Tiedote – 6.3.2024

Arda Salaniemen Sarvivälke on monologi itsetuhoisuudesta ja toivosta

Arda Salaniemen kirjoittama ja Ida Kronholmin ohjaama Sarvivälke kantaesitetään Kansallisteatterin Omapohjassa 9.3. Sarvivälke käsittelee raskaita aiheita todentuntuisesti, kauniisti ja vahvasti. Näyttämöllä nähdään Teatterikorkeakoulusta valmistuva näyttelijä Milla Kaitalahti sekä muusikko Iida Hägglund.


Kuva: Katri Naukkarinen

Yksin yksinään, yksin toisten joukossa

Sarvivälkeen keskiössä on nuori Amalia. Esitys seuraa Amalian elämää yhden yön ajan: hän on yksin ja pelkää päätyvänsä samaan lopulliseen päätökseen kuin isänsä. Metroasemalla odottaessa aika kuluu hitaasti. Aamu kuitenkin valkenee ja kimaltelee toiveikkaasti kuin mineraali nimeltään sarvivälke – kunhan sitä katsoo oikeassa valossa.

Mun isän kuoleman vuosipäivänä Raija muuttuu ihan sekoks. Ei sitä yleensä kiinnosta minä tai mun jutut. Jotenki sitä aina tuntuu pelottavan, kun lähestytään elokuun viidettä. Että ikään kuin se menis geeneissä.”
-Amalian repliikki Sarvivälke-näytelmässä

Synkästä aihepiiristään huolimatta esitys on toiveikas, kevyesti soljuva ja täynnä nuoren ihmisen kuplivaa pohdintaa. Sarvivälke on aiemmin esitetty lukudraamana Lontoossa sekä Moskovassa vuonna 2021. Nyt näytelmä saa kantaesityksensä Kansallisteatterin Omapohja-näyttämöllä 9.3.

Fiilis on kuitenkin tällä hetkellä 60/40 pro-elämä”
-Amalian repliikki Sarvivälke-näytelmässä


Kuva: Katri Naukkarinen

Uuden sukupolven teatterintekijöiden upea taidonnäyte

Sarvivälke on uuden sukupolven teatterintekijöiden upea taidonnäyte. Sarvivälke on ohjaaja Ida Kronholmin ja valo- ja videosuunnittelija Saana Volasen maisterivaiheen opinnäytetyö Teatterikorkeakoulussa. Amaliaa esittää niin ikään Teatterikorkeakoulusta pian valmistuva näyttelijä Milla Kaitalahti. Näyttämöllä nähdään lisäksi muusikko, musiikista ja äänisuunnittelusta vastaava Iida Hägglund, joka vastaa esityksen musiikista ja äänisuunnittelusta. Lavastus- ja pukusuunnittelu on Anni Hernetkosken käsialaa.

Kolme kysymystä ohjaajalle: Ida Kronholm ja Sarvivälke | Kansallisteatteri

Kantaesitys Omapohjassa 9.3.2024

Työryhmä

Näyttämöllä Milla Kaitalahti ja Iida Hägglund

Ohjaus Ida Kronholm Kirjailija Arda Salaniemi Lavastus- ja pukusuunnittelu Anni Hernetkoski Valo- ja videosuunnittelu Saana Volanen Musiikki ja äänisuunnittelu Iida Hägglund Dramaturgi Eva Buchwald