Tiedote – 25.5.2023

Kansallisteatterin syyskauden ohjelmisto täydentyy – tarjolla kotimaisia uutuuksia, musiikkia, tanssia, klovneriaa ja jouluesitys lapsille

Kansallisteatterin aiemmin julkaistu syyskauden ohjelmisto täydentyy kotimaisilla uutuuksilla, musiikkikonserteilla, tanssilla, klovnerialla ja lapsille suunnatulla jouluesityksellä. Kansallisteatterin monipuolinen ohjelmisto levittäytyy kokonaisuudessaan viidelle eri näyttämölle sekä kaupungin kaduille, ja koko syyskauden ohjelmiston liput ovat nyt myynnissä. Vallilan Kansallisteatterissa nähdään esityksiä vielä koko syksyn ajan sekä Kansallisteatterin, että muiden esittävän taiteen toimijoiden tuottamana.      

Talo-näytelmän teemoina elämän rajallisuus ja yksinäisyys

Taina Westin kirjoittama Talo on lämminhenkinen esitys, jonka teemoja ovat isot ikiaikaiset teemat: elämän rajallisuus, yksinäisyys, ystävyys ja ihmisen ikävä toisen luo.


Kuva: Stefan Bremer

Laura Jäntin ohjaama näytelmä kertoo kahden henkilön, näyttelijäkonkari Riikan ja vanhapoika Tarmon, epätodennäköisestä ystävyydestä.

Rooleissa nähdään Kansallisteatterin ensemblen näyttelijät Pirjo Luoma-aho ja Petri Liski.     Kantaesitys Omapohjassa 1.11.2023

Kotiinpaluu on tarina yhdenvertaisuudesta ja eritoten sen puutteesta

Kirsi Marie Liimataisen kirjoittama ja ohjaama Kotiinpaluu kutsuu katsojan puntaroimaan asenne- ja arvomaailmaansa. Kotiinpaluu kertoo tarinan naisparista, joka palaa kotikyläänsä vain törmätäkseen yhteisön ennakkoluuloihin ja tajutakseen, että ei kelpaa eikä ole tervetullut. Esitys muistuttaa, että vaikka maailma muuttuu avoimemmaksi, erilaisuuden ja toiseuden pelko nostaa yhä päätään, eikä jälki ole kaunista. Päärooleissa nähdään Johanna Kokko ja Marjaana Maijala.  


Kuva: Sini Salo 

Esityksessä käsitellään identiteettiä mitätöivää henkistä ja fyysistä väkivaltaa ja syrjintää. Esitystä suositellaan yli 14-vuotiaille.

KokoTeatterissa 17.8.2022 kantaesitetty Kotiinpaluu Omapohjassa 6.9.2023 alkaen.

Valvojat eli kaupungin yhteinen turvallisuusharjoitus

Valvojat on Raekallio Corp.-tanssiryhmän tuottama pelirakenteinen ja vuorovaikutteinen esitys. Ohjauksesta vastaa tanssitaiteilija Valtteri Raekallio ja käsikirjoituksesta Harry Salmenniemi ja Jaakko yli-Juonikas yhdessä Valtteri Raekallion kanssa.


Kuva: Affiliate Global 

Teatteria, kirjallisuutta, tanssia, äänisuunnittelua, performanssia, psykomaantiedettä ja salaliittoteorioita yhdistelevä Valvojat tapahtuu Helsingin keskustassa ja puistoissa. Esitys hyödyntää älypuhelinsovellusta yleisön ohjaamiseen ja sen aikana kävellään noin neljän kilometrin matka kaupungissa. Teoksessa esiintyvät Annamari Keskinen, Natasha Lommi, Sami Saikkonen, Elke Schroeder, Saida Solla ja Eero Vesterinen. Valvojat-teos on Uudet klassikot -rahaston rahoittama. 

Kantaesitys 17.8.2023. Esitykset alkavat klo 18:00 Helsingin Rautatientorilta, Aleksis Kiven patsaan edestä. Säävaraus. Teos ei ole esteetön eikä sovellu lapsille. www.valvojat.org

Vahvan tulkinnan mestarin Timo Tuomisen Brel-esitykset jatkuvat 

Timo Tuominen, Brel ...
Rakastakaa! -esitys sisältää säihkyvimpiä helmiä kaikista näyttelijä-muusikko Timo Tuomisen vuosien varrella tekemistä Jacques Brel -esityksistä.


