Tiedote – 4.1.2023

Kansallisteatterin loppukevään ohjelmisto on julkaistu

Karpolla on asiaa Kuvaaja Stefan Bremer

Nuoret näyttelijät valloittavat Suuren näyttämön

Kuva poistettu.

Kuva: Stefan Bremer

Kansalliselle päänäyttämölle marssii Kristian Smedsin johdolla kahdeksan nuorta, vastavalmistunutta näyttelijää. Smedsin ohjaama Karpolla on asiaa on hauska, lämmin ja koskettava esitys täynnä tosikertomuksia havumetsien maasta. Se on kunnianosoitus Hannu Karpolle (s. 1942), joka kohdisti katseen tavalliseen suomalaiseen ihmiseen. Nuorten näyttelijöiden mukana näyttämölle siirtyy Karpon dokumenttimaailman rehellinen eetos, jossa totuus on tarua ihmeellisempää.      

Uusintaensi-ilta Suurella näyttämöllä 23.3.2023

Työryhmä

Näyttelijät Suvi Blick, Annika Hartikka, Inkeri Hyvönen, Emma Kilpimaa, Hilma Kotkaniemi, Eeva Mäkinen, Anssi Niemi ja Nicklas Pohjola

Ohjaus ja dramaturgia Kristian Smeds Lavastus- ja pukusuunnittelu Lucie Kuropatová Valosuunnittelu Ina Niemelä Äänisuunnittelu Antero Kemppi Ohjaajan assistentit Veikka Heinonen ja Esa-Matti Smolander

Varamiehet/Varumehed antaa kasvot vaietulle ilmiölle – virolaisille vierastyöläisille

Kuva poistettu.

Kuva: Mitro Härkönen

Kansallisteatterin ja Viron Draamateatterin yhteistuotantona syntyvä Varamiehet/Varumehed on haikea komedia virolaisten keikkatyöläisten karusta arjesta Suomessa. Varamiehet/Varumehed on kirjoittanut virolainen runoilija-näytelmäkirjailija Andra Teede, ja sen ohjaa Kansallisteatterissa debytoiva kirjailija-ohjaaja Aino Kivi.   

Esityksessä huumori kohtaa surun, kodin ja perheen ikävän, ulkopuolisuuden ja jatkuvan väliaikaisuuden tunteen vieraassa maassa. Ruohonjuuritason yhteiskunnalliseen todellisuuteen Virossa ja Suomessa pureutuva Varamiehet/Varumehed antaa äänen ihmisille, jotka tekevät kaikkea sitä, mitä suomalaiset eivät tee. Fiktiivinen teos pohjautuu laajaan dokumentaariseen aineistoon.

Suomeksi ja viroksi esitettävä näyttämöteos myös tekstitetään molemmille kielille.

Kantaesitys Suurella näyttämöllä 6.5.2023. Esitys nähdään Viron Draamateatterin ohjelmistossa syksyllä 2023.

Työryhmä

Näyttelijät Kersti Heinloo, Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen, Paula Siimes, Tiit Sukk ja Taavi Teplenkov

Ohjaus Aino Kivi Lavastus- ja pukusuunnittelu Karmo Mende Valosuunnittelu Priidu Adlas Videosuunnittelu Rene Topolev Äänisuunnittelu Lauri Kaldoja Naamioinnin suunnittelu Jari Kettunen

Pentti Linkola – kaltaisemme? -esitys etsii ihmistä legendan takaa

Kuva poistettu.

Kuva: Mitro Härkönen

Pentti Linkola (1932–2020) on tuttu kaikille suomalaisille, ja monella on hänestä mielipide. Linkola liikkui ajattelussaan äärilaidalta toiselle, ja hänessä intohimoinen luontorakkaus kohtasi ihmisvihan. Mutta kuka hän oikeastaan oli? Ja mitä me voimme häneltä oppia – vaikka emme hyväksyisi hänen äärimmäisimpiä ajatuksiaan?

