Tiedote – 21.4.2022

Kansallisteatterin alkusyksyn ohjelmisto on julkistettu – ensi-iltoina Ensimmäinen tasavalta ja Tritonus

Ensimmäinen tasavalta

Kansallisteatterin alkusyksyn lippujen myynti käynnistyy torstaina 21.4. Ensi-iltateosten lisäksi ohjelmistossa jatkavat keväällä ensi-iltansa saaneet Hamlet, Sanantuoja ja Faust sekä yleisön suosikkiesitykset Pintaremontti ja Kampaamo. Suurella näyttämöllä nähdään myös kuusi Helsingin Sanomien tuottamaa elävän journalismin Musta laatikko -esitystä.

150-vuotisjuhlanäytelmä Ensimmäinen tasavaltasalaliittoja, terroria, ääriryhmien vallankumousaikeita

Kansallisteatterin pääohjaaja Esa Leskisen kirjoittama ja ohjaama Ensimmäinen tasavalta on kertomus siitä, kuinka tsaarin vallan alla viruvasta, Euroopan takapajuisimmasta sääty-yhteiskunnasta muotoutui demokraattinen, moniäänisyyttä ja oikeusvaltioperiaatetta kunnioittava Suomi. Musiikkipitoinen dokumenttiesitys on eeppisten mittasuhteiden draama, joka kattaa yli puoli vuosisataa suomalaista historiaa.

”Esitys perustuu kokonaisuudessaan autenttisiin lähteisiin, kuten muistiinpanoihin, päiväkirjoihin, kirjeisiin ja aikalaiskuvauksiin. Halusin näyttää, kuinka hiuskarvan varassa arkisina itsestäänselvyyksinä pitämämme asiat ovat voineet olla”, käsikirjoittaja-ohjaaja Esa Leskinen valottaa.

Esityksen näkökulmahenkilönä on Suomen ensimmäinen presidentti ja tasavaltaisen hallitusmuodon luoja Kaarlo Juho Ståhlberg (1865‒1952), jonka kuolemasta tulee tänä syksynä kuluneeksi 70 vuotta. Ståhlbergin roolissa esiintyy loistava Vesa Vierikko, jonka lisäksi näyttämön kansoittavat kotimaisen historian henkilöt valovoimaisten näyttelijöiden upeasti tulkitsemina.

Kjell Westön romaaniin pohjaava Tritonus ammentaa musiikin maailmasta

Johanna Freundlichin ohjaama ja Michael Baranin dramatisoima Tritonus tuo Kjell Westön samannimisen romaanin (Otava, 2020) Vallilan Kansallisteatteriin vaikuttavana näyttämöteoksena. Se kertoo musiikista, menetyksistä ja ulkopuolisuudesta mutta myös ystävyyden ja yhteisön merkityksestä yhä arvaamattomammaksi muuttuneessa nykytodellisuudessa. Tritonuksen runsas musiikillinen maailma vie Gustav Mahlerin sinfonioista The Waterboysin Fisherman’s Bluesiin. Osa esityksen musiikista kuullaan näyttelijöiden soittamana.

Ruokahissi vihjailee ja sekoittaa pakkaa

Nobel-palkitun Harold Pinterin (1930–2008) Ruokahissi (The Dumb Waiter, 1957) on moderni näytelmäklassikko, johon tiivistyy monia tekijänsä tuotannon luonteenomaisia piirteitä: selittämättömällä tavalla uhkaava tunnelma, lyhytsanainen ja vihjaileva dialogi sekä katkonaisesti toistensa ohi kommunikoivat, omassa todellisuudessaan elävät ihmiset. Vesa Vierikon terävä ohjaustyö vie katsojat 1950–60-lukujen taitekohtaan, nimettömälle paikkakunnalle Englantiin. Tiivistunnelmaisen ja kompaktin esityksen näyttelijöinä nähdään Santeri Kinnunen ja Esa-Matti Long kuin heitä varten räätälöidyissä rooleissa.
 

Syyskauden ensi-illat

Suuri näyttämö
5.10. Ensimmäinen tasavalta – K.J. Ståhlberg ja taistelu suomalaisesta demokratiasta

Vallilan Kansallisteatteri
14.9. Tritonus

Omapohja
13.8. Ruokahissi

Syyskaudella jatkavat esitykset

Suuri näyttämö
Hamlet
Pintaremontti
Sanantuoja

Vallilan Kansallisteatteri
Faust
Kampaamo