Kuva: Tomi Palsa

Suosituimmat chansonit, vaihtuvat laulut ja ehkä jotain ”uuttakin” Brelin tuotannosta. Taiteilijan sisuskaluista energialla, voimalla ja räväkällä huumorilla nousevat tulkinnat rakkaudesta, vihasta, ilosta, tuskasta ja surusta. Vallilan Kansallisteatterin karheankaunis sali on kuin tehty Tuomisen Brel-iltoja varten. Kaksi näytäntöä Vallilan Kansallisteatterissa 28.9. ja 28.10.

Valkovenäläisen toisinajattelija Kureitšikin uutuus lukudraamana

Andrei Kureitšik on palkittu valkovenäläinen teatterin- ja elokuvantekijä sekä toisinajattelija. Vuoden 2021 elokuussa Kureitšik muutti Suomeen; hän asuu Helsingissä Artists at Risk -ohjelman turvaresidenssiläisenä. 


Kuva: Marko Kovero 

Kureitšikin uusi näytelmä Loukatut. Planeetta. nähdään lukudraamana Vallilan Kansallisteatterissa. Näytelmä käsittelee ihmiskunnan kolmea perustavanlaatuista vihollista, joita emme voi ikinä selättää: nopeus, aika ja etäisyys. Näiden kosmologisten ikuisuusongelmien lisäksi meidän on kannettava inhimilliset tunteemme, historian painolasti ja nykyhetken brutaali todellisuus.

Esiintyjät Esa-Matti Long, Juho Milonoff, Harri Nousiainen, Annika Poijärvi ja Janne Reinikainen

Loukatut. Planeetta. -lukudraama on Kansallisteatterin viides tuen osoitus sodasta kärsivälle Ukrainalle. Esityksen lipputulot lahjoitetaan lyhentämättömänä Unicefille.

Lukudraama Vallilan Kansallisteatterissa 23.9.

Red Nose Companyn Mieletön etsii valaistusta ja mielenrauhaa   

Red Nose Companyn Mieletön tarjoaa hulvattomia yhteentörmäyksiä ja absurdia klovnifilosofiaa, kun väsynyt perheenäiti Tiktak (Nora Raikamo) ja meditoiva psykoterapeutti Secret (Amira Khalifa) lähtevät etsimään mielenrauhaa, parempaa elämää ja henkistä kehitystä.


Kuva: Marko Mäkinen

Mutta miten temppu tehdään, kun vastassa ovat sortoa ylläpitävät rakenteet, tyytymättömyys, kiire, vallankäyttö, ahneus, ilmastonmuutos? Auttaako edes se, että oppaana valaistuksen tiellä on Herman Hessen klassikkoteos Siddhartha (1930)? Näyttämöllä nähdään Khalifan ja Raikamon lisäksi muusikko Jussu Pöyhönen. Esityksen ohjaa Niina Sillanpää.

Esitystä suositellaan yli 14-vuotiaille. Mieletön on kantaesitetty Kanneltalossa 1.2.2023 ja se on Red Nose Companyn ja Kanneltalon yhteistuotanto. Kolme näytäntöä Pienellä näyttämöllä 5.10., 15.11. ja 8.12.

Anssi Kelan kiertue huipentuu Suurelle näyttämölle

Konserttia, monologia ja filmiä yhdistelevä Mun täytyy kävellä näin -esitys kertoo suositun Anssi Kelan tarinan artistin omin sanoin.

Kuva: Anna Äärelä 

Haltioituneen vastaanoton saanutta elämäkertakonserttia on esitetty loppuvuodesta 2019 lähtien loppuunmyydyille saleille ympäri Suomea. Nyt ainutkertainen konsepti huipentuu päätöskiertueeseen, joka saapuu ensimmäistä ja viimeistä kertaa myös Suomen Kansallisteatterin Suurelle näyttämölle.

Live Nationin tuottama konsertti Suurella näyttämöllä sunnuntaina 15.10.2023

Rakastettu Hölmöläisten jouluseikkailu ilahduttaa lapsia ja lapsenmielisiä

Helena Vierikon ja Ella Pyhällön rakastettu Hölmöläisten jouluseikkailu virittää jälleen pikkuväen joulutunnelmaan ja tuo hymyn varttuneemmankin katsojan huulille. 


