Tiedote – 8.1.2014

Kansallisteatterin kevätkaudella taiteellisesti kunnianhimoista uutta kotimaista ja ulkomaista draamaa

Suuren näyttämön kevään ensi-iltana nähdään Luolasto, jonka kirjoittaa ja ohjaa yksi kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaisista näytelmäkirjailijoista, Laura Ruohonen. Luolasto on visuaalisesti vaikuttava, massiivisen mittakaavan komedia, jossa luolaihminen kohtaa huipputeknologian — tai päinvastoin. Esityksen päärooleissa nähdään Alma Pöysti ja Martti Suosalo, jotka molemmat debytoivat Kansallisteatterissa. Kantaesitys on 5. maaliskuuta.

Pienellä näyttämöllä saa Suomen kantaesityksensä brittiläisen huippukirjailija Ian McEwanin menestysromaaniin perustuva uusi dramatisointi Lauantai. Modernin elämän ja yhteiskunnan vastakkainasetteluja ja ristiriitoja yksilötasolla monisyisesti kuvaavan trillerimäisen teoksen on dramatisoinut Eva Buchwald ja sen ohjaa Irene Aho. Suomen kantaesitys nähdään 12. helmikuuta.

Juha Hurme kirjoittaa ja ohjaa Willensaunaan nykykomedian ”Suomen Don Quijotesta”, eksentrisestä
D. E. D. Europaeuksesta, jonka kirjavan elämän ansioihin kuului kaiken muun muassa merkittävä osuus Kalevalan runojen keräämisessä. Neljälle miesnäyttelijälle ja kahden naisen etnoduolle kirjoitetun Europaeuksen kantaesitys on Kalevalan päivänä 28. helmikuuta.

Willensaunan toinen ensi-ilta on Saksan nykynäytelmäkirjailijoiden parhaimmistoon lukeutuvan Roland Schimmelpfennigin Kultainen lohikäärme, jonka ohjaa Mika Leskinen. Toisiinsa kietoutuvien tarinoiden mosaiikki kurkistaa modernin kaupunkielämän kulissien taakse näkymättömiin kohtaloihin ja pohtii ihmisarvoa globaalissa maailmassa. Suomen kantaesitys on 9. huhtikuuta.

Ari-Pekka Lahden kirjoittama ja yhdessä Hanna Brotheruksen kanssa ohjaama Áillohaš — Auringon poika on saamelaistaiteilija Nils-Aslak Valkeapään taiteilijakuva. Esitys on toteutettu yhteistyössä Beaivváš Sámi Našunálateáhterin ja Ruska Ensemblen kanssa. Kantaesitys on Omapohjassa saamelaisten kansallispäivänä 6. helmikuuta.

Ona Kamu Kollektiivin Seksiä klo 16.25 pohtii sukupuolisen olemassaolon monia ulottuvuuksia. Esitys yhdistää elävän musiikin ja fyysisen ilmaisun pelkistettyihin, hienovaraisiin näyttämökuviin. Kantaesitys nähdään Omapohjassa 23. huhtikuuta.

Ohjaaja Kristian Smedsin ja kuvanveistäjien Tapani Kokon ja Juha Mennan Veistäjät risteyttää teatteria ja kuvataidetta, ammattilaisuutta ja amatörismiä. Esitys puhuu leikin ja leikkimielisyyden tärkeydestä, ihmisen mielikuvituksen positiivisesta voimasta. Kantaesitys on Omapohjassa 14. maaliskuuta.

Keväällä nähdään myös ainutlaatuinen sarja 4xSmeds (16.—30.3.), joka tuo Omapohjaan neljä esitystä Smedsin uran varrelta: Juha Häkkänen Sings Hungarian Karaoke, Nylén ja Linkola, Puupää ja Sad Songs from the Heart of Europe.

Kajaanin runoviikko vierailee Omapohjassa huhtikuussa kahdella Taisto Reimaluodon runomonologilla, Ilpo Tiihosen teoksella Runoilija (3.4.) ja Pekka Kejosen teoksella Kejosen säkeet (5.4.).

Alueellinen yleisötyöprojekti Reittejä Kontulaan huipentuu esitykseen Kontulan aika!, joka nähdään Kontulassa Helsingin yhteislyseolla 13.—14.1. sekä Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 17.—18.1. Esityksen on käsikirjoittanut Juho Gröndahl ja sen ohjaa Eveliina Heinonen.

Lapsille on tarjolla edelleen ohjelmistossa jatkavan Minä ja Muro -menestysesityksen lisäksi kaksi uutta lastenesitystä. Nukketeatteri Sytkyjen Pessi ja Illusia tuo Yrjö Kokon rakastetun klassikkosadun nukketeatterimaestro Juha Laukkasen esittämänä Suuren näyttämön lämpiöön. Ensiaamu on 25. tammikuuta, ja lehdistöennakko 23. tammikuuta.

Lilla Villanin vierailuesitys Erkat ja Tavikset on kipeän ajankohtainen mutta humoristinen kertomus ystävyydestä, hyväksymisestä ja tämän päivän koulusta. Lea-palkitun näytelmäkirjailija Paula Salmisen käsikirjoittaman esityksen on ohjannut Salla Taskinen. Esitykset Willensaunassa 20.—24.5.

Suuren näyttämön toukokuun vierailuna nähdään huipputason kanadalaisen nykysirkusryhmä Les 7 doigts de la mainin vierailu Traces (8.—10.5.), joka on osa Cirko-festivaalin ohjelmaa. Suuri näyttämö on myös toisen huippuvierailun tapahtumapaikka, kun sinne saapuu Janne Raudaskosken maailmalla menestystä niittänyt The Outsider (20.—21.5.).

Jemina Sillanpään ohjaama Unelmien aikataulu kokee toisen tulemisen palatessaan kahden vuoden tauon jälkeen Willensaunaan (19.2.—6.3.).

Kansallisteatteri osallistuu Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeen talkoisiin järjestämällä tukikonsertin Suurella näyttämöllä 26. tammikuuta.

Kevätkaudella alkaa myös Kiertuenäyttämön monivuotinen Vankila-projekti, jonka ensimmäinen osa, Seppo Parkkisen ja Kaisa Korhosen teos Aikaero kantaesitetään helmikuussa. Esityksestä nähdään kaksi näytäntöä myös Kansallisteatterissa.