Pentti Linkola – kaltaisemme? -esitys yrittää ymmärtää Pentti Linkolan ajattelua ja elämänvalintoja. Eeva Putron ja Atro Kahiluodon kirjoittama näytelmä ei ole perinteinen elämäkerta, vaan pikemminkin sarja vaikutelmia, näkyjä ja välähdyksiä sekä henkilökohtaisia oivalluksia Linkolasta ja hänen ajatuksistaan. Esityksen tausta-aineistona on käytetty muun muassa Riitta Kylänpään Tieto-Finlandia -palkittua teosta Pentti Linkola ‒ ihminen ja legenda (Siltala, 2017).

Kantaesitys Vallilan Kansallisteatterissa 4.5.2023

Työryhmä

Näyttelijät Mia Hafrén, Roni Martin, Eeva Putro, Timo Tuominen ja Panu Varstala

Ohjaus Atro Kahiluoto Lavastus Katri Rentto Pukusuunnittelu Saija Siekkinen Musiikki ja äänisuunnittelu Roni Martin Koreografia Panu Varstala Valosuunnittelu Ville Toikka Videosuunnittelu Joona Pettersson Dramaturgi Eva Buchwald

Kolme Jacques Brel -musiikki-iltaa ja teatteri Totin Rakkaus kenkälaatikossa -esitys

Kansallisteatterin ensembleen kuuluva näyttelijä Timo Tuominen on suomentanut lähes 80 laulaja-lauluntekijä Jacques Brelin (1929–1978) kappaletta. Tuomisen elämänmakuisia ja koskettavia Brel-tulkintoja kuullaan kolmen illan sarjana Vallilan Kansallisteatterissa 20.1., 17.2. ja 29.4. Kaksi ensimmäistä näytäntöä ovat Tuomisen tuoreiden levyjen julkaisuiltoja. 

Kuva poistettu.

Kuva: Tomi Palsa

Työryhmä

Orkesteri Tomi Rikkola / Anssi Salminen (kitara ja viulu) Jori Huhtala / Esko Grundström (kontrabasso) Tuomas Timonen / Rami Eskelinen (rummut) Marko Roininen (piano ja haitari)

Suomen ainoa viittomakielinen teatteri Totti vierailee Kansallisteatterin Omapohja-näyttämöllä toukokuussa. Rakkaus kenkälaatikossa -esitys kertoo kuuron pariskunnan surullisen tarinan, jonka aiheena on perinnöllisesti kuurojen pakkosterilisaatio menneiden vuosikymmenten Suomessa.
Esityksen kieli on suomalainen viittomakieli, ja se puhetulkataan suomeksi.

Kantaesitys Omapohjassa 10.5.2023

Työryhmä

Näyttelijät Silva Belghiti, Dawn Jani Birley, Heikki Pekki, Lee Robertson, Silja Ruonala

Käsikirjoitus Jaana Tiainen Ohjaus Marianne Aro Tuottaja Tarja Sandholm

Kevätkauden 2023 kantaesitykset ja ensi-illat

Suuri näyttämö
8.3. Michael Baran: Nuoret idealistit
23.3. Kristian Smeds: Karpolla on asiaa
6.5. Andra Teede: Varamiehet

Vallilan Kansallisteatteri
2.3. William Shakespeare: Lear
4.5. Atro Kahiluoto, Eeva Putro: Pentti Linkola – kaltaisemme?
20.1., 17.2. ja 29.4. Timo Tuominen Brel x 3

Omapohja
15.2. Heini Junkkaala: Pudota
10.5. Teatteri Totti: Rakkaus kenkälaatikossa (vierailu)

Kevätkaudella 2023 jatkavat esitykset

Suuri näyttämö
Esa Leskinen: Ensimmäinen tasavalta
Astrid Lindgren: Ronja, ryövärintytär
William Shakespeare: Hamlet
Red Nose Company: Aleksis Kivi (keväällä koululaisnäytökset)
Helsingin Sanomat: Musta laatikko (17.-18.4.)

Vallilan Kansallisteatteri
Laura Ruohonen: Sultanaatti
Kansallisteatterin ensemble: Lauletut laulut  
Punch Up! – Resistance & Glitter
(12.3. ja 14.5.)

Omapohja
Vaurioteatteri: Korhosen muotokuva (vierailu)