Tiedote – 13.2.2014

Juha Hurme tuo näyttämölle D.E.D. Europaeuksen

europaeus

D.E.D. Europaeus (1820-1884) oli merkittävä tiedemies ja idealistinen oman tiensä kulkija. Juha Hurmeen teos on episodista toiseen leikkaava, villi sukellus kansallisen heräämisen aikakauteen, jonka merkkimiehistä historiankirjoitus muistaa Europaeuksen aikalaiset Lönnrotin, Runebergin, Kiven, Ahlqvistin ja Snellmanin.

Kuka oli kummallinen mies nimeltään David Emmanuel Daniel Europaeus?

Kansanrunouden kerääjä, joka kokosi huomattavan osan Kalevalan runoista. Merkittävä kielitieteilijä, joka loi suomeen uusia sanoja. Vähäosaisten, tasa-arvon ja rauhan puolustaja. Ikuinen ylioppilas, jolle aikalaiset nauroivat. Suurmies, jonka mukaan ei ole nimetty katuja. Yksitotinen idealisti, joka loi oman uskontonsa.Tasapainoton originelli, joka kulki pääkallo salkussaan. Tarkkanäköinen tiedemies, jonka mielipiteet olivat vääriä aikansa silmissä. Rauhanmies, jota August Ahlqvist hutki varta vasten hankitulla nimikkokepillä. Surullisen hahmon kulkija, joka päätyi unohdettuna nälkäkuolemaan ja köyhäinhautaan.

Rooleissa nähdään Antti Pääkkönen, Esa-Matti Long, Timo Tuominen (D.E.D. Europaeus) ja Taisto Reimaluoto. Esityksen livemusiikin on säveltänyt ja esittää kahden naisen etnoduo Duo Hurme.

OHJAUS JA LAVASTUS Juha Hurme
PUVUT Anne Kotola
VALOT Juha Hurme ja Hannu Lahtela
ÄÄNISUUNNITTELU Juha Hurme, Petra Poutanen-Hurme ja Hanna Rajakangas
MUSIIKKI Duo Hurme; Petra Poutanen-Hurme ja Hanna Rajakangas
KOREOGRAFIA Saara Hurme

LISÄTIEDOT JA LEHDISTÖLIPUT

Mia Hyvärinen mia.hyvarinen@kansallisteatteri.fi p. 010 733 1238

VALOKUVAT

http://www.flickr.com/photos/kansallisteatteri/sets/72157636894717664