Tiedote – 25.1.2023

Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osasto vie teatteria koulujen luokkahuoneisiin

Lehman Brothers Bank Kuvaaja Joona Pettersson

Kuva poistettu.

Lehman Brothers Bank näyttää rahan kasvot 

Lehman Brothers Bank – Rahan monet kasvot on luokkahuoneisiin tilattava esitys, joka
sopii peruskoulun 9.-luokkalaisille ja lukiolaisille ja kestää oppitunnin verran. Se on lyhennetty versio
Stefano Massinin Lehman Trilogiasta, joka sai ensi-iltansa Espoon kaupunginteatterissa vuonna 2020.

”Kun teatteriesitys saapuu luokkahuoneeseen, fiktio ja arjen draama sekoittuvat toisiinsa”, Yhteisöt ja osallisuus osaston päällikkö ja näyttelijä Jussi Lehtonen luonnehtii. ”Se mahdollistaa keskustelun aiheista, joihin opetussuunnitelmat eivät ulotu, ja joista voi olla vaikea puhua opettajan johdolla. Myös huomispäivän teatterin tekijät ja katsojat löytyvät pulpettien takaa.”

Esitys on oppilaita kevyesti osallistava. He pääsevät esimerkiksi jäseniksi pankin hallintoneuvostoon ja äänestämään siitä, mihin suuntaan pankkia olisi syytä kehittää. Esityksen jälkeen näyttelijät herättelevät oppilaiden kanssa keskustelua rahasta ja kuluttamisesta. Keväällä 2023 Lehman Brothers Bank -esitystä esitetään erityisesti TUVA-luokissa, joissa opiskelee peruskoulun päättäneitä nuoria, joilla ei ole toisen asteen tutkintoa, ja jotka syystä tai toisesta tarvitsevat valmentavaa koulutusta.  Luokkahuonekiertue toteutetaan yhdessä teatteri Metamorfoosin kanssa.

Työryhmä

Käsikirjoitus Stefano Massini ja työryhmä Suomennos Elina Suolahti Ohjaus Davide Giovanzana Pukusuunnittelu Tellervo Lappalainen

Näyttelijät Jussi Lehtonen, Juha Sääski ja Timo Torikka

Yhteisöt ja osallisuus -osasto aloitti toimintansa vuoden 2023 alussa

Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osasto aloitti toimintansa vuoden 2023 alussa. Osasto kokoaa yhteen Kiertuenäyttämön, Nuorten Kansallisteatterin ja yleisötyön toiminnot. Osaston tavoitteena on tehdä teatterin toiminnasta entistä saavutettavampaa ja mahdollisimman esteetöntä.

Teatterin tilojen lisäksi osasto toimii lähiöissä, kouluissa, erilaisissa asumisyksiköissä ja yhteiskunnan marginaaleissa. Vuonna 2023 Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osaston painopistealueena ovat nuoret ja yhteistyö koulujen kanssa. Yhteisöt ja osallisuus -osasto vie myös esityksiä ja työpajoja erilaisiin terveydenhuollon ja sosiaalitoimen yksiköihin sekä vankiloihin.