Tiedote – 21.3.2024

Eichmann ‒ mistä yö alkaa tutkii hetkeä, jossa pahuus muuttuu arkipäiväiseksi

Stefano Massinin kirjoittama, Kari Paukkusen ohjaama Eichmann ‒ mistä yö alkaa saa Suomen kantaesityksensä Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 11.4. Eichmann ‒ mistä yö alkaa kuvaa pahuuden arkipäiväistymistä, valtaa ja yksilön vastuuta vallankäyttäjänä. Näytelmässä filosofi Hannah Arendt ja natsijohtaja Adolf Eichmann käyvät kuvitteellista keskustelua. Rooleissa nähdään upeat Seela Sella ja Timo Torikka.


Kuva: Mikki Kunttu 

Vastuuta pakeneva valta mahdollistaa hirmuteot

Stefano Massinin kirjoittama, Kari Paukkusen ohjaama Eichmann ‒ mistä yö alkaa seuraa filosofi Hannah Arendtin sekä natsijohtaja Adolf Eichmannin käymää kuvitteellista keskustelua. Pahuutta ja sen arkipäiväistymistä tutkinut Arendt ruotii kysymyksillään Eichmannin roolia natsivallan tekemän juutalaisten joukkomurhan suunnittelussa ja toteutuksessa. Holokaustin organisoija Eichmann puolustautuu vetäytymällä muiden selän taakse – hänhän vain toteutti muiden antamia käskyjä.

Näytelmän ytimessä ovat valta ja vastuu vallankäytöstä. Keskustelu valottaa pahuuden banaalia luonnetta ja muistuttaa, että samankaltaiset peruuttamattomat kauheudet ovat mahdollisia myös tänä päivänä. Ihmisen historian tajun hämärtyessä samat virheet on helppo toistaa uudestaan.

Näyttämöllä valovoimaiset konkarit ja pitkä yhteistyö

Eichmann ‒ mistä yö alkaa tuo Kansallisteatterin Pienelle näyttämölle kaksi karismaattista näyttelijää. Hannah Arendtin roolissa nähdään Seela Sella ja Adolf Eichmannina Timo Torikka. Näytelmä jatkaa Sellan ja ohjaaja Paukkusen pitkää yhteistyötä.

Pohjoismaiden kantaesitys Pienellä näyttämöllä 11.4.2024

Tuotanto Kulttuurikone, yhteistyössä Suomen Kansallisteatteri ja Tampereen Työväen Teatteri

Työryhmä

Rooleissa Seela Sella ja Timo Torikka

Käsikirjoitus Stefano Massini Ohjaus Kari Paukkunen Suomennos Leena Taavitsainen-Petäjä Lavastus- ja valosuunnittelu Mikki Kunttu Puku- ja naamiointisuunnittelu Auli Turtiainen Äänisuunnittelu Tuomas Fränti Ohjaajan assistentti Sanna Breilin