Kuva: Mitro Härkönen

Hölmölän klassikkotarinoista inspiroitunut, puolituntinen koko perheen jouluhassuttelu esitetään Suuren näyttämön yleisölämpiössä. Katsomo pysyy koko ajan valoisana, ja yleisö saa valita mieluisat istumapaikat tuoleilta tai lattialta. Esitys soveltuu yhtä lailla kokeneemmille teatterinkävijöille kuin vaikka ihan ensimmäiseksi teatterikokemukseksi. Ja asiantuntijoita paikalle tarvitaankin, sillä kun hölmöläisten konstit loppuvat, pyydetään lapsikatsojilta neuvoa.

Esitystä suositellaan yli 3-vuotiaille ja alle 120-vuotiaille.

Näytännöt Suuren näyttämön lämpiössä alkaen 4.11.

Vallilan Kansallisteatterissa esityksiä koko syksyn ajan

Vallilan Kansallisteatteri on toiminut väistötilana Kansallisteatterin Pienen näyttämön peruskorjauksen ajan. Peruskorjaus valmistuu keskikesällä, ja teatteriyleisö toivotetaan syksyllä tervetulleeksi Pienen näyttämön esityksiin. Rouhean tunnelmallisessa Vallilan Kansallisteatterissa saa nauttia Kansallisteatterin esityksistä lokakuun loppupuolelle saakka. Osana Kansallisteatterin ohjelmistoa Vallilan näyttämöllä nähdään Timo Tuominen, Brel… Rakastakaa!, Heini Junkkaalan Pudota, Jonnakaisa Riston Korhosen muotokuva sekä Andrei Kureitšikin uutuusnäytelmä Loukatut. Planeetta. lukudraamana.

Loppusyksystä Vallilan Kansallisteatterissa nähdään myös muiden esittävien taiteen toimijoiden esityksiä, kun interkulttuurisuutta edistävien teattereiden yhteenliittymä hyödyntää Vallilan Kansallisteatteria. Kansainvälinen nomaditeatteri Klockriketeatern tuottaa yhdessä muun muassa Teatteri Metamorfoosin ja Post Theatre Collectiven kanssa esittävän taiteen ohjelmiston monikieliselle yleisölle. Tarkka ohjelma julkistetaan syyskuun alussa, mutta luvassa on muun muassa kulinaarinen ilmastokonsertti, klassikoita, uutta draamaa, kansainvälisiä festivaalivieraita ja keskusteluita.

Kansallisteatterin syyskauden 2023 kantaesitykset

Suuri näyttämö
21.9. Ujuni Ahmed, Elina Hirvonen: Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin
23.11. Marina Meinander, Kirsi Porkka: Juhlat

Pieni näyttämö
8.11. Patrik Ouředník: Europeana  

Maalaamosali

5.10. Antti Haikkala: Break! (suom. rikkoa, hellittää, välitunti, murtua, pako)

Omapohja
1.11. Taina West: Talo

Vallilan Kansallisteatteri
23.9. Andrei Kureitšik: Loukatut. Planeetta. (Lukudraama)

Syyskaudella Kansallisteatterin jatkavat esitykset ja muut esitykset

Suuri näyttämö
Michael Baran: Nuoret idealistit
Esa Leskinen: Ensimmäinen tasavalta
Astrid Lindgren: Ronja, ryövärintytär
Red Nose Company: Aleksis Kivi
Helsingin Sanomat: Musta laatikko
Eskon runot ja pari matkakumppania
Jukka Puotila Show
Anssi Kela: Mun täytyy kävellä näin – elämänkertakonsertti (Live Nation)


Pieni näyttämö
Eeva Putro, Atro Kahiluoto: Pentti Linkola – kaltaisemme?
William Shakespeare: Lear
Kansallisteatterin ensemble: Lauletut laulut 
Red Nose Company: Mieletön

Vallilan Kansallisteatteri
Heini Junkkaala: Pudota
Jonnakaisa Risto: Korhosen muotokuva
Timo Tuominen, Brel…. Rakastakaa!

Omapohja
Mari Lehtonen, Pinja Hahtola: SuomiFilmin salaiset kansiot
Kirsi Marie Liimatainen: Kotiinpaluu