Tiedote – 16.3.2022

Ikuinen paluu -teoksessa keski-ikäinen mies jää kotiinsa – kantaesitys Omapohjassa 23.3.

Ikuinen-paluu-kuva-Reetta-Saarikoski

”Vuonna 2006 saimme ajatuksen tehdä yhteisen produktion Omapohjaan. Halusimme tehdä yhdessä tilassa tapahtuvan sanattoman, visuaalisuuteen ja toimintaan perustuvan esityksen. Vuonna 2006 tuntui, että pelkästään kodissaan viihtyvä yksinäinen ihminen on erikoistapaus. Sitten vuonna 2020, kun aloimme suunnitella esitystä, tilanne oli toinen. Teimme pitkiä kävelyjä, joiden aikana puhuimme siitä mitä päällimmäisenä mielessämme liikkui. Olimme molemmat kokeneet elämässämme hiljattain suuria muutoksia. Olimme molemmat aloittaneet terapian. Puhuimme eroistamme, uupumisesta, masennuksesta, vanhempien poismenosta, mutta myös kaikesta hyvästä ja uudesta mitä elämämme oli tuonut tullessaan.

Mietimme myös, miten se aikakausi, 1980-1990-lukujen taite, jolloin aloitimme uramme, on muokannut meitä ja miten helpottavaa ammatillisesti on, kun ahdistava autoritäärinen kulttuuri väistyy tasa-arvon tieltä. Näyttelijän ei tarvitse olla alistuva koira, eikä ohjaajan ideaali ole enää ehdoton guru, kaikkitietävä manipuloiva mörkö.

Näistä pitkin Helsingin rantoja käydyistä keskusteluista alkoi muodostua roolihenkilö ja näyttämöllisiä fragmentteja hänen elämästään kodin seinien sisäpuolella. Pieni työryhmämme mahdollisti meille harvinaisen pitkän harjoitusjakson, jonka aikana esitys kirjoitti itseään. Esitys on kuvaus elämän taitekohdasta, aikakauden lopusta, jossa menneisyys valuu väistämättä tietoisuuteen, kunnes liukenee uuteen todellisuuteen. Hetkestä, jolloin jokin on loppunut, eikä se jokin toinen – uusi – ole vielä ehtinyt alkaa.”

Janne Reinikainen, ohjaaja
Petri Manninen, näyttelijä

Työryhmä

Esiintyjä Petri Manninen

Muusikko Alvar af Schultén

Ohjaus Janne Reinikainen Lavastus Kati Lukka ja Janne Reinikainen Pukusuunnittelu Heli Hynynen Valosuunnittelu Matti Tiilama Äänisuunnittelu Jani Peltola Videosuunnittelu Petri Tarkiainen ja Janne Reinikainen Koreografia Lotta Suomi

Ilmoittautumiset ensi-iltaan 23.3. ja medialippupyynnöt
Myynti- ja markkinointipäällikkö Marika Agarth
Sähköpostiosoite marika.agarth@kansallisteatteri.fi
Puhelinnumero 050 598 4331

Lisätiedot
Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho
Sähköpostiosoite
mika.myllyaho@kansallisteatteri.fi
Puhelinnumero 044 593 8130

Lisätiedot ja haastattelutoiveet
Viestinnän tuottaja Kirsi Helstelä
Sähköpostiosoite kirsi.helstela@kansallisteatteri.fi
Puhelinnumero 050 540 5062

Tutustu teokseen lähemmin esityssivulla.

Esityksen kuvia pääset katsomaan ja lataamaan Flickr-palvelusta.