Tiedote – 24.5.2022

Kansallisteatterin syksyn koko ohjelmisto on julkistettu

Ronja Ryövärintytär

Kansallisteatterin koko syksyn liput ovat myynnissä tiistaista 24.5. alkaen. Syyskaudella ensi-iltansa saavat Ensimmäinen tasavalta, Tritonus, Ronja, ryövärintytär, Sultanaatti, Lauletut laulut, Ruokahissi, Korhosen muotokuva, Gäng – opastettu kaupunkikierros ja Hölmöläisten jouluseikkailu. Ensi-iltateosten lisäksi ohjelmistossa jatkavat keväällä ensi-iltansa saaneet Hamlet, Sanantuoja ja Faust sekä yleisön suosikkiesitykset Jukka Puotila -show, Pintaremontti ja Kampaamo. Suurella näyttämöllä nähdään myös Eskon runot ja pari matkakumppania sekä Timo Tuominen avec Jacques Brel spécial sekä kuusi Helsingin Sanomien tuottamaa elävän journalismin Musta laatikko -esitystä. Koronaperuutusten vuoksi siirtynyt SuomiFilmin Salaiset Kansiot saapuu Omapohjaan, ja Vallilan Kansallisteatterissa nähdään kaksi näytäntöä Thalia-palkitusta Punch Up! – Resistance & Glitter -esityksestä.

Ronja, ryövärintytär tuo näyttämölle seikkailun ja ystävyyden voiman

Astrid Lindgrenin Ronja, ryövärintytär on hurmaava koko perheen fantasiaseikkailu, joka nähdään nyt ensimmäistä kertaa Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä.

Ronja, ryövärintytär (Ronja Rövardotter, 1981) on koko perheen klassikko, jota lukijat ympäri maailman ovat rakastaneet jo yli neljän vuosikymmenen ajan. Se kertoo ajattoman tarinan ystävyyden voimasta, kevään ja vapauden kaipuusta, vastuun ottamisesta ja ennakkoluulojen voittamisesta ‒ siitä, että lopulta me ihmiset olemme keskenämme enemmän samanlaisia kuin erilaisia.

Akse Petterssonin sovittama ja Aleksis Meaneyn ohjaama näyttämöteos kutsuu mukaan huimaan seikkailuun. Upeasti visualisoidussa esityksessä Ronjan ja Birkin rooleissa nähdään Aksa Korttila ja Otto Rokka. Esitystä suositellaan yli 6-vuotiaille. 

Sultanaatti – hauska ja hirvittävä aikuisten satu vallasta

Laura Ruohosen käsikirjoittama ja ohjaama Sultanaatti on kaheli komedia, jossa historia ja utopiat temmeltävät mielikuvituksen leikkikentällä. Se on aikuisten satu, jolla on juuret syvällä historian mullassa ja katse tulevaisuuden utopioissa. Näytelmän historiallisena polttopisteenä toimii sulttaani Suleiman I Suuren aikakausi (1520–1566) ‒ suurten löytöretkien, renessanssin ja veristen uskonsotien aika.

Sultanaatti leikittelee vallan paradokseilla. Se kysyy, miksi ihmiskunnan parhaat pyrkimykset johtavat niin usein kohtuuttomuuksiin ja katastrofeihin? Entä onko kykymme sopeutua suurin lahjamme ja ainoa toivomme ‒ vai pahin kirouksemme?

Ruohosen 30-vuotisjuhlanäytelmän rooleissa nähdään muun muassa Paavo Kinnunen ja Marja Salo. 

Musiikillisia helmiä Kansallisteatterin historiasta

Kansallisteatterin näyttelijöiden aloitteesta syntynyt Lauletut laulut on tunnelmallinen lauluilta, joka vie musiikilliselle aikamatkalle teatterin historiaan. Illan aikana kuullaan orkesterin säestämänä niin vanhoja tuttuja kuin harvinaisempia lauluja 1800-luvun lopulta tähän päivään: Oskar Merikannosta ja Heikki Aaltoilasta Anna-Mari Kähärään, Maija Ruuskaseen ja Jussi Tuurnaan. Esityksen musiikillisina primus moottoreina toimivat Tuomas Kesälä ja Riitta Keränen.

