Tiedote – 13.9.2022

Kansallisteatterin ja Red Nose Companyn Aleksis Kivi -näyttämöteokselle tiedonjulkistamisen valtionpalkinto

Red Nose Company Lavalla

Kansallisteatterin ja Red Nose Companyn näyttämöteos Aleksis Kivi on komedia miehestä, josta tuli monumentti.  Se on Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoon kuuluva teos, joka kantaesitettiin Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 17.2.2022. Teos on ajankohtainen, sillä tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta kansalliskirjailija Aleksis Kiven kuolemasta sekä Kansallisteatterin perustamisesta. Kivi kirjoitti näytelmänsä Suomalaiselle Teatterille, jonka nimi vaihdettiin sittemmin Suomen Kansallisteatteriksi.

Teatteriteos paketoi kirjailijan elämän ja teokset saumattomaksi esitykseksi valottaen samalla suomalaisen teatterin historiaa. Huumoria ja leikkimielisyyttä säteilevä esitys nostaa esiin Aleksis Kiven monipuolisuuden kielenkäyttäjänä.

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan palkintoperusteet

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saavat Red Nose Companyn näyttelijät, ohjaajat Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama sekä Kansallisteatterin dramaturgi Eva Buchwald ja ohjaaja Linda Wallgren tiedon ja taidon loisteesta teatteriteoksessa Aleksis Kivi.

Neuvottelukunnan palkintoperusteet:
Teatteriteos esittelee kansalliskirjailijamme elämän ja tuotannon häkellyttävän monipuolisesti. Esitys on enemmän kuin taidetta: sen tarjoilemat ahaa-elämykset, pitkien jatkumoiden ja ajankohtaisten ilmiöiden yhdisteleminen ovat myös korkeatasoisen tiedonjulkistamisen tunnusmerkkejä.

Katsoja saa kahdessa tunnissa kattavan käsityksen Kiven elämän ja teosten lisäksi suomalaisen kulttuurin, kirjallisuuden, esittävän taiteen ja yhteiskunnallisen keskustelun taustoista 1800-luvulta nykyaikaan. Teos perustuu laajaan tutkimusaineistoon ja sen oivaltavaan soveltamiseen dramaturgian keinoin, klovneriaa unohtamatta. Teos kerryttää tietoa myös suunnitelmallisella yleisötyöllä, koululaisille suunnatuilla oppimateriaaleilla ja valtakunnallisella kiertueellaan.

Klovnikaksikon riemukas ja syvällinen esitys tulkitsee nyky-yhteiskuntamme ja identiteettimme rakentumista älyllisesti ja korkeatasoisesti. Voimallinen tahto vie miehen läpi harmaan kiven, kun Red Nose Companyn ja Kansallisteatterin Aleksis Kivi laajentaa yleisönsä tajuntaa kulttuurihistoriallis-taiteellisesti ennennäkemättömällä tavalla.

Dramaturgi jalosti mittavan tietomäärän tekstiksi 

Esitys on syntynyt kansalliskirjailijan myytin ja monumentin äärellä. Osaksi teoksen syntyprosessia kuului mittava Kiven elämään, kirjeisiin, kritiikkeihin ja aikalaiskertomuksiin perehtyminen. Tässä työssä Kansallisteatterin dramaturgi Eva Buchwaldilla oli merkittävä rooli.

“Sukelsin valtavaan tieto- ja materiaalimäärään ja se oli mitä antoisinta. Kaikkea ei tietenkään voinut ottaa mukaan ja valintoja oli tehtävä. Tiedon penkomisen ja valintojen sekä hyvän yhteistyön myötä syntyi hauska, valaiseva ja kansalliskirjailijaamme kunnioittava teatteriteos”, Kansallisteatterin dramaturgi Eva Buchwald kommentoi.

Ohjaaja Linda Wallgren allekirjoittaa Buchwaldin näkemyksen.

”Tämän teoksen tekeminen oli mitä suurimmassa määrin syväsukellus Suomen historian merkittäviin muutoksen vuosikymmeniin Aleksis Kiven elämän, teosten ja aikalaiskertomusten myötä. Näiden kautta itselleni avautui myös uusia oivalluksia siitä, miksi nyt olemme sellaisessa pisteessä kansana ja maana, kuin olemme. Tiedonjanolla ja ilolla tätä teosta tehtiin, ja olen hyvin onnellinen ja otettu, että se on myös näkynyt ulospäin”, ohjaaja Linda Wallgren summaa.

”Olen iloinen, että saamme tämän huomionosoituksen. Se on paitsi tunnustus pitkäjänteisen työmme tuomasta osaamisesta, mutta ennen kaikkea se nostaa esiin huumorin ja luovuuden merkityksen tiedonvälityksessä. Tämän ymmärsi Aleksis Kivikin aikoinaan”, Red Nose Companyn näyttelijä-ohjaaja Timo Ruuskanen pohtii.

Näyttelijä-ohjaaja Tuukka Vasama jatkaa Ruuskasen pohdintaa: ”Teatteriklovnerian yksi perussäännöistä on ”It’s funny because it’s true”. Jos näin on, niin tiedonjulkistamisen valtionpalkinto on Suomen hauskin palkinto.”

Palkittua teatteriteosta Kansallisteatterin ja Red Nose Companyn rinnalla on ollut toteuttamassa Avanti! -kamariorkesteri. Lisäksi vahva joukko yhteistuotantoteattereita järjestää syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana yhteensä 26 näytäntöä Jyväskylän, Lahden, Kuopion ja Turun kaupunginteattereissa sekä Tampereen Työväen Teatterissa. Esitys palaa myöhemmin myös Kansallisteatteriin.

Työryhmä kokonaisuudessaan

Näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama
Harmonikka, musiikin johto Niko Kumpuvaara
Jousikvartetti (Kamariorkesteri Avanti!) Eriikka Maalismaa / Terhi Paldanius / Tommi Asplund / Maija Linkola (viulu), Olga Reskalenko / Santtu Podzniakov / Sameli Vettenranta (alttoviulu), Joasia Cieślak / Iida-Vilhelmiina Sinivalo (sello)
Teksti ja dramaturgia Eva Buchwald, Timo Ruuskanen, Linda Wallgren ja Tuukka Vasama
Ohjaus Timo Ruuskanen, Linda Wallgren ja Tuukka Vasama
Dramaturgi Eva Buchwald
Lavastus ja pukusuunnittelu Tarja Simone
Valosuunnittelu Ville Virtanen
Musiikin sovitus Marzi Nyman ja Niko Kumpuvaara