Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö vie taidetta kouluihin ja keskelle terveydenhuollon, sosiaalitoimen ja vankeinhoidon yksiköiden arkea.
Kiertuenäyttämö tuottaa myös tutkivan teatterityön prosesseja ja osallistavia kenttätyöjaksoja erilaisten yhteisöjen kanssa tavoitteenaan tuoda muuten kuulumattomiin jäävä ääni osaksi Kansallisteatterin repertuaaria.
Marraskuussa 2010 perustetun Kiertuenäyttämön tavoite on edistää terveyttä, hyvinvointia ja tasa-arvoa taiteen keinoin. Viemme esityksiä paikkoihin, joista ihmiset eivät muuten pääse live-taiteen pariin. Kiertuenäyttämön esitykset ovat tilattavissa erilaisiin sosiaalityön ja terveydenhuollon yksiköihin, vankiloihin ja vastaanottokeskuksiin.
Kiertuenäyttämön projekteissa esitykset syntyvät vuorovaikutuksessa eri tavoin marginalisoitujen ihmisryhmien kanssa. Teemme yhteisöllisesti suuntautunutta dokumenttiteatteria. Työskentelytapaamme kuuluvat tutkiva kenttätyö, jalkautuminen eri laitoksiin, läheinen yleisökontakti ja yksiköiden asukkaille järjestetty työpajatoiminta. Niiden kautta saadaan tietoa käsittelyn kohteina olevista aiheista ja yhteisöistä, joille esityksiä tarjotaan.
Koe taiteen transformatiivinen voima!
Kiertuenäyttämön projekteissa Kansallisteatterin taiteilijat tekevät taidetta yhdessä erilaisten yhteisöjen kanssa.
Erityishuomio on ollut pyrkimyksissä tehdä eri tavoin marginalisoitujen ja syrjäytettyjen ihmisten ääni kuuluvaksi tuomalla heidät ja heidän tarinansa Kansallisteatterin näyttämölle. Vapauden kauhu, Toinen koti, Undocumented love ja Vankilataidetta ovat olleet dokumentaarisia teatteriprojekteja, joissa on pyritty osallistumaan erilaisia ihmisryhmiä – turvapaikanhakijoita, entisiä vankeja ja päihteidenkäyttäjiä – koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Projekteissa on kehitetty omaleimaista tutkivan teatterin tekemisen metodia, johon on kuulunut kenttätöitä, työpajoja, taustatutkimusta sekä monenlaisia kohtaamisia erilaisista lähtökohdista tulevien ihmisten välillä. Tuloksena on syntynyt poikkeuksellisia teatteriesityksiä.
Kiertuenäyttämön projekteihin osallistuminen on ollut myös Kansallisteatteriin kiinnitetyille taiteilijoille mahdollisuus kokeilla omaa ammattilaisuuttaan perinteisestä poikkeavassa kontekstissa.
Parhaimmillaan projektit voivat rakentaa siltoja eri ihmisryhmien välille sekä suoda mahdollisuuden tasa-arvoiseen kohtaamiseen.
Tue Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön työtä
Lahjoittamalla autat viemään teatteriesityksiä ja taidetyöpajoja ikäihmisille, erilaisiin laitoksiin, vankiloihin ja vastaanottokeskuksiin. Lahjoituksesi kasvattaa elämänlaatua ja edistää tasa-arvoa. Lue lisää aiheesta tältä sivulta.
Voit lahjoittaa Kiertuenäyttämölle helposti verkossa tai MobilePaylla numeroon 42880.