Tiedote – 8.4.2024

Kansallisteatterin alkusyksyn ensi-illoissa kotimaisia huipputekstejä ja kansainvälinen menestysesitys

Kansallisteatterin alkusyksyn ensi-iltojen liput on avattu myyntiin. Suurella näyttämöllä ensi-iltansa Kristian Smedsin ohjaamana saa Arto Paasilinnan rakastettu klassikko Jäniksen vuosi. Linda Wallgren sovittaa ja ohjaa Tony Kushnerin eeppisen mestariteoksen Angels in America. E.L. Karhun kirjoittama, Otto Sandqvistin ohjaama Veljelleni on vinksahtanut, mutta kaunis nuoren naisen kasvutarina. Juha Jokelan, Kaisa Helan, Ria Katajan ja Eeva Soivion käsikirjoittama Eerika Rantasen tähänastinen elämä huokuu lämpöä ja oman polun etsimistä. Jokelan ohjaamassa esityksessä näyttelevät Hela, Kataja ja Soivio.  

Jäniksen vuosi kuljettaa onnellisen, mutta kummallisen kansan pariin


Kuva: Mitro Härkönen, kuvankäsittely Marko Kovero

Arto Paasilinnan kirjoittama Jäniksen vuosi nähdään nyt ensimmäistä kertaa Kansallisteatterissa. Kristian Smedsin ohjaama Jäniksen vuosi on leikkisä, anarkistinen, hullunkurinen ja haikea aikuisten teatterisatu vapaudesta ja kohtalon oikuista.

Kaarlo Antero Vatasen elämä on kurjaa, vaikka hänellä on työ, rahaa ja puoliso. Kaikki muuttuu, kun elämä heittää hänen eteensä Jäniksen. Luvassa on reissu, joka johdattaa keskelle Euroopan onnellisinta ja kummallisinta kansakuntaa.

Jäniksen vuosi tuo Suurelle näyttämölle lämminhenkisen kansanjuhlan, johon on kutsuttu kaikki jäniksenmieliset. Vatasena roolin näyttelee Tommi Korpela ja Jäniksenä nähdään Marja Salo. Muissa rooleissa Heikki Pitkänen, Sari Puumalainen, ja Juha Varis.
https://www.kansallisteatteri.fi/esitys/janiksen-vuosi

Ensi-ilta Suurella näyttämöllä 16.10.

Työryhmä

Rooleissa Tommi Korpela, Heikki Pitkänen, Sari Puumalainen, Marja Salo ja Juha Varis

Ohjaus Kristian Smeds Lavastussuunnittelu Kati Lukka Pukusuunnittelu Auli Turtiainen Valo- ja videosuunnittelu Ville Seppänen Äänisuunnittelu Hanna Rajakangas Naamioinnin suunnittelu Minttu Minkkinen Ohjaajan assistentti Marta Jakovski

Angels in America ‒ moderni klassikko yhdessä illassa


Kuva: Viivi Huuska
 

Tony Kusherin vuonna 1991 kirjoittama Angels in America on ollut menestys kantaesityksestään lähtien. Moderniksi klassikoksi kohonneen teoksen tapahtumien taustalla vaikuttavat kylmä sota, aids-epidemia, rasismi ja homofobia. Lukuisten henkilöiden tarinat kietoutuvat toisiinsa yllättävällä ja kiehtovalla tavalla.

Angels in America on esitys identiteeteistä, valinnoista, vallasta ja rakkaudesta ‒ sekä ennen kaikkea toivosta. Esitys on yhtä aikaa hilpeä ja surumielinen, älykäs sekä surrealistinen.

Teoksen yhtymäkohdat tämän päivän poliittiseen todellisuuteen ovat ilmeiset, sillä synkät tulevaisuudenkuvat ja kollektiivinen pelko asuvat ihmisten sydämissä edelleen, mutta Angels in American rehellisyys on ajatonta ja pakottaa katsojan katsomaan silmiin ennen kaikkea itseään – olenko tekojeni kautta rakentaja vai hajottaja?

Kansallisteatterin kotiohjaaja Linda Wallgren on sovittanut ja ohjannut suurteoksen yhden illan versioksi. Juho Gröndahlin uusi suomennos tuo alkuteoksen monet sävyt ja kerrokset esiin tuoreella tavalla.
https://www.kansallisteatteri.fi/esitys/angels-america

Ensi-ilta Pienellä näyttämöllä 9.10.

