Tiedote – 13.11.2020

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö on vienyt teatteria terveydenhuollon ja sosiaalitoimen yksiköihin kymmenen vuoden ajan

Kiertuenäyttämön teoksia on kymmenen vuoden ajan esitetty yli tuhat kertaa ympäri Suomea yli 44 000:lle katsojalle. Kiertuenäyttämö on tuottanut kiertueiden ohella lukuisia dokumenttiteatterihankkeita, joiden myötä muutoin marginaaliin jäävien ääni on tullut kuulluksi osana Kansallisteatterin repertuaaria. Kymmenvuotistaivalta juhlistaa Juha Mustanojan kirjoittama ja ohjaama Diplomaatit, joka saa ensi-iltansa Kanneltalossa maaliskuussa 2021.

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön perustamisen taustalla oli näyttelijä Jussi Lehtosen jo vuosia jatkunut laajamittainen taiteellinen työ laitoksissa. Kansallisteatterin uuden pääjohtajan Mika Myllyahon päätöksellä uusi näyttämö perustettiin 2010, mikä oli merkittävä askel kohti entistä avoimempaa ja monipuolisemmin eri yleisöjä palvelevaa Kansallisteatteria. ”Pyysin Jussi Lehtosta ottamaan vetovastuun uuden näyttämön luotsaamisesta ja laatimaan Kiertuenäyttämölle oman strategian. Olen hyvin ylpeä siitä työstä, mitä kymmenessä vuodessa on tehty”, Myllyaho iloitsee.

Ajatuksena on ollut viedä esityksiä ja taidetyöpajoja sellaisiin paikkoihin, joista ihmiset eivät muuten pääse teatteriin. Ensimmäinen kiertue-esitys Globen uupuneet käsitteli nuorten ilmastoahdistusta ja sai ensi-iltansa 13.11.2010 Sastamalassa. Esitystä esitettiin kouluissa ja teattereissa eri puolilla Suomea. Sen jälkeen Kiertuenäyttämö keskittyi viemään esityksiä erilaisiin asumisyksiköihin ja vankiloihin. Esityksiä on viety vuosittain noin sataan paikkaan ja toiminta on ollut valtakunnallista.

Esityskiertueiden lisäksi Kiertuenäyttämö toteuttaa tutkimuksellisia hankkeita, joissa muutoin marginaaliin jäävä ihmisryhmä kutsutaan eri tavoin osaksi teatterin toimintaa: sekä taiteen tekijöiksi että kokijoiksi. Hankkeissa on ollut mukana pakolaistaustaisia ihmisiä, vankeja, hoivakodeissa asuvia ikäihmisiä ja koulukotinuoria. Pakolaisuuden kokeneiden ihmisten tarinoita on kerrottu dokumenttiteatteriesityksissä Paperiankkuri (2011), Toinen koti (2017) ja Undocumented Love (2020). Vuonna 2015 Vapauden kauhu -esityksessä Kiasma-teatterin näyttämöllä esiintyi vankilasta vapautuneita henkilöitä yhdessä Kansallisteatterin taiteilijoiden kanssa.

Muiden teattereiden tapaan korona-aika mullisti myös Kiertuenäyttämön toiminnan. Esityksiä ei voitu enää viedä asumisyksiköiden sisätiloihin. Sen sijaan Kiertuenäyttämö järjesti esityksiä palvelutalojen sisäpihoilla. Yhteistyössä YLE Draaman kanssa valmistui vuorovaikutteinen radio-ohjelmasarja Tuokiokuvia neljän seinän sisältä.

”Erilaisten ihmisten eristämisellä toisistaan on pitkällä tähtäimellä lukuisia kielteisiä vaikutuksia. Se heikentää kansalaisyhteiskuntaa ja ihmisten hyvinvointia, ja samaan aikaan köyhdyttää myös kulttuuriamme ja taidettamme. Vuonna 2021 toivomme jälleen pääsevämme erilaisiin asumisyksiköihin esiintymään ja tekemään taidetta yhdessä erilaisten ihmisten kanssa. Uskomme live-kohtaamisen voimaan!”, Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija Jussi Lehtonen kommentoi.

Kiertuenäyttämön toimintaa on kehitetty kiinteässä yhteistyössä erilaisten kansalaisjärjestöjen, virastojen ja muiden taidetoimijoiden kanssa. Viime vuosina yhteistyökumppaneita ovat olleet muiden muassa Valtion koulukodit, YLE Draama, Rikosseuraamuslaitos, Helsingin Diakonissalaitos, Race Horse Company, Suomen Lontoon Instituutti ja Taideyliopisto. Helsingin kaupunki on tukenut Kiertuenäyttämöä sen koko toimintakauden ajan.

Kymmenvuotistaivaltaan Kiertuenäyttämö juhlii uudella tuotannolla yhteistyössä Kanneltalon kanssa. Juha Mustanojan käsikirjoittama ja ohjaama Diplomaatit saa ensi-iltansa Kanneltalossa maaliskuussa 2021 ja esitys lähtee myös palvelutalokiertueelle. Diplomaattien liput tulevat myyntiin loppuvuodesta 2020.

Lisätiedot

Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija Jussi Lehtonen
Sähköpostiosoite jussi.lehtonen@kansallisteatteri.fi

Kiertuenäyttämön tuottaja Sanna Breilin
Sähköpostiosoite sanna.breilin@kansallisteatteri.fi
Puhelinnumero 050 373 1925

Viestintäpäällikkö Mia Hyvärinen
Sähköpostiosoite mia.hyvarinen@kansallisteatteri.fi
Puhelinnumero 050 540 5062

Lue lisää Kiertuenäyttämöstä

https://kansallisteatteri.fi/kiertuenayttamosta/