Tiedote – 21.3.2022

Caryl Churchillin Sanantuoja ja Surma saavat Suomen kantaesityksensä Kansallisteatterissa

Sanantuoja

Tiedote ja kutsu ensi-iltaan

Vähäeleisen humoristiset mutta suunnattoman latautuneet ja runollisen vuolaana virtaavat Churchillin tekstit saavat Minna Leinon ohjaamana tarkkanäköisen ja vaikuttavan näyttämöllepanon.

”Sanantuoja-esitys on kokemuksen kuvaus. Se kuvaa yksilön kokemusta katastrofien ja kriisiytyvän maailman ympäröimänä”, Leino summaa. ”Näytelmät vahvistavat toinen toistensa tematiikkaa monella tavalla. Yhdistämällä nämä kaksi näytelmää samaan iltaan haluan avata esitykseen näkymän ikiaikaisista tarinoista tulevaisuusvisioihin.”

Kaksi näytelmää: Surma ja Sanantuoja

Kahden näytelmän kokonaisuudessa sukelletaan arkaaisen jumaltarun pyörteeseen ja vietetään surrealistista iltapäivää Sallin puutarhassa.

Esityksen aloittaa monologi Surma, joka on Jumalien puhe Ihmisille. Se on tiivis mutta vuolas puhetulva, joka kumpuaa antiikin mytologian tarustosta, kertoen itsekkäistä pyrkimyksistä, kohtalokkaista erehdyksistä ja julmista veriteoista, joita ihminen on kautta aikojen oikeuttanut jumalillaan.

Toinen näytelmä, Sanantuoja, käynnistää mukavien kahvihetkien sarjan Sallin puutarhassa, jossa heleää auringonvaloa kuitenkin siivilöi maailman varjo, vääristynyt mutta oudon tuttu. ”Paitsi jo näytelmätekstinä myös esityksenä Sanantuoja on kuin surrealistinen kuva”, ohjaaja Leino kuvailee näyttämöteosta, ”se on ilmavasti ja vähäeleisen humoristisesti etenevä esitys painavista asioista, mutta yksityisesti koetun painon rinnalla siinä on vahvasti läsnä myös yhteisöllisyyden teema, ihmisenä olemisen ymmärtäminen yhdessä olemisena.”

Esitysten päärooleissa esiintyvät karismaattiset ja kokeneet näyttelijät Hannu-Pekka Björkman (Surma) sekä Marja Myllylä, Karin Pacius, Terhi Panula ja Leena Uotila (Sanantuoja).

Caryl Churchill

Caryl Churchill (s. 3.9.1938) on palkittu brittiläinen näytelmäkirjailija, joka on monissa yhteyksissä nostettu Euroopan tärkeimpien nykydramaatikkojen joukkoon. Churchillin tuotantoa on luonnehdittu älykkääksi, ilkikurisen kokeelliseksi, poliittisesti provosoivaksi ja kielellisesti loistavaksi. Kameleonttimaisesti uusiutuva kirjailija käsittelee teksteissään nykyhetkeen liittyviä aiheita tavalla, joka on pitänyt hänet vuosikymmenestä toiseen ajankohtaisena.

Suomen kantaesitykset Suurella näyttämöllä 6.4.2022

Työryhmä

Rooleissa
Surma: Hannu-Pekka Björkman sekä Lilja Helenius / Saima Koivisto
Sanantuoja: Marja Myllylä, Karin Pacius, Terhi Panula ja Leena Uotila

Ohjaus Minna Leino Suomennos Minna Leino ja Eva Buchwald Lavastus Kati Lukka Pukusuunnittelu Noora Salmi Valosuunnittelu Kalle Ropponen Videosuunnittelu Kati Lukka ja Kalle Ropponen Äänisuunnittelu Johanna Storm Naamioinnin suunnittelu Minttu Minkkinen Produktiodramaturgi Jukka-Pekka Pajunen Dramaturgi Eva Buchwald Laulun sovitus ja harjoittaminen Mari Kätkä

Lisätiedot

Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho
Sähköpostiosoite mika.myllyaho@kansallisteatteri.fi
Puhelinnumero 044 593 8130

Lisätiedot, haastattelutoiveet ja medialiput

Viestintäpäällikkö Karoliina Masalin
Sähköpostiosoite karoliina.masalin@kansallisteatteri.fi
Puhelinnumero 040 833 7382

Tutustu teokseen lähemmin esityssivulla.

Esityksen kuvia pääset katsomaan ja lataamaan Flickr-palvelusta.