GÄNG – opastettu kaupunkikierros katsoo kaupunkia nuorten silmin

GÄNG ‒ opastettu kaupunkikierros on Joel Teixeira Nevesin ohjaama esitystaideteos, joka tarkastelee nuorten kokemuksia kaupunkitilasta sekä heidän suhdettaan yhteiskuntaan. Kansallisteatterin yhteyteen perustetun nuorten teatteriosasto Kantin esiintyjät johdattavat osallistujat noin neljän kilometrin pituiselle matkalle, jossa kaupunkia katsotaan nuorten silmin.  Osallistujille jaetaan kuulokkeet ja esitystä voi seurata suomeksi tai englanniksi.  

Esitys on osa Nuoruus korona-ajassa -tutkimushanketta ja sen materiaali ammentaa 13‒25-vuotiaiden nuorten haastatteluista. Hankkeessa herätellään keskustelua korona-aikakauden vaikutuksista nuorten elämään: sosiaalisuuden ja turvallisuuden kokemuksia, kaupunkitilan sallivuutta ja nuorten oikeutta kaupunkitilaan. Taiteilijoiden lisäksi työryhmään kuuluvat tutkijat Tommi Hoikkala, Sofia Laine, Sanna Ryynänen, Elsa Saarikkomäki ja Sirpa Tani sekä journalisti Reetta Räty.

Korhosen muotokuva – tragikomedia vai komitragedia?

Vaurioteatterin Omapohjan vierailuesitys Korhosen omakuva on groteski tuhokuvaelma ja hirmu hieno rakkaustarina. Jonnakaisa Riston käsikirjoittama ja esittämä teos kertoo nuoresta ja lupaavasta kuvataiteilija X:stä, jota vaivaa nykypäivänä niin tavallinen onttouden ja merkityksettömyyden tunne. Väräjävän kuvataiteilijan tilannetta horjuttaa entisestään Korhonen, X:n karjalainen isoisoäiti, joka saapuu rajan takaa Helsinkiin pelastamaan suvun nuorimmaisen eheyttävällä yhteistyöllä.

Korhosen muotokuva on ennen kaikkea leikin ylistys. Tapahtumapaikkoina toimivat muun muassa Alepa, Galleria Zoo, Taiteilija-ateljee, pilvenpiirtäjän kattohuoneisto, Laatokan Karjalan metsät ja Mariaanien hauta. Näyttämöllä nähdään musikaalista nykynukketeatteria ihmisen pahimmista peloista ja suurimmista unelmista, sekä DJ X. Teoksessa kuullaan Miko Kivisen ja Eero Niemisen musiikkia playbackina sekä livenä.

Hölmöläisten jouluseikkailussa hassutellaan

Helena Vierikon ja Ella Pyhällön suosittu Hölmöläis-sarja on valloittanut yleisöä jo vuodesta 2017. Hölmöläiset ja Hölmölän joulu saavat nyt aivan uuden, itsenäisen jatko-osan Hölmöläisten jouluseikkailu!

Hölmölän kylä näyttää aivan tavalliselta kylältä, mutta sen touhuja seuratessa huomaa pian, että kaikki ei ole ihan kohdallaan. Väärinkäsityksen vuoksi Hölmöläiset lähtevät Hölmölästä nyky-Suomeen. Joulu lähestyy, ja hölmöläisillä on monta uutta asiaa opittavana nykyaikaisesta elämästä ja joulunvietosta. Tarina on täynnä talvisia kommelluksia ja jouluista tunnelmaa taattuun hölmöläistyyliin.

Hölmöläisten jouluseikkailu esitetään Suuren näyttämön yleisölämpiössä. Katsomo pysyy koko ajan valoisana, ja yleisö saa valita mieluisat istumapaikat tuoleilta tai lattialta. Esitys kestää 30 minuuttia ja sitä suositellaan yli 3-vuotiaille ja alle 120-vuotiaille.

Kansallisteatterin syyskauden ensi-illat

Suuri näyttämö
5.10. Ensimmäinen tasavalta – K.J. Ståhlberg ja taistelu suomalaisesta demokratiasta
30.11. Ronja, ryövärintytär

Suuren näyttämön lämpiö
5.11. Hölmöläisten jouluseikkailu

Vallilan Kansallisteatteri
14.9. Tritonus
16.11. Sultanaatti
10.12. Lauletut laulut

Omapohja
13.8. Ruokahissi
19.10. Korhosen muotokuva

Helsingin kaupungin keskusta
3.9. GÄNG – opastettu kaupunkikierros. 

Syyskaudella jatkavat esitykset

Suuri näyttämö
Hamlet
Pintaremontti
Sanantuoja

Vallilan Kansallisteatteri
Faust
Kampaamo
Punch Up! – Resistance & Glitter