Tiedote – 9.9.2022

Kjell Westön romaaniin pohjaava Tritonus kantaesitetään Vallilan Kansallisteatterissa

Kjell Westön Tritonus-romaaniin pohjaava näyttämöteos avaa Vallilan Kansallisteatterin ensi-iltakauden syyskuun 14. päivänä. Saaristoon sijoittuvan Tritonuksen teemoja ovat yksinäisyys, ystävyys ja yhteisöllisyys. Tritonus-näyttämöteos on Johanna Freundlichin ohjaama ja Michael Baranin dramatisoima. Pääosia näyttelevät Kansallisteatterin ensembleen kuuluvat Janne Reinikainen ja Timo Tuominen. Osa musiikintäyteisen esityksen musiikista kuullaan näyttelijöiden soittamana.

Michael Baranin dramatisoima ja Johanna Freundlichin ohjaamaTritonus tuo Kjell Westön samannimisen romaanin (Otava, 2020) Vallilan Kansallisteatteriin vaikuttavana näyttämöteoksena. Se kertoo musiikista, menetyksistä ja ulkopuolisuudesta mutta myös ystävyyden ja yhteisön merkityksestä yhä arvaamattomammaksi muuttuneessa nykytodellisuudessa.

“Intervalli eli kahden sävelen välimatka ja jännite on kuin draaman ydin pähkinänkuoressa. Tritonus-sana kuvaa jännitteistä kahden sävelen väliä, ja tässä tarinassa noita vastakkaisuuksia edustavat niin ihmiset henkilökohtaisine kamppailuineen kuin yhteisöt laajemmin. Tämä on kertomus sisäisestä ja ulkoisesta dissonanssista ja sen kestämisestä epävakaassa maailmassa”, Johanna Freundlich kuvailee.

Musiikista ammentava Tritonus on Kjell Westön kolmas kantaesitys Kansallisteatterissa

Tritonuksen runsas musiikillinen maailma vie Gustav Mahlerin sinfonioista The Waterboysin Fisherman’s Bluesiin. Osa esityksen musiikista kuullaan näyttelijöiden soittamana.

Monien kiitettyjen teatteriesitysten tekijät Baran ja Freundlich tehneet töitä myös klassisen musiikin, ja varsinkin oopperan parissa. Kansallisteatterissa on nähty aiemmin kaksi Westön romaaneihin perustuvaa menestysesitystä: Kangastus 38 (2017) ja Rikinkeltainen taivas (2019).

Työryhmä

Rooleissa Henrik Heselius, Aleksi Holkko, Maria Kuusiluoma, Petri Liski, Juha-Pekka Mikkola, Ilja Peltonen, Annika Poijärvi, Janne Reinikainen, Timo Tuominen sekä Bruno Baer ja Sofia Motturi

Ohjaus Johanna Freundlich Dramatisointi Michael Baran Romaanin suomennos Laura Beck
Äänisuunnittelu Antti Puumalainen Lavastussuunnittelu Katri Rentto Valosuunnittelu Max Wickström Pukusuunnittelu Ninja Pasanen Naamioinnin suunnittelu Minttu Minkkinen