Tiedote – 4.2.2014

Britannian tunnetuimpiin nykykirjailijoihin lukeutuvan Ian McEwanin menestysteos Lauantai ensi kertaa suomalaisella näyttämöllä

Lauantai Kansallisteatterissa

Helmikuun viidestoista 2003 on lauantai, neurokirurgi Henry Perownen vapaapäivä. Henryn mielessä pitäisi olla päällimmäisenä squash-ottelu sekä illallisen valmistus tyttären kotiinpaluujuhlaa varten. Levoton suurkaupunki on kuitenkin unettomuuden tyyssija, aamuyön pimeydessä nähdään palava lentokone. Lontoo valmistautuu Irakin sodan vastaisiin suurmielenosoituksiin. Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeisessä maailmassa elämä on muuttunut tasapainoiluksi näkymättömien uhkien ja suurten moraalisten kysymysten välillä. Jotain tavallisuudesta poikkeavaa tapahtuu, kun Henry joutuu vähäpätöiseen auto-onnettomuuteen, jonka seuraukset ovat arvaamattomat.

Pääroolin Henry Perownena näyttelee merkittävän uran tehnyt Seppo Pääkkönen ja rooleissa nähdään myös Kristiina Halkola, Johannes Holopainen, Markus Järvenpää, Maria Kuusiluoma, Petri Liski, Antti Litja, Ulla Raitio ja Joonas Saartamo.

Ian McEwan on menestyksekäs englantilaiskirjailija. Hänen romaanejaan on käännetty laajalti ja niistä on tehty myös elokuvasovituksia, kuten Sovitus vuodelta 2007. McEwanin monipuolinen tuotanto sisältää romaanien lisäksi muun muassa lasten ja nuorten kirjoja, librettoja ja novellikokoelmia. Irene Ahon edellinen ohjaus Kansallisteatterissa, Rakkaudesta minuun (2006), saavutti suursuosion. Aho on työskennellyt laaja-alaisesti suomalaisissa teattereissa. Hän on niittänyt mainetta erityisesti vahvojen nykydraamojen taitajana. Viime vuoden Aho opiskeli Yhdysvalloissa SITI Companyssa ohjaaja Anne Bogartin johdolla viewpoints-tekniikkaa ja suzuki-metodia. Eva Buchwald on Kansallisteatterin vakituinen dramaturgi, joka on työskennellyt pitkäjänteisesti kotimaisen draaman kehittämistyön sekä ulkomaisten tekstien kartoittamisen parissa. Buchwald on dramatisoija ja kääntäjä, jonka dramatisointitöitä ovat olleet mm. Dostojevskin Idiootti (2010) ja Franzénin Tumman veden päällä (2012).

OHJAUS Irene Aho
DRAMATISOINTI Eva Buchwald
LAVASTUS Markus Tsokkinen
PUKUSUUNNITTELU Sari Suominen
VALOSUUNNITTELU Max Wikström
ÄÄNISUUNNITTELU Jussi Matikainen
VIDEOT Kare Markkola
NAAMIOINTI Laura Sgureva

Suomen kantaesitys Pienellä näyttämöllä 12.2.2014.

Lisätiedot ja lehdistöliput
Mia Hyvärinen mia.hyvarinen@kansallisteatteri.fi tai p.010 733 1238

Valokuvat
www.kansallisteatteri.fi/media