Työryhmä

Rooleissa Kristiina Halttu, Markku Haussila, Aleksi Holkko, Leo Ikhilor, Aksa Korttila, Inke Koskinen, Otto Rokka ja Timo Tuominen

Ohjaus ja sovitus Linda Wallgren Käsikirjoitus Tony Kushner Suomennos Juho Gröndahl Lavastus- ja pukusuunnittelu Tarja Simone Valo- ja videosuunnittelu Ville Virtanen Musiikki Stina Koistinen ja Joonas Outakoski Äänisuunnittelu Joonas Outakoski Koreografia Suvi Kemppainen Naamioinnin suunnittelu Saara Huuhtanen

Angels in America on kaksiosainen, kahdeksannäytöksinen näytelmä, jonka kesto on noin kuusi tuntia ja neljäkymmentä minuuttia. Kirjailija on antanut suosituksensa sille, että tässä tuotannossa (ja ainoastaan tässä tuotannossa) käytetään lyhennettyä käsikirjoitusta, joka on tehty ilman hänen suoraa osallistumistaan siihen.

Veljelleni on vinksahtanut, mutta kaunis kasvutarina


Kuva: Venla Helenius

Sukupolvensa näytelmäkirjailijoiden kärkinimen E. L. Karhun Veljelleni on nuoren naisen kasvutarina, joka kertoo ulkopuolisuudesta terävästi, mutta asioiden huvittavaa puolta unohtamatta. Neljälle näyttelijälle kirjoitetun monologinäytelmän lähtöasetelmana on eriparisten sisarusten symbioottinen viha-rakkaussuhde. Pääosassa on nimetön sisko, jonka maailmassa arkinen sulautuu outoon ja viaton vilpittömyys pervoiluun.

Kansallisteatterissa debytoivan Otto Sandqvistin ohjaamassa näyttämöteoksessa näyttelevät Niina Hosiasluoma, Sara Melleri, Herman Nyby ja Emma Pälsynaho.
https://www.kansallisteatteri.fi/esitys/veljelleni

Suomen kantaesitys Taivassalissa 19.9.

Työryhmä

Rooleissa Niina Hosiasluoma, Sara Melleri, Herman Nyby ja Emma Pälsynaho (TeaK)

Ohjaus Otto Sandqvist Käsikirjoitus E. L. Karhu Lavastussuunnittelu Virpi Nieminen Pukusuunnittelu Auli Turtiainen Valosuunnittelu Joakim Udd (TeaK) Äänisuunnittelu Vili Pääkkö (TeaK)

Eerika Rantasen tähänastinen elämä pakahduttaa ja lämmittää sydäntä

 
Kuva: Noora Geagea

Eerika Rantasen tähänastinen elämä on Juha Jokelan, Kaisa Helan, Ria Katajan ja Eeva Soivion kirjoittama teos. Se on alun perin kirjoitettu kuunnelmaksi, jonka ensimmäinen kausi ilmestyi Ylellä vuonna 2022, ja toinen kausi julkaistiin maaliskuussa 2024.  

Eerika Rantanen on neljäkymmentäviisivuotias ja katsoo tähänastista elämäänsä nuorta itseään viisaampana ja kokeneempana. Elämä ei aina kohdellut häntä silkkihansikkain. Hoitajaopintojen kivikkoiset sairaalaharjoittelut, alkoholisti-isän pitkä varjo, sydämen ympäri muljauttava rakastuminen, seksi, ystävät. Matka aikuisuuteen oli täynnä kamppailua ja kipua.

Eerika Rantasen tähänastinen elämä nähdään nyt näyttämöteoksena, ja esitys on Jyväskylän Kaupunginteatterin, Tampereen Teatterin ja Kansallisteatterin yhteistuotanto. Esityksen nimiroolin näyttelee Ria Kataja, kertojina ja muissa rooleissa Kaisa Hela ja Eeva Soivio, muusikkona Mila Laine, joka on myös säveltänyt esityksen musiikin. Esityksen ohjaa Juha Jokela.
Eerika Rantasen tähänastinen elämä | Kansallisteatteri

Kansallisteatterin ensi-ilta Pienellä näyttämöllä 6.9.
Kantaesitetty Jyväskylän Kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä 2.3.
Tampereen Teatterin ensi-ilta Frenckell-näyttämöllä 18.4.

Työryhmä

Rooleissa Ria Kataja, Kaisa Hela ja Eeva Soivio

Muusikko Mila Laine

Ohjaus Juha Jokela Käsikirjoitus Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja ja Eeva Soivio Lavastuksen suunnittelu Mikko Saastamoinen (TT) Pukusuunnittelu Auli Turtiainen (SKT) Valo- ja videosuunnittelu Antti Silvennoinen (JKT) Musiikki Mila Laine Äänisuunnittelu Juha Tuisku Naamioinnin suunnittelu Minttu Minkkinen