri on kuollut, nuket elävät”, ohjaaja Miko Kivinen sanoo.

Virheet + estetiikka = Vaurioteatterin voiman kaava

Vaurioteatteri on Jonnakaisa Riston ja Henna Sormusen vuonna 2018 perustama vapaa ammattiteatteriryhmä, jonka ensemblen esteettinen todellisuus syntyy vauriosta; omalakisesti, tarvittaessa härskisti ja eri taidemuotoja yhdistämällä. Vakiintuneita elementtejä edustavat vankka suhde nukketeatteriin, uudenlaiseen musiikkiteatteriin ja klovneriaan sekä monitaiteellinen teatterintekijyys. Vaurioteatterin kantaesityksissä näkyy monipuolinen näyttelijäntyön estetiikka, uudet tekstit, sekä häpeilemättömän tarkka satiirisuus.

Tutustu teokseen lähemmin esityssivulla.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Kevään 2023 ensi-illat

""

Varamiehet / Varumehed

Andra Teede
Haikea komedia virolaisista vierastyöläisistä
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Karpolla on asiaa

Kristian Smeds
Tosikertomuksia havumetsien maasta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Lear

William Shakespeare
”Kuka voisi kertoa, kuka minä olen?” 
Vallilan Kansallisteatteri
Tutustu ja osta lippu
""

Pentti Linkola – kaltaisemme?

Eeva Putro ‒ Atro Kahiluoto
Yrityksiä ymmärtää ihmistä, joka rakasti enemmän lintuja kuin lajitovereitaan
Vallilan Kansallisteatteri
Tutustu ja osta lippu
""

Rakkaus kenkälaatikossa

Teatteri Totti esittää Jaana Tiaisen näytelmän
Koskettava esitys vaietusta aiheesta
Omapohja
Tutustu ja